Connect with us

Actualitate

OARE LEGEA NU ESTE VALABILA PENTRU TOTI?

Comisarul

Publicat

pe

Analizand campania continua,declansata inca din luna februarie anul trecut de un anumit ministru din actualul Guvern al Romaniei, in special impotriva pensionarilor militari, avand drept scop defaimarea unei anumite categorii socioprofesionale, atingerea demnitatii si onoarei militare, contrapunerea grupurilor sociale in scopul dezbinarii societatii romanesti, prin prezentarea de date si afirmatii false, cu consecinte directe si indirecte in capacitatea de aparare a tarii, am ajuns la concluzia ca trebuie sa analizam cele intamplate si prin prisma legislatiei penale romanesti.
In acest sens, va propun, ca fiecare din dumneavoastra , sa faceti un exercitiu de analiza a aspectelor campaniei amintite prin prisma :
• Art.292 – Falsul in declaratii – din Noul Cod Penal
,,Declararea necorespunzătoare adevărului, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”
• Art. 297 -Abuzul în serviciu
• (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu
nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
• (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public
care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.
• Art. 300 -Uzurparea funcţiei
,,Fapta funcţionarului public care, în timpul serviciului, îndeplineşte un act ce nu intră în atribuţiile sale, dacă prin aceasta s-a produs una dintre urmările prevăzute în art. 297, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Un aspect de fals in declaratii ,,Militarii, de exemplu, au avut un număr de ani în care nu au contribuit deloc” Doamna ministru nici in sistemul public de pensii nu s-a contribuit individual pana in anul 2001, cand in baza Legii nr.19/2000 s-a instituit obligativitatea contributiei individuale, iar la art.18 alin(3) se stabilea ,, Cotele de contributii de asigurari sociale se aprobaanual prin legea bugetului de asigurari sociale de stat”.
Explicatii de detaliu le gasiti chiar pe site-ul ministerului pe care il conduceti.
Este grav atunci cand nici un organism al statului nu se autosesizeaza asupra acestor incalcari grave ale Constitutiei si ale legilor. Si mai grav este faptul ca persoane cu functii de raspundere in Romania musamalizeaza, devenind automat tainuitori sau folosesc ca simple arme propagandistice,de imagine personala in media, cazuri grave de incalcare a legii.
Sa ma explic : ministrul muncii si justitiei sociale are in permanenta preocupare pensiile militarilor, domeniu care, conform structrii Guvernului Romaniei si a legislatiei in vigoare nu intra in competenta domniei sale. Oare aceste fapte doamna ministru nu sunt in sfera art.300 din Noul Cod Pebal – uzurpare de calitati oficiale? Nu cumva uzurpati atributiile minstrului apararii nationale, ale minstrului afacerilor interne si ale directorului Serviciului Roman de Informatii stabilite prin Legea nr.223/2015- privind pensiile militare de stat?
Oare nu este cazul ca cineva sa se autosesizeze asupra declaratiilor doamnei ministru date prin interventia recenta la Romania TV, dupa cum se vede mai jos?
Cristi Selaru publica in STIRIPESURSE.RO in data de 13.07.2018 ,,Lia Olguţa Vasilescu le dă o veste proastă celor cu pensii speciale”, stire aparuta si in ziaul Cuget liber din Constanta:
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, la România TV,
” În același timp cei care sunt la ora actuală pe legislație specială și aici eu includ militarii și polițiștii, care-mi spun că au pensii militare, dar sunt tot legi speciale. Ministerul Muncii nu poate să lucreze pe pensiile militare deoarece casele de pensii ale militarilor și polițiștilor se află în subordinea Ministerului Apărării și Ministerului de Interne, deci nu aș fi avut cum să lucrez eu. Sunt singurul ministru din acest guvern care are un dosar penal pentru că am semnat o OUG referitoare la pensiile militare. Pentru că până anul trecut, când a apărut OUG, pensionarii militari își actualizau pensiile în funcție de salariile celor din activitate. Și anul trecut am spus că din moment ce salariile militarilor cresc în fiecare an cu 25% din diferența față de care trebuie să ajungă în 2022, deci automat solda le crește suficient de mult, atunci nu putem să actualizăm și pensiile. Am văzut ce înseamnă actualizarea unei pensii militare, care a pornit de la 7000 în 2015 și a ajuns la 22.000 în anul 2017.
Pentru România, pensiile militarilor chiar sunt decente dacă le comparăm cu celălalte, care ajung într-o medie de 1100 de lei. Și atunci să nu le mai lași să crească într-un procent atât de mare cum a fost exemplul pensiei de care v-am spus. Și tot în această OUG am scris clar că nu mai poate să fie pensia netă mai mare decât salariul net pe care l-a avut. Pentru că avea un salariu, să zicem, de 4000 de lei, dar ieșea la pensie luna următoare cu 4300 de lei. E foarte complicat sistemul. Militarii, de exemplu, au avut un număr de ani în care nu au contribuit deloc. Că așa a stabilit statul român, bineînțeles. Și atunci, când le făceai calculul pe contributivitate pierdeau din start. Din această cauză…nu mă întrebați pe mine, că nu am făcut eu legislația de pensii speciale. Eu încerc la ora actuală să fac o lege bună care să aducă pensii decente în România, așa cum insist să spun că nici pensiile militare, și nu mă refer aici la pensiile acelea care sunt inadmisibil de mari…Ei bine, vom încerca să facem pe această Lege a Pensiilor și pentru ceilalți pensionari să aibă pensii decente și eu vă spun că vor fi niște surprize foarte frumoase.
La ora actuală pe legislația de pensii speciale nu s-a aplecat nimeni, în afară de acea OUG despre care vă povesteam și care mie mi-a adus o plângere penală”, subliniază Lia Olguţa Vasilescu.

As fi deosebit de interesat cum apreciaza CSM, ICCJ,Parchetul general si alte institutii ale statului de drept aspectele de nelegalitate, abuz de drept, dezinformare si tainuirea faptuitorului pe care doamna ministru le recunoaste cu nonsalanta in declaratia de mai sus, iar inaltele institutii enumerate tac malc. Oare autosesizarea se face numai cand le sunt lezate interesele lor? .
Cresterea unei pensii militare din 2015 cu 15.000 de lei nu poate fi posibila decat prin incalcarea legii sau este o simpla afirmatie propagandistica. Indiferent cum, este un caz penal pentru care organele abilitate ale statului trebuie sa se autosesizeze.

Acesta este un caz tipic de nedenuntare
Art. 264 Nedenuntarea
(1) Fapta persoanei care, luand cunostinta de comiterea unei fapte prevazute de legea penala contra vietii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu instiinteaza de indata autoritatile, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Nedenuntarea savarsita de un membru de familie, nu se pedepseste.
(3) Nu se pedepseste persoana care, inainte de punerea in miscare a actiunii penale impotriva unei persoane pentru savarsirea faptei nedenuntate, incunostinteaza autoritatile competente despre aceasta sau care, chiar dupa punerea in miscare a actiunii penale, a inlesnit tragerea la raspundere penala a autorului si a participantilor.

In Noul Cod de Procedura Penala la art 291 se prevede clar
,, (1) Orice persoana cu functie de conducere in cadrul unei autoritati a administratiei publice sau in cadrul altor autoritati publice,institutii publice ori al altor persoane juridice de drept public, precumsi orice persoana cu atributii de control, care, in exercitarea atributiilor lor, au luat cunostinta de savarsirea unei infractiuni pentru care actiunea penala se pune in miscare din oficiu, sunt obligate sa sesizeze de indata organul de urmarire penala si sa ia masuri ca urmele infravtiunii, corpurile delicte si orice alte mijloace de proba sa nu dispara
Art. 292 din Noul Cod de Procedura Penala
Sesizarea din oficiu
Organul de urmărire penală se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârşit o infracţiune pe orice altă cale decât cele prevăzute la art. 289-291 şi încheie un proces-verbal în acest sens.

Quod erat demonstrandum!
N.GROPAN – Federatia Militarilor din Romania

 

Parteneri

Articole noi

ActualitateO oră ago

EXPLOZIV/DIRECTORUL INTERIMAR AL POLITIEI LOCALE PLOIESTI, ADRIAN VAIDA, A AJUNS LA UN PAROXISM DE SCHIZOFRENIE

Recunoscut doar pentru actiunile sale  undercover de a “aresta” condica de intrare si pentru amenintarile subordonatilor de a se imbraca...

ActualitateO oră ago

EXPLOZIV/ANTIFA Berlin sustine protestele din Romania/SRI doarme sau inchide ochii?

ANTIFA Berlin sustine protestele din Romania. Nu pot sa nu ma intreb, oare cat de mult este Germania implicata in...

ActualitateO oră ago

Tupeul lui Klaus Iohannis depaseste orice inchipuire

Ideea ca ne-am confruntat cu o tentativa de lovitura de stat a prins contur tot mai mult, indiferent cat de...

ActualitateO oră ago

“Tot DNA – ul şi tot Statul Paralel nu au reuşit să găsească nicio „hoţie”

Văd că şi Mircea Badea a făcut plângeri la sceleraţi. Am făcut şi eu pentru că aceste violenţe fizice provin...

ActualitateO oră ago

Revoluția Muiștilor Transormers: Din Haștagieni în #Muiști

Eu știu, ca și dumneavoastră, că în România se dorește a se pregăti introducerea LGBT ca religie de Stat, sub...

Actualitate2 zile ago

ONOR JANDARMERIEI ROMANE!!!/ HALAL COMANDANT SUPREM!!!

Aseara, dupa 28 de ani, am fost, pentru prima data, mandru de Jandarmeria Romana! Ceea ce ati facut aseara, darzenia...

Actualitate2 zile ago

Mesaje instigatorii la violenta si incalcarea legii s-au transmis constant in comunitatile romanesti din diaspora de 2 luni de zile/Clipurile lui Bot sunt vizualizate de sute de mii de persoane

Ascultati mai jos cum Malin Bot incita pe fata la violenta si la preluarea prin forta a sediului Guvernului, in...

Actualitate2 zile ago

Minerii lui Iohannis

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS.RO): Scriam în finalul unui material dedicat mitingului diasporei: ”Una peste alta, sunt toate...

Actualitate2 zile ago

Da. Nu putem lăsa Securitatea să ne confiște Statul!

Forțele de ordine trebuie sprijinite prin orice mijloace, inclusiv prin sprijin public, pentru a păstra identitatea și independența României. Este...

Actualitate2 zile ago

RĂZBOIUL HIBRID/ORDINUL PE UNITATE: JANDARMII SUNT DE VINĂ

JANDARMII SUNT DE VINĂ, nu HELLVIG care a adus MERCENARII VIOLENȚI ZIUA A DOUA a MAIDANULUI Așa cum v-am obișnuit,...

Actualitate4 zile ago

ASASINII !!!

L-au ucis, dar nu este singurul!, precizeaza pe pagina sa de socializare fostul șef al SPP, Dumitru Iliescu. Asasinii ii...

Actualitate4 zile ago

Presedintele nu vede propria tradare/E mai usor cu „Jos Dancila!”

Ma tot intreb, dincolo de ura viscerala pe care presedintele o are fata de Dragnea si de PSD, ce alta...

Actualitate4 zile ago

Între nemulțumire și diversiune

1. Am petrecut 10 zile într-o zonă turistică din nordul Italiei, unde la fiecare pas întîlneai români. Și în vacanță...

Actualitate4 zile ago

Miting și marș/ O demonstrație neautorizată

În cele din urmă, avem de-a face din nou cu o demonstrație neautorizată. Adică în afara legii. Pentru că nu...

Actualitate4 zile ago

BLESTEM! SESIZARE A COMITETULUI PENTRU PREVENIREA TORTURII

CER PUBLIC redeschiderea și rejudecarea cazului Stan Mustață! SESIZEZ PUBLIC Comitetul pentru Prevenirea Torturii Judecătorul Stan Mustață a fost executat....

Actualitate5 zile ago

Primarul Adrian Dobre minte ploieștenii pe Facebook că a cerut rezilierea contractului cu Rosal/Oare ce interese se ascund in spatele acestor minciuni repetate?

Ploieștenii, disperați din cauza gunoaielor care zac pe străzile municipiului și la platformele de colectare, îi scriu primarului Adrian Dobre...

Actualitate5 zile ago

EXPLOZIV/Pentru cine deschide Fifor Institutul Cantacuzino/Blat pe rujeola!

Nu este saptamana in care sa nu se anunte aparitia a zeci de noi cazuri confirmate de rujeola. Ceea ce...

Actualitate5 zile ago

EXPLOZIV/Nu se mai limitează să ne mai încarcerează doar: acum ne omoară direct

L-au omorât și pe judecătorul Stan Mustață! Este judecătorul care a fost constatat a fi ”corupt” fix când trebuia să...

Actualitate5 zile ago

EXPLOZIV/Revolta intarziata/Mitingul Diasporei, picatura de apa care poate da foc Romaniei

In 1970, intr-o carte pe care nu ai cum sa o uiti, „Fiecare cu parerea lui”, Tudor Musatescu scria ca...

Actualitate5 zile ago

Inca o gafa a opozitiei: goana liderilor dupa eurofotolii

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS.RO): La nivelul partidelor autohtone se lucrează la intrarea în linie dreaptă cu pregătirea...

Top Stiri Comisarul