Connect with us

Actualitate

​INTERVIU Medic din prima linie: Vârsta pacienților cu forme grave de COVID-19 a scăzut în ultimele săptămâni / Faptul că avem primul copil internat la Terapie Intensivă poate însemna că virusul a început să sufere mutații serioase – Coronavirus

Comisarul

Publicat

pe

Vârsta pacienților care prezintă forme grave de infecție cu SARS-CoV 2 a început să scadă în ultimele 3 săptămâni, ceea ce înseamnă că pacienții tineri încep să dezvolte și ei forme severe, afirmă medicul ATI Florin Roșu, șeful Secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară, într-un interviu acordat HotNews.ro. Potrivit medicului Florin Roșu, faptul că România are primul copil infectat cu coronavirus internat la Terapie Intensivă, copil care nu suferea anterior de alte afecțiuni, poate însemna inclusiv că „virusul a început să aibă mutații foarte serioase”.

„La Terapie Intensivă se lucrează la capacitate maximă”

În momentul de față, în Secția de Terapie Intensivă condusă de medicul Florin Roșu se lucrează în continuare la capacitate maximă, „așa cum am lucrat de la începutul pandemiei, iar oboseala psihică și fizică este prezentă în rândul personalului”.

Dacă în prima fază a epidemiei au fost și cazuri de pacienți tineri, după care vârsta acestora a crescut, medicul Florin Roșu spune că, în momentul de față, „sunt 3 săptămâni de când văd că vârsta pacienților care prezintă forme grave începe să scadă. Ceea ce înseamnă că pacienții tineri încep să dezvolte și ei forme severe”.

„La începutul epidemiei în România am avut categorii de pacienți tineri, iar aici mă refer la persoane între 27 de ani până la vârsta de 90 de ani, undeva la începutul verii vârsta a crescut și nu am mai avut persoane tinere. În momentul de față se observă o reapariție a formelor grave la persoane tinere, și aici mă refer la persoanele în vârstă de 40 de ani”, explică Florin Roșu.

Virusul nu mai menajează copiii?

În ceea ce privește cazul copilului de 9 ani și 11 luni internat la Terapie Intensivă la Spitalul Gomoiu din București, medicul Florin Roșu afirmă că un pacient copil infectat cu coronavirus internat la ATI, fără alte afecțiuni, reprezintă o premieră pentru țara noastră: „În România, eu nu am cunoștință să mai fi fost cazuri de copii internați la Terapie Intensivă, iar noi la Iași nu am avut. Și nici nu ne dorim. Dar, dacă or să aibă nevoie de suport de Terapie Intensivă, noi suntem pregătiți. Din nefericire, avem cazul acesta, al copilului internat la Terapie Intensivă. Noi ne așteptam să vină și o perioadă de genul acesta.”

Medicul se teme că acest caz ar putea însemna că „virusul a început să aibă mutații foarte serioase. Dacă până acum ‘proteja’ copiii, dacă putem spune așa, între ghilimele, se pare că în momentul de față acest lucru nu se mai întâmplă și riscăm să ajungem într-un moment critic.”

Copilul de 9 ani și 11 luni infectat cu coronavirus internat la Spitalul Gomoiu, primul din România care a ajuns într-o secție de Terapie Intensivă, este „în stare staționară spre bine”, dar are toate organele afectate, au anunțat ieri medicii de la Spitalul Gomoiu.

Medicii care îl tratează au explicat, de asemenea, că „este un copil fără antecedente semnificative anterioare (medicale – n.red.)”. Copilul a ajuns la Terapie Intensivă după ce a suferit un sindrom multisistemic inflamator, o reacție inflamatorie multi-sistemică exagerată, spun medicii de la Spitalul Gomoiu, care subliniază însă că nu orice copil infectat cu SARS va face acest sindrom, „este foarte rar”.

Potrivit medicilor, copilul s-a infectat cel mai probabil acum 3 săptămâni, când și părinţii lui au fost diagnosticaţi cu COVID-19. El a fost atunci testat de medicii din Buzău, însă rezultatul a fost negativ.

Copilul din Buzău este primul din România diagnosticat cu sindromul multisistemic inflamator asociat cu noul coronavirus.

Efectul începerii școlilor: „Copiii nu trebuie stigmatizați, chiar dacă sunt purtători ai virusului”

Într-un moment în care românii încep să revină din concedii, iar copiii să se întoarcă la școală, medicul Florin Roșu atrage atenția că copiii nu trebuie sub nicio formă stigmatizați, chiar dacă pot fi purtători ai virusului: „Nu copiii sunt problema, dar copiii sunt purtători ai virusului. Din nefericire, virusul poate ajunge la categoriile vulnerabile, adică la bunici, pentru că de regulă, părinții trimit bunicii să îi ia de la școală. Iar bunicii, în aceste condiții, se pot îmbolnăvi.”

„Copiii nu trebuie stigmatizați. Trebuie să evităm cu orice preț stigmatizarea copilului, așa cum trebuie să evităm cu orice preț stigmatizarea oricărui pacient cu COVID-19”, subliniază Florin Roșu.

Ce soluții există după deschiderea școlilor pentru a proteja persoanele vulnerabile cărora copiii riscă să le transmită coronavirusul? „Acum, după începerea școlilor de exemplu, ar trebui să protejăm categoriile de oameni despre care știm că sunt vulnerabili. Dacă știi, spre exemplu, că părintele tău suferă de o anumită afecțiune, este mai bine să nu îl trimiți pe el să ia copilul de la școală.”

„Din punct de vedere psihic, pentru copil poate fi o traumă foarte serioasă, dacă se întâmplă să transmită virusul. Dar copiii nu trebuie stigmatizați, în niciun caz”, avertizează Florin Roșu.

„Eu de asta insist, copiii nu trebuie stigmatizați pentru așa ceva. Ei așa se fomează, intrând în comunitate. Dacă ții un copil izolat, în loc să îl duci la școală, el riscă să devină un izolat din punct de vedere social, un neadaptat. Copiii, când merg la grădiniță spre exemplu, își ling mâna unul altuia, se pupă, își bălesc jucăriile, așa sunt copiii. Nu îi poți spune: Vezi că l-ai îmbolnăvit pe bunicul sau pe bunica.”

Nu doar copiii, ci pacienții cu COVID-19 în general nu trebuie sub nicio formă stigmatizați, lucru pe care medicul Florin Roșu l-a repetat de la începutul pandemiei: „Pacienții cu COVID-19 nu trebuie stigmatizați. Spre exemplu, din acest motiv avem și atât de puțini donatori de plasmă, din cauză că ei sunt stigmatizați. M-am interesat și eu, sunt două mari motive: unul este că acești pacienți se simt stigmatizați pentru că s-au îmbolnăvit, cu toate că nu este vina lor, oricui i se poate întâmpla. Al doilea motiv este că în momentul în care ajung să doneze, li se recoltează din nou analize. Printre altele, li se face și testul COVID. Dacă, prin absurd, testul iese pozitiv, ei stau din nou două săptămâni în izolare – nu mai pot merge la serviciu, au și probleme financiare, au și probleme în familie.”

„Nu trebuie sub nicio formă să stigmatizăm pacienții pentru această boală, pentru că i se poate întâmpla oricui”, subliniază medicul ieșean.

„Iar în momentul de față, răspândirea comunitară este cea mai importantă. Te duci cu un prieten la terasă sau te întâlnești cu el pe stradă, riști să iei virusul. În spital spre exemplu răspândirea este controlată, restrânsă, pentru că toată lumea poartă mască, se protejează.”

Medicii au început să gândească circuite pentru a asigura și asistența pediatrică în ATI, în caz de nevoie

Șeful Secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași spune că el și colegii săi au luat în calcul și posibilitatea ca virusul să afecteze, la un moment dat, și copiii, și au început să gândească circuite pentru a asigura și asistența pediatrică, în caz de nevoie.

„Locurile în Terapie Intensivă nu pot fi ținute în așteptare, în ideea că poate apare un pacient pediatric. Important este ca ventilatoarele să aibă funcții pediatrice. Nu putem refuza dreptul la sănătate al unui pacient adult și să punem în așteptare paturi pentru pacientul pediatric, în ideea că poate vor apărea astfel de pacienți. Nu. Datoria noastră este să acordăm îngrijire medicală de specialitate tuturor pacienților, indiferent de vârstă. Iar în momentul în care apare, indiferent că este adult sau copil, noi trebuie să îi oferim îngrijirile necesare. Dar nu putem bloca paturi în ATI. În momentul în care apare un copil se găsește o soluție”, explică medicul Florin Roșu.

Florin Roșu mai spune că, din date intermedicale, care nu sunt însă oficiale, „virusul are cam 72 de mutații în acest moment, practic există 72 de tulpini. Se pare că una dintre ele a început să aibă efect și asupra copiilor. Să sperăm că nu se va răspândi.”

„Dacă pierd și un singur pacient, indiferent de vârstă, este o tragedie. Fiecare pacient este un univers în sine”

În secția de Terapie Intensivă condusă de medicul Florin Roșu ajung de multe ori pacienți care au și alte afecțiuni grave, în afară de COVID-19. Din experiența lui Florin Roșu, cei mai expuși la forme grave de COVID-19 sunt pacienții care suferă deja și de diabet: „Din punctul meu de vedere și din experiența mea, ceea ce am observat este că pacientul diabetic este cel mai expus la formele grave. Urmează pacientul cu probleme cardiace, iar din punctul de vedere al grupelor de sânge, discutăm de pacientul cu grupă de sânge A2, RH pozitiv.”

De asemenea, bărbații sunt mai predispuși la forme grave decât femeile: „Nu știu care este explicația pentru acest lucru. Sunt date statistice, fiind și cadru universitar, m-am interesat de aceste lucruri.”

Medicul Florin Roșu

Medicul Florin Roșu spune că procentul de vindecări în secția de Terapie Intensivă pe care o conduce este undeva la 50%, „adică pacienți care sunt trimiși pe secții și ulterior se vor vindeca. Nu am avut pacienți pe care i-am trimis pe alte secții, iar ulterior au revenit în Terapie Intensivă.”

Procentajul este unul bun, afirmă Florin Roșu, mai ales că pe mâna lui și a colegilor săi ajung pacienți cu forme grave de COVID, care suferă și de alte afecțiuni grave.

Medicul ieșean subliniază însă că „Noi nu stăm să calculăm mortalitatea în urma infecțiilor, dezideratul nostru este să ajutăm pacienții și să redăm cât mai mulți pacienți societății și familiei. Eu tot timpul am spus lucrul ăsta: dacă pierd și un singur pacient, indiferent de vârstă, este o tragedie, atât pentru familie, cât și pentru personalul medical. Avem și pacienți care decedează, din păcate. Dar noi avem în ATI pacienți cu risc foarte mare, care au și alte afecțiuni grave, mai ales că COVID-19 decompensează boala de bază.”

„Facem așa încât să îi dăm o șansă. Chiar dacă este un pacient în vârstă, acel pacient este mama cuiva sau bunicul cuiva. Fiecare pacient este un univers în sine. Fiecărui pacient trebuie să îi dai o șansă, pentru fiecare om 2-3 zile în plus contează, iar medicii români chiar luptă pentru fiecare viață”, încheie medicul Florin Roșu.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate19 minute ago

Sănătatea în vremea lui Barbu Lăutaru – Sanatate

​Franz Liszt, călătorind pe meleagurile noastre acum aproape 2 secole, l-a ascultat pe Vasile Barbu, zis și Barbu Lăutaru, celebru...

ActualitateO oră ago

Digisport: Tătăruşanu, gafă la debut! Cum a reacţionat antrenorul lui AC Milan când a fost întrebat despre portarul român

Ciprian Tătăruşanu a avut parte de un debut nereuşit la AC Milan, care a terminat la egalitate cu AS Roma,...

Actualitate2 ore ago

Victorie majoră pentru Trump înainte de alegeri: Senatul a confirmat-o în funcție pe Barrett / Conservatorii au acum o majoritate de 6 la 3 în Curtea Supremă – International

Majoritate republicană din Senatul SUA i-a oferit lui Donald Trump o victorie majoră înainte de alegerile de pe 3 noiembrie,...

Actualitate3 ore ago

Erdogan spune că este timpul pentru o soluţie cu două state pe insula Cipru – International

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că a venit timpul să fie discutată o propunere realistă în ce...

Actualitate4 ore ago

​Tribunalul Bucureşti, aşteptat să ia o decizie în cazul mandatului de primar obţinut de Clotilde Armand – Politic

Tribunalul Bucureşti ar putea lua marţi o decizie privind validarea definitivă a mandatului de primar al Sectorului 1 al Capitalei...

Actualitate5 ore ago

​Business report: ​De ce trebuia reziliat contractul cu Topolinski. Nume de cod ENESCU. Din culisele eşecului României de a cumpăra afacerile CEZ. Cei trei tineri care încearcă să ne ferească de ţepele de Black Friday – Finante & Banci

De ce trebuia reziliat contractul cu Topolinski. Afaceristul amenință jurnaliști ● Nume de cod ENESCU. Din culisele eşecului statului român...

Actualitate6 ore ago

Tatăl unui tânăr mort în Colectiv, întrebări pentru autorități, la cinci ani de la tragedie: Ce legi ați îmbunătățit pentru ca un alt Colectiv să nu se mai întâmple? – Esential

Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morți în incendiul din clubul Colectiv, spune că ar trebui întrebați reprezentanții autorităților, politicieni...

Actualitate7 ore ago

La Stampa: Generația Z, cea mai informată și mai amabilă, care preferă părinţii în locul influencerilor – International

Amabili și informaţi, capabili să stabilească relații empatice prin intermediul internetului și pe rețelele sociale, fără a avea nevoie de...

Actualitate8 ore ago

Subiectele zilei: Mafia pădurilor, descrisă din interior: „Mi s-a reproșat că nu aduc bani la partid“; Calvarul pacienților COVID “oficial vindecați, dar nu sănătoși”; Cine sunt candidaţii infiltraţi de Dan Voiculescu pe listele PSD – Subiectele zilei

Mafia pădurilor, descrisă din interior: „Mi s-a reproșat că nu aduc bani la partid“. Pentru prima dată, un om de...

Actualitate9 ore ago

Die Welt: Gripă sau coronavirus? Vă veți putea da seama – Coronavirus

Nasul curge, gâtul doare și uneori se manifestă tusea: este o infecție cu noul coronavirus, o gripă sau o răceală?...

Actualitate10 ore ago

​ATP Viena: Denis Shapovalov, învins în două seturi de locul 153 ATP / Gael Monfils a abandonat (Rezultatele zilei) – Tenis

Jurij Rodionov (153 ATP) a reușit surpriza zilei la turneul ATP de la Austria învingându-l, scor 6-4, 7-5, pe Denis...

Actualitate12 ore ago

​VIDEO Liga 1: FCSB a făcut spectacol cu Hermannstadt, scor 5-0 / Cum arată clasamentul – Fotbal

FCSB a învins, luni, pe teren propriu, cu scorul de 5-0 (4-0), echipa FC Hermannstadt, în ultimul meci al etapei...

Actualitate13 ore ago

Noi măsuri fiscale în Monitorul oficial: Amânarea taxelor până la 25 decembrie, rambursarea TVA cu control ulterior până la 25 ianuarie, scutire impozit specific pentru Horeca, eșalonare simplificată a datoriilor, deductibilitatea testelor COVID și altele – Finante & Banci

​Mult așteptata OUG cu măsuri fiscale a fost publicată în Monitorul oficial. Sunt multe lucruri care interesează mai ales mediul...

Actualitate14 ore ago

Un atac atribuit Rusiei a ucis aproape 80 de combatanți sirieni dintr-o grupare aliată cu Turcia / Ce este Legiunea Sham, care a trimis oameni în Libia și în Nagorno Karabah – International

Aproape 80 de rebeli sirieni aliați cu Turcia au fost uciși luni în lovituri atribuite Rusiei și care au vizat...

Actualitate15 ore ago

SUA, un nou scandal de rasism: Directorul uneia dintre cele mai vechi școli militare, demis fiindcă onora memoria generalilor confederați – International

Directorul unei școli militare americane a fost demis luni, după deschiderea unei anchete privind acuzațiile de rasism sistemic în această...

Actualitate16 ore ago

Prefectul de Sibiu, către un medic care a cerut mai multe paturi COVID: Acum faceţi ca şi cum aţi fi de la presă, pe bune. Ne facem de toată minunea – Coronavirus

Prefectul judeţului Sibiu, Mircea Creţu, s-a arătat deranjat de apelul făcut de un medic de la Unitatea de Primiri Urgenţe...

Actualitate17 ore ago

Tranziția către 100% energii „verzi”- un exercițiu de gândire magică. Avem nevoie de evoluție sau revoluție? – Opinii

Când, în februarie 2019, am prezentat pentru prima dată cititorilor platformei Contributors, mega-proiectul Green New Deali, propus de câțiva membri...

Actualitate18 ore ago

GRAFICE Asociația Școlilor Particulare cere noului prefect al Bucureștiului redeschiderea unităților de învățământ / Ce argumente aduce – Educatie

Asociația Școlilor Particulare solicită noului prefect al Bucureștiului, Traian Berbeceanu, să convoace urgent o ședință a Comitetului Municipiului București pentru...

Actualitate19 ore ago

Covid-19 în Franța: Ipoteza unei noi carantine prinde contur, în fața unui al doilea val „brutal” al epidemiei de coronavirus – Coronavirus

Perspectiva unei noi carantine prinde contur în Franța în fața unui al doilea val „brutal” al epidemiei de Covid-19, care...

Actualitate20 de ore ago

Rezervația naturală Galapagos este amenințată de navele de pescuit ale Chinei – Terra

O flotă de 300 de nave de pescuit chineze se află de trei în apele din jurul arhipelagului Galapagos în...

Top Stiri Comisarul