Connect with us

Actualitate

VIDEO De ce planeta Venus este fascinantă și cum de este atât de greu de explorat – Spatiul

Comisarul

Publicat

pe

​Venus este cea mai apropiată planetă de Pământ și este extrem de strălucitoare pe cerul nopții. Nu este însă și o planetă pe care să putem vreodată trăi, temperaturile trecând de 450 de grade Celsius, iar presiunea atmosferică este de aproape 100 de ori mai mare decât pe Terra. Pe Venus ar putea exista o formă de viață, au spus luni oameni de știință care au analizat un gaz din atmosfera planetei. Indiferent de ce vor arăta cercetările ulterioare, Venus este un loc cu totul special către care oamenii au trimis sonde încă de acum aproape 60 de ani. Mai mult, sovieticii au fost primii care au transmis în 1967 fotografii din atmosfera altei planete, iar în 1975 sonda Venera a fost prima care a transmis imagini de pe suprafața altei planete, subiectul fiind Venus.

Peste 40 de misiuni au pornit către Venus, începând cu o misiune sovietică din 1961. Sovieticii au fost perseverenți cu programul Venera, trimițând o mulțime de sonde către Venus între 1961 și 1985. NASA a trimis și ea mai multe misiuni, iar în viitor India ar putea trimite o sondă.

Foto Agenția Spațială Europeană

De ce Venus este atât de specială?

Iată ce spune Neil DeGrasse Tyson (cunoscut pentru serialul Cosmos – Possible Worlds

”S-a dovedit că Venus, numită astfel după zeița frumuseții și a iubirii, are o atmosferă densă, aproape opacă, alcătuită în principal din dioxid de carbon, și că are o presiune atmosferică de aproape o sută de ori mai mare decât cea de pe Pământ, la nivelul mării. Mai mult, temperatura de la suprafață se apropie de 500 de grade Celsius. Poți coace o pizza uriașă în 7 secunde, ținând-o pur și simplu în aerul de acolo.

Astfel de condiții extreme pun probleme explorărilor spațiale, fiindcă orice am trimite pe Venus o să fie zdrobit, topit sau vaporizat în câteva clipe. Dacă vrem să culegem date despre suprafața acestui loc abandonat trebuie să trimitem acolo un obiect rezistent la căldură sau unul extrem de rapid.

Nu este deloc accidental faptul că Venus este un loc atât de fierbinte. Are un efect de seră păcătos, indus de dioxidul de carbon din atmosferă, care captează energia infraroșie. Așa că, deși învelișul de nori al planetei reflectă cea mai mare parte a luminii vizibile primită de la Soare, rocile și solul de la suprafață absorb puținul care traversează învelișul. Apoi același teren radiază lumina vizibilă transformată în lumină infraroșie, care se acumulează continuu în atmosferă, creând astfel la un moment dat – și apoi menținând – un formidabil cuptor pentru pizza”.

Neil DeGrasse Tyson – Moartea într-o gaură neagră și alte dileme cosmice (Editura Trei, 2017)

Trebuie spus că distanța medie dintre Terra și Venus este de 40 milioane km, iar distanța maximă este de 261 milioane km. Distanța minimă este atinsă o dată la aproape 600 de zile și este de 38 milioane km.

Unii oameni de știință credeau în anii 50 că Venus este acoperită de junglă și de oceane, dar nu este așa: Venus este cea mai uscată planetă din Sistemul Solar.

Iată ce spune Cristian Presură despre particularitățile lui Venus

Venus este cea mai apropiată planetă de Pământ și cea mai asemănătoare ca masă și structură cu acesta, astfel încât este considerată ca fiind sora sa. Are însă o particularitate: din pricina unui impact cu un asteroid sau o cometă, Venus se învârtește în jurul axei sale în sens invers față de restul planetelor din Sistemul Solar (…)

Mișcarea de revoluție a lui Venus durează 224 de zile pământești. În schimb, rotația planetei în jurul axei proprii este lentă: o zi pe Venus ține 243 de zile pământești (…)

Deoarece atmosfera este densă, Soarele nu se vede niciodată de pe suprafața planetei, astfel încât, la prânz ai avea senzația că este seară, fiindcă lumina abia străpunge prin stratul gros de gaze

Cristian Presură – O călătorie prin Univers – Astrofizica povestită, editura Humanitas, 2019

O scurtă istorie a explorărilor

Sovieticii au ales să se concentreze pe Venus fiindcă este cea mai apropiată planetă și misiunile erau mai ușoare și mai ales durau mai puțin decât dacă ar fi ales destinații mai îndepărtate. În Occident au fost mulți critici la adresa costisitoarelor programe spațiale sovietice, în timp ce în țară erau atâtea lipsuri. Pe de altă parte, pentru foarte mulți dintre cetățenii sovietici, programul spațial reprezenta o mândrie.

La început toate sondele trimise de URSS au fost zdrobite de atmosfera planetei, dar rușii au construit sonde puternic ranforsate care să reziste presiunii și temperaturii.

Venera 15 (foto Agenția Spațială Europeană)

În 1982,Venera 14 a rezistat 127 de minute pe suprafața venusiană trimițând imagini color, în premieră de pe această planetă, după ce în 1975 tot o sondă a URSS, Venera 9, a fost prima care a transmis imagini de pe suprafața venusiană, rezistând aproape o oră în condițiile dure de acolo.

Venera 13 și 14 au transmis și primul clip audio de pe o altă planetă, coborârea fiind înregistrată cu microfoane speciale. Mai mult, Venera 13 avea și un mic braț cu care a forat și a apucat un pic de sol venusian pe care l-a analizat cu instrumentele de la bord, concluzia fiind că este vorba de un fel de tuf (rocă formată prin acumularea și consolidarea cenușii sau nisipului provenite din erupțiile vulcanice).

Foto NASA

De atunci nicio altă sondă nu a mai aterizat pe suprafața planetei.

Sondele Venera au detectat de-a lungul misiunilor cantitatea mare de dioxid de carbon din atmosferă, uriașele furtuni cu tunete și fulgere și suprafața uscată brăzdată de urmele activității vulcanice. Pentru acele vremuri, tehnologia dezvoltată și folosită de sovietici era de top și au existat și mici colaborări cu NASA, chiar dacă cele două țări nu se înțelegeau prea bine. Spre exemplu, oamenii de știință au schimbat date despre programele Venera și Mariner și s-au sfătuit în legătură cu zonele unde este mai bine să se încerce coborârea.

Prima sondă americană ce a ajuns la Venus a fost Mariner 2, în 1962, iar din 1978 misiunile Pioneer au furnizat timp de aproape 15 ani date despre atmosfera planetei, despre structura norilor și despre ce se întâmplă la suprafață.

Misiunea Magellan a NASA a orbitat timp de patru ani în jurul planetei, începând cu anul 1990, dar mulți cercetători spun că planeta a fost pe nedrept neglijată. Descoperirea anunțată luni i-a făcut pe unii să spună că ar trebui să trimitem noi sonde către Venus, în loc să cheltuim multe miliarde de dolari cu ideea de a ajunge să ”colonizăm” planeta Marte. Ei spun că Venus are multe lucruri interesante de oferit și la costuri de explorare net mai mici.

Sondele Pioneer (foto NASA)

Agenția Spațială Europeană a lansat în 2005 programul Venus Express, sonda orbitând opt ani în jurul lui Venus, iar în prezent planeta are un vizitator, sonda japoneză Akatsuki ce studiază Venus din anul 2015, însă fără a încerca să aterizeze.

Ce va urma cu Venus este greu de spus. Multe misiuni au fost propuse și puține se vor concretiza fiindcă Venus nu este o prioritate, iar costurile mari sunt greu de suportat. Chiar și rușii au înaintat un plan, încă de acum 15 ani, pentru a trimite din nou sonde pe Venus după 2025, dar nu este clar dacă se va întâmpla.

India a propus o misiune orbitală numită Shukrayaan-1, iar NASA a luat și ea în considerare o misiune nouă către Venus, dar nu a decis nimic, alegând alte proiecte în schimb. Un mare avantaj al planetei este că se poate ajunge la ea cu misiuni mai mici și ieftine decât cele spre Marte sau spre destinații și mai depărtate.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate60 de minute ago

România va organiza Campionatul European de Atletism U20 din 2023 – Alte sporturi

​European Athletics a decis să acorde României dreptul de organizare a Campionatului European U20 din 2023, competiţie care va avea...

Actualitate2 ore ago

VIDEO Fiorentina vs Lazio 2-0 / „Dublă” pentru Vlahovic – Fotbal

Lazio Roma, cu Ştefan Radu pe teren până în minutul 75, a fost învinsă, sâmbătă seară, în deplasare, cu scorul...

Diverse3 ore ago

Ai propriul magazin alimentar, restaurant, cafenea și cauți îmbrăcămintea potrivită pentru angajații tăi?

Indiferent de natura articolelor vândute, poți găsi sorturi de calitate excelentă pentru vânzători. Fiecare dintre ele este realizată cu o atenție...

Actualitate3 ore ago

Rămășițele rachetei chinezești au căzut, duminică dimineață, în Oceanul Indian, lângă Maldive – presa chineză – International

​Rămășițele cele mai mari rachete chinezești au căzut duminică în Oceanul Indian, cele mai multe componente fiind distruse la reintrarea...

Actualitate4 ore ago

Aryna Sabalenka, noua campioană de la Madrid – A câștigat un set cu 6-0 în fața liderei mondiale – Tenis

​Aryna Sabalenka și-a luat revanșa în fața australiencei Ashleigh Barty, s-a impus în trei seturi și a obținut primul ei...

Actualitate5 ore ago

Austria avertizează că se va înţelege separat cu alte state membre dacă certificatul verde digital al UE mai întârzie. „Nu e fizică atomică” – Coronavirus

Austria va încheia cu alte state din UE acorduri bilaterale de mobilitate dacă la summitul european din 25 mai nu...

Actualitate6 ore ago

Lupte: Alin Alexuc-Ciurariu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo – Alte sporturi

Sportivul Alin Alexuc-Ciurariu s-a calificat, sâmbătă, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, el ajungând în finala categoriei 130 kg la...

Actualitate7 ore ago

Un desen al lui Leonardo da Vinci care reprezintă un cap de urs ar putea fi vândut pentru 12 milioane de lire sterline – Cultura

Un desen al lui Leonardo da Vinci care reprezintă un cap de urs este aşteptat să fie vândut pentru 12...

Actualitate8 ore ago

Asociaţia VeDem Just sesizează CNCD în urma declaraţiilor făcute de ÎPS Teodosie cu referire la femei – Esential

Asociaţia VeDem Just anunţă, sâmbătă, că a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma declaraţiilor făcute de ÎPS...

Actualitate9 ore ago

​VIDEO Liga 1: Dinamo București, a patra victorie consecutivă în play-out (2-0 vs Hermannstadt) – Fotbal

Dinamo București a învins, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, echipa FC Hermannstadt, într-un meci din etapa a șaptea...

Actualitate10 ore ago

Sondaj UE: cetățenii europeni susțin un rol mai important al UE în gestionarea crizelor – MEET Your MEP

Înainte de lansarea Conferinței privind viitorul Europei (eveniment ce va avea loc duminică, de Ziua Europei, la Strasbourg), Parlamentul European...

Actualitate11 ore ago

Aruncarea greutății: Rareș Toader a cucerit aurul la Cupa Europeană – Alte sporturi

​Atletul român Andrei Rareş Toader a câştigat medalia de aur în proba de aruncare a greutăţii, sâmbătă, la Cupa Europeană...

Actualitate12 ore ago

Bayern Munchen vs Borussia Monchengladbach 6-0 / Robert Lewandowski, aproape de recordul lui Gerd Muller – Fotbal

Bayern Munchen a surclasat-o pe Borussia Moenchengladbach, 6-0, sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 32-a a campionatului...

Actualitate13 ore ago

​CE 2021, preliminarii (volei m): Încă o înfrângere pentru România (1-3 vs Elveția) – TeamBall

​Naţionala de volei masculin a României a încheiat, sâmbătă, turneul de la Nitra, din preliminariile CE2021, cu a doua înfrângere,...

Actualitate14 ore ago

​VIDEO Afganistan: Cel puţin 40 de morţi într-o serie de explozii în apropierea unei şcoli gimnaziale din Kabul / Majoritatea victimelor sunt copii – International

Cel puţin 40 de persoane au murit şi câteva zeci au fost rănite într-o serie de explozii care a avut...

Actualitate15 ore ago

Madrid Masters: Alexander Zverev, în finală după ce a trecut de Dominic Thiem – Tenis

Germanul Alexander Zverev, locul 6 mondial, l-a învins sâmbătă în două seturi, 6-3, 6-4, pe austriacul Dominic Thiem, clasat cu...

Actualitate16 ore ago

WTA Roma: Patricia Țig, în ultimul tur al calificărilor după ce a pierdut primul set cu 6-0 și a salvat o minge de meci – Tenis

Patricia Țig, locul 64 WTA şi favorită 5 în calificări, s-a calificat, sâmbătă, în ultimul tur al calificărilor la turneul...

Actualitate17 ore ago

​VIDEO Urs filmat ziua la Sinaia în timp ce rupe un coş de gunoi căutând hrană – Esential

Un urs a fost filmat, vineri, pe timpul zilei, de un localnic din Sinaia în timp ce rupe un coş...

Actualitate18 ore ago

​WTA Roma: Irina Begu, eliminată în primul tur al calificărilor – Tenis

Irina Begu, locul 75 WTA, a fost eliminată, sâmbătă, în primul tur al calificărilor de la turneul de categorie WTA...

Actualitate19 ore ago

Mihăilă: Nu am ajuns să discutăm la nivelul Guvernului despre stimulente financiare pentru cei care se vaccinează / Principiul de la care pornim – măsurile de relaxare să fie mai multe pentru persoanele vaccinate – Coronavirus

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, afirmă că nu se discută, la acest moment, despre stimulente financiare care să fie acordate celor...

Top Stiri Comisarul