Connect with us

Actualitate

Politico: Pentru a pedepsi China, Trump începe să-i revoce Hong Kongului privilegiile comerciale – International

Comisarul

Publicat

pe

Trump a amenințat să majoreze taxele importurilor din Hong Kong și să treacă și la alte măsuri menite să pedepsească China pentru ceea ce, în opinia sa, ar fi “extrem de îngrijorătoarele“ demersuri ale țării de a-și spori controlul asupra fostei colonii britanice.

Primul pas concret a fost făcut vineri, când s-a dat o dispoziție menită să-i împiedice pe studenții absolvenți chinezi suspectați că ar avea legături cu armata să studieze în Statele Unite, un asemenea demers urmând să protejeze cercetările care se fac în universitățile din SUA în eventualitatea unor furturi de proprietate intelectuală din partea Chinei, potrivit Politico, citat de Rador.

Trump a anunțat totodată că Statele Unite se retrag din Organizația Mondială a Sănătății, pe care el a criticat-o, afirmând că, în primele stadii ale pandemiei de coronavirus, instituția s-a arătat prea delicată față de China.

Printr-un demers care ar putea fi considerat drept cel mai semnificativ pe plan comercial, Trump a spus că administrația sa va lua niște măsuri menite să revoce tratamentul preferențial față de Hong Kong, văzut până acum ca un teritoriu vamal și turistic diferit de restul Chinei.

Pentru Hong Kong, un teritoriu care de multă vreme a fost exceptat de la reglementările americane impuse Chinei, un asemenea demers ar face ca exporturile sale să fie supuse acelorași taxe pe care Trump le-a impus unilateral asupra unor produse chinezești, taxe a căror valoare depășește $350 miliarde.

Totuși, cel puțin deocamdată, anunțurile lui Trump par să lase deoparte relațiile financiare, comerciale și de afaceri de care benerficiază Hong Kongul și China.

După discurs, piețele americane au reacționat la unison, reflecând ușurarea investitorilor datorată faptului că Trump nu a înrăutățit și mai mult relațiile cu Beijingul retrăgându-se din prima fază a acordului comercial semnat de ambele țări în luna ianuarie.

Ca un semn care ar dovedi că China nu va deveni ținta unor măsuri mai dure în conformitate cu acordul comecial, vineri, Departamentul Agriculturii și-a scăzut cu $1 miliard cifrele legate de produsele agricole americane care ar putea fi exportate în China în acest an fiscal, care ia sfârșit în luna septembrie.

Demersurile lui Trump survin după ce, joi, principalul for legislativ al Chinei a votat noi măsuri de securitate destinate Hong Kongului, sporind astfel semnele de întrebare în privința viitorului așa-zisului principiu ‘o țară, două sisteme‘ care a călăuzit relațiile dintre Beijing ș Hong Kong timp de peste două decenii.

“Acțiunea guvernului chinez împotriva Hong Kong-ului este doar cea mai recentă dintr-o serie de măsuri care diminuează îndelungatul statut al orașului, cu care el s-a mândrit de atâta timp. Este o tragedie pentru oamenii din Hong Kong, pentru poporul Chinei și chiar pentru oamenii din întreaga lume“, a spus Trump.

Oficialii chinezi au negat că intenționează să elimine statutul Hong Kongului ca teritoriu parțial autoguvernat conform principiului ‘o țară, două sisteme‘ impus în 1997, după sfârșitul guvernării britanice. Dar, în această săptămână, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că Statele Unite au ajuns la concluzia că Hong Kongul nu mai este suficient de autonom ca să garanteze tratamentul special din partea Statelor Unite.

Statutul special al Hong Kongului, în conformitate cu Legea vizând politica dintre Statele Unite și Hong Kong, făcea ca teritoriul să fie atractiv pentru companiile americane care vor să-şi vândă produsele în China și în restul țărilor din jur.

Dacă Trump și-ar pune în aplicare amenințarea de a-i retrage Hong Kong-ului statutul special, atunci efectele ar fi dure și pentru companiile americane de acolo.

Potrivit estimărilor, în Hong Kong trăiesc aproximativ 85.000 de cetățeni americani, mulți dintre ei fiind angajați ai celor peste 1.300 de companii americane prezente acolo. Un raport al Departamentului de Stat din 2019 estimează că aproape fiecare firmă financiară americană importantă este prezentă în Hong Kong, având în administrare active de sute de miliarde de dolari.

Trump a evitat să impună vreo sancțiune care să afecteze operațiunile financiare ale firmelor americane cu mari investiții în Hong Kong, dar a spus că va da dispoziție grupului său de experți în piețe financiare să examineze diversele practici ale companiilor chineze înscrise la bursele americane pentru a-i proteja mai bine pe investitorii americani.

Daniel Russel, un fost oficial de la Departamentul de Stat în timpul Administrației Obama, care acum lucrează la Asia Society, a recunoscut că măsurile anunțate de Trump sunt ‘destul de vagi‘, subliniind că rămâne de văzut cât de repede și cât de larg vor fi aplicate.

Russel, care a fost un reprezentant important în Asia al fostului președinte Barack Obama, a criticat China pentru demersurile sale din Hong Kong, dar a spus că liderii chinezi și-au făcut în mod clar niște calcule, estimând că vor putea face față oricărei riposte venite din partea SUA.

“Faptul că guvernul chinez nu se mai arată îngrijorat de părerile Washingtonului reprezintă un eșec al politicii SUA, guvernului nefiindu-i teamă nici de vreo ripostă comună pe plan internațional datorată îndemnurilor Administrației Trump“, a spus el.

Cei care se pronunță în favoarea unei confruntări mai dure cu guvernul chinez nu s-au arătat nici ei impresionați de aceste acțiuni, ele survenind pe fondul nemulțumirii crescânde a Congresului față de reacția de început a Chinei în contextul epidemiei de coronavirus și față de tratamentul aplicat Hong Kong-ului.

“Nu este deloc inexplicabil“, a declarat Derek Scisors, un expert în China de la American Enterprise Institute. „Referirile la Hong Kong din discurs puteau fi făcute și acum o săptămână. Ce-au făcut de-atunci și până acum?”

Trump a fost criticat și de adversarul său democrat, fostul vicepreședinte Joe Biden, a cărui campanie acuză președintele că se arată față de China mult mai dur decât este de fapt.

În anul 2019, Hong Kong-ul a exportat în SUA produse în valoare de $4,7 miliarde, cu $6,3 miliarde mai puțin decât în 2018, asta datorându-se în parte războiului comercial declarat de Trump Chinei. Acest total este doar o mică parte din cele $452 miliarde reprezentând produsele importate de SUA din China Continentală, anul trecut.

Și totuși, reducerea semnificativă a statutului special al Hong Kong-ului prin taxele impuse de Trump ar putea avea o importanță mai mult decât simbolică.

“Hong Kong-ul reprezintă doar 3% din PIB-ul Chinei, dar are un rol major în economie și în relațiile țării cu restul lumii“, afirmă Scott Kennedy, specialist în China de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

Potrivit spuselor lui Kennedy, s-ar putea ca acțiunile destinate direct regimului chinez să trimită un mesaj mai dur. Decizia de a împiedica accesul în țară al unor studenți chinezi și cercetători doctoranzi ar putea afecta aproximativ 3000 de chinezi proveniți din universități chineze care țin de armată.

“Asta i-ar afecta pe studenții chinezi, dar un efect marginal ar fi și acela că tehnologia și știința americană ar fi ținute departe de ‘mâinile‘ armatei chineze“, a mai spus el.

Statele Unite vor începe să impună sancțiuni și oficialilor chinezi sau din Hong Kong implicați direct sau indirect în eforturile de erodare a autonomiei Hong Kong-ului. “Departamentul de Stat va revizui regulamentul deplasărilor în Hong Kong astfel încât el “să reflecte pericolul sporit al supravegherii și al pedepselor impuse de aparatul chinez al securității de stat“, a spus Trump. (Politico)

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate44 de minute ago

VIDEO Cât de mult s-au schimbat eroii unor generații – Cum arată în prezent vedetele din Friends – Showbiz

​Au încântat generații, actorii din Friends fiind cunoscuți în toate colțurile lumii. Este încă un serial la modă, cu toate...

Actualitate2 ore ago

Cîțu anunță că va motiva acționarii să-și capitalizeze companiile printr-o bonificație pe impozite, dar nu dă mai multe detalii – Finante & Banci

​Autoritățile lucrează la crearea unui sistem de motivare a acționarilor de a-și capitaliza companiile, printr-un program pe 5 ani, a...

Actualitate3 ore ago

Spitalele românești din „topul rușinii”, pentru care nu contează satisfacția pacientului: Spitalul Județean Craiova, Spitalul din Târgu Jiu și Spitalul Floreasca ocupă primele 3 locuri – Sanatate

​​Spitalul Județean de Urgență din Craiova, Spitalul Județean Târgu Jiu și Spitalul Floreasca din București ocupă primele 3 locuri într-un...

Actualitate4 ore ago

Lasă analizele tv și revine în antrenorat după 12 ani – Cine va fi noul secund al lui Laurențiu Reghecampf în Emiratele Arabe unite – Fotbal

​Și-a dat demisia de la Telekom Sport, acolo unde era analist de ani buni, pentru a reveni în antrenorat după...

Actualitate5 ore ago

Merkel, la prima vizită externă după izbucnirea pandemiei. Redresarea economică, principalul subiect – Esential

Cancelarul german Angela Merkel urmează să se întâlnească miercuri, la Bruxelles, cu liderii principalelor trei instituţii ale Uniunii Europene pentru...

Actualitate6 ore ago

CCR – aşteptată să se pronunţe pe sesizarea în cazul legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive – Finante & Banci

Curtea Constituţională a României (CCR) ar putea pronunţa, miercuri, o soluţie pe sesizarea asupra legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor...

Actualitate7 ore ago

​Business report: Cât costă o asigurare contra Covid-19. Discounturi de peste 45% pe litoralul Bulgariei. Chiar dacă se redeschid restaurantele, acestea pierd bani vara. Hotelierii greci nu au mărit tari­fele din cauza pandemiei – Finante & Banci

​În timp ce DNA le audiază oamenii în țară, Cristi Burci și Cătălin Hideg spun din Emirate că vor face...

Actualitate8 ore ago

China a deschis în Hong Kong o agenţie de securitate naţională – International

China a inaugurat miercuri într-un hotel din Hong Kong birouri care vor permite agenţilor săi de securitate să acţioneze deschis...

Actualitate9 ore ago

SUA confirmă că și-au anunțat retragerea din Organizația Mondială a Sănătății / Cum este finanțată OMS – International

Statele Unite au confirmat marți că au notificat oficial Organizația Națiunilor Unite despre retragerea americană de la Organizația Mondială a...

Actualitate10 ore ago

NYT: Cum s-a îndrăgostit din nou Germania de Angela Merkel – International

Cancelarul Angela Merkel este pe cale să se retragă. După aproape 15 ani în funcție, se pare că pandemia este...

Actualitate11 ore ago

The Lincoln Project: Republicanii care se unesc pentru ca Donald Trump să piardă alegerile prezidențiale – International

Pe Twitter, terenul de joc preferat al lui Donald Trump, un grup de Republicani se unește pentru a-l discredita pe...

Actualitate12 ore ago

Trădări, vânzări de avioane şi spionaj, misterele din spatele arestării consilierului Roscosmos, Ivan Safronov – International

Consilierul prezidențial al Roscosmos, Ivan Safronov, a fost arestat marţi dimineață fiind acuzat de înaltă trădare. Ştirea a fost dată...

Actualitate13 ore ago

Caz rejudecat, după o decizie a CEDO, privind un bărbat din Hunedoara care a agresat sexual o fetiţă. Sentinţa definitivă: tot trei ani de închisoare – Esential

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia, instanţă care a rejudecat, în urma unei decizii CEDO, dosarul în care un bărbat...

Actualitate14 ore ago

Traian Băsescu, despre candidatura la primăria Capitalei: Nu mă voi da în lături și nu-mi voi lăsa partidul ”Bucureștiul e de stânga, Clujul e de dreapta” – Radio – TV

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat marți seară, la Digi 24, că ia în calcul să candideze la primăria Capitalei...

Actualitate15 ore ago

Bode: Traseul autostrăzii Comarnic trecea prin curtea Palatului Cantacuzino și prin etajul 6 al unor clădiri – Radio – TV

Ministrul Lucian Bodea a declarat marți seară, la Digi 24, că proiectul autostrăzii Comarnic-Brașov este cel mai bun exemplu de...

Actualitate16 ore ago

Româncele din Registrul european al expertelor în securitate cibernetică

Firmele care au nevoie de specialiști în securitate cibernetică pot accesa acum un registru online al femeilor europene care activează...

Actualitate17 ore ago

Franța: Noul ministrul de Interne, puternic contestat de feministe care îl acuză de viol – International

Numit luni seara ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin a trăit marți o primă zi plină de evenimente cu mai...

Actualitate18 ore ago

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, depistat pozitiv la testul COVID-19 – International

​Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost depistat pozitiv pentru COVID-19. Anunțul a fost făcut chiar de el într-un mesaj televizat....

Actualitate19 ore ago

Aproape 100 de români din Linz, infectați cu coronavirus – Coronavirus

Aproape 100 de români din orașul austriac Linz sunt infectați cu coronavirus, anunță Ministerul român de Externe, care precizează că...

Actualitate20 de ore ago

Coronavirus: Europa a depășit 200.000 de decese cauzate de COVID-19 – Coronavirus

Pandemia cauzată de coronavirus a ucis peste 200.000 de persoane în Europa, două treimi dintre decese fiind înregistrate în Regatul...

Top Stiri Comisarul