Connect with us

Actualitate

webPR ​Concluziile conferinței de drept european „Noutăți în dreptul Uniunii Europene – ediția a VI-a” – Opinia specialiștilor Stoica & Asociaţii

Comisarul

Publicat

pe

​​În contextul politico-economic din ultimii ani, dreptul Uniunii Europene a devenit un instrument indispensabil fiecărui jurist. Această „nouă ordine juridică de drept internațional” (CJCE, cauza Van Gend en Loos) se întâlnește în domenii din cele mai variate, intersectându-se totodată cu aspecte de drept constituțional și reglementând aspecte ce țin de viața economică a operatorilor de pe piața unică: arbitrajul investițiilor, guvernanța corporatistă, transferul de întreprindere și protecția consumatorului.

Ajunsă la a șasea ediție, conferința „Noutăți în dreptul Uniunii Europene”, organizată de societatea civilă de avocaţi STOICA & Asociaţii, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii din București şi Colegiul Juridic Franco – Român de Studii Europene, s-a desfășurat anul acesta pe data de 13 iunie, în Sala Constantin Stoicescu a Facultăţii de Drept, Universitatea din București. Conferința a fost organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și s-a bucurat de sprijinul CursdeGuvernare.ro, Juridice.ro, Camera de Comerț Americană din România (AmCham), Camera de Comerț Româno – Britanică (BRCC), Camera de Comerț Româno – Germană (AHK România), Asociatia ASEMER – Asociación de Empresas Españolas en Rumanía (Asociația Firmelor Spaniole din Romania ASEMER), Camera de Comerț Italiană pentru România.

Îmbinând noutățile dreptului Uniunii Europene cu provocările concrete cu care se confruntă practicienii dreptului din România și din restul Europei, conferința a oferit celor peste 100 de participanți – magistrați, avocați, consilieri juridici din companii autohtone şi străine şi din instituțiile publice, cadre didactice din învățământul superior – expresia solidarității manifestate pe două planuri: între universul juridic român și cel francez, pe de o parte, și între lumea academică și practicienii dreptului, pe de altă parte.

Prin discursul său, Prof. Em. Dr. Vlad CONSTANTINESCO (Université de Strasbourg) a realizat o analiză a raportului dintre sistemul de drept al Uniunii Europene și dreptul constituțional al statelor membre, stârnind interesul participanților printr-o viziune practică și aplecată asupra jurisprudenței recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene și a jurisdicțiilor constituționale naționale. Dl. Prof. Em. Dr. Vlad Constantinesco a pledat asupra binomului identitate națională – prevalența dreptului Uniunii Europene, amintind, în acest sens, funcțiile identității naționale, respectiv identitatea națională ca vector de solicitare a unei derogări de la regulile Uniunii și identitatea națională ca pasarelă între sisteme juridice diferite.

În continuare, Géraud SAJUST DE BERGUES D’ESCALUP (Consilier de stat – Departamentul de contencios și departamentul de lucrări publice) a abordat un subiectul constatării neîndeplinirii de către un stat membru a obligației de trimitere a întrebării preliminare de către o curte supremă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Prin hotărârea în cauza C-416/17, Comisia c. Franța (Hotărârea Accor), CJUE a stabilit că instituția Conseil d’État (Consiliul de Stat, Franța) ar fi trebuit să sesizeze Curtea cu o întrebare preliminară, pentru a stabili dacă era necesar să refuze să ia în considerare impozitarea suportată de o filială nerezidentă în ceea ce privește profiturile subiacente unor dividende redistribuite de o societate nerezidentă. Această hotărâre a generat o înăsprire a efectelor Hotărârii CILFIT, pronunțată în cauza 283/81, nefiind exclus ca pe viitor să ne confruntăm cu un număr ridicat de condamnări ale statelor membre pentru neîndeplinirea obligației prevăzute de art. 267 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Prof. Univ. Dr. Philippe MERLE (Université Paris 2 Panthéon-Assas) a abordat tema dezvoltării guvernanței corporatiste în Europa, printr-o pledoarie marcată atât de aspecte istorice, precum nașterea conceptului de „corporate governance”, cât și de chestiuni practice, de actualitate, prin discursul său aplecându-se asupra expansiunii continue a regulilor de guvernanță corporatistă. Această evoluție a guvernanței corporatiste s-a bazat, conform Prof. Univ. Dr. Merle, pe trei principii fundamentale: „comply or explain”, „name and shame” și „say on pay”.

Prestația României la Președinția Consiliului Uniunii Europene a fost analizată în cadrul unei mese rotunde. Prof. Univ. Dr. Valeriu STOICA a considerat că Președinția României a reprezentat în egală măsură o șansă, România reușind să își demonstreze competența din punct de vedere tehnic, dar și o neșansă, țara noastră eșuând să dea dovada unei reale competențe politice. Referitor la reușita României pe plan tehnic, Cristian DIACONESCU (Ambasador, fost Ministru de Externe al României și fost Ministru al Justiției) și Cătălin PREDOIU (fost Ministru al Justiției, avocat) au fost de părere că aceasta a fost umbrită de incapacitatea României de a fructifica oportunitatea pe care această Președinție i-a oferit-o. Într-un ton mai optimist, Armand GOȘU (analist de politică externă) a afirmat că, în opinia mediului diplomatic extern, Președinția României a reprezentat un real succes.

În continuare, avocații din cadrul societății civile de avocați STOICA & Asociații au dezbătut aspectele juridice ale impactului dreptului european asupra arbitrajului investițiilor, prezentare axată în principal pe efectele Hotărârii Achmea, pronunțată de către CJUE în cauza C-284/16. Dr. Cristiana I. STOICA (Partener fondator, STOICA & Asociații; membru al Curții Internaționale de Arbitraj ICC) a subliniat că această hotărâre a reprezentat “o lovitură sub centură” pentru arbitraj în general, afirmându-se încă o dată incompatibilitatea dintre tratatele bilaterale de investiții și dreptul Uniunii Europene. Andreea MICU (avocat partener, STOICA & Asociații) a subliniat că, în concret, CJUE a atras atenția asupra faptului că, prin încheierea unui tratat bilateral de protejare a investițiilor, statele membre părți la acesta au instituit un mecanism de soluționare a litigiilor dintre un investitor și un stat membru susceptibil să excludă soluționarea acestor litigii într-un mod care să garanteze deplina eficacitate a acestui drept. Totuși, într-o notă mai optimistă, Alin OPREA (avocat, STOICA & Asociații) a amintit argumentele pentru care un tribunal arbitral ar trebui considerat instanță națională, argumente extrase chiar din jurisprudența Curții.

Anca Liana CARAIOLA-BUFTEA (avocat partener senior, STOICA & Asociaţii) a analizat Directiva 2001/23/CE în lumina jurisprudenței CJUE, abordând, în acest sens, recentele extinderi jurisprudențiale ale noțiunii de transfer de întreprindere. Astfel, în lumina jurisprudenței recente a CJUE, s-a analizat dacă se poate vorbi de transfer de întreprindere în următoarele situații: transferul „fără active”, transferul unor active incorporale exclusiv, licitațiile publice de servicii și situația în care contractul de atribuire este reziliat, efectele unor contracte de cesiune succesive, dar îndepărtate în timp, asupra lucrătorilor cedentului.

Dragoș BOGDAN (avocat partener senior, STOICA & Asociaţii) și Mircea Bogdan POPESCU (avocat partener, STOICA & Asociaţii) au analizat aspectele juridice și practice ale prescriptibilității în materia protecției consumatorilor. Prezentarea a reprezentat o reflecție asupra conformității cu principiile juridice comunitare ale autonomiei procedurale, echivalenței și al efectivității a unui ansamblu procedural format dintr-o acțiune judiciară de drept comun, imprescriptibilă, prin care se urmărește constatarea caracterului abuziv al unor clauze în contracte încheiate cu consumatorii, și o acțiune judiciară de drept comun personală, prescriptibilă, prin care se urmărește înlăturarea efectelor oricăror obligații născute și executate în temeiul unei clauze constatate ca având caracter abuziv.

Ultima intervenție din cadrul conferinței a aparținut lui Cosmin Constantin PINTILIE (avocat, STOICA & Asociații) care a vorbit despre consecințele intrării în vigoare a Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), dar și despre perspectivele în această materie. S-a realizat o radiografie a evoluției din ultimul an în domeniul protecției datelor, analizând impactul pe care Regulamentul general privind protecția datelor (nr. 2016/679) l-a avut în rândul cetățenilor europeni, precum și abordările pe care le-au avut autoritățile de supraveghere din statele Uniunii Europene.

Parteneri speciali-probleme juridice

Parteneri


Articole noi

Actualitate41 de minute ago

Ceasul Rolex al lui Marlon Brando va fi scos la licitație. La ce sumă se preconizează că va fi vândut – Magazin

Ceasul, model unicat, pe care actorul Marlon Brando l-a purtat în timpul filmărilor de la pelicula „Apocalypse Now” va fi...

Actualitate2 ore ago

CE Under-19 (handbal f): Reprezentativa României a ratat calificarea în semifinale (21-31 vs Ungaria) – TeamBall

​Naţionala de handbal feminin Under-19 a României a ratat, miercuri, calificarea în semifinalele Campionatului European din Ungaria, după ce a...

Actualitate3 ore ago

Înscrieri online: Cursuri de antreprenoriat pentru tineri

Tinerii pot urma gratuit cursuri de antreprenoriat la Spark Week – The Future Entrepreneurs Festival, eveniment care va avea loc...

Actualitate4 ore ago

​LIVEVIDEO Simona Halep prezintă trofeul de la Wimbledon pe Arena Națională: „Acest trofeu este al nostru, este al țării” – Tenis

Zeci de mii de români au venit pe Arena Națională unde Simona Halep prezintă trofeul de la Wimbledon, câștigat sâmbătă...

Actualitate5 ore ago

Comisia Europeană vrea ca statele membre să fie evaluate anual privind respectarea statului de drept – Esential

Comisia Europeană a decis miercuri o nouă măsură pentru prevenirea problemelor legate de statul de drept, respectiv un ciclu de...

Actualitate6 ore ago

Generalul Ciucă, decorat cu Ordinul Național al Meritului în grad de Comandor de Ambasada Franței – Esential

Generalul Nicolae-Ionel Ciucă, Şeful Statului Major al Apărării, a fost distins cu Ordinul Național al Meritului în grad de Comandor,...

Actualitate7 ore ago

Publicitatea online din Romania a crescut cu 22% in 2018, până la 270 mil. lei – Media & Publicitate

Anul 2018 a fost unul dintre cei mai buni ani ai publicității online din România, înregistrând o creștere de 22%...

Actualitate7 ore ago

Transport decedati in conditii premium

Hei, pana si mobila daca mutam dintr-un loc in altul ne doare inima daca soferul este nepriceput sau masina tremura...

Actualitate8 ore ago

Amazon.com, investigată de Uniunea Eurpeană pentru "Buy Box" și informațiile colectate de la comercianții de pe marketplace

Amazon.com este investigată de Comisia Europeană care vrea să vadă dacă platforma americană de comerț online încalcă legislația UE din...

Actualitate9 ore ago

Magistrați, despre „taxa de solidaritate”: Absolut neconstituțională / O mare nemernicie / Ar urma un val de plângeri în instanță – Esential

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că o „taxă de solidaritate” pentru pensiile peste un anumit plafon ar...

Actualitate10 ore ago

Stirile ProTV: A fost descoperită una dintre cele mai mari așezări din Epoca de Piatră. Are 9.000 de ani – International

O așezare din perioada neolitică a fost descoperit de arheologi în apropiere de Israel. Aceasta are o vechime de 9.000...

Actualitate11 ore ago

Aprobarea Codului Administrativ – Modificări aduse regimului juridic al proprietății publice și private deținute de stat și de unitățile administrativ-teritoriale – Opinia specialistilor Deloitte

​La data de 5 iulie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind...

Actualitate12 ore ago

Admitere facultate 2019. Câte locuri oferă principalele universități – Educatie

Admitere facultate 2019. Cele mai multe facultăți organizează examen de admitere pe bază de dosar care să cuprindă eseu motivațional...

Actualitate13 ore ago

Champions League: CFR Cluj vs Astana (21:00) / Meciul decisiv pentru calificarea în turul doi preliminar – Fotbal

Pentru a continua aventura în Champions League, CFR Cluj trebuie să întoarcă scorul înregistrat în deplasare cu Astana (0-1). Partida...

Actualitate14 ore ago

BRD Bucharest Open: Kaja Juvan vs Irina Begu, prima partidă a zilei pe Terenul central (Programul meciurilor) – Tenis

Partida dintre Kaja Juvan (Slovenia, 111 WTA) și Irina Begu (112 WTA) va deschide ziua de tenis pe Terenul central,...

Actualitate15 ore ago

Călătoria prin Bulgaria către litoralul bulgăresc

Bulgaria a devenit de mulți ani destinația preferată a turiștilor români. Aceștia sunt atrași de litoralul Mării Negre, de stațiuni...

Actualitate15 ore ago

​VIDEO 4 idei despre noul „premier” desemnat al UE: Migranții și România, fondurile europene și statul de drept – Politic

​Vicepreședintele grupului popularilor europeni (PPE) din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a tălmăcit, într-un interviu acordat HotNews la Strasbourg, principalele idei...

Actualitate16 ore ago

Brazilia: Potrivit lui Bolsonaro, desemnarea lui Eduardo este „viabilă din punct de vedere juridic” iar fiul are un „acces ușor” la Trump – International

Președintele Jair Bolsonaro a anunțat luni, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Otávio do Rêgo Barros, un text care conține...

Actualitate17 ore ago

SUA: Camera Reprezentanţilor îl acuză pe Trump de rasism – International

Președintele american Donald Trump s-a apărat marți, spunând că ”nu există niciun strop de rasism” în el, după mesajele extrem...

Actualitate18 ore ago

Donald Trump: Nu este corect că Statele Unite nu pot vinde aeronave F-35 Turciei – International

Președintele american Donald Trump a declarat marți că nu este corect faptul că Statele Unite nu pot vinde aeronave F-35...

Top Stiri Comisarul