Connect with us

Actualitate

Doctorii și doctoratele statului paralel

Comisarul

Publicat

pe

Printre dovezile de patriotism pe care ni le-a oferit sistemul condus mult timp de Florian Coldea este și producția de doctorate și de doctori. În baza unui program național. Și extrem de bine gândit. Profitabil pentru componenții statului paralel. Și în paguba celor care nu făceau parte din sistem. Cornel Nistorescu, în Cotidianul, pune din această perspectivă un diagnostic asupra statului român. Un stat, și din această perspectivă, labil. Eu voi completa acest tablou.

Dacă este adevărat că a dispărut diploma de doctor a generalului Florian Coldea, atunci acesta, într-o lume sănătoasă la cap, nu ar mai trebui să fie doctor. Pentru că nu poate exista un doctor fără doctorat . Lucrarea de doctorat este dovada supremă a științei de carte pe care o are un om și, în același timp, un dar pe care acesta îl oferă societății sub forma unei valoroase lucrări științifice. De care urmează să se folosească toți cei interesați pentru a duce știința mai departe. Dar dacă nu există lucrare, nu există doctor.

Inexistența lucrării de doctorat a lui Florian Codea în acest exemplu e mai gravă chiar decât o lucrare de doctorat precară, plagiată într-o măsură mai mică sau mai mare. Cum este cazul cu doctoratul lui Victor Ponta, cu doctoratul Laurei Codruța Kovesi și cu alte asemenea doctorate care s-au dovedit a fi făcute prin sistemul copy-paste. Un doctorat, fie el și plagiat, în parte sau în totalitate, reprezintă totuși un efort concretizat într-o lucrare despre care se presupune că are o oarecare valoare, chiar dacă nu îi aparține autorului. Dar absența cu desăvârșire a lucrării de doctorat reprezintă o nonvaloare absolută. Pentru că cei care doresc să se informeze nu se pot informa nici măcare dintr-un plagiat. Ce consecințe poate avea o asemenea situație?

Înainte de a răspunde la întrebare e bine să mai trecem în revistă un eveniment. Cel puțin la fel de relevant cum este dispariția în neant a lucrării de doctorat a lui Florian Coldea. Toți acești oameni ai sistemului sau marea lor majoritate și-au primit doctoratele printr-un mecanism bine pus la punct, atent coordonat și care a avut în vedere crearea unei frății care în final a beneficiat, în baza doctoratelor, de avantaje privind cariera, de avantaje politice și de avantaje financiare. În cazul celor mai multe doctorate obținute în acest fel, coordonator a fost un alt general. Tot cu multe stele. Gabriel Oprea. Metamorfozat în om de știință. Numai că domnul Gabriel Oprea nu mai are el însuși doctorat. L-a avut și l-a pierdut. Retroactiv, din punct de vedere juridic, el nu a avut niciodată doctorat. Deși, mai mulți ani la rând, s-a prezentat drept posesor al unui doctorat. Numai că, în această calitate, el le-a acordat altora doctorate. În calitate de îndrumător. Toți cei care și-au primit doctoratele pe mâna lui Gabriel Oprea sunt posesori ai unor false doctorate. Pentru că s-a dovedit că în realitate ei nu au avut un îndrumător. Nu au avut un garant. Nu a existat o persoană validă în cazul acestor oameni cu doctorate care să garanteze că lucrarea lor e cu adevărat valoroasă din punct de vedere științific. Așa se face că, într-un stat sănătos la cap, inexistența titlului de doctor în cazul lui Gabriel Oprea invalidează printr-o reacție în lanț toate doctoratele pe care acesta le-a girat. Se prăbușește deci, cel puțin teoretic, un întreg sistem.

Afirmațiile de mai sus au valoare doar în măsura în care statul român are capacitatea de a reacționa. De a se apăra atunci când este confruntat cu fraude evidente. Dacă așa s-ar întâmpla, ce ar urma să facă statul român?

Statul român ar trebui să pedepsească exemplar fiecare persoană în parte. Fiecare individ care, conștient fiind că nu are niciun fel de potențial științific, a recurs la „persoane de sprijin” care i-au compus o pretinsă lucrare de doctorat. Evident că în acest cerc vicios sunt prinși și „negrișorii”. Adică cei care au încropit copy-paste așa zisele lucrări științifice denumite lucrări de doctorat și omologate ca atare.

Asta ar trebui să se întâmple sub aspect penal într-un stat care știe să își apere nu numai valorile autentice, ci și interesele.

Există însă și o dimensiune, să-i spunem civilă, a acestui uriaș lanț infracțional. Toți acești așa ziși doctori – sute sau chiar mii de persoane – au recurs la acest mecanism nu doar pentru a se înfrăți unii cu alții într-un fel de organizație a doctorilor, în interiorul căreia ei se identificau și se susțineau reciproc pentru ca, mai devreme sau mai târziu, să devină invincibili în exterior. Dincolo de acest interes de gașcă, doctorii României își utilizau diploma și titlul în scopuri cât se poate de mercantile. În perioada „studiilor” ei au primit de la generosul stat – nu statul lor paralel ci statul nostru adevărat – lunar, sume consistente de bani. Sub forma unor ajutoare pentru studii. Unii beneficiau în acest scop chiar și de concedii suplimentare, tot dedicate stuudiului în vederea obținerii doctoratului. După luarea doctoratului, să spunem cu ajutorul lui Gabriel Oprea care, în calitate de îndrumător doctoral devenea un garant, aceste personaje urmau – și asta s-a și întâmplat – ca pe tot parcursul carierei profesionale să beneficieze de bani adăugați la salariu pentru că societatea a pornit de la premisa că acești doctori, dovedindu-și prin doctorate valoarea lor, își aduceau contribuții mai importante decât celelalte persoane în profesia pe care o practicau. Iar valoarea trebuie răsplătită. Și a fost răsplătită generos de statul nostru. Acum, acest stat al nostru – dacă este capabil să se apere – nu are altceva de făcut decât să le ia banii înapoi. Din urmă. Cu dobânzile penalizatoare aferente. Nu altfel. Pentru că statul nostru, și nu statul paralel, trebuie să aibă în vedere că dacă aceste sute sau mii de persoane nu ar fi fost stipendiate lună de lună și ani la rând, chiar decenii, banii ar fi putut fi investiți cu folos într-un spital, într-o autostradă, sau într-un alt obiectiv de infrastructură care ar fi adus valoare adăugată. Și asta nu este tot.

În baza doctoratelor obținute așa cum au fost obținute, adică fără a fi existat la baza lor vreun aport științific, acești domni și aceste doamne au avansat în carieră. Indiferent despre ce carieră vorbim. Unii au intrat în partide politice. Acolo, arătând că au doctorate și fiind susținuți cu ardoare de cei cu care se întovărășiseră în prealabil – fie că vorbim de Oprea sau de alte persoane ca Oprea – au obținut mai ușor decât alți politicieni funcții de conducere în diferite ierarhii sau poziții relevante în orgnizațiile locale care, la rândul lor, au adus profit. În multe situații, chiar un profit financiar. Și aceste avantaje și aceste profituri au fost obținute ilegal pentru că au la bază un titlul științific ilegal. Ca să nu mai vorbim de ceea ce s-a întâmplat la nivelul administrației publice centrale și locale unde existența unui titlu de doctor din nou a contat pentru accesarea unei poziții mai bine remunerate. La fel s-a întâmplat în diplomație și până la urmă în oricare alt domeniu. Culmea este că în virtutea acestor titluri false de doctori, multe personaje au ajuns în învățământ unde, la rândul lor, după modelul Oprea, le-au acordat altora îndrumare, calificative și titluri de doctor. Mașinăria, odată pusă în funcțiune, a proliferat. S-a reprodus. În unele domenii, cum sunt serviciile secrete, s-a reprodus la scară geometrică.

Eu pun la dispoziție, începând din această secundă, cu toată buna credință, analiza și considerațiile de mai sus, viitorului procuror general. Celui care îl va înlocui, când îl va înlocui pe Augustin Lazăr. Și mă gândesc, cu speranță, că acesta va reuși să determine deschiderea unui spectaculos dosar menit să însănătoșească societatea românească. Parchetul General va deschide acest dosar, iar Justiția, în care îmi pun de asemenea multă speranță, îl va închide. Când îl va închide, îl va închide pedepsindu-i pe toți cei vinovați. Indiferent cât de mulți sunt aceștia. Abia apoi statul român în care, asemenea, îmi pun speranțele, în baza sentințelor penale, își va recupera prejudiciile materiale pe care le-a suferit. Căci cele morale sunt de nerecuperat.

Sorin Rosca Stanescu

 

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate2 ore ago

Un şobolan a fost găsit de comisarii ANPC în patiseria ”Lux Pan” din Bucureşti. Unitatea a fost amendată cu 20.000 de lei şi ar putea fi închisă pentru şase luni – Sanatate

Un şobolan a fost găsit de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor într-o patiserie din Bucureşti, în urma unui control....

Actualitate4 ore ago

Ministrul de Finanţe îi răspunde lui Nicuşor Dan care a anunţat că vrea să-l întâlnească: Aş fi preferat să mă sunati, dumneavoastră aţi preferat marketingul! – Politic

Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul...

Actualitate6 ore ago

MAE: Gestionăm la Pretoria situația a 39 de cetățeni români / Un cetățean român a reușit să plece cu un zbor de linie, iar alți 4 și-au notificat prezența și au solicitat sprijin consular – Esential

Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town gestionează, la acest moment, situația a 39 de...

Actualitate8 ore ago

Tom Cruise, cascadorie impresionantă pe aripa unui avion de război pentru Mission: Impossible 8 – Film

Tom Cruise a realizat o cascadorie impresionantă pe aripa unui avion din al Doilea Război Mondial în timp ce face...

Actualitate10 ore ago

Yamaha, poate cele mai bune motociclete din lume

Nu incape nicio urma de indoiala ca motocicletele Yamaha sunt printre cele mai bine cotate marci din aceasta categorie de...

Actualitate10 ore ago

Blocat în Africa de Sud, antrenorul CSM Ştiinţa Baia Mare: Stăm în camere, nu vrem să avem surprize neplăcute. 90% din delegaţie e vaccinată – Alte sporturi

Eugen Apjok, antrenorul principal al CSM Ştiinţa Baia Mare, a declarat duminică la Digi24 că membrii delegaţiei române sunt bine,...

Actualitate12 ore ago

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”? – Opinii

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația...

Actualitate15 ore ago

Şeful spionilor ruși: Sugestiile că vrem să invadăm Ucraina sunt o propangandă rău-intenţionată a Statelor Unite – International

Rusia nu are de gând să invadeze Ucraina, iar sugestiile contrare sunt propagandă rău intenţionată a Statelor Unite, a declarat...

Actualitate17 ore ago

Cum se vor desfășura ceremoniile de 1 decembrie din București: Pot participa cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală – Esential

Participarea la ceremoniile de 1 decembrie din București va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2...

Actualitate19 ore ago

VIDEO Ana Maria Popescu, cea mai bună spadasină a lumii pentru a cincea oară – Alte sporturi

Ana Maria Popescu a fost aleasă de Federaţia Internaţională de Scrimă cea mai bună spadasină a lumii in sezonul 2020-2021....

Actualitate21 de ore ago

VIDEO Bundesliga: Bayern Munchen revine pe primul loc după doar câteva ore (1-0 vs Arminia Bielefeld) – Fotbal

Bayern Munchen a avut nevoie de doar câteva ore pentru a reveni pe prima poziție în Bundesliga: bavarezii au trecut...

Actualitate23 de ore ago

VIDEO Liga 1: Remiză între Rapid București și CS Mioveni – Fotbal

Rapid București și CS Mioveni au remizat, sâmbătă seară, în etapa a 17-a din Liga 1, scor 1-1. Chiar dacă...

ActualitateO zi ago

Furtuna Arwen: 12 dintre cele mai dramatice imagini în timp ce Marea Britanie a fost lovită de rafale de vânt de 160 de km/h – International

Scene dramatice au putut fi văzute în Marea Britanie, după ce furtuna Arwen a adus rafale de de vânt de...

ActualitateO zi ago

Secretarul general adjunct al PNL preia patrimoniul filialei PNL Sector 3 / Pecingină: Povestea demisiilor nu se potriveşte. Totul pare să fie o furtună într-un pahar cu apă – Politic

Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3,...

ActualitateO zi ago

Liga 1: Remiză între Sepsi OSK și Chindia Târgoviște – Fotbal

Meciul dintre Sepsi OSK și Chindia Târgoviște contând pentru etapa cu numărul XVII din Liga 1 la fotbal s-a încheiat...

ActualitateO zi ago

WTA, încă un semnal de alarmă: Situația lui Shuai Peng, departe de a fi liniștitoare – Tenis

Steve Simon, președintele WTA, a declarat că este în continuare „profund îngrijorat” de situația în care se găsește sportiva Shuai...

ActualitateO zi ago

Coronavirus: Varianta Omicron a ajuns, cel mai probabil, în Germania – International

Autoritățile din Germania au informat sâmbătă că au detectat vineri seara câteva mutații specifice noii variante a coronavirusului Omicron la...

ActualitateO zi ago

Coronavirus în România 1.727 cazuri de cazuri noi / 180 de decese dintre care 19 anterioare – Sanatate

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.727 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate...

Actualitate2 zile ago

Egiptul și trenurile sale – Cum vrea o țară celebră pentru accidentele cumplite să construiască linii de mare viteză – Industrie Feroviara

Nu sunt multe țări din lume unde contrastul dintre trenuri este atât de mare cum este în Egipt, țara unde...

Actualitate2 zile ago

Business report La cât vor ajunge facturile la întreținere în București, la noul preț al gigacaloriei. Cum am ajuns noi statul paralel. Ce vor să schimbe autoritățile în programul RABLA. Economia românească, între chin şi amin – Finante – Banci

La cât vor ajunge facturile la întreținere în București, la noul preț al gigacaloriei ● Cum am ajuns noi statul...

Top Stiri Comisarul