Connect with us

Actualitate

​​DEZBATERE PUBLICĂ Cu gard sau fără în jurul blocului? Proiect pilot în cartierul Drumul Taberei – Administratie Locala

Comisarul

Publicat

pe

Primăria Sectorului 6 a început, printr-un proiect pilot în cartierul Drumul Taberei, să scoată gardurile din jurul blocurilor și a spațiilor verzi. Primarul Ciprian Ciucu spune că spațiile sunt redate oamenilor și se face și economie, fiindcă afacerea cu gărdulețe mânca foarte mulți bani. Primăria nu renunță de tot la garduri, fiind și zone unde este pantă și se înlocuiește gardul de metal cu un zid micuț care să țină pământul. Primarul Ciprian Ciucu spune însă că aceste ziduri sunt cu circa 20- 30% mai ieftine față de prețul pe care îl plătea instituția, în contractele moștenite, pentru gardul metalic. Majoritatea tinerilor apreciază că s-au dat jos gardurile, cei mai în vârstă, nu. Voi ce părere aveți?

Proiectul pilot se desfășoară în cartierul Drumul Taberei, până acum fiind scoase zeci de garduri.

 • ”Eu merg pe ideea că oamenii trebuie să respire. Este nevoie de spațiu. Nu vezi orașul de mașini și de garduri. Cu cât deschidem mai mult spațiul public, cu atât oamenii se simt mai bine.
 • Am plecat de la această premisă și am pilotat pe o zonă din Drumul Taberei să vedem cum merge. Am scos în general tot ce era gard ruginit, gard vechi și nu am pus nimic în loc. Doar am înălțat puțin aleea, acolo unde am reabilitat, ca să nu vină pământul peste alei. Am scos gardurile la zeci de blocuri până în acest moment. Acum mai scoatem doar acolo unde sunt ruginite, într-o stare deplorabilă, fiindcă vreau să consultăm populația, fiindcă mie îmi place să pilotez deciziile, să văd care sunt efectele măsurilor pe care le luăm.
 • Dacă populația apreciază acest lucru, atunci lăsăm așa și mergem pe această soluție. Dacă după două-trei luni mergem și vorbim cu oamenii și spun că vor gardurile înapoi, și argumentează sau au creat niște efecte neplăcute, atunci putem să le punem la loc”, a explicat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, pentru HotNews.ro.

Edilul spune că până acum reacțiile din partea cetățenilor au fost bune și le place mai mult fără gard.

 • ”Până acum reacția este foarte bună din partea în special a oamenilor tineri, a părinților și mai puțin bună din partea seniorilor, care își doresc de multe ori gardul înapoi. S-au învățat așa, că oferă o falsă protecție.
 • Chiar dacă nu mai există garduri, nu am avut probleme până acum cu criminalitatea, spațiul arată mult mai bine, este mai deschis, mai accesibil și nu a necesitat o investiție formidabilă, doar să le scoatem.
 • Ce pot să spun este că nu am avut reacții semnificativ negative, mai degrabă pozitive, dar nimeni nu a demonstrat cât de rău este, ci oamenii și-ar fi dorit acel perimetru mai degrabă imaginar de protecție pentru că de fapt nu avem probleme de ordine publică.
 • O altă problemă mare cu gardurile este că ele păstrează mizerie, fiindcă lucrătorii de la salubritate nu pot intra acolo”, a mai spus Ciucu.

Totuși, primăria nu renunță chiar de tot la garduri, ci în anumite locuri le schimbă cu mici ziduri.

”Evident, sunt anumite garduri, unde este pantă, și pământul cade în stradă. Acolo venim cu mici zidiri, avem un rând sau două rânduri de bolțari care opresc acel pâmânt și dau un aspect mai plăcut. Încercăm să implementăm această soluție în cât mai multe locuri”, a spus primarul.

Acesta susține că aceste mici ziduri sunt mai ieftine decât gardurile metalice puse de administrația Mutu.

 • ”Această soluție nu este mai scumpă, raportat la gardurile metalice pe care Primăria Sectorului 6 le-a făcut înainte, este mai ieftin, fiindcă este luat direct de la producător și montat de ADP.
 • Cred că este cu 20-30% mai ieftin. mergem pe această soluție. Ideea este că nu o să înlocuim peste tot, ci doar acolo unde este nevoie și este pantă și unde nu este foarte aproape de bloc, fiindcă aceste zidulețe adună oameni și îi deranjează pe vecini. Dar decizia nu îmi aparține, ci este luată în teren de peisagiștii pe care i-am angajat de când am venit în primărie”, a explicat Ciucu.

Ce se întâmplă cu gardurile vechi? Gardurile vechi sunt duse la fier vechi și se primesc bani pe ele.

„Nu am scos garduri noi, fiindcă trebuie să se amortizeze, vine Curtea de Conturi altfel. Avem garduri care au costat foarte mult, puse în ultimii 2 ani, pe acelea nu le-am scos. Bine, nici nu arată deplorabil în raport cu cele vechi”, spune primarul.

Grădinile, în grija asociațiilor de proprietari

Pasul doi, după scoaterea gardurilor, este amenajarea acestor spații. Primăria a pornit un program, în care asociațiile de proprietari se pot înscrie, ca ADP-ul să vină să facă amenajarea, apoi ei să întrețină grădina 4 ani.

 • ”Am gândit la ADP un program de revitalizare a spațiului verde din jurul blocurilor în care dăm un voucher prin care oamenii își pot achiziționa unelte, mașini de tuns iarba, vor avea apa plătită de către noi ca să ude grădina, vor veni peisagiștii și vor face evaluări la fața locului pentru niște intervenții cu material dendrologic, să plantăm ceva pentru început, după ce se va executa proiectul de către ADP, și atenție, acest proiect se va executa doar acolo unde oamenii vin și se înscriu, vor primi un proces verbal de predare-primire și 4 ani trebuie să ude iarba și să țină curat, deci nimic fabulos, pentru că întotdeauna mi-am dorit ca oamenii să-și asume spațiul public din jurul blocului lor.
 • Atunci nu îi obligăm, îi încurajăm. Cine vrea să aibă o amenajare peisagistică superioară, în raport cu ceilalți, trebuie să-și asume. Dacă vor să învețe să tundă un gard, avem peisagiștii și horticultorii care îi vor învăța acest lucru, cum se udă plantele respective, vom face cursuri de formare de 4 ore, nu e ceva complicat, doar ca oamenii să își poată întreține spațiul verde. Trebuie doar ca oamenii să sune la ADP și să se înscrie”, a explicat Ciucu.

Primarul spune că până acum s-au înscris 60 de asociații, iar amenajările făcute nu vor fi scumpe.

 • ”Până acum avem 60 de înscrieri, pilotăm, vedem cum merge. Nu va costa mult, fiindcă nu scoatem tot din grădina blocului și punem altceva, ci construim pe ce avem, facem mici intervenții, daca din gardul viu lipsesc bucăți, îl completăm , dacă trebuie să punem gazon, punem, dacă trebuie să punem un mic obiect de mobilier, punem”, a explicat Ciucu.

Costin Moraru, urbanist în cadrul Primăriei Sector 6, spune că prin cele două operațiuni spațiile verzi dintre blocuri vor fi aduse în prezent, iar costurile de reamenajare vor fi mici, deoarece se fac doar mici intervenții.

 • ”Ideea este de a aduce spațiile verzi în prezent. Ele nu au fost de mult amenajate. Noi le analizăm în prezent, analizăm nevoile oamenilor și venim cu o soluție în funcție de specificul fiecăruia, de distanța față de geamurile oamenilor, venim cu spații comunitare sau mai puțin publice.
 • Noi acționăm prin ADP, prin forțe proprii, și se poate vedea din proiectele făcute că am scăzut cu mult prețul proiectelor față de administrația anterioară.
 • Cam cu 50% în anumite cazuri. Folosim plante indigene, cât mai rezistente, adaptate climei de la noi, din serele noastre”, a explicat acesta.


Soluție asemănătoare la Oradea

În Oradea, spațiile dintre blocuri au fost repartizate spre îngrijire asociațiilor de proprietari.

 • ”Există două componente ale acestor spații: zonele verzi, unde asociația are niște indicatori de întreținere – să tundă o dată pe lună gazonul, gardurile – și parcările. Asociațiile de proprietari administrează și parcările la noi, în sensul în care Primăria le amenajează, apoi le dă spre administrare asociațiilor.
 • Asociațiile încasează bani de pe urma folosirii locurilor de parcare, în așa fel încât 90% din bani sunt venituri ale Primăriei, fiindcă Primăria a investit bani publici în acele locuri și 10% sunt la dispoziția asociațiilor de proprietari pentru a asigura curățenia acestor parcări”, explica în 2019, pentru HotNews.ro, primarul de atunci al orașului Oradea, Ilie Bolojan.

Până în 2018, puteau face acest lucru doar asociațiile de proprietari care erau interesate, însă de atunci a devenit obligatoriu pentru toată lumea.

 • ”Până acum noi am avut un regulament legat de aceste aspecte care stabilea această formulă de lucru neimperativă și din 850 de asociații erau vreo 50 care nu semnaseră aceste contracte de preluare. Am dat anul trecut o hotărâre de Consiliu Local cu caracter imperativ, care a fost atacată de instituția Prefectului în contencios administrativ și o instanță din Oradea a suspendat această hotărâre. Acum a anulat acel articol cu imperativ, ei fac asta în continuare, dar nu este imperativ.
 • Noi credem că asta trebuie imperativ. Care este rațiunea? Dacă un spațiu în anumită zonă a orașului este întreținut sau nu, acest lucru îi afectează în primul rând pe riverani. Fiindcă orașul le pune la dispoziție parcări, atunci trebuie să existe și o responsabilitate a Asociației de proprietari chiar pe spațiile care nu sunt proprietatea asociațiilor, dar care țin de imediata proximitate.
 • Exact cum cetățeanul de la casă are obligația prin lege să-și tundă gazonul din fața casei până la limita cu bordura drumului, pe cale de consecință și cei de la blocuri trebuie să-și întrețină spațiile din jurul blocurilor. Legea încă nu stabilește această chestiune imperativ, este o zonă de vid, nu este clarificată.
 • Dacă oamenii care locuiesc la casă au această obligație, și cei de la bloc trebuie să o aibă, fiindcă ei folosesc acele spații. Plus că este o chestiune de deformare a unei conștiințe de cetățean, domnule sunt coresponsabil, nu să vină statul. La noi Primăria se ocupă de spațiile verzi mari dintre blocuri, părculețele. Conceptul este că niciun metru pătrat din oraș nu este în țara nimănui. Trebuie să aibă un responsabil”, a explicat Ilie Bolojan în 2019 pentru HotNews.ro.

Asociațiile de proprietari pot plăti o firmă să se ocupe de grădină sau o poate face un locatar, fie voluntar, fie plătit.
Citește aici mai mult.

Gard de 1 milion de lei pe strada Valea Oltului

În vara anului 2020, când primar era Gabriel Mutu, Primăria Sectorului 6 a reamenajat trotuarele și spațiile verzi de pe strada Valea Oltului.

Potrivit unui contract obținut de HotNews.ro, doar pentru gărdulețul verde pus pe margine instituția a plătit aproape 1 milion de lei. Gardul a fost cumpărat la kilogram, iar banii au ajuns la firma Geca Impex, care din 2016 are contract cu Primăria pentru întreținerea spațiilor verzi. Valea Oltului are o lungime de circa 1,5 km, dar gardurile nu au fost puse pe toată lungimea.

În ultimii ani este o modă ca primăriile din București să împrejmuiască fiecare spațiu verde cu gard, o afacere foarte profitabilă pentru firmele de profil. Decizia este una controversată deoarece în țările civilizate spațiile verzi sunt folosite de oameni, nu închise cu gard.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate2 ore ago

Întârziere de 30 de ore la recoltarea probelor COVID de către DSP București / Explicațiile instituției – Coronavirus

Șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, Oana Nicolescu, spune că există un număr foarte mare de solicitări pentru teste...

Actualitate4 ore ago

PSD a depus moțiune de cenzură. Ciolacu: Soluția în acest moment este una singură: alegeri anticipate – Politic

PSD a depus marți o moțiune de cenzură, care este semnată de 157 de parlamentari social-democrați. Liderul PSD, Marcel Ciolacu,...

Exclusiv6 ore ago

Anunt de incepere a implementarii proiectului societatii TENAGLOBIS METAL CONSTRUCT SRL

27.09.2021 Anunț de începere a implementării proiectului societății TENAGLOBIS METAL CONSTRUCT SRL TENAGLOBIS METAL CONSTRUCT SRL anunță lansarea proiectului cu...

Actualitate6 ore ago

Champions League: Real Madrid vs Sheriff Tiraspol – Moldovenii, pierduți în galaxie – Pariuri

Real Madrid a jucat sâmbătă seară în La Liga și n-are motive de sărbătoare. A ieșit doar un 0-0 insipid...

Actualitate8 ore ago

Premierul Florin Cîţu participă la Consiliul Tripartit, unde este aşteptată o decizie privind creşterea salariului minim – Politic

Premierul Florin Cîţu are maţi o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Tripartit, în urma căreia speră să se ajungă la varianta...

Actualitate10 ore ago

Marţi – prima şedinţă de BEx PNL în noua componenţă; ar urma să se discute despre şefia Camerei – Politic

Biroul Executiv Naţional al PNL se reuneşte marţi în prima şedinţă în noua componenţă, după congresul partidului, notează Agerpres. Preşedintele...

Actualitate12 ore ago

Avertisment dur lansat de papa Francisc: „Există o eutanasie ascunsă a bătrânilor” – International

Papa Francisc a lansat luni un avertisment dur pentru a-i proteja pe bătrâni, afirmând că aceștia sunt victimele unei eutanasii...

Exclusiv13 ore ago

Anunt de finalizare a implementarii proiectului societatii SC ARAMIA GOLD HOTELS SRL

27.09.2021   Anunț de finalizare a implementării proiectului societății SC ARAMIA GOLD HOTELS SRL SC ARAMIA GOLD HOTELS SRL anunță...

Actualitate14 ore ago

Dosarul Wikileaks: CIA a vrut să îl asasineze pe Julian Assange – investigație – International

CIA ar fi complotat să-l răpească pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, de la ambasada Ecuadorului la Londra, iar în 2017,...

Actualitate16 ore ago

SUA: Republicanii se pregătesc să voteze intrarea în incapacitate de plată a guvernului american / Ce este plafonul de îndatorare și de ce este periculos – Finante – Banci

Republicanii din Senatul de la Washington sunt pe punctul de a vota ca Statele Unite să intre în incapacitate de...

Actualitate18 ore ago

Fonduri UE: ​315 milioane euro pentru IMM-uri, să se digitalizeze (PNRR aprobat de Comisia Europeană)

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea accesa fonduri europene în valoare totală de 315 milioane...

Exclusiv20 de ore ago

Anunt de finalizare a implementarii proiectului societatii SC DRUVER BUFFALO SRL

03.09.2021 Anunț de finalizare a implementării proiectului societății SC DRUVER BUFFALO SRL SC DRUVER BUFFALO SRL anunță finalizarea proiectului cu...

Actualitate20 de ore ago

Eric Bicfalvi a înscris un gol pentru Ural Ekaterinburg (2-0 vs Arsenal Tula) – Fotbal

Eric Bicfalvi a marcat un gol în victoria obținută de formația Ural Ekaterinburg, scor 2-0, pe teren propriu, împotriva echipei...

Actualitate23 de ore ago

Instagram sistează temporar dezvoltarea versiunii sale pentru copiii sub 13 ani după ce a fost criticată puternic din toate părțile – IT

Reprezentanții platformei social media Instagram au decis să sisteze temporar dezvoltarea unei versiuni destinată copiilor mai mici de 13 ani,...

Uncategorized23 de ore ago

Cele mai importante motive pentru care trotinetele electrice sunt atat de populare

Nu este imaginatia ta; trotinetele electrice au aparut peste tot. Sunt rapide, distractive si se adreseaza unui numar mare de...

Uncategorized23 de ore ago

Motive pentru care sa achizitionezi mobila de baie din magazinele online

Pentru multe persoane poate fi o provocare achizitionarea pieselor de mobilier pentru o noua locuinta, in special pentru baie. In...

ActualitateO zi ago

Simona Halep are antrenor nou – Adrian Marcu, prima declarație pentru HotNews.ro: Ce schimbare își dorește în jocul fostei lidere WTA – Tenis

Adrian Marcu a revenit în echipa Simonei Halep la opt ani distanță de la prima colaborare cu fosta lideră a...

ExclusivO zi ago

Sfaturi pentru un restaurant de succes

Lansarea unui nou restaurant de succes presupune în primul rând un plan bine pus la punct și crearea unui flux...

ActualitateO zi ago

​Nutriție și sănătate: O dietă bazată în principal pe fructe este dăunătoare – Natural

​Dietele bazate pe plante au devenit tot mai populare în ultimii ani, atât din motive de sănătate, cât și etice....

ActualitateO zi ago

Peste 80% dintre bolnavii de cancer din România sunt nevoiți să își cumpere medicamentele / Mulți pacienți mor înainte de a fi diagnosticați și tratați, din cauză că nu au acces la timp la investigații – Sanatate

​Programul Național de Oncologie din România este subfinanțat cronic, investigațiile medicale nu sunt decontate, bolnavii trebuie să își cumpere singuri...

Top Stiri Comisarul