Connect with us

Actualitate

Unde se ascunde acum Bill Hwang, investitorul care a pierdut 20 de miliarde de dolari în 2 zile, declanșând panică pe Wall Street? – Burse

Comisarul

Publicat

pe

La 25 de kilometri distanță de centrul Manhattanului, Bill Hwang, CEO-ul Archegos Capital, caută răspunsuri cu privire la una dintre cele mai spectaculoase prăbușiri din istoria Wall Street, relatează Bloomberg.

Hwang stă pe un scaun alb de plastic așezat pe veranda locuinței sale. Un leagăn stă neclintit în curte, peluza este proaspăt tunsă.

Aici, în suburbia Tenafly, puține persoane ar ghici că persoana discretă este nimeni alta decât Bill Hwang, bărbatul care a pierdut recent 20 de miliarde de dolari în două zile.

„Miliarde?”, întreabă uluit un vecin când i se spune despre implozia Archegos Capital. Da, miliarde, după cum pot confirma creditorii șocați ai lui Hwang.

La aproape 5 luni după ce prăbușirea Archegos a zdruncinat lumea financiară globală, bancherii și autoritățile federale americane încă încearcă să reconstruiască tabloul complet al dezastrului.

Compania de lichidare care a făcut curățenie după prăbușirea băncii Lehman Brothers din 2008 face acum ordine în actele Archegos Capital.

Unii din colegii lui Hwang s-au întors împotriva sa. Alții speră că acesta se va ridica din nou din propria cenușă.

Procurorii americani pun la rândul lor întrebări, inclusiv cea mare: a fost acesta doar un nou exemplu de lăcomie și hybris al Wall Street sau ceva mai grav?

Credit Suisse, care a anunțat că a încasat o lovitură uluitoare de 5,5 miliarde de dolari în urma prăbușirii Archegos, spune că a fost indusă în eroare de compania fondată de Hwang ca birou de familie.


O stradă din Tenafly, New Jersey (FOTO: Thomas Bland-Stockimo / Alamy / Profimedia Images)

„Armura lui Dumnezeu”

Miliardarul a acumulat una dintre cele mai averi din lume aproape în secret și apoi a pierdut totul foarte public, într-o clipită.

În căldura unei dimineți de vară Hwang spune că așteaptă un telefon de la un general american ieșit la pensie, sperând că acesta îi va oferi niște sfaturi cu privire la problemele sale.

Investitorul este îmbrăcat ca un tată american tipic: cămașă verde, pantaloni cargo albaștri, șlabi Adidas. O sticlă de apă minerală stă pe masa albă de plastic care, la fel ca scaunul, arată ca unele vândute de Costco.

La îndemână este de asemenea și o broșură creștină, o dovadă a credinței care l-a ghidat pe Hwang în timp ce acesta făcea pariurile speculative periculoase sau chiar tranzacțiile frauduloase de care a fost acuzat în trecut de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite.

Titlul broșurii este „Armura lui Dumnezeu”, o referință la Efeseni 6:11: „Îmbrăcaţi toată armura pe care v-o dă Dumnezeu, ca să puteţi rezista uneltirilor diavolului”.

Hwang este relaxat, autocritic și meditativ în scurta conversație pe care a avut-o cu jurnaliștii de la Bloomberg, însă refuză să discute despre prăbușirea Archegos sau planurile sale de viitor.

El s-a retras aici în New Jersey într-o suburbie cu 15.000 de rezidenți aflată dincolo de stâncile care se înalță deasupra râului Hudson.

Totuși, el nu este tocmai un Napoleon al Wall Street exilat la Elba: Hwang trăiește de ani de zile aici, în aceeași casă cu pânze de păianjen la streașină și un gard viu la stradă. Un mercedes este parcat pe alee.

Panouri cu „Black Lives Matter” sunt presărate pe peluzele vecinilor săi tăiate cu precizie chirurgicală. Locuințele de pe această stradă umbroasă tind să se vândă cu câteva milioane de dolari – un preț modest, pentru un miliardar.


Archegos Capital a avut sediul pe emblematicul bulevard 7th Avenue din New York (FOTO: Iconic New York / Alamy / Profimedia Images)

Autopsia Archegos

Este greu să îți imaginezi viața modestă de aici a lui Hwang dată fiind imaginea lui care s-a conturat treptat în ultimele luni. Însă toate relatările vorbesc despre faptul că acesta evită luxul care poate fi cumpărat cu averi extravagante.

Clienții unui fast-food local unde „Sandwich-ul New Jersey” costă 6,95$ spun că acesta obișnuia să frecventeze localul însă că nu l-au mai văzut în ultimul timp.

Mai recent Hwang a fost văzut ducându-și familia cu mașina prin oraș, atunci când nu se ocupa de gestionarea repercusiunilor unuia dintre cele mai mari dezastre din istoria Wall Street.

Credit Suisse a oferit prima imagine oficială a colapsului Archegos.

Într-o „autopsie” de 172 de pagini publicată pe 29 iulie, auditorii băncii elvețiene au prezentat o litanie de eșecuri ale conducerii acesteia.

Însă raportul afirmă de asemenea că „pare probabil că Archegos a înșelat Credit Suisse și a ascuns dimensiunea adevărată a pozițiilor sale (n.r. investițiile făcute de Hwang prin intermediul băncii), pe care Archegos le-a acumulat în mijlocul unei pandemii globale fără precedent”.

Relatarea Credit Suisse asupra evenimentelor oferă și indicii cu privire la o schimbare a strategiei lui Hwang care i-a lăsat perplecși pe analiști.

Archegos a crescut rapid prin parierea unor sume uriașe pe acțiuni FANG – un termen colocvial care se referă la acțiunilor celor mai mari companii tech americane: Facebook, Amazon, Netflix, și Alphabet (compania-mamă a Google).

Însă anul trecut compania lui Hwang a început să investească masiv în acțiuni mai riscante precum cele ale ViacomCBS și a câtorva companii chinezești listate pe bursa de la New York, unele din acestea fiind luate la țintă de investitorii care pariază pe scăderea prețurilor („short sellers”).

Când băncile au început să lichideze portofoliul Archegos prin vânzarea acțiunilor cumpărate pe credit de biroul de familie al lui Hwang, prețul acțiunilor companiilor respective s-a prăbușit.

Iar măsurile de reglementare luate mai recent de guvernul chinez cu privire la piețele financiare au decimat și mai mult unele din pariurile favorite ale lui Hwang.


Foșii colaboratori ai lui Hwang încearcă să își recupereze din pierderi (FOTO: Paul Brown / Alamy / Profimedia Images)

Lichidare pe Wall Street

Pentru Archegos acum urmează inevitabilul: lichidarea.

Cu doar câteva luni în urmă compania lui Hwang se lăuda cu poziții – construite pe bani împrumutați – evaluate la peste 120 de miliarde de dolari. Acum toată lumea face coadă la masa creditorilor.

Persoana care se ocupă de lichidare este David Pauker, specialistul la care s-a apelat și după prăbușirea Lehman Brothers în timpul crizei financiare din 2008.

Dincolo de râul ce delimitează Tenafly, biroul din Manhattan al Archegos Capital este dat în judecată pentru neplata chiriei, proprietarul încercând să recupereze 159.165 de dolari de la compania lui Hwang.

Birourile de la etajul 38 al clădirii în care Archegos și-a desfășurat operațiunile au fost în mare parte golite iar organizația caritabilă creștină a lui Hwang, Grace and Mercy Foundation, s-a mutat la etajul 22 al aceleiași clădiri unde chiria este mai mică.

Fundația deținea active de peste 600 de milioane de dolari în 2019, potrivit celor mai recente declarații financiare depuse de aceasta, și a avut și mai mulți bani la începutul lui 2021, conform unei persoane familiare cu situația financiară a organizației.

În ceea ce privește dimensiunea averii lui Hwang, aceasta rămâne o necunoscută.

Foști angajați ai Archegos au acuzat că, în timp ce ei au pierdut totul, Hwang ar putea fi încă miliardar datorită investițiilor pe care le-a făcut în afara biroului său de familie.


Bill Hwang (dreapta) (FOTO: Captură Youtube)

Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr

Băncile se ceartă acum cu avocații lui Hwang pentru a afla câți bani are acesta în speranța că își pot recupera din pierderi. Credit Suisse a anunțat deja că intenționează să recupereze fonduri de la Archegos și „entitățile și indivizii asociați acesteia”.

Banca elvețiană a notat în raportul său că Archegos a scos din contul deschis la aceasta peste două miliarde de dolari reprezentând marje în exces în zilele dinaintea prăbușirii.

Departamentul de justiție american a demarat la rândul său o investigație privind activitățile Archegos iar prăbușirea companiei a dus la încordarea relațiilor dintre Hwang și unii din foștii săi colegi.

Aceștia vor să își recupereze compensațiile pe care compania a amânat să le acorde. O parte a bonusurilor lor anuale – care se ridică la 50 de milioane de dolari – au fost investite alături de Hwang înainte de prăbușirea Archegos.

Ei vor acum ca acesta să scoată banii pe care acesta i-ar fi investit în alte părți pentru a-i despăgubi.

În pofida tuturor lucrurilor care s-au întâmplat, Hwang încearcă să meargă înainte. Acesta își investește banii care i-au rămas și ocazional trece de cealaltă parte a râului Hudson pentru a lua cina la un restaurant din New York.

El își petrece timpul liber în același mod în care a făcut-o pentru majoritatea vieții sale de adult: rugându-se, citind literatură creștină și ascultând înregistrări ale Bibliei.

Cel mai recent Hwang a citit „Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” de C.S. Lewis, un roman satiric în care demonul Screwtape își sfătuiește nepotul despre cum să câștige sufletul unui bărbat.

Hwang și-a numit compania „Archegos”, un cuvânt grec din Antichitate pentru lider sau autor, ca o referință la Iisus.

Pe același subiect:

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate40 de minute ago

Cristian Popa, BNR: ​Avem un exces de economisire bancară care ajunge să finanțeze deficitele bugetare ale altor state – Finante – Banci

Avem un exces de economisire versus creditare bancară. Surplusul creat finanțează deficitul bugetar, dar ceea ce este mai rău este...

Actualitate3 ore ago

Întârziere de 30 de ore la recoltarea probelor COVID de către DSP București / Explicațiile instituției – Coronavirus

Șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, Oana Nicolescu, spune că există un număr foarte mare de solicitări pentru teste...

Actualitate5 ore ago

PSD a depus moțiune de cenzură. Ciolacu: Soluția în acest moment este una singură: alegeri anticipate – Politic

PSD a depus marți o moțiune de cenzură, care este semnată de 157 de parlamentari social-democrați. Liderul PSD, Marcel Ciolacu,...

Exclusiv7 ore ago

Anunt de incepere a implementarii proiectului societatii TENAGLOBIS METAL CONSTRUCT SRL

27.09.2021 Anunț de începere a implementării proiectului societății TENAGLOBIS METAL CONSTRUCT SRL TENAGLOBIS METAL CONSTRUCT SRL anunță lansarea proiectului cu...

Actualitate7 ore ago

Champions League: Real Madrid vs Sheriff Tiraspol – Moldovenii, pierduți în galaxie – Pariuri

Real Madrid a jucat sâmbătă seară în La Liga și n-are motive de sărbătoare. A ieșit doar un 0-0 insipid...

Actualitate9 ore ago

Premierul Florin Cîţu participă la Consiliul Tripartit, unde este aşteptată o decizie privind creşterea salariului minim – Politic

Premierul Florin Cîţu are maţi o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Tripartit, în urma căreia speră să se ajungă la varianta...

Actualitate11 ore ago

Marţi – prima şedinţă de BEx PNL în noua componenţă; ar urma să se discute despre şefia Camerei – Politic

Biroul Executiv Naţional al PNL se reuneşte marţi în prima şedinţă în noua componenţă, după congresul partidului, notează Agerpres. Preşedintele...

Actualitate13 ore ago

Avertisment dur lansat de papa Francisc: „Există o eutanasie ascunsă a bătrânilor” – International

Papa Francisc a lansat luni un avertisment dur pentru a-i proteja pe bătrâni, afirmând că aceștia sunt victimele unei eutanasii...

Exclusiv14 ore ago

Anunt de finalizare a implementarii proiectului societatii SC ARAMIA GOLD HOTELS SRL

27.09.2021   Anunț de finalizare a implementării proiectului societății SC ARAMIA GOLD HOTELS SRL SC ARAMIA GOLD HOTELS SRL anunță...

Actualitate15 ore ago

Dosarul Wikileaks: CIA a vrut să îl asasineze pe Julian Assange – investigație – International

CIA ar fi complotat să-l răpească pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, de la ambasada Ecuadorului la Londra, iar în 2017,...

Actualitate17 ore ago

SUA: Republicanii se pregătesc să voteze intrarea în incapacitate de plată a guvernului american / Ce este plafonul de îndatorare și de ce este periculos – Finante – Banci

Republicanii din Senatul de la Washington sunt pe punctul de a vota ca Statele Unite să intre în incapacitate de...

Actualitate20 de ore ago

Fonduri UE: ​315 milioane euro pentru IMM-uri, să se digitalizeze (PNRR aprobat de Comisia Europeană)

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea accesa fonduri europene în valoare totală de 315 milioane...

Exclusiv21 de ore ago

Anunt de finalizare a implementarii proiectului societatii SC DRUVER BUFFALO SRL

03.09.2021 Anunț de finalizare a implementării proiectului societății SC DRUVER BUFFALO SRL SC DRUVER BUFFALO SRL anunță finalizarea proiectului cu...

Actualitate22 de ore ago

Eric Bicfalvi a înscris un gol pentru Ural Ekaterinburg (2-0 vs Arsenal Tula) – Fotbal

Eric Bicfalvi a marcat un gol în victoria obținută de formația Ural Ekaterinburg, scor 2-0, pe teren propriu, împotriva echipei...

Actualitate24 de ore ago

Instagram sistează temporar dezvoltarea versiunii sale pentru copiii sub 13 ani după ce a fost criticată puternic din toate părțile – IT

Reprezentanții platformei social media Instagram au decis să sisteze temporar dezvoltarea unei versiuni destinată copiilor mai mici de 13 ani,...

UncategorizedO zi ago

Cele mai importante motive pentru care trotinetele electrice sunt atat de populare

Nu este imaginatia ta; trotinetele electrice au aparut peste tot. Sunt rapide, distractive si se adreseaza unui numar mare de...

UncategorizedO zi ago

Motive pentru care sa achizitionezi mobila de baie din magazinele online

Pentru multe persoane poate fi o provocare achizitionarea pieselor de mobilier pentru o noua locuinta, in special pentru baie. In...

ActualitateO zi ago

Simona Halep are antrenor nou – Adrian Marcu, prima declarație pentru HotNews.ro: Ce schimbare își dorește în jocul fostei lidere WTA – Tenis

Adrian Marcu a revenit în echipa Simonei Halep la opt ani distanță de la prima colaborare cu fosta lideră a...

ExclusivO zi ago

Sfaturi pentru un restaurant de succes

Lansarea unui nou restaurant de succes presupune în primul rând un plan bine pus la punct și crearea unui flux...

ActualitateO zi ago

​Nutriție și sănătate: O dietă bazată în principal pe fructe este dăunătoare – Natural

​Dietele bazate pe plante au devenit tot mai populare în ultimii ani, atât din motive de sănătate, cât și etice....

Top Stiri Comisarul