Connect with us

Actualitate

webPR ​Concluziile conferinței de drept european „Noutăți în dreptul Uniunii Europene – ediția a VI-a” – Opinia specialiștilor Stoica & Asociaţii

Comisarul

Publicat

pe

​​În contextul politico-economic din ultimii ani, dreptul Uniunii Europene a devenit un instrument indispensabil fiecărui jurist. Această „nouă ordine juridică de drept internațional” (CJCE, cauza Van Gend en Loos) se întâlnește în domenii din cele mai variate, intersectându-se totodată cu aspecte de drept constituțional și reglementând aspecte ce țin de viața economică a operatorilor de pe piața unică: arbitrajul investițiilor, guvernanța corporatistă, transferul de întreprindere și protecția consumatorului.

Ajunsă la a șasea ediție, conferința „Noutăți în dreptul Uniunii Europene”, organizată de societatea civilă de avocaţi STOICA & Asociaţii, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii din București şi Colegiul Juridic Franco – Român de Studii Europene, s-a desfășurat anul acesta pe data de 13 iunie, în Sala Constantin Stoicescu a Facultăţii de Drept, Universitatea din București. Conferința a fost organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și s-a bucurat de sprijinul CursdeGuvernare.ro, Juridice.ro, Camera de Comerț Americană din România (AmCham), Camera de Comerț Româno – Britanică (BRCC), Camera de Comerț Româno – Germană (AHK România), Asociatia ASEMER – Asociación de Empresas Españolas en Rumanía (Asociația Firmelor Spaniole din Romania ASEMER), Camera de Comerț Italiană pentru România.

Îmbinând noutățile dreptului Uniunii Europene cu provocările concrete cu care se confruntă practicienii dreptului din România și din restul Europei, conferința a oferit celor peste 100 de participanți – magistrați, avocați, consilieri juridici din companii autohtone şi străine şi din instituțiile publice, cadre didactice din învățământul superior – expresia solidarității manifestate pe două planuri: între universul juridic român și cel francez, pe de o parte, și între lumea academică și practicienii dreptului, pe de altă parte.

Prin discursul său, Prof. Em. Dr. Vlad CONSTANTINESCO (Université de Strasbourg) a realizat o analiză a raportului dintre sistemul de drept al Uniunii Europene și dreptul constituțional al statelor membre, stârnind interesul participanților printr-o viziune practică și aplecată asupra jurisprudenței recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene și a jurisdicțiilor constituționale naționale. Dl. Prof. Em. Dr. Vlad Constantinesco a pledat asupra binomului identitate națională – prevalența dreptului Uniunii Europene, amintind, în acest sens, funcțiile identității naționale, respectiv identitatea națională ca vector de solicitare a unei derogări de la regulile Uniunii și identitatea națională ca pasarelă între sisteme juridice diferite.

În continuare, Géraud SAJUST DE BERGUES D’ESCALUP (Consilier de stat – Departamentul de contencios și departamentul de lucrări publice) a abordat un subiectul constatării neîndeplinirii de către un stat membru a obligației de trimitere a întrebării preliminare de către o curte supremă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Prin hotărârea în cauza C-416/17, Comisia c. Franța (Hotărârea Accor), CJUE a stabilit că instituția Conseil d’État (Consiliul de Stat, Franța) ar fi trebuit să sesizeze Curtea cu o întrebare preliminară, pentru a stabili dacă era necesar să refuze să ia în considerare impozitarea suportată de o filială nerezidentă în ceea ce privește profiturile subiacente unor dividende redistribuite de o societate nerezidentă. Această hotărâre a generat o înăsprire a efectelor Hotărârii CILFIT, pronunțată în cauza 283/81, nefiind exclus ca pe viitor să ne confruntăm cu un număr ridicat de condamnări ale statelor membre pentru neîndeplinirea obligației prevăzute de art. 267 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Prof. Univ. Dr. Philippe MERLE (Université Paris 2 Panthéon-Assas) a abordat tema dezvoltării guvernanței corporatiste în Europa, printr-o pledoarie marcată atât de aspecte istorice, precum nașterea conceptului de „corporate governance”, cât și de chestiuni practice, de actualitate, prin discursul său aplecându-se asupra expansiunii continue a regulilor de guvernanță corporatistă. Această evoluție a guvernanței corporatiste s-a bazat, conform Prof. Univ. Dr. Merle, pe trei principii fundamentale: „comply or explain”, „name and shame” și „say on pay”.

Prestația României la Președinția Consiliului Uniunii Europene a fost analizată în cadrul unei mese rotunde. Prof. Univ. Dr. Valeriu STOICA a considerat că Președinția României a reprezentat în egală măsură o șansă, România reușind să își demonstreze competența din punct de vedere tehnic, dar și o neșansă, țara noastră eșuând să dea dovada unei reale competențe politice. Referitor la reușita României pe plan tehnic, Cristian DIACONESCU (Ambasador, fost Ministru de Externe al României și fost Ministru al Justiției) și Cătălin PREDOIU (fost Ministru al Justiției, avocat) au fost de părere că aceasta a fost umbrită de incapacitatea României de a fructifica oportunitatea pe care această Președinție i-a oferit-o. Într-un ton mai optimist, Armand GOȘU (analist de politică externă) a afirmat că, în opinia mediului diplomatic extern, Președinția României a reprezentat un real succes.

În continuare, avocații din cadrul societății civile de avocați STOICA & Asociații au dezbătut aspectele juridice ale impactului dreptului european asupra arbitrajului investițiilor, prezentare axată în principal pe efectele Hotărârii Achmea, pronunțată de către CJUE în cauza C-284/16. Dr. Cristiana I. STOICA (Partener fondator, STOICA & Asociații; membru al Curții Internaționale de Arbitraj ICC) a subliniat că această hotărâre a reprezentat “o lovitură sub centură” pentru arbitraj în general, afirmându-se încă o dată incompatibilitatea dintre tratatele bilaterale de investiții și dreptul Uniunii Europene. Andreea MICU (avocat partener, STOICA & Asociații) a subliniat că, în concret, CJUE a atras atenția asupra faptului că, prin încheierea unui tratat bilateral de protejare a investițiilor, statele membre părți la acesta au instituit un mecanism de soluționare a litigiilor dintre un investitor și un stat membru susceptibil să excludă soluționarea acestor litigii într-un mod care să garanteze deplina eficacitate a acestui drept. Totuși, într-o notă mai optimistă, Alin OPREA (avocat, STOICA & Asociații) a amintit argumentele pentru care un tribunal arbitral ar trebui considerat instanță națională, argumente extrase chiar din jurisprudența Curții.

Anca Liana CARAIOLA-BUFTEA (avocat partener senior, STOICA & Asociaţii) a analizat Directiva 2001/23/CE în lumina jurisprudenței CJUE, abordând, în acest sens, recentele extinderi jurisprudențiale ale noțiunii de transfer de întreprindere. Astfel, în lumina jurisprudenței recente a CJUE, s-a analizat dacă se poate vorbi de transfer de întreprindere în următoarele situații: transferul „fără active”, transferul unor active incorporale exclusiv, licitațiile publice de servicii și situația în care contractul de atribuire este reziliat, efectele unor contracte de cesiune succesive, dar îndepărtate în timp, asupra lucrătorilor cedentului.

Dragoș BOGDAN (avocat partener senior, STOICA & Asociaţii) și Mircea Bogdan POPESCU (avocat partener, STOICA & Asociaţii) au analizat aspectele juridice și practice ale prescriptibilității în materia protecției consumatorilor. Prezentarea a reprezentat o reflecție asupra conformității cu principiile juridice comunitare ale autonomiei procedurale, echivalenței și al efectivității a unui ansamblu procedural format dintr-o acțiune judiciară de drept comun, imprescriptibilă, prin care se urmărește constatarea caracterului abuziv al unor clauze în contracte încheiate cu consumatorii, și o acțiune judiciară de drept comun personală, prescriptibilă, prin care se urmărește înlăturarea efectelor oricăror obligații născute și executate în temeiul unei clauze constatate ca având caracter abuziv.

Ultima intervenție din cadrul conferinței a aparținut lui Cosmin Constantin PINTILIE (avocat, STOICA & Asociații) care a vorbit despre consecințele intrării în vigoare a Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), dar și despre perspectivele în această materie. S-a realizat o radiografie a evoluției din ultimul an în domeniul protecției datelor, analizând impactul pe care Regulamentul general privind protecția datelor (nr. 2016/679) l-a avut în rândul cetățenilor europeni, precum și abordările pe care le-au avut autoritățile de supraveghere din statele Uniunii Europene.

Parteneri speciali-probleme juridice

Parteneri

Articole noi

Actualitate47 de minute ago

Cum ar putea șefii ANRE să scape nesancționați pentru gravă neglijență și perturbarea pieței energiei – Energie

Senatul a trimis la promulgare, săptămâna trecută, o lege care modifică semnificativ OUG 33/2007 privind funcționarea Autorității Naționale de Reglementare...

Actualitate2 ore ago

​ INTERVIU: Radu Vlad, WWF România -„Cca 15% din pădurile României sunt cumva în voia sorții” – Esential

Radu Vlad lucrează pentru World Wide Found, organizația non-guvernamentală lider la nivel global în conservarea naturii și restaurarea ecologică a...

Actualitate3 ore ago

Euro 2020, preliminarii: România vs Norvegia – Program prelungit la metrou – Fotbal

Cu ocazia meciului dintre România și Norvegia, contând pentru preliminariile Euro 2020, programul metroului bucureștean va fi prelungit. Disputa de...

Actualitate4 ore ago

VIDEO Un nou atac politic al Vioricăi Dăncilă de la masa Guvernului. Somații pentru „candidatul Iohannis” și pentru „gălăgioșii lideri ai PNL” – Esential

Premierul demis Viorica Dăncilă a lansat luni un nou atac politic de la masa Guvernului, la începutul ședinței Executivului său...

Exclusiv4 ore ago

Protejarea mediului inconjurator o prioritate pentru toti

Populatia globului creste mereu, iar dezvoltarea industriala face ca satele sa se schimbe in orase, iar orasele sa se extinda...

Actualitate5 ore ago

Importurile în creștere și turismul au adâncit deficitul contului curent la peste 7 miliarde de euro – Finante & Banci

Importurile de bunuri din primele 8 luni ale anului au lărgit defictul contului curent la peste 10 miliarde de euro,...

Actualitate6 ore ago

VIDEO SUA: O cățelușă dispărută de acasă la vârsta de 2 ani a fost găsit de stăpâna ei după 12 ani – International

O căţeluşă în vârstă de 14 ani, dispărută în urmă cu 12 ani, a revenit la proprietara sa datorită unei...

Actualitate7 ore ago

USR, patru condiții pentru susținerea viitorului Guvern / Printre ele, alegeri în două tururi pentru primari și anularea recursului compensatoriu – Politic

Dan Barna a publicat luni, pe contul său de Facebook, cele patru condiții puse de USR pentru a da votul...

Actualitate8 ore ago

​Under 21: România, duel important cu Irlanda de Nord de la ora 20:30 – Fotbal

​Naționala Under 21 a României dispută un meci important împotriva Irlandei de Nord, în grupa 8 de calificare la Euro...

Actualitate9 ore ago

Alertă în Sydney, autoritățile caută un boa constrictor după ce a fost descoperită o uriașă piele de șarpe – International

Poliția animalelor din Australia desfășoară o acțiune de căutare a unui boa constrictor într-o suburbie din Sydney după ce luni...

Actualitate10 ore ago

”Dr.h.c EMBA Alexandru Cumpănașu”. După un master obținut fără o diplomă de licență, Cumpănașu spune că are și un doctorat onorific de la o universitate din Ucraina – Esential

Alexandru Cumpănașu, candidat la alegerile prezidențiale de luna viitoare, a publicat pe Facebook un document potrivit căruia a primit titlul...

Actualitate11 ore ago

Șeful Poliției din Filipine demisionează, fiind implicat într-un scandal cu trafic de droguri – International

Șeful Poliției Naționale din Filipine a demisionat după ce a fost audiat în Senat, fiind acuzat că a intervenit, în...

Actualitate12 ore ago

Franța pregătește măsuri pentru securitatea armatei și a personalului civil în nord-estul Siriei după retragerea SUA – International

Franţa a anunţat luni că pregăteşte măsuri pentru a asigura siguranţa armatei şi a personalului civil francez în nord-estul Siriei...

Actualitate13 ore ago

Stratificarea socială, prezentă în comunitățile din Epoca Bronzului (Studiu) – Arheologie

Istoria umanității este, din păcate, împletită cu inegalitatea. Cele mai timpurii civilizații, sumerienii, egiptenii, aveau pături sociale care îi puneau...

Actualitate14 ore ago

Le Temps: Arta războiului după Trump: înalți gradați americani în retragere trag semnalul de alarmă – International

O anchetă din “The Atlantic” dezvăluie relația ambivalentă pe care o are Donald Trump cu armata. Președintele american disprețuiește expertiza...

Actualitate15 ore ago

Alegeri prezidențiale în Tunisia: Kais Saied, un profesor de drept, conservator, va fi noul preşedinte al Tunisiei (Exit polluri) – International

Kais Saied, un profesor de drept, conservator, susținut de puterile islamiste, este pe cale să devină președintele Tunisiei, exit-pollurile arătând...

Actualitate16 ore ago

Utile: Ce trebuie să ştiţi dacă vreţi un copil; Alimentele ne modifică chimia creierului. Cele mai frecvente greşeli pe care le facem şi preţul lor – Utile

Alimentele ne modifică chimia creierului. Cele mai frecvente greşeli pe care le facem şi preţul lor. Dacă ţinem cont de...

Actualitate17 ore ago

Caru’ cu vedete: Ele sunt miliardarele care conduc lumea. Pe ce loc se află Anastasia Soare; Amintirile lui Ștefan Bănică cu tatăl său. „Aveam cinci ani. Eram în primul rând cu mama mea” – Vedete

Trucuri de frumuseţe cu iz de Hollywood. Ce secrete au Halle Berry, Nicole Kidman şi Demi Moore. “Am învăţat foarte...

Actualitate18 ore ago

Băsescu, despre rețelele de trafic de persoane: Este o mare greșeală desființarea „Doi și-un sfert” – Esential

Traian Băsescu a afirmat, în contextul cazului din Caracal și a problemei traficului de persoane, că a fost o mare...

Actualitate19 ore ago

Băsescu: Dacă Dăncilă dă semnalul că a fost înfrântă, nu numai ea, tot PSD va obține 8-9% – Politic

Traian Băsescu a declarat că, în cazul în care Viorica Dăncilă și PSD nu știu să abordeze politic moțiunea de...

Top Stiri Comisarul