Connect with us

Actualitate

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține – Opinii

Comisarul

Publicat

pe

„De ce eșuează democrațiile?”

Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de opinie, în emisiuni și într-o dezbatere publică din ce în ce mai anxioasă. Dar de fiecare dată constat că răspund la această întrebare cu o alta: de ce nu ar trebui să eșueze?

Istoria singurul ghid autentic pe care îl avem în această privință ne-a arătat că democrația este rară și trecătoare. Se dezvoltă aproape misterios într-un loc norocos sau altul și apoi se degradează, se pare, la fel de misterios. Democrația autentică este greu de realizat, iar odată realizată, ea rămâne fragilă. În marea schemă a evenimentelor umane, aceasta este excepția, și nu regula.

În ciuda caracterului ideal al democrației, ideea sa de bază este dezarmant de simplă: ca membri ai unei comunități, fiecare ar trebui să aibă un cuvânt de spus (egal cu al celorlalți) despre modul în care ne administrăm viața comună. „În democrația așa cum ar trebui să fie”, scrie Paul Woodruff în cartea sa din 2006 „ First Democracy: The Challenge of an Ancient Idea”, „toți adulții sunt liberi să intervină în dezbaterea despre cum ar trebui să-și aranjeze viața împreună. Și nimeni nu este lăsat să se bucure liber de puterea necontrolată care duce la aroganță și abuz”. Ați auzit vreodată de ceva mai rezonabil? Dar cine spune că noi suntem rezonabili?

În mod fundamental, oamenii nu sunt predispuși să trăiască democratic. Se poate chiar argumenta că democrația este „nenaturală”, deoarece merge împotriva instinctelor și impulsurilor noastre vitale. Cel mai natural pentru noi, la fel ca pentru orice altă creatură vie, este să căutăm să supraviețuim și să ne reproducem. Și în acest scop, ne afirmăm implacabil, inconștient, cu sălbăticie împotriva celorlalți: îi dăm deoparte, îi depășim, îi răsturnăm, chiar îi zdrobim, dacă este necesar. În spatele fațadei zâmbitoare a civilizației umane, operează același impuls orb spre autoafirmare pe care îl găsim în universul animalelor.

E suficient să dăm la o parte doar un strat subțire din suprafața comunității umane pentru a găsi hoarda. „Natura umană irațională și nerezonabilă”, scrie zoologul Konrad Lorenz în cartea sa „Despre agresiune”, este cea care împinge „două partide politice sau religii cu programe uimitor de similare de mântuire să se lupte cu înverșunare”, la fel cum obligă „un Alexandru sau un Napoleon să sacrifice milioane de vieți în încercarea sa de a uni lumea sub sceptrul său”. Istoria lumii, în cea mai mare parte, este povestea unor indivizi excesiv de autoasertivi în căutarea diferiților sceptri.

Situația rămâne gravă și pentru că, odată urcat pe tron un asemenea individ, alții sunt mult prea dornici să se supună acestuia. Este ca și cum, în prezența sa ilustră, își dau seama că au prea multă libertate, pe care o găsesc brusc apăsătoare. În „Frații Karamazov”, de Dostoievski, Marele Inchizitor spune: „Atâta timp cât omul este liber, nu există o grijă mai permanentă sau mai chinuitoare decât să găsească pe cineva căruia să i se supună cât mai curând posibil”. Și ce predare dulce! Alexandru cel Mare, Iulius Cezar, Napoleon, Hitler și Mussolini au fost cu toții buni oratori, seducători ai mulțimilor și politicieni fermecători.

Relația lor cu mulțimea este una intimă. În regimurile de acest fel, ori de câte ori puterea este folosită și expusă, efectul este profund erotic. Ceea ce vedem, de exemplu, în „Triumful voinței” (în bună măsură datorită geniului pervers al lui Leni Riefenstahl) este că oamenii se confruntă cu un fel de extaz colectiv. Proclamațiile seducătorului pot fi goale, chiar lipsite de sens, dar asta contează puțin; fiecare aduce mulțimea stârnită pe noi culmi ale plăcerii. Acum poate face orice vrea cu publicul său captiv. Se vor supune oricăror fantezii ale stăpânului lor.

Acesta este aproximativ contextul uman în cadrul căruia apare ideea de democrație. Nu e de mirare că este o bătălie pierdută. Democrația autentică nu face mari promisiuni, nu seduce sau încântă, ci aspiră doar să asigure un nivel de demnitate umană. Nu este erotică. În comparație cu ceea ce se întâmplă în regimurile populiste, este rece și neatractivă.

Cine cu mintea întreagă ar alege responsabilitățile plictisitoare ale democrației în locul satisfacției imediate pe care o oferă demagogul? Frigiditatea în locul extazului nemărginit? Și totuși, în ciuda acestor limite, ideea democratică s-a apropiat de o întrupare completă de câteva ori în istorie momente de grație când umanitatea aproape a reușit să se surprindă pe ea însăși.

Un element care este necesar pentru ca democrația să apară este simțul smereniei. O smerenie în același timp colectivă și interiorizată, profundă, chiar vizionară, dar autentică. Genul de modestie care se simte confortabil în propria piele și care, pentru că își cunoaște valoarea și limitele, poate chiar să râdă de sine. O smerenie care, după ce a văzut multe nebunii și a învățat să le tolereze, a devenit înțeleaptă și răbdătoare.

A fi un adevărat democrat, cu alte cuvinte, înseamnă a înțelege că, atunci când vine vorba de a trăi împreună, nu ești mai bun decât ceilalți și trebuie să acționezi în consecință. A trăi democratic înseamnă, în principal, a face față eșecului și imperfecțiunii și de a avea puține iluzii în legatură cu societatea umană. Instituțiile democrației, normele și mecanismele sale, ar trebui să pornească de la o viziune a ființelor umane ca având deficiențe, erori și imperfecțiuni.

Democrația ateniană antică a conceput două instituții care au concretizat această viziune. În primul rând, așa-numitul „sortit”: numirea funcționarilor publici prin tragere la sorți. Având în vedere egalitatea fundamentală a drepturilor de care se bucurau toți cetățenii atenieni adică bărbații adulți liberi , cel mai logic mijloc de acces la funcțiile de conducere era selecția aleatorie. Într-adevăr, pentru democrații atenieni, alegerile ar fi lovit inima democrației: ar fi permis unor oameni să se afirme, arogant și nedrept, împotriva celorlalți.

Cealaltă instituție ateniană, una cu imperfecțiuni, a fost ostracizarea. Când unul dintre cetățeni devenea un pic prea popular – mult prea seducător –, atenienii îl exilau în afara orașului timp de zece ani, gravându-i numele pe bucăți de ceramică. Nu era o pedeapsă pentru ceva ce făcuse, ci o măsură preventivă împotriva a ceea ce ar fi putut face dacă era lăsat necontrolat. Atenienii știau că erau prea vulnerabili și prea deficitari pentru a rezista seducției politice (relația complicată cu Alcibiade le-a oferit o dovadă amplă în acest sens) și și-au refuzat imediat plăcerea. Fiind făcută de om, democrația este fragilă, cu o constituție șubredă mai bine să nu o punem la încercare.

După experimentul radical al Atenei în ceea ce privește egalitatea, democrația a reapărut în altă parte, îmbrăcând adesea forme pe care vechii atenieni ar ezita să le numească democratice. De exemplu, o mare parte a democrației americane de astăzi (una dintre cele mai bune versiuni de pe piață în prezent) ar fi, după standardele ateniene, considerată „oligarhică”. Cei câțiva norocoși bogați (hoi oligoi) decid, de obicei, nu numai regulile jocului politic, ci și cine câștigă și cine pierde. În mod ironic, sistemul favorizează ceea ce am vrut cu disperare să evităm atunci când am optat pentru democrație în prima fază: animalul politic înfometat de putere, arogant, predispus la autoafirmarea opresivă.

Cu toate acestea, nu ar trebui să fim surprinși. „Dacă ar exista un popor al zeilor, acesta s-ar guverna democratic”, scria Jean-Jacques Rousseau. „O formă de guvernare atât de perfectă nu este pentru oameni”. Democrația este atât de greu de găsit în lumea umană, încât, de cele mai multe ori, atunci când vorbim despre ea, ne referim la un ideal îndepărtat mai degrabă decât la un fapt. În cele din urmă, despre asta este democrația: despre un ideal pe care oamenii încearcă să îl pună în practică din când în când. Niciodată în mod adecvat și niciodată pentru mult timp întotdeauna stângaci, cu timiditate, ca și cum ar fi o perioadă de probă.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate35 de minute ago

WTA Doha: Monica Niculescu și Jelena Ostapenko, în finala probei de dublu – Victorie în fața principalelor favorite – Tenis

Perechea Monica Niculescu/Jelena Ostapenko (România/Letonia) s-a calificat, joi, în finala probei de dublu din cadrul turneului de la Doha. Niculescu...

Actualitate2 ore ago

VIDEO Zeci de jandarmi brașoveni, anchetați după ce au dat petrecere în cinstea unui șef care se pensionează – Esential

O petrecere care la care au participat mai mulţi jandarmi braşoveni care nu ar fi respectat normele de protecţie individuală...

Actualitate3 ore ago

VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură” – Infrastructura_Articole

Autorizația de construire pentru primii 7 km din drumurile de legătură ale Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila tocmai...

Actualitate4 ore ago

Emil Boc, nemulțumit după numirea unui prefect UDMR la Cluj: E un gest de sfidare fără precedent al conducerii PNL / Organizația care aduce cele mai multe voturi e umilită – Politic

​Numirea unui prefect UDMR al județului Cluj, agită apele în PNL. Primarul Emil Boc acuză conducerea PNL că a făcut...

Exclusiv5 ore ago

Necunoscuta paradigmă a lumii contemporane 

                  Motto : ”  Dorința este lanțul indestructibil cu care soarta ne leagă de viața terestră ”...

Actualitate5 ore ago

Bode, despre polițiștii care au încurcat adresa la percheziții și au dat buzna peste o femeie și un copil: Nu e vina celor care au mers acolo – Esential

Gafa de la perchezițiile la care polițiștii au descins la o adresă greșită și au dat buzna peste o femeie...

Actualitate6 ore ago

Colectiv, turnătorii și încălcarea legii – Opinii

Într-o țară în care presa lasă deseori de dorit, Colectiv prezintă rolul benefic pe care poate să-l joace aceasta într-o...

Actualitate7 ore ago

Șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava, reținut de DNA. Este acuzat că ar fi luat mită pentru 90.000 de euro pentru proteja „fabrica” de permise false – Esential

Șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Suceava, colonel Florin Constantin Timu, a fost reținut de procurorii DNA. El...

Actualitate8 ore ago

Edițiadedimineață.ro: Călătoriți virtual cu hărțile lui Jules Verne, care vă vor face să visați – Esential

​​În interviurile pe care le-a dat de-a lungul timpului, Jules Verne a insistat adesea asupra vocației educative a cărților sale,...

Actualitate9 ore ago

VIDEO AC Milan vs Udinese 1-1 – Gazdele au egalat în minutul 90+7 / Răzvan Marin, assist pentru Cagliari – Fotbal

AC Milan a avut nevoie de 97 de minute pentru a înscrie în poarta celor de la Udinese. Formația pregătită...

Actualitate10 ore ago

​ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație – Administratie Locala

În București sunt peste 2.400 de clădiri cu risc seismic sau încadrate în categorii de urgență, potrivit datelor oficiale. Deși...

Actualitate11 ore ago

Primele imagini cu medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Piatra Neamț: ”Am reușit treptat să mă mișc și să merg din nou. Astăzi pot deja să merg cu bicicleta” – Sanatate

Medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiul din secția ATI a Spitalului Județean din Piatra-Neamț în timp ce încerca să își...

Actualitate12 ore ago

Subiectele zilei: Prețul locuințelor din București, de la Revoluție până la pandemie. Pentru 2021 – creștere cu minimum 10-15%; Martor ocular la Oneşti: Soţia criminalului vorbea cu el la telefon: ”nu îi omorî, mai lasă-i, poate primim bani în cont” – Subiectele zilei

Colegul celor doi bărbaţi ucişi de Gheorghe Moroşan: ”Soţia lui se plimba printre polițiști și îi spunea, nu-i omorî, mai...

Actualitate13 ore ago

Renate Weber: Toate pensiile speciale pot fi desființate, cu excepția celor ale magistraților – Radio – TV

Toate pensiile speciale pot fi desființate, cu excepția celor ale magistraților, dacă parlamentarii vor dori, a spus, la TVR 1,...

Actualitate14 ore ago

​Business report Fondul Suveran al Norvegiei se retrage din România. O româncă, somată de ANAF să plătească taxe deja achitate. Lazea: Repetabila povară (a consolidării fiscale). Cazul Berlin – plafonarea chiriilor – Finante & Banci

​​Tenis Made in China ● Fondul Suveran al Norvegiei se retrage din România. De ce trebuie să ne îngrijorăm? ●...

Actualitate15 ore ago

VIDEO Biden critică decizia unor guvernatori de a ridica obligativitatea purtării măștii: Ultimul lucru de care avem nevoie este o ”gândire de tip Neanderthal” – International

Președintele american Joe Biden a spus miercuri că deciziile de a pune capăt cerinței de a purta măști – precum...

Actualitate16 ore ago

Foreign Policy: Războiul ideologic unilateral cu China – International

În vreme ce Washingtonul își intensifică lupta pentru apărarea democrației, Beijingul e și acum motivat preponderent de geografie. Războiul rece...

Actualitate17 ore ago

Raportul Freedom House Scădere a libertății în Ungaria și Polonia, nicio modificare în România / SUA, în jumătatea inferioară a țărilor libere: ”România se numără printre omologii săi” – International

Libertatea a înregistrat un declin în SUA și în întreaga lume în timpul pandemiei de COVID-19, rezultând că mai puțin...

Actualitate18 ore ago

Miron Mitrea a pierdut procesul cu CJ Vrancea. Fostul parlamentar datorează administraţiei judeţene aproape 30.000 de lei – Esential

Consiliul Județean Vrancea a câștigat miercuri, definitiv, procesul cu fostul parlamentar PSD Miron Tudor Mitrea, într-un dosar privind serviciile de...

Actualitate19 ore ago

Meghan Markle, acuzată de hărțuire / Palatul Buckingham va investiga acuzaţiile – International

Palatul Buckingham s-a declarat miercuri ”foarte îngrijorat” de acuzaţiile de hărţuire la adresa lui Meghan Markle, soţia prinţului Harry, din...

Top Stiri Comisarul