Connect with us

Actualitate

​Business report: ​Modificări fiscale masive decise în Parlament. Țintă ascunsă printre rânduri în Programul de guvernare PNL. Ce măsuri iau magazinele pentru un al doilea lockdown. Cel mai important plan pentru România – Finante & Banci

Comisarul

Publicat

pe

Modificări fiscale masive decise în Parlament ● Țintă ascunsă printre rânduri în Programul de guvernare PNL. Sunt luate în colimator veniturile IT-iștilor și ale lucrătorilor din construcții ● Ce măsuri iau magazinele pentru un al doilea lockdown ● Dacă ministrul economiei ştie că jumătate dintre măştile puse pe piaţă sunt neconforme, dar nu ştie cine le şi pune pe piaţă, înseamă că nu are ce căuta în fruntea ministerului ● Este urgentă intrarea în carantină a Bucureștiului? ● Cel mai important plan pentru România. Miza: investiții de zeci de miliarde de euro și reforme ● Schimbare majoră la ASF. Șeful juridicului se retrage din post ● Poza sistemică a instituţiilor bancare după primele trei trimestre pandemice ● Brandurile românești, o specie pe cale de dispariție: “E o strategie comună a retailerilor de a domina piața prin forță” ● Radu Gheţea: Vom avea o creştere importantă de credite neperformante anul viitor.

Modificări fiscale masive decise în Parlament – clarificări privind răspunderea profesiilor liberale pentru obligațiile fiscale, microîntreprinderi, consolidarea fiscală, inspecții fiscale. Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat ieri două proiecte de acte normative care aduc un număr mare de modificări Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală. Proiectele de lege au fost depuse în Parlament încă din toamna anului trecut de către senatorul Eugen Teodorovici, la momentul respectiv și ministru al Finanțelor, după ce inițial au fost pregătite de către Ministerul Finanțelor pentru a fi asumate de Guvern. Mare parte a modificărilor au fost solicitate anterior de către mediul de afaceri. Pentru a intra în vigoare, cele două legi trebuie promulgate și publicate în Monitorul Oficial. Cele două legi aduc zeci de pagini de modificări Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, scrie profit.ro.
Țintă ascunsă printre rânduri în Programul de guvernare PNL. Sunt luate în colimator veniturile IT-iștilor și ale lucrătorilor din construcții Principala ofertă electorală din programul de guvernare al PNL pe parte de fiscalitate este că nu vor crește taxele și nici nu se vor introduce altele noi. Însă imediat după această promisiune, PNL vine cu o completare bizară pe care Finanțele n-au vrut s-o explice. Partidul de guvernământ promite că va “elimina distorsiunile ce permit minimizarea poverii fiscale”. Formularea lasă loc multor interpretări, însă cea mai străvezie rămâne eliminarea scutirilor de impozit pe venit pentru anumite categorii de salariați, una menționată de mai multe ori de premierul Orban. Iată ce spune programul de guvernare PNL. “România are una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor fiscale în PIB din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, PNL nu va majora sau introduce noi impozite și taxe. În etapa actuală, principalul efort va fi făcut pentru îmbunătățirea colectării veniturilor, prin: I) eliminarea distorsiunilor și lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale, asigurându-se corectitudinea și echitatea în sistem. Trecând peste faptul că “echitate în sistem” este mai degrabă o formulare mai degrabă socialistă, am cerut ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, să explice existența acestui rând în programul de guvernare, chiar în partea de fiscalitate, peste care este responsabilul delegat de partid. Ministrul nu a dorit să comenteze. Așadar, am încercat identificarea “distorsiunilor” din Codul fiscal actual, la care PNL s-ar fi putut referi, scrie economica.net..
Datele privind protecția socială în statele UE: România – pretenții de economie occidentală, cu taxe și impozite pe ultimul loc din EstRomânia se poziționa încă din 2018 peste procentajul alocat protecției sociale în statele similare ca nivel de dezvoltare dar era deja lansată într-un program de creștere a acestuia la cotele din statele occidentale dezvoltate, fără a avea posibilitatea financiară de a susține o astfel de strategie de alocare bugetară. Această aserțiune este susținută de primele estimări referitoare la cheltuielile cu protecția socială în PIB pe 2019, care arată o diferențiere puternică între statele membre UE, cam de la simplu la dublu, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Dintre statele care au comunicat date certificate, Franța (31% din PIB), Danemarca (30%) și Germania (29%) au avut cele mai mari valori, în timp ce Malta (15%), balticele Letonia (15%) și Lituania (16%), precum și vecinele noastre Bulgaria și Ungaria (ambele cu 16%) au avut cele mai reduse sume alocate pentru protecție socială prin raportare la PIB, scrie cursdeguvernare.ro.
Ce măsuri iau magazinele pentru un al doilea lockdown. Comparativ cu 2019, cu toate acestea, 40% din retailerii omnichannel au răspuns că veniturile lor sunt mai mici în 2020, în ciuda creșterilor la nivelul veniturilor din online, arată sondajul unui motor de căutare online de modă. Ce măsuri au luat agazinele pentru un al doilea lockdown. Pentru a obține mai multe informații despre modul în care se pregătesc pentru un potențial lockdown în această iarnă motorul de căutare online GLAMI a realizat un sondaj în rândul magazinelor partenere. 63% dintre respondenți sunt magazine cu vânzare exclusiv online; 37% sunt retaileri omnichannel (vânzare online + în magazinele fizice). Peste jumătate dintre magazinele online consideră că un al doilea lockdown Covid-19 ar avea un impact pozitiv asupra afacerii lor online și ar duce la creșteri, arată studiul GLAMI. Comparativ cu 2019, cu toate acestea, 40% din retailerii omnichannel au răspuns că veniturile lor sunt mai mici în 2020, în ciuda creșterilor la nivelul veniturilor din online. 44% dintre respondenții la sondaj au declarat că intenționează să investească mai mult în publicitate online anul acesta, comparativ cu 2019, scrie startupcafe.ro.
Dacă ministrul economiei ştie că jumătate dintre măştile puse pe piaţă sunt neconforme, dar nu ştie cine le şi pune pe piaţă, înseamă că nu are ce căuta în fruntea ministerului. Jumătate din măştile de pe piaţă sunt „neconforme”, se plânge ministrul economiei, dl Virgil Popescu. „Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hipermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia“.
Ca la casele de pariuri. E bine jumătate, sau mai pun un procent? Este greu de înţeles dacă oameni de aceştia râd de tine sau te cred prost de-a dreptul. Pentru că cel care certifică punerea pe piaţă a măştilor şi care „marcă banul”, cum spunem noi, cei de prin cartierele Bucureştiului, este chiar ministrul mai sus-numit. Nu era cumva apropiat al PNL domnul Ionel, de la Unifarm – cel cu mita de 700.000 mil. euro pentru achiziţionarea de măşti?, se întreabă Ziarul Financiar.
Este urgentă intrarea în carantină a Bucureștiului? În ultimele cinci săptămâni, Bucureștiul conduce detașat la numărul de cazuri noi de COVID-19. Incidența medie la 14 zile, conform ultimului calcul, este de 6,62 / 1.000 de locuitori. Se impune o carantină în Capitală? Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu va impune o carantină națională după alegerile din 6 decembrie. În același timp, Iohannis a subliniat că, în orașele carantinate, datele arată o scădere a infecțiilor. La Institutul Matei Balș din București, din cauza numărului mare de pacienți cu forme severe, unii dintre aceștia beneficiază de terapie cu oxigen în paturi de campanie amplasate pe holurile spitalului.
„Vedem o realitate a acestor zile și situația nu e numai la Matei Balș”, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu, după apariția imaginilor cu pacienții pe holuri în spațiul public. Medicii fac tot ce pot ca să îi ajute pe oamenii care au nevoie de oxigen. Marinescu a precizat pentru Europa Liberă că în București și zonele dimprejurul capitalei sunt disponibile circa 150 de paturi de ATI COVID. Dar cifrele nu spun întreaga poveste, scrie Europa Liberă.
Cel mai important plan pentru România. Miza: investiții de zeci de miliarde de euro și reforme. Cea mai importantă temă a sfârșitului de an este departe de luminile reflectoarelor electorale, de controversele economice zilnice și, în general, de dezbaterile din spațiul public românesc. Cea mai importantă temă a acestui final de an este elaborarea Programului Național de Redresare și Reziliență. Miza acestui plan este simplă. În termeni financiari, înseamnă 30 miliarde euro de absorbit în următorii ani. În termeni generali, este vorba despre șansa de a investi și de a reforma sistemele publice. La începutul săptămânii, Programul Național de Redresare și Reziliență a fost publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, iar după câteva ore, fără nicio explicație, a fost retras. Reprezentanții USR-Plus au prins momentul să atace planul pe mai multe fronturi. Mass-media a informat, pe surse, că, ieri, președintele României a avut o întâlnire cu premierul și cu câțiva miniștri tocmai pe tema programului de redresare și reziliență. Ceea ce arată că se întâmplă ceva cu acest program capital pentru România. Trebuie spus că documentul publicat este unul stufos, care numără 260 de pagini și care atinge toate domeniile importante, scrie rfi.ro.
Schimbare majoră la ASF. Șeful juridicului se retrage din post într-o ploaie de procese intentate Autorității mai ales de granzii RCA. Răducu Marian Petrescu va părăsi, după aproximativ șase ani, poziția de director al Direcției Juridice din Autoritatea de Supraveghere Financiară, au confirmat mai multe surse apropiate situației. Economica scria în urmă cu exact o lună că ASF este copleșită de procesele intentate de firmele supravegheate și că, pe de altă parte, nu reușește să își protejeze angajații implicați în activități de control. Ulterior, ASF a anunțat public, în mai multe rânduri, câștigarea unor procese importante cu Euroins și City Insurance. Răducu Petrescu, care este și avocat, a fost adus la ASF de către fostul președinte Mișu Negrițoiu. Anterior fusese jurist la Allianz Țiriac. Tot Negrițoiu, spun sursele noastre, l-a îndemnat să candideze și la funcția de vicepreședinte, în 2017, acela fiind momentul în care antipatiile deja existente între Petrescu și mai mulți directori și membrii ai Consiliului ASF au început să escaladeze. Răducu Petrescu avea în instituție reputația unui jurist excesiv de prudent, uneori chiar temător, dar intransigent în privința opiniilor sale juridice. Unii dintre șefii din instituție l-au acuzat chiar că a îngreunat luarea unor decizii importante sau că a determinat pierderea unor procese prin prudența sa excesivă, scrie economica.net.
Poza sistemică a instituţiilor bancare după primele trei trimestre pandemice. Bonus, topul celor mai mari 10 bănci, din punctul de vedere al mărimii activelor, la 30 septembrie. Cum arată poza sistemică a instituţiilor financiare din România după 9 luni de pandemie? La finele celui de al treilea trimestru al anului 2020 în România erau active 34 de instituţii bancare, dintre care 8 erau branch-uri ale unor bănci străine. Totalul activelor bancare a urcat de la 518,5 miliarde lei, la finele primului semestru, la 533,1 miliarde lei, la 30 septembrie. 90% din activele sistemice reprezentau capital de stat iar 76% reprezentau capital străin. Am încercat să încropesc şi un Top 10 al băncilor din punctul de vedere al activelor. După cum deja v-am obişnuit, pentru cele 3 bănci care nu au prezentat încă date financiare am folosit o estimare bazată pe un model econometric propriu. Rezultatele le puteţi vedea cuantificate în tabelul de mai jos. Practic nimic nou sub soare, nici în ceea ce priveşte poziţiile ocupate şi nici în ceea ce priveşte componenţa top 10: Banca Transilvania îşi menţine ritmul de creştere, punând o distanţă bună între ea şi BCR, ocupanta locului al doilea. În schimb, BRD, ocupanta celui de al treilea loc în clasament, mai pierde ceva din avantajul faţă de ING Bank, care au un ritm de creştere mai susţinut pe ultimii ani. Olandezii par să se desprindă de urmăritoarele Raiffeisen Bank şi respectiv UniCredit Bank. Ca şi al jumătatea anului, primii şapte jucători sunt din categoria bănci mari, următorii trei intrând în categoria bănci medii. Lupta pentru locul zece este destul de strânsă între Garanti BBVA Bank şi Citibank, rezulattele experimentului meu de prognoză relevând însă un ecart între cele două peste marja de eroare, fapt care m-a făcut să păstrez Garanti BBVA pe poziţia 10, scrie FinEco24News.
Brandurile românești, o specie pe cale de dispariție: “E o strategie comună a retailerilor de a domina piața prin forță”. Producătorii români au ajuns la marginea prăpastiei. Nu e o remarcă alarmistă, ci o constatare foarte realistă a situației din teren, în fața căreia autoritățile politice par a sta cu mâinile încrucișate. Produse curate, de calitate, fabricate în România, nu sunt listate în magazinele retailerilor, iar brandurile românești ajung, încet, dar sigur, o specie pe cale de dispariție. Iar soluții la orizont nu prea se întrevăd, de vreme ce autoritățile nu se implică și, prin neimplicare, girează abuzul. Vom analiza, în cele ce urmează, situațiile particulare ale unor producători români, cu precizarea că ele sunt valabile pentru aproape toți cei care insistă să producă sub brandul propriu produse care să se ridice la niște standarde de calitate pe care retailerii n-au niciun interes să le aibă în gestiune, potrivit investigatoria.ro.
Radu Gheţea: Vom avea o creştere importantă de credite neperformante anul viitor. Creditele neperformante vor înregistra o creştere importantă anul viitor, dar nu trebuie să intrăm în panică, a declarat, miercuri, Radu Gheţea, preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Libra Internet Bank. “Creditele neperformante în anul viitor în opinia mea vor avea o creştere importantă. Antevorbitorii mei au menţionat despre stabilitatea sistemului, despre gradul înalt de adecvare a capitalului şi aşa mai departe, lucru care ne face să fim totuşi optimişti şi să nu ne panicăm, dar credite neperformante vor fi, pentru că după aceste luni, 10 luni sau câte se vor face până la urmă de amânări la plată, în final, şi mă rog, celelalte măsuri care au fost luate de autorităţi privind asigurarea siguranţei populaţiei vor duce la dispariţia unor companii, la imposibilitatea acestora de a-şi onora obligaţiile care sunt prevăzute în contracte, deci insolvenţe, falimente şi aşa mai departe, care, în final, vor ajunge să fie contorizate într-un fel la nivelul sistemului bancar, nu numai românesc, mondial, prin pierderi pe care băncile le vor înregistra, scrie bankingnews.ro.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate42 de minute ago

Stereotipurile „masculine” la locul de muncă mor greu (Studiu) – Cariere

Pentru a crește șansele de promovare a femeilor în așa-numitele locuri de muncă „masculine”, precum cele legate de tehnologie, ar...

Actualitate2 ore ago

Noua listă a țărilor din zona galbenă: Iese R.Moldova, intră Canada / Cei care vin din aceste țări trebuie să se izoleze 14 zile – Coronavirus

Lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată luni de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cei...

Actualitate3 ore ago

Polonia și-a demis selecționerul cu șase luni înaintea Campionatului European – Fotbal

Selecţionerul Poloniei, Jerzy Brzęczek, a fost demis cu şase luni înainte de Campionatul European. Federaţia Poloneză de Fotbal a anunţat...

Actualitate4 ore ago

Ungaria ar putea sancționa giganții social media / Anunțul făcut de ministrul justiției ungar – International

Ministrul justiției ungar Judit Varga a ridicat luni posibilitatea ca platformele social media să fie sancționate din cauza a ceea...

Actualitate5 ore ago

Navalnîi le cere rușilor să „iasă în stradă” împotriva puterii VIDEO – International

Alexei Navalnîi le-a cerut luni rușilor să iasă „în stradă” împotriva puterii, într-o înregistrare video difuzată cu câteva minute înainte...

Actualitate6 ore ago

Etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19: Începând de vineri, s-au programat peste 300.000 de persoane – STS – Coronavirus

Peste 300.000 de persoane s-au programat pentru a se vaccina împotriva COVID-19 în cea de a doua etapă a campaniei...

Actualitate7 ore ago

Austria, Grecia și Danemarca presează Agenția pentru Medicamente a UE să aprobe mai repede vaccinul AstraZeneca – Coronavirus

​Austria, Danemarca vor presa împreună Agenția Europeană Pentru Medicamente (EMA) cu scopul ca aceasta să aprobe vaccinul AstraZeneca contra Covid-19...

Actualitate8 ore ago

VIDEO Imaginea traumei: după 20 de ani în captivitate, ursoaica Ina se învârte în cerc, deși e liberă – Esential

Ursoaica Ina, care acum s-ar putea bucura de libertate în Sanctuarul pentru Urși de la Zărnești, se învârte în cerc,...

Actualitate9 ore ago

Coronavirus în România: 1.509 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, în urma a aproape 9.000 de teste / 50 decese în ultima zi, 1.084 persoane în stare gravă – Coronavirus

Alte 1.509 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate în România în ultimele 24 de ore, în...

Actualitate10 ore ago

Jurnal de premiere. Anii 70, anii frumoși în care eram tineri – Opinii

Pentru cei din generația mea și, din câte deduc, și pentru cei cu cel mult zece ani mai tineri decât...

Actualitate11 ore ago

WTA: Simona Halep se menține pe 2 – Câte sportive are România în TOP 200 mondial – Tenis

Simona Halep se menține pe locul 2 în clasamentul WTA, cu 7255 de puncte. România este una dintre țările cu...

Actualitate12 ore ago

​HOTNEWS PODCASTS: 5G. Superputerile tehnologiei. Episodul 4: 5G și roboții, interviu cu Riccardo Mascolo, Head of Strategy and Business Development, Global CU Telecom Italia și Mediterana de Sud-Est – Podcasts

Roboții și automatizarea proceselor de producție reprezintă marile avantaje ale tehnologiei 5G. Despre cum va schimba noua generație de internet...

Actualitate13 ore ago

VIDEO Messi, eliminat pentru lovirea unui adversar, Barcelona învinsă după prelungiri de Bilbao în Supercupa Spaniei – Fotbal

​​Athletic Bilbao a cucerit pentru a treia oară în istoria sa Supercupa Spaniei la fotbal, învingând formaţia FC Barcelona, cu...

Actualitate14 ore ago

Economia Chinei a crescut peste așteptări în trimestrul patru, iar experții spun că va avea în 2021 cel mai bun an din ultimul deceniu – International

Economia chineză a luat viteză în ultimul trimestru al anului trecut, creșterea consemnată depășind estimările, această țară încheind dificilul an...

Actualitate15 ore ago

Coronavirus: Marea Britanie îşi extinde campania de vaccinare – Coronavirus

Marea Britanie şi-a extins luni campania sa de vaccinare împotriva coronavirusului la persoanele în vârstă peste 70 de ani, în...

Actualitate16 ore ago

A cincea tranşă de vaccin de la Pfizer soseşte în România; 87.750 de noi doze, distribuite în ţară – Esential

A cincea tranşă de vaccin anti-COVID de la Pfizer BioNTech, care constă în 87.750 de doze, ajunge luni în România,...

Actualitate17 ore ago

SUA: Twitter suspendă contul unei parlamentare republicane de extremă dreapta – International

Twitter a suspendat temporar la sfârşitul săptămânii trecute contul unei parlamentare americane republicane din rândul mişcării de extremă dreapta, adeptă...

Actualitate18 ore ago

​Business report: Dovezile DNA in dosarul Tariceanu. Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas. Sfârșitul banilor cash. Tentativă de modificare a programului Kurzarbeit. Brexit goleşte rafturile mai rău ca pandemia – Finante & Banci

​Dovezile DNA in mega-dosarul in care Tariceanu este acuzat ca a luat mita 800.000 de dolari ●Cât a încasat Anca...

Actualitate19 ore ago

Bogdan Aurescu: Reținerea liderului opoziției ruse este inacceptabilă – Esential

Reținerea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, la sosirea în Rusia, este inacceptabilă, a transmis duminică seară ministrul de Externe, Bogdan...

Actualitate20 de ore ago

Lituania cere UE sancțiuni împotriva Rusiei după arestarea lui Navalnîi – International

Lituania, membră a Uniunii Europene, a spus duminică că va cere Uniunii Europene să impunsă rapid noi sancțiuni Rusiei ca...

Top Stiri Comisarul