Un server este un dispozitiv care comunică cu alte computere, numite clienţi. Oferă resurse pentru servicii ce pot fi accesate de-a lungul reţelei. Se poate folosi la procesare de date şi la rularea de aplicaţii. Dacă la început serverele erau folosite pentru stocarea informaţiei în siguranţă, după 1990 ele au devenit parte vitală a Internetului. Pe ele se bazează acum site-urile web, bazele de date remote, cloud computingul şi multe altele.
Alegerea componentelor hardware pentru servere
Construirea unui server este un proces complex, se foloseşte hardware de calitate şi o combinaţie de hardware cât mai eficientă pentru sarcinile pe care le va îndeplini serverul. În esenţă, ca să fie construit un server va fi nevoie de un procesor, de o placă de bază, de memorie RAM, de stocare, SSD, HDD, de placă grafică, de carcasă, de sursă şi UPS. Şi opţional de un monitor.
Procesorul trebuie să fie cu un minim de 8 thread-uri, dar mai multe sunt de dorit pentru multitasking, viteza ceasului procesorului trebuie să fie de peste 2.5-2.8Ghz, de dorit peste 3.4GHz.
Placa de bază depinde de procesor, se alege după procesor. Procesorul trebuie să fie unul puternic Intel, AMD cu un socket compatibil cu procesorul de instalat. Memoria RAM să fie DDR3 sau DDR4, de peste 8GB dacă vrei performanţe de top şi procesare rapidă. Stocarea pe SSD e recomandată, de 10TB cel mai bine, de la un minimum de 4TB. Placa grafică va fi AMD şi NVIDIA, sursa de la Corsair, Antec, Thermaltek de 450-500 watt. UPS-ul va fi de 1200VA pentru un server care rezistă la orice problemă apare pe reţea.
Asamblarea componentelor hardware şi interconectarea
După ce se aleg toate componentele hardware procesorul e înserat în locul lui pe placa de bază, alături de ventilaţia procesorului. Sursa de montează pe carcasă, se montează şi placa de reţea pe carcasă, se introduce RAM-ul în sloturi pe motherboard, se conectează SSD-ul sau HDD-ul la motherbord şi se înşurubează la locul său.
Se conectează apoi SSD-ul la sursa de energie electrică şi la motherboard. La final vine UPS-ul în socketul power şi se conectează cablul de alimentare la UPS. Monitorul e conectat de server printr-un cablu HDMI de regulă, cablul monitorului se conectează la UPS. Se mai conectează „jumperii” la pinii corecţi de la motherboard şi serverul e gata de folosire, poate fi pornit.
Serverele, chiar si servere second hand, trebuie actualizate în permanenţă, pot fi schimbate componentele hardware la nevoie, se alege de la început un sistem de operare pentru el care să aibă actualizări frecvente, se fac diverse backup-uri frecvente înainte de orice actualizări. Dacă se defectează anumite componente se înlocuiesc imediat, asta pentru că producţia unui server ţine cont mereu şi de flexibilitatea în schimbarea părţilor care s-ar putea să nu mai funcţioneze la un moment dat.
Cam aceştia ar fi paşii de fabricare pentru un server obişnuit. Nu e chiar atât de complicat, poţi să îţi faci un server şi acasă, să transformi un desktop într-un server cu ceva investiţii şi să ai un server pe care te poţi baza. Producătorii de servere au grijă însă să ofere o arhitectură şi configuraţii suficient de puternice în aşa fel încât toate aşteptările clienţilor să fie întâmpinate de produse de calitate şi de top, ce pot fi folosite oricând.