Connect with us

Actualitate

Swamp City. De ce au făcut doi băieți din Timișoara, pe banii lor, un documentar despre explozia scenei muzicale din acest oraș imediat după Revoluție – Muzica

Comisarul

Publicat

pe

​Documentarul autohton o duce bine, dacă ne luăm după premiile câștigate de producții precum „Collective” sau „Acasă, My Home”. Din păcate, producțiile de nișă nu sunt foarte numeroase, cum ar fi de exemplu documentarele despre scena muzicală. Doi regizori din capitala Banatului vor să schimbe asta prin lansarea unui documentar despre muzica din Timișoara anilor ’90.

„Swamp City”, realizat de Ovidiu Zimcea și Bogdan Pușlenghea, prezintă povestea unei scene muzicale care s-a născut, a crescut și a murit în underground. Totul începe în perioada post-decembristă, când Timișoara era un focar de artiști puși pe treabă, după modelul trupelor de rock alternativ și post-punk din străinătate.

Capitala Banatului a fost întotdeauna „fruncea” când vine vorba de muzicieni talentați din zona de rock, drum and bass, punk, chiar și pop. E o producție nostalgică dar și un semnal de alarmă pentru modul în care aceste hub-uri creative dispar din lipsa de infrastructură sau sprijin din partea autorităților.

Românii pun prea puțin accent pe cultură, în special dacă e necomercială sau prea „complicată”. În contextul în care Timișoara a primit titlul de „Capitala Europeană a Culturii” pentru anul 2021, care mai apoi a fost schimbat în 2023, din motive de pandemie, „Swamp City” ne reamintește de ce orașul de pe Bega are un potențial uriaș și resurse limitate.

Poate lucrurile se vor schimba în TM23 și investițiile nu vor fi doar populiste.

Documentarul „Swamp City”, realizat 100% independent, în spiritul do-it-yourself din cultura punk, nu poate fi urmărit nicăieri momentan. Din cauza crizei sanitare, realizatorii au decis să amâne lansarea lui până o vor putea face într-un cinematograf.

Până atunci, au tot scos mini-interviuri și „deleted scenes”, cu artiști trecuți de prima tinerețe, care stau în fața unor beri, câteodată au și o țigară în mână, și vorbesc cu nostalgie despre vremurile bune. Sunt geniale.

Am vorbit cu Ovidiu Zimcea, unul dintre co-regizorii documentarului, despre „Swamp City”, scena muzicală din Timișoara, viitorul acestor producții și când vom putea vedea versiunea finală:

De unde a pornit ideea de a face un documentar despre scena muzicală din Timișoara anilor 90?

E o poveste mai complicată. Plutea în aer de multă vreme. Tot auzeam de la prietenii mai mari povestind de anii 90 și suna de parcă am pierdut o perioadă faină din viața orașului.

Când am plecat în Londra la facultate, îmi mâzgălisem într-un caiețel (redescoperit acum vreo săptămână) un plan de bătaie pentru un serial de documentare despre Timișoara, pentru că aveam impresia că efectiv nu-mi cunosc orașul. Primul episod avea să fie despre muzica locală.

Dar până am terminat studiile am mai umplut niște carnețele cu alte nebunii și am uitat de asta. M-am întors în oraș și am început să lucrez ca barman în Aethernativ, probabil singurul și cel mai longeviv loc în care se mai organizau mici concerte underground.

Și a tot revenit ideea, la beri, cu tot felul de prieteni diferiți, odată cu candidatura la titlul de capitală europeană a culturii, dar a rămas nerealizată multă vreme.

Asta până l-am întâlnit pe Bogdan Pușlenghea, co-regizorul, care filmase interviuri cu mai toată lista mea de muzicieni, dar și unii de care nu știam. Nu era un plan clar, dar după ce am văzut materialul împreună, într-o serie de maratoane, era clar că exista un fir narativ. Și că e o poveste faină, scena din Timișoara e importantă prin singularitatea ei. Așa că ne-am înhămat la un montaj de test și nu ne-am mai oprit aproape trei ani.

De ce se numește „Swamp City”?

Pentru că orașul a fost construit pe o mlaștină și sună cool. Și murdar și greoi. Și dacă e să intru în patetisme, mlaștina e un important generator de oxigen. Și cumva, din Timișoara au ieșit de-a lungul timpului tot felul de trupe fresh, guri de aer proaspăt în muzica autohtonă.

Zi-mi o trupă sau un artist din perioada respectivă care rămâne subapreciat pentru contribuțiile aduse muzicii din România.

Dificil de răspuns, pentru că aceste contribuții sunt greu de cuantificat. Și fiind un ascultător relativ eclectic, aș prefera să nu arăt cu degetul o trupă în defavoarea alteia. Asta și pentru că trupele sunt destul de diferite ca gen sau subgen.

Dar dacă mi-ai forța mâna, aș fi nevoit să menționez Arc Gotic, Radical din Val și BAU. Și ca artiști, aș zice că Dan Mitrofan și Vlad Sturdza sunt subapreciați. Și s-ar putea să fie un relativ consens în acest sens. Dar mi se pare că toți au fost subapreciați într-un fel sau altul.

În documentar vorbiți despre mai multe genuri, de la alternative la drum and bass. Ce gen muzical definește cel mai bine Timișoara din anii 90 și de ce?

Nici aici nu pot să răspund concret. Probabil alternative/punk/post-punk, pentru că bună parte din oamenii din scena drum and bass au crescut și ei cu aceste influențe, care nu trebuie să fie strict muzicale.

Cum arată în prezent scena din capitala Banatului? Se compară cu cea din anii 90? Ce s-a schimbat?

Arată crunt. În acest sens nu s-a schimbat mare lucru. Din acest punct de vedere Timișoara e consecventă. Mi se pare că e un fel de „one club town”. Au fost niște ani buni, culmea, chiar înainte de a câștiga titlul de capitală culturală europeană.

Dacă se deschide un club, are viață scurtă. DAOS a rezistat multă vreme. Dar a fost un exemplu singular pentru scena underground, dacă nu mă înșel. În momentul de față (de dinaintea pandemiei) nu există nici un club pentru această scenă, care mai rezistă prin săli de repetiții, garaje și dormitoare.

Care sunt avantajele unui oraș ca Timișoara în comparație cu București sau Cluj-Napoca, cele mai mari centre creative din țară, când vine vorba de oportunități pentru muzicieni?

Nu simt că ar fi avantaje. Pentru un oraș atât de prolific în ceea ce privește trupele faine, e ciudat că trebuie să mergi la Cluj sau la București să cânți într-un club. Festivalurile le exclud din ecuația asta, pentru că scena muzicală nu trebuie susținută prin festivaluri.

Cred că în Timișoara, cu părere de rău, în momentul de față chiar și un birt mai mare cu o sonorizare proastă ar fi mană cerească. Apropo, asta precedă pandemia și nici nu are legătură cu momentul Colectiv.

Faber, un spațiu nou deschis la mijlocul anului trecut, ar putea să schimbe asta. Dar iarăși, este singura locație care ar permite desfășurarea de concerte.

Documentarul a fost realizat DIY, finanțat din fonduri personale. Ați luat decizia asta din cauza faptului că nu ați reușit să accesați bani de la CNC?

Documentarul a fost realizat fără fonduri, chiar cu buget zero. Investiția a fost timpul liber. Nu a fost o decizie de luat, apropo de CNC. Bogdan e nou în domeniu, iar eu nu am veleități de producător din păcate.

Și din discuțiile purtate cu potențiali producători, nu am simțit că ar fi un interes real pentru proiect și probabil păream și noi cei mai mari amatori. Dar poate nu am vorbit cu cine trebuie sau cine știe. Cred că vedeam cumva timpul petrecut căutând bani și oameni ca timp pierdut pentru realizarea filmului. Am vrut să facem asta, ne-am lăsat duși de val și cumva, brusc, e gata.

E un an bun pentru documentarul autohton. Cu toate astea însă, nu se fac multe filme despre muzica românească. De ce crezi că nu există mai multe documentare de genul ăsta?

Sunt câteva, „Profesiune: Rappers”, cred că e un film studențesc, „The Shukar Collective Project” de Matei-Alexandru Mocanu, „Balta Albă” al lui Silviu Munteanu.

Documentarul de muzică poate e prea de nișă, cine știe. Sau poate nu a trecut suficient timp ca ideile astea să fie puse în perspectiva necesară. Probabil nu este nici o cerere consistentă pentru asta. Dar e important să se facă. E patrimoniu imaterial. Sperăm să fie și mai bine.

Plănuiți să realizați și alte documentare de muzică?

Plănuim, dar nu promitem nimic. Doar că poate data viitoare încercăm cu CNC-ul.

Când va fi lansat „Swamp City”?

Nu vrem online, asta e sigur. Perfect ar fi cu public, deci nu știm când. Stăm la pândă. E singurul mod în care ne vom putea da seama dacă am făcut ceva bun sau nu.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate8 minute ago

România va organiza Campionatul European de Atletism U20 din 2023 – Alte sporturi

​European Athletics a decis să acorde României dreptul de organizare a Campionatului European U20 din 2023, competiţie care va avea...

Actualitateo oră ago

VIDEO Fiorentina vs Lazio 2-0 / „Dublă” pentru Vlahovic – Fotbal

Lazio Roma, cu Ştefan Radu pe teren până în minutul 75, a fost învinsă, sâmbătă seară, în deplasare, cu scorul...

Diverse2 ore ago

Ai propriul magazin alimentar, restaurant, cafenea și cauți îmbrăcămintea potrivită pentru angajații tăi?

Indiferent de natura articolelor vândute, poți găsi sorturi de calitate excelentă pentru vânzători. Fiecare dintre ele este realizată cu o atenție...

Actualitate2 ore ago

Rămășițele rachetei chinezești au căzut, duminică dimineață, în Oceanul Indian, lângă Maldive – presa chineză – International

​Rămășițele cele mai mari rachete chinezești au căzut duminică în Oceanul Indian, cele mai multe componente fiind distruse la reintrarea...

Actualitate3 ore ago

Aryna Sabalenka, noua campioană de la Madrid – A câștigat un set cu 6-0 în fața liderei mondiale – Tenis

​Aryna Sabalenka și-a luat revanșa în fața australiencei Ashleigh Barty, s-a impus în trei seturi și a obținut primul ei...

Actualitate4 ore ago

Austria avertizează că se va înţelege separat cu alte state membre dacă certificatul verde digital al UE mai întârzie. „Nu e fizică atomică” – Coronavirus

Austria va încheia cu alte state din UE acorduri bilaterale de mobilitate dacă la summitul european din 25 mai nu...

Actualitate5 ore ago

Lupte: Alin Alexuc-Ciurariu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo – Alte sporturi

Sportivul Alin Alexuc-Ciurariu s-a calificat, sâmbătă, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, el ajungând în finala categoriei 130 kg la...

Actualitate6 ore ago

Un desen al lui Leonardo da Vinci care reprezintă un cap de urs ar putea fi vândut pentru 12 milioane de lire sterline – Cultura

Un desen al lui Leonardo da Vinci care reprezintă un cap de urs este aşteptat să fie vândut pentru 12...

Actualitate7 ore ago

Asociaţia VeDem Just sesizează CNCD în urma declaraţiilor făcute de ÎPS Teodosie cu referire la femei – Esential

Asociaţia VeDem Just anunţă, sâmbătă, că a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma declaraţiilor făcute de ÎPS...

Actualitate8 ore ago

​VIDEO Liga 1: Dinamo București, a patra victorie consecutivă în play-out (2-0 vs Hermannstadt) – Fotbal

Dinamo București a învins, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, echipa FC Hermannstadt, într-un meci din etapa a șaptea...

Actualitate9 ore ago

Sondaj UE: cetățenii europeni susțin un rol mai important al UE în gestionarea crizelor – MEET Your MEP

Înainte de lansarea Conferinței privind viitorul Europei (eveniment ce va avea loc duminică, de Ziua Europei, la Strasbourg), Parlamentul European...

Actualitate10 ore ago

Aruncarea greutății: Rareș Toader a cucerit aurul la Cupa Europeană – Alte sporturi

​Atletul român Andrei Rareş Toader a câştigat medalia de aur în proba de aruncare a greutăţii, sâmbătă, la Cupa Europeană...

Actualitate11 ore ago

Bayern Munchen vs Borussia Monchengladbach 6-0 / Robert Lewandowski, aproape de recordul lui Gerd Muller – Fotbal

Bayern Munchen a surclasat-o pe Borussia Moenchengladbach, 6-0, sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 32-a a campionatului...

Actualitate12 ore ago

​CE 2021, preliminarii (volei m): Încă o înfrângere pentru România (1-3 vs Elveția) – TeamBall

​Naţionala de volei masculin a României a încheiat, sâmbătă, turneul de la Nitra, din preliminariile CE2021, cu a doua înfrângere,...

Actualitate13 ore ago

​VIDEO Afganistan: Cel puţin 40 de morţi într-o serie de explozii în apropierea unei şcoli gimnaziale din Kabul / Majoritatea victimelor sunt copii – International

Cel puţin 40 de persoane au murit şi câteva zeci au fost rănite într-o serie de explozii care a avut...

Actualitate14 ore ago

Madrid Masters: Alexander Zverev, în finală după ce a trecut de Dominic Thiem – Tenis

Germanul Alexander Zverev, locul 6 mondial, l-a învins sâmbătă în două seturi, 6-3, 6-4, pe austriacul Dominic Thiem, clasat cu...

Actualitate15 ore ago

WTA Roma: Patricia Țig, în ultimul tur al calificărilor după ce a pierdut primul set cu 6-0 și a salvat o minge de meci – Tenis

Patricia Țig, locul 64 WTA şi favorită 5 în calificări, s-a calificat, sâmbătă, în ultimul tur al calificărilor la turneul...

Actualitate16 ore ago

​VIDEO Urs filmat ziua la Sinaia în timp ce rupe un coş de gunoi căutând hrană – Esential

Un urs a fost filmat, vineri, pe timpul zilei, de un localnic din Sinaia în timp ce rupe un coş...

Actualitate17 ore ago

​WTA Roma: Irina Begu, eliminată în primul tur al calificărilor – Tenis

Irina Begu, locul 75 WTA, a fost eliminată, sâmbătă, în primul tur al calificărilor de la turneul de categorie WTA...

Actualitate18 ore ago

Mihăilă: Nu am ajuns să discutăm la nivelul Guvernului despre stimulente financiare pentru cei care se vaccinează / Principiul de la care pornim – măsurile de relaxare să fie mai multe pentru persoanele vaccinate – Coronavirus

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, afirmă că nu se discută, la acest moment, despre stimulente financiare care să fie acordate celor...

Top Stiri Comisarul