Connect with us

Actualitate

OARE LEGEA NU ESTE VALABILA PENTRU TOTI?

Comisarul

Publicat

pe

Analizand campania continua,declansata inca din luna februarie anul trecut de un anumit ministru din actualul Guvern al Romaniei, in special impotriva pensionarilor militari, avand drept scop defaimarea unei anumite categorii socioprofesionale, atingerea demnitatii si onoarei militare, contrapunerea grupurilor sociale in scopul dezbinarii societatii romanesti, prin prezentarea de date si afirmatii false, cu consecinte directe si indirecte in capacitatea de aparare a tarii, am ajuns la concluzia ca trebuie sa analizam cele intamplate si prin prisma legislatiei penale romanesti.
In acest sens, va propun, ca fiecare din dumneavoastra , sa faceti un exercitiu de analiza a aspectelor campaniei amintite prin prisma :
• Art.292 – Falsul in declaratii – din Noul Cod Penal
,,Declararea necorespunzătoare adevărului, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”
• Art. 297 -Abuzul în serviciu
• (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu
nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
• (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public
care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.
• Art. 300 -Uzurparea funcţiei
,,Fapta funcţionarului public care, în timpul serviciului, îndeplineşte un act ce nu intră în atribuţiile sale, dacă prin aceasta s-a produs una dintre urmările prevăzute în art. 297, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Un aspect de fals in declaratii ,,Militarii, de exemplu, au avut un număr de ani în care nu au contribuit deloc” Doamna ministru nici in sistemul public de pensii nu s-a contribuit individual pana in anul 2001, cand in baza Legii nr.19/2000 s-a instituit obligativitatea contributiei individuale, iar la art.18 alin(3) se stabilea ,, Cotele de contributii de asigurari sociale se aprobaanual prin legea bugetului de asigurari sociale de stat”.
Explicatii de detaliu le gasiti chiar pe site-ul ministerului pe care il conduceti.
Este grav atunci cand nici un organism al statului nu se autosesizeaza asupra acestor incalcari grave ale Constitutiei si ale legilor. Si mai grav este faptul ca persoane cu functii de raspundere in Romania musamalizeaza, devenind automat tainuitori sau folosesc ca simple arme propagandistice,de imagine personala in media, cazuri grave de incalcare a legii.
Sa ma explic : ministrul muncii si justitiei sociale are in permanenta preocupare pensiile militarilor, domeniu care, conform structrii Guvernului Romaniei si a legislatiei in vigoare nu intra in competenta domniei sale. Oare aceste fapte doamna ministru nu sunt in sfera art.300 din Noul Cod Pebal – uzurpare de calitati oficiale? Nu cumva uzurpati atributiile minstrului apararii nationale, ale minstrului afacerilor interne si ale directorului Serviciului Roman de Informatii stabilite prin Legea nr.223/2015- privind pensiile militare de stat?
Oare nu este cazul ca cineva sa se autosesizeze asupra declaratiilor doamnei ministru date prin interventia recenta la Romania TV, dupa cum se vede mai jos?
Cristi Selaru publica in STIRIPESURSE.RO in data de 13.07.2018 ,,Lia Olguţa Vasilescu le dă o veste proastă celor cu pensii speciale”, stire aparuta si in ziaul Cuget liber din Constanta:
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, la România TV,
” În același timp cei care sunt la ora actuală pe legislație specială și aici eu includ militarii și polițiștii, care-mi spun că au pensii militare, dar sunt tot legi speciale. Ministerul Muncii nu poate să lucreze pe pensiile militare deoarece casele de pensii ale militarilor și polițiștilor se află în subordinea Ministerului Apărării și Ministerului de Interne, deci nu aș fi avut cum să lucrez eu. Sunt singurul ministru din acest guvern care are un dosar penal pentru că am semnat o OUG referitoare la pensiile militare. Pentru că până anul trecut, când a apărut OUG, pensionarii militari își actualizau pensiile în funcție de salariile celor din activitate. Și anul trecut am spus că din moment ce salariile militarilor cresc în fiecare an cu 25% din diferența față de care trebuie să ajungă în 2022, deci automat solda le crește suficient de mult, atunci nu putem să actualizăm și pensiile. Am văzut ce înseamnă actualizarea unei pensii militare, care a pornit de la 7000 în 2015 și a ajuns la 22.000 în anul 2017.
Pentru România, pensiile militarilor chiar sunt decente dacă le comparăm cu celălalte, care ajung într-o medie de 1100 de lei. Și atunci să nu le mai lași să crească într-un procent atât de mare cum a fost exemplul pensiei de care v-am spus. Și tot în această OUG am scris clar că nu mai poate să fie pensia netă mai mare decât salariul net pe care l-a avut. Pentru că avea un salariu, să zicem, de 4000 de lei, dar ieșea la pensie luna următoare cu 4300 de lei. E foarte complicat sistemul. Militarii, de exemplu, au avut un număr de ani în care nu au contribuit deloc. Că așa a stabilit statul român, bineînțeles. Și atunci, când le făceai calculul pe contributivitate pierdeau din start. Din această cauză…nu mă întrebați pe mine, că nu am făcut eu legislația de pensii speciale. Eu încerc la ora actuală să fac o lege bună care să aducă pensii decente în România, așa cum insist să spun că nici pensiile militare, și nu mă refer aici la pensiile acelea care sunt inadmisibil de mari…Ei bine, vom încerca să facem pe această Lege a Pensiilor și pentru ceilalți pensionari să aibă pensii decente și eu vă spun că vor fi niște surprize foarte frumoase.
La ora actuală pe legislația de pensii speciale nu s-a aplecat nimeni, în afară de acea OUG despre care vă povesteam și care mie mi-a adus o plângere penală”, subliniază Lia Olguţa Vasilescu.

As fi deosebit de interesat cum apreciaza CSM, ICCJ,Parchetul general si alte institutii ale statului de drept aspectele de nelegalitate, abuz de drept, dezinformare si tainuirea faptuitorului pe care doamna ministru le recunoaste cu nonsalanta in declaratia de mai sus, iar inaltele institutii enumerate tac malc. Oare autosesizarea se face numai cand le sunt lezate interesele lor? .
Cresterea unei pensii militare din 2015 cu 15.000 de lei nu poate fi posibila decat prin incalcarea legii sau este o simpla afirmatie propagandistica. Indiferent cum, este un caz penal pentru care organele abilitate ale statului trebuie sa se autosesizeze.

Acesta este un caz tipic de nedenuntare
Art. 264 Nedenuntarea
(1) Fapta persoanei care, luand cunostinta de comiterea unei fapte prevazute de legea penala contra vietii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu instiinteaza de indata autoritatile, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Nedenuntarea savarsita de un membru de familie, nu se pedepseste.
(3) Nu se pedepseste persoana care, inainte de punerea in miscare a actiunii penale impotriva unei persoane pentru savarsirea faptei nedenuntate, incunostinteaza autoritatile competente despre aceasta sau care, chiar dupa punerea in miscare a actiunii penale, a inlesnit tragerea la raspundere penala a autorului si a participantilor.

In Noul Cod de Procedura Penala la art 291 se prevede clar
,, (1) Orice persoana cu functie de conducere in cadrul unei autoritati a administratiei publice sau in cadrul altor autoritati publice,institutii publice ori al altor persoane juridice de drept public, precumsi orice persoana cu atributii de control, care, in exercitarea atributiilor lor, au luat cunostinta de savarsirea unei infractiuni pentru care actiunea penala se pune in miscare din oficiu, sunt obligate sa sesizeze de indata organul de urmarire penala si sa ia masuri ca urmele infravtiunii, corpurile delicte si orice alte mijloace de proba sa nu dispara
Art. 292 din Noul Cod de Procedura Penala
Sesizarea din oficiu
Organul de urmărire penală se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârşit o infracţiune pe orice altă cale decât cele prevăzute la art. 289-291 şi încheie un proces-verbal în acest sens.

Quod erat demonstrandum!
N.GROPAN – Federatia Militarilor din Romania

 

Parteneri

Articole noi

ActualitateO oră ago

Una dintre cele mai mari staţiuni balneare din România intră în reabilitare. O investiție de 3,2 milioane de euro

Una dintre cele mai mari staţiuni balneare din România intră în reabilitare. Băile Felix se vor transforma anul acesta într-un...

Actualitate3 ore ago

Premierul Viorica Dăncilă, întrevederi cu Mike Pence și Benjamin Netanyahu

Premierul Viorica Dăncilă a avut luni o întrevedere cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, dar și cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu,...

Actualitate5 ore ago

Simona Halep, de 270 de săptămâni în top 10 WTA

Simona Halep a declarat, luni, după ce a învins-o pe Venus Williams, în optimile de finală ale Miami Open, că...

Actualitate8 ore ago

Bianca Andreescu a dezvăluit ce vrea să-și cumpere mai întâi din banii câștigați până acum

Bianca Andreescu a explicat într-o conferință de presă ce s-a întâmplat luni, când a abandonat în partida cu Anett Kontaveit...

Actualitate10 ore ago

Bianca Andreescu s-a retras de la Miami Open 2019

Jucătoarea canadiană de origine română Bianca Andreescu, nr. 24 WTA, o revelaţie anul acesta în tenisul feminin, a abandonat în partida...

Actualitate12 ore ago

Peste 150.000 de cereri pentru înscrierea în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019-2020

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a centralizat situaţia cererilor de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019-2020 depuse în prima...

Actualitate14 ore ago

Simona Halep – Venus Williams, confruntare în optimile Miami Open 2019

Simona Halep, nr. 3 WTA, cap de serie nr. 2, joacă luni seară în optimile turneului Miami Open 2019 cu...

Actualitate16 ore ago

România a construit o relatie de încredere cu lumea arabă, Dăncilă a pus-o pe butuci

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat în termeni duri consecinţele dezastruoase ale declaraţiilor făcute de Viorica Dăncilă privind ambasada României din...

Actualitate18 ore ago

Klaus, poate nu intru la pușcărie

Liviu Dragnea, președintele PSD, a fost iritat de întrebările jurnaliștilor cu privire la faptul că Florin Iordache, președinte interimar al...

Actualitate21 de ore ago

Dăncilă a aruncat pe apa sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu

Traian Băsescu susţine că anunţul premierului Viorica Dăncilă privind mutarea ambasadei Israelului „a aruncat pe apa sâmbetei 50 de ani...

Actualitate23 de ore ago

Regele Iordaniei și-a anulat vizita de 3 zile în România, după anunțul lui Dăncilă privind ambasada României din Israel

Regele Iordaniei și-a anulat vizita în România după anunțul premierul Dăncilă privind ambasada României din Israel, anunță site-ul arabnews.com. Viorica Dăncilă...

ActualitateO zi ago

Amenințarea globală a terorismului de extremă dreapta

Săptămâna trecută, un extremist de dreapta a ucis peste 50 de persoane – inclusiv un copil de trei ani –...

DiverseO zi ago

Cum sa iti faci manichiura acasa

  In ziua de azi daca manichiura ta nu este ingrijita corespunzator si nu atrage atentia parca lipseste ceva din...

ActualitateO zi ago

Faptul că am stat pe teren şi am alergat ca nebuna trei ore mă face mai încrezătoare

Simona Halep spune că poate reveni pe locul I mondial dacă va da dovadă de aceeaşi ambiţie şi putere de...

ActualitateO zi ago

Angelique Kerber revine cu un mesaj, după ce a numit-o pe Bianca Andreescu „regina dramelor”

Controversa momentului în tenis este reacția pe care a avut-o Angelique Kerber, la fileu, imediat după ce tânăra canadiană de...

ActualitateO zi ago

Simona Halep – Venus Williams, confruntare în optimile Indian Wells 2019

Simona Halep, nr. 3 WTA, cap de serie nr. 2, joacă luni seară în optimile turneului Miami Open 2019 cu...

ActualitateO zi ago

Simona Halep se califică în optimile Miami Open 2019, după un meci dificil cu Polona Hercog

Simona Halep, nr. 3 WTA, reușește o calificare dificilă în optimile turneului Miami Open 2019, după un meci de aproape...

ActualitateO zi ago

Raport: Nu există dovezi ale unui complot Donald Trump – Rusia, în timpul campaniei pentru alegeri

Informaţie de ultimă oră, din Statele Unite, unde a fost publicat un sumar din raportul investigaţiei privind mult discutatul complot...

Actualitate2 zile ago

Palestinieni: Mutarea ambasadei României, o ''încălcare flagrantă a drepturilor palestiniene'' (dpa)

Un înalt responsabil palestinian a criticat duminică anunţul României privind mutarea ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim ca...

Actualitate2 zile ago

Cinci răniți într-un accident în care au fost implicate trei mașini, pe DN75, în Bihor

Cinci persoane au fost rănite în urma unui accident petrecut, duminică, pe DN75, între localitățile Lunca și Câmpani, în Bihor....

Top Stiri Comisarul