Connect with us

Actualitate

VIDEO O nouă autostradă muzeu? O bucată din autostrada Transilvania va fi gata la vară, dar nu va putea fi folosită din cauza unui nod rutier nefinalizat. Unde e blocajul – Infrastructura_Articole

Comisarul

Publicat

pe

Circa 18 km dintre Iernut și Chețani, parte a autostrăzii Transilvania între Târgu Mureș și Câmpia Turzii vor fi gata în această vară, însă există riscul ca traficul să nu poate fi deschis. Va fi practic un alt tronson „muzeu” și asta pentru că nodul rutier de la un capăt este aferent altui lot, acolo unde constructorul aproape că nu mai lucrează și este în insolvență. Loturile de la Iernut la Chețani (17,9km) și de la Chețani la Câmpia Turzii (15,7km) sunt în lucru încă din 2016. Vezi în articol un video din dronă cu podul peste Mureș și nodul rutier abandonat de la Chețani.

Nodul rutier de la Chețani, blocajul între un lot aproape abandonat de constructor și un alt lot care va fi gata la vară

Pe tronsonul A3 Chețani – Câmpia Turzii lucrările abia au ajuns la 31,78%, deși contractul a fost semnat în februarie 2015 și primele lucrări au demarat în mai 2016.

Contractul e semnat cu o asociere condusă de firma românească Straco Grup pentru circa 279 milioane de lei (circa 58 mil. euro). Constructorul, însă, se află în prezent în insolvență, iar în instanță există deja mai multe solicitări de declarare a falimentului, având datorii către furnizori și subcontractori. În plus, există în acest caz și situația unor lucrări suplimentare și pe care Compania de Drumuri nu și le-ar asuma.

Dincolo de ritmul foarte slab al lucrărilor pe acest lot (circa 10% progres în 2019), problema majoră este la nodul rutier Chețani care a rămas în aer, nefinalizat. Fără acest nod, lotul adiacent de la Chețani la Iernut nu va putea fi folosit. Acolo, pe cei 17,9 km lucrează asocierea Astaldi – Max Boegl, aflându-se la un stadiu de circa 90%.

Practic, șansele ca acest lot să fie gata în luna iulie sunt destul de ridicate, însă fără nodul Chețani deschiderea traficului nu va putea fi făcută.

Șefa CNAIR: „Colegii de la regionala Brașov au motoarele turate să intre în regie proprie să termine nodul”

Atât Compania de Drumuri, cât și Ministrul Transporturilor știu de problema de pe lotul executat de Straco și de situația nodului rutier Chețani, însă până acum nu au luat vreo decizie în acest sens.

În urmă cu câteva zile, noua șefă de la CNAIR recunoștea că finalizarea nodului de la Chețani este o chestiune importantă și că Direcția de drumuri și Poduri Brașov ar putea interveni în regie proprie să finalizeze măcar bretelele necesare deschiderii traficului.

„Este important să finalizăm nodul de la Chețani. Cât de important este să analizăm cu seriozitate dacă avem capacitatea fizică, financiară să finalizăm. Colegii de la Regională Brașov au motoarele turate să intre în regie proprie pentru breteaua unu care ne asigură descărcarea”, a declarat Mariana Ioniță, directorul general al CNAIR într-o discuție cu șefii de regionale.

Problema a intrat și în vizorul ministrului Lucian Bode, care s-a dus pe teren încă de la începutul anului să stea de vorbă cu constructorul.

„Avem o problemă foarte foarte complicată pe lotul Chețani – Câmpia Turzii unde lucrează antreprenor Straco. Chiar azi la Curtea de Apel București se judecă șapte solicitări de declarare a falimentului companiei Straco. Imaginați-vă ce ar însemna ca această companie să intre în faliment. Din păcate, cei care au fost înaintea noastră și erau obligați să sprijine în demersurile antreprenorului să scape de problemele pe care le au. Eu cred că există soluții, prin dialog”, a declarat Bode la emisiunea Drumurile Noastre de pe B1TV în ianuarie.

Bode spunea pe atunci că rezilierea contractului este ultimul lucru pe care îl ia în calcul.

„CNAIR să rezilieze de urgență contractul cu Straco și să finalizeze în regie proprie nodul Chețani”

Asociația Pro Infrastructura, care a realizat marți un clip video din dronă cu nodul rutier de la Chețani, susține că se impune rezilierea de urgență a contractului cu Straco și finalizarea în regie proprie a nodului Chețani, cel puțin bretelele aferente conexiunii A3 – DN15 pentru a putea fi folosit lotul rutier adiacent ce va fi gata la vară.

API scrie că „se avansează în ritm alert pe cei 17,9 km dintre Iernut și Chețani ai Autostrăzii Transilvania, unde asocierea Astaldi-Max Boegl a ajuns la stadiul fizic de aproximativ 90%. Estimăm că, în condiții normale, șantierul va fi gata în luna iulie, dar riscă să nu fie inaugurat!”.

„Din păcate, pe segmentul vecin (15, 7km între Chețani și Câmpia Turzii), lucrările sunt înghețate! Cauzele: neasumarea din partea CNAIR a unor cheltuieli suplimentare apărute în execuție și situația financiară foarte precară a constructorului Straco aflat în insolvență”, notează Pro Infrastructura.

„Prin urmare, în câteva luni, sectorul Iernut-Chețani are ȘANSE MARI să devină un NOU MUZEU de autostradă pentru că nodul rutier Chețani este pe tronsonul celor de la Straco”, spune ONG-ul.

Cum arată pe harta zona nodului Chețani:


A3 Câmpia Turzii – Ogra Târgu – Mureș

Lot 2 Iernut – Chețani – km 3+600 – km – km 21+500

Lungime: 17,9 km
Constructor: asocierea ASTALDI SPA – MAX BOEGL ROMANIA SRL – ASTALROM SA – CONSITRANS SRL
Valoare contract: 438 mil lei
Ordin de începere: mai 2016
Termen de finalizare (inițial): 16 luni

Deschidere preconizată: iulie-august 2020

Stadiu (martie 2020): 86,27%

Lot 3 Chețani-Câmpia Turzii – km 21+500 – km 37+191

Lungime: 15,7km
Constructor: S.C. STRACO GRUP S.R.L. – S.C. SPECIALIST CONSULTING S.R.L. – S.C. TOTAL ROAD S.R.L
Valoare contract: 280 mil lei
Ordin de începere: mai 2016
Termen de finalizare (inițial): 16 luni

Finalizare estimată: 2021-2022

Stadiu (martie 2020): 31,78%


Foto: Autostrada Lugoj – Deva, Lot 1, în momentul când a fost finalizată. Circa 10 km erau neutilizabili.

Istoria „autostrăzilor muzeu” din România

Prima autostradă muzeu din ultimul deceniu a fost Lugoj – Deva lotul 1. Deschisă în decembrie 2013, autostrada nu putea fi folosită pe circa 10 km din cei 27 de km pentru că se oprea brusc în câmp. Asta pentru că nodul rutier de la un capăt era inclus în contractul adiacent (Timișoara – Lugoj, lot 2), rămas mult în urmă. Abia în 2015 a venit deschiderea mult așteptată.

Tronsonul Gilău – Nădășelu, micul „ciot” de circa 8,7 km de lângă Cluj Napoca, a fost finalizat și recepționat în noiembrie 2017, dar nu a putut fi folosit aproape un an. asta pentru că podul peste Someș, care să lege „ciotul” de restul autostrăzii A3 până la Câmpia Turzii a fost lăsat uitării mult timp și a fost contractat cu mare întârziere. Abia din septembrie 2018 s-a deschis circulația.

Cei circa 30 de kilometri de pe Loturile 3 și 4 ai autostrăzii A10 Sebeș – Turda au zăcut nedeschise timp de jumătate de an, timp în care CNAIR susținea că mai sunt lucrări de executat, în ciuda protestelor societății civile.

Similar, Lotul 3 din Autostrada A1 Lugoj – Deva, finalizată în proporție de 99%, a stat nefolosită circa cinci luni. Statul a reziliat contractul invocând vicii de execuție și, după luni în șir în care autostrada a rămas închisă, a deschis-o cu restricții de viteză și tonaj.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Exclusiv34 de minute ago

PER cere poziționarea lui Costel Alexe pe construirea de hidrocentrale în arii naturale protejate în raport cu Green Deal

Partidul Ecologist Roman se declară îngrijorat de modificările aduse în Parlament la Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de...

Actualitate37 de minute ago

Nu se mai solicită acordul vecinilor când se înființează o firmă. Legea, în Monitorul oficial (Adrian Bența) – Finante & Banci

Peste câteva zile ni va mai fi nevoie de acordul vecinilor când se înființează o societate cu sediul social într-un...

Actualitate2 ore ago

România, promovată în categoria țărilor cu venituri mari de Banca Mondială. Ce înseamnă – Finante & Banci

România a fost promovată, de la 1 iulie, în categoria țărilor cu venituri mari de către Banca Mondială, după ce...

Actualitate3 ore ago

Mediastandard.ro: Erdogan vrea control absolut asupra rețelelor de socializare, după ce fiica acestuia a fost jignită – International

​Președintele Turciei, Tayyip Recep Erdogan, a anunțat recent că vrea introducerea unei legislații care să permită controlul rețelelor de socializare....

Actualitate4 ore ago

Negocierile PNL-USR pentru București. Orban îi transmite un mesaj clar lui Barna – Politic

​Negocierile PNL-USR pentru București sunt departe de a fi finalizate, chiar dacă alegerile locale se apropie. Ludovic Orban îi transmite...

Actualitate5 ore ago

INTERVIU Medicul care a continuat să salveze vieți prin transplant în timpul pandemiei: Îl vezi pe omul din fața ta care este bolnav, nu poți să nu îl internezi – Sanatate

Medicul Alina Tănase pornește de la ideea că „Este obligatoriu să putem trata toți pacienții – și pe cei infectați...

Actualitate6 ore ago

Nou record de peste 53.000 de infecţii înregistrate în 24 de ore în SUA (Johns Hopkins) – Coronavirus

Cel puţin 53.069 de noi contaminări cu coronavirsul au fost înregistrate în Statele Unite în 24 de ore, potrivit datelor...

Actualitate7 ore ago

Cod galben de instabilitate atmosferică în 24 de judeţe, până sâmbătă la ora 10:00 – Esential

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru 24 de judeţe, valabilă de vineri,...

Actualitate8 ore ago

Franţa: Emmanuel Macron anunţă un „nou drum” cu „o echipă nouă” – International

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat joi, într-un interviu acordat presei regionale, că intenţionează să traseze un „nou drum” cu...

Actualitate9 ore ago

Business report: ​Schimbări majore pentru firme și antreprenor. Vacanțe mai scumpe pe litoral de la 1 iulie. Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere au revenit pe plus. Redeschiderea restaurantelor- „o chestiune de zile“ – Finante & Banci

Schimbări majore pentru firme și antreprenori în ce privește sediul social și acționariatul ● Vacanțe mai scumpe, de la 1...

Actualitate10 ore ago

Peste 160 de morți în urma alunecării de teren din Myanmar. Momentul prăbușirii minei de jad – VIDEO – International

​Cel puțin 162 de trupuri neînsuflețite au fost scoase de sub pământ după alunecarea de teren ce s-a produs la...

Actualitate11 ore ago

De la Brexit la Veronexit: primarul suveranist Sboarina promovează referendumul pentru ieșirea oraşului Verona din UE – International

Primarul din Verona a decis să urmeze exemplul omologului său londonez, acum prim-ministru britanic. De la Brexit la Veronexit. Municipalitatea...

Actualitate12 ore ago

Elon Musk sărbătorește succesul Tesla de pe bursă ironizând Wall Street / Istoria unui conflict cu piețele bursiere – International

Elon Musk a sărbătorit succesul istoric de miercuri al companiei sale Tesla de pe Bursa din New York, care a...

Actualitate13 ore ago

Nou record în Florida cu peste 10.000 de cazuri suplimentare de Covid-19 – Coronavirus

Florida și-a depășit din nou recordul pentru noi cazuri de Covid-19 înregistrate joi cu 10.000 de teste pozitive, pentru un...

Actualitate14 ore ago

Washingtonul ordonă confiscarea țițeiului a patru tancuri iraniene destinate Venezuelei – International

Sistemul de justiție american a dispus joi confiscarea încărcăturii a patru tancuri iraniene, petrol destinate Venezuelei în numele Gărzilor Revoluționare,...

Actualitate15 ore ago

Rise Project: În bârlogul traficanților de măști. Clanul Cămătarilor intermedia pe piața neagră milioane de măști chirurgicale – Esential

Chiar în zilele de vârf ale pandemiei, când medicii se îmbolnăveau pe capete în spitale din cauza crizei de echipamente,...

Actualitate16 ore ago

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase – Opinii

Sfârșitul simbolic al unei generații Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus...

Actualitate17 ore ago

Planul de relansare al UE: Merkel și von der Leyen solicită un acord rapid – International

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cancelarul german Angela Merkel, au făcut presiune joi asupra partenerilor lor europeni...

Actualitate18 ore ago

Criza n-a lovit și conturile partidelor: ce subvenții de la stat au primit în starea de urgență și de alertă / Pe listă, un partid-fantomă cu doi parlamentari afiliați PSD – Politic

​​Subvențiile generoase de la stat au alimentat conturile partidelor și perioada de criză. În timpul stării de urgență, formațiunile parlamentare...

Actualitate19 ore ago

Victor Ponta ar putea candida la Primăria Capitalei împotriva Gabrielei Firea, susține Adrian Țuțuianu – Politic

Pro România îl vrea pe Victor Ponta candidat la Primăria Capitalei, împotriva Gabrielei Firea și a lui Nicușor Dan, a...

Top Stiri Comisarul