Connect with us

Actualitate

​Press report: ​Intrare doar cu invitație la întâlnirea lui Iohannis cu românii din Silicon Valley. Dolarul a depășit pragul de 5 lei. Efecte imediate. Proprietarii Dedeman și-au scos la vânzare avionul. Primăria București nu a restaurat nici o clădire istorică de 4 ani

Comisarul

Publicat

pe

Intrare doar cu invitație la întâlnirea lui Klaus Iohannis cu românii din San Francisco și Silicon Valley Dolarul a depășit pragul de 5 lei. Efecte imediate Cine dă foc Parcului IOR? Parlamentarii și-au mărit salariile, folosindu-se de o ordonanță care nu îi viza. I-a ajutat UDMR Proprietarii Dedeman și-au scos la vânzare avionul Primăria București nu a restaurat nici o clădire istorică în ultimii 4 ani ​Despre Califul Nebun și excentricitățile sale Tezaur dacic vechi de peste 2.000 de ani găsit în Alba Libertatea a ajuns la granița ruso-finlandeză: „Grănicerii noștri sunt de treabă, nu ne pun piedici să trecem”, spun rușii care fug de încorporare

Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Intrare doar cu invitație la întâlnirea lui Klaus Iohannis cu românii din San Francisco și Silicon Valley

Aflat în vizită în SUA, pentru reuniunea ONU, președintele Klaus Iohannis a zburat până pe Coasta de Vest, în California, pentru o întâlnire cu membri ai comunității românești din această parte a Americii. Nu orice român poate participa la întâlnirea organizată de Ambasada României, ci doar cei aleși, au confirmat mai mulți compatrioți din zonă.

O parte dintre românii de pe Coasta de Vest a Statelor Unite care și-ar fi dorit să-l întâlnească în San Francisco joi seara, de la ora 19.00 (vineri dimineața, ora României), pe președintele Klaus Iohannis nu vor putea să o facă. Nici locul nu este indicat oficial La discuția organizată de ambasadă cu membri ai diasporei se intră doar pe bază de invitație, potrivit informațiilor Libertatea. Mulți dintre cei care au luat legătura cu ziarul sunt români care lucrează la companiile de înaltă tehnologie din Silicon Valley și Bay Area, două dintre zonele cu o densitate de specialiști români. „Am vorbit cu câțiva oameni care sunt pissed off. A fost o selecție de care nici măcar n-am știut”, a spus unul dintre românii din zonă, plecat din țară de peste 15 ani, scrie Libertatea.

Dolarul a depășit pragul de 5 lei. Efecte imediate: „inflație ridicată și prețuri și mai mari la energie”

BNR a anunțat joi un curs al dolarului de peste 5 lei. Este vorba despre un prag psihologic și un maxim istoric în relația leu-dolar. Cum se explică evoluția monedei americane și cu ce implicații pentru România? Analistul economic Dragoș Cabat a explicat, la RFI, că avem de a face cu o depreciere indirectă, generată de deprecierea euro față de dolar.

„SUA sunt avantajate de contextul mondial dificil generat de conflictul din Ucraina și de criza energetică”, mai spune Cabat, care explică de ce pentru România aprecierea dolarului nu poate însemna decât inflație ridicată și prețuri și mai mari la energie, având în vedere că prețul petrolului și al gazelor naturale este exprimat în dolari.

„De asemenea, și serviciile de telefonie se coatează în dolari, dar impactul major rămâne pe prețul energiei și, implicit, pe inflație care va rămâne ridicată în perioada următoare în România și peste tot în lume”, mai afirmă Dragoș Cabat, citat de RFI

Cel mai verde sector nu mai e chiar așa de verde: din cenușa Parcului IOR răsar clătite și tiribombe

Cine dă foc Parcului IOR? a întrebat recent PressOne, după ce mai multe incendii de vegetație au afectat o porțiune de spațiu verde de 12 hectare, lipită de domeniul public. Pentru pompieri și polițiști, incendiile din zona retrocedată sunt consecințe ale neglijenței: focul ar fi pornit de la o țigară aruncată aiurea. Felul în care au ars copaci și vegetație (5 mii de mp doar la incendiul din 1 august) arată însă altceva, după cum a relatat deja PressOne.

Arborii au fost găuriți la bază cu burghie, la baza lor s-au turnat substanțe toxice, cel mai probabil benzină, iar incendiile au avut loc în anumite perimetre.

Acum a venit rândul altei întrebări esențiale pentru soarta spațiului verde: De ce se dă foc Parcului IOR? , se întreabă PressOne

Parlamentarii și-au mărit salariile, folosindu-se de o ordonanță care nu îi viza. I-a ajutat UDMR

Senatul a adoptat, marți, creșterea cu 25% a indemnizațiilor președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale și majorarea sporurilor funcționarilor publici implicați în procesul legislativ.

PSD, PNL, UDMR și AUR au votat pentru mărire. USR a votat împotriva creșterii indemnizației, iar REPER s-a abținut.

Inițial, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că un demnitar român are un salariu de 2.500 de euro, în timp ce în Uniunea Europeană se obțin venituri de 15.000 de euro. Ministrul Cseke Attila, senator UDMR, a justificat votul pentru prin faptul că în administrația locală nu au mai existat majorări în ultimii patru ani, nici măcar cu rata inflației.

„Eu cred că trebuie să începem să învățăm să fim bogați și cinstiți și țara o va duce mai bine. Cred eu că trebuie să terminăm cu această gândire să nu se crească salariile primarilor”, a susținut și senatorul PNL Virgil Guran după adoptarea legii în Senat, scrie PressHub

Proprietarii Dedeman și-au scos la vânzare avionul

Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii celui mai mare retailer de bricolaj, și-au scos la vânzare avionul cumpărat în urmă cu patru ani. Un avion Embraer Phenom 300 are un preț de listă cuprins între 8 și 9,75 de milioane de dolari, pentru modelele produse în perioada 2016-2020. Proprietarii Dedeman și-au scos la vânzare avionul Embraer Phenom 300 înregistrat YR-DED, potrivit anunțului de vânzare publicat de o companie din SUA. Avionul a aterizat în decembrie 2017 pe aeroportul din Bacău.

Aeronava este operată de Țiriac Air, compania fostului tenismen Ion Țiriac, alături de cele trei avioane pe care le deține, potrivit datelor de la Autoritatea Aeronautică Civilă. Contactați de Economica.net, proprietarii Dedeman nu au răspuns solicitării. Printre milionarii care dețin avioane se numără, pe lângă Ion Țiriac și frații Pavăl, Dan Șucu, proprietarul Mobexpert și Victor Căpitanu, cofondatorul One United Properties, scrie Economica.

Primăria București nu a restaurat nici o clădire istorică în ultimii 4 ani

Primăria București nu a restaurat nicio clădire monument istoric în ultimii patru ani. PRESShub a încercat să afle câte clădiri de patrimoniu are în administrare instituția, câte au nevoie urgentă de restaurare și câte au fost consolidate în mandatul primarului Nicușor Dan.

Primăria Generală a Capitalei a explicat că a depus cereri pentru finanțare europeană în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență pentru mai multe clădiri, în valoare de 50 de milioane de euro, dar sunt în așteptare. Banii din bugetul local nu au folosiți deloc pentru salvarea clădirilor de patrimoniu.

Din cauza faptului că procesul de restaurare a clădirilor de patrimoniu din București nu a avut ca suport o strategie integrată cu scopul ca aceste clădiri să fie salvate cât mai rapid, PRESShub a adresat câteva întrebări Primăriei București pentru a lămuri câte astfel de clădiri sunt restaurate anual, scrie PressHub

​Despre Califul Nebun și excentricitățile sale

Despre califul fatimid Abu ʿAlī Manṣur ați auzit? Sau poate îl știți sub numele de Al-Ḥakim bi-Amr Allah? Cel mai probabil nu ați făcut-o, dar să stiți că a fost un tip important la vremea lui, adică prin 985-1021, că atunci a trăit. Noi o să îi spunem Al Hakim, că e mai ușor de reținut. Apropo, al doilea nume pe care l-am dat se traduce prin „Conducător din Ordinul Divinității”, ca să știți ce hram purta.

Foarte pe scurt despre el, vom spune că a ajuns pe tronul Egiptului pe la vârsta de 11 sau 14 ani, și s-a trezit acolo cu niște complexe majore. Spre exemplu, maică`sa fusese sclavă, adusă din Bizanț, dar asta nu era grav, că mai erau destule care făceau copii cu înalți demnitari musulmani. Problema lui Al Hakim era că maică`sa era creștină, și i-au sărit mulți în cap că asta l-ar fi înmuiat, că nu mai are ardoarea islamică șamd, scrie Pictofapte.

Tezaur dacic vechi de peste 2.000 de ani, cu 116 obiecte de patrimoniu, găsit într-o pădure din Alba

În luna septembrie a anului 2022, polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au deschis o anchetă cu privire la posibila descoperire a unui tezaur, după ce, în mediul on-line a fost identificată postarea unei persoane din care rezulta că în luna august a.c., a găsit 22 de monede antice din argint, într-o pădure din județul Alba, pe care le-a predat, conform legii, reprezentanților administrației publice locale.

Luni, 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul, au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană, scrie Adevărul.

Libertatea a ajuns la granița ruso-finlandeză: „Grănicerii noștri sunt de treabă, nu ne pun piedici să trecem”, spun rușii care fug de încorporare

Am întâlnit oameni din St. Petersburg, dar și din Moscova. Vizele Schengen le asigură rușilor un transferul calm și sigur, traficul rutier e deocamdată doar ceva mai mare, dar el crește oră de oră.

Miercuri, după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, pe rețelele sociale au apărut imagini cu cozi imense la punctul de graniță Torfianovka – Vaalimaa, dintre Rusia și Finlanda. O echipă Libertatea a ajuns joi dimineață aici.

La fața locului, polițiștii de frontieră finlandezi, dar și rușii care trec spun că traficul a sporit, dar nu la nivel de exod. S-au înregistrat cam 500 de oameni în plus, pe tura de miercuri, ziua anunțului, după-amiază și seară. „În mod normal veneau cam 1.000 de mașini pe zi”, ne spune un vameș finlandez. „Dar ne pregătim”, anticipează oficialii finlandezi, scrie Libertatea.

Banii populației în derută: variații foarte mari la economisire – cresc retragerile din investiții. Și consumul

Deruta este caracteristica dominantă a comportamentului de economisire actual al românilor sub presiunea inflației. Valoarea depozitelor bancare ale populației s-a întors la nivelul din luna ianuarie, după mari variații, concomitent cu creșterea retragerilor din fondurile de investiții și creșterea consumului. Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 6,2%, pe primele 7 luni ale anului – potrivit statisticilor celor mai recente.

Totalul depozitelor bancare ale populației era de 248,48 miliarde de lei în iulie, cu numai 26,2 milioane de lei mai mult decât în ianuarie, după ce înregistrase mari variații lunare pe parcursul anului 2022:

mai întâi scăderea accentuată din martie, cu peste 4,4 miliarde de lei, până la 281,88 miliarde de lei; o revenire în plus cu 3,3 miliarde în aprilie; și o altă cădere de peste 2,1 miliarde de lei în luna mai., scrie Curs de Guvernare

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate40 de minute ago

Macron promite „noi sancțiuni europene” împotriva Rusiei pentru anexarea ilegală celor patru regiuni ucrainene

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat duminică să „conlucreze cu partenerii săi europeni la noi sancţiuni” împotriva Rusiei, după anexarea...

Actualitate3 ore ago

Ucraina are sprijinul a 10 țări, până acum, pentru a se alătura NATO

Mihailo Podoliak, un consilier al șefului biroului președintelui Zelenski, a scris pe Twitter că cei care susțin cererea sunt „în...

Actualitate5 ore ago

​VIDEO Viral cu dansul victoriei. Militarii ucraineni au făcut adevărate coregrafii înainte de a elibera complet orașul Lîman

Moralul armatei ucrainene este foarte ridicat după ce au reușit să elibereze complete orașul Lîman, lucru confirmat duminică și de...

Actualitate7 ore ago

Vladimir Putin și criza din energie: Cum îl ilustrează o revistă din Polonia pe liderul de la Kremlin

Revista săptămânală Wprost își ilustrează coperta acestui număr cu o imagine cu Vladimir Putin sugestivă pentru criza din energie provocată...

Actualitate9 ore ago

Astronomii au intrat puțin în panică / Nature a retractat unul dintre cele mai senzaționale studii din ultimii ani / Orașele Mayașe erau poluate cu mercur

Astronomii au intrat puțin în panică ● Vocea lui Darth Vader va fi generată de un AI ● Revista Nature...

Actualitate11 ore ago

Ionuţ Moşteanu, despre cazul deputatului PSD exclus din partid în urma unui scandal sexual: Este caz penal. Marcel Ciolacu, ai de gând să faci ceva?

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu spune despre deputatul PSD Aurel Bălășoiu exclus din partid din cauza unui scandal sexual că trebuie...

Actualitate13 ore ago

Formula 1: Mercedes a fost amendată din cauza lui Lewis Hamilton – Regula încălcată de britanic

​Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) a amendat echipa Mercedes cu 25.000 de euro ​​pentru că nu a raportat că Lewis...

Actualitate15 ore ago

VIDEO Marius Șumudică a dansat de bucurie după victoria echipei sale din campionatul Arabiei Saudite

Marius Șumudică a dansat de bucurie după victoria obținută acasă de Al Raed, scor 2-1, împotriva formației Al Adalh. Confruntarea...

Exclusiv16 ore ago

Cea mai amplă ediție a programului Huawei Seeds for the Future s-a încheiat cu o ceremonie de premiere a studenților din România și Republica Moldova

București, 28 septembrie 2022. Huawei a încheiat cea de-a noua ediție a programului Seeds for the Future cu o ceremonie...

Actualitate17 ore ago

Handbal (f): România a câștigat Trofeul Carpați – Victorie în fața Spaniei

Echipa naţională de handbal feminin a României a încheiat a câștigat Trofeul Carpaţi, după ce a învins reprezentativa Spaniei, scor...

Actualitate20 de ore ago

SuperLiga: CFR Cluj învinge Petrolul Ploiești cu un gol marcat în prelungiri

Dan Petrescu a rămas pe banca echipei CFR Cluj, dar jocul campioanei en-titre a României suferă în continuare. Ardelenii s-au...

Actualitate22 de ore ago

Novak Djokovic se va duela pentru titlul de la Tel Aviv – Sârbul, pus în dificultate de locul 104 ATP

Roman Safiullin a reușit doar în setul secund să îi pună probleme lui Novak Djokovic, iar sârbul a obținut sâmbătă...

Exclusiv24 de ore ago

Cum îți pregătești autoturismul pentru iarnă?

 Iarna se apropie cu pași incredibil de repezi, iar tu trebuie să îți pregătești autoturismul pentru condiții meteo extreme, precum...

Actualitate24 de ore ago

Gazprom a redus sâmbătă livrările de gaze destinate Republicii Moldova cu 30%, invocând motive tehnice

Grupul rus Gazprom a redus sâmbătă livrările de gaze naturale către Republica Moldova cu aproximativ 30%, a declarat directorul companiei...

usi de intrare apartament usi de intrare apartament
DiverseO zi ago

Vrei sa iti renovezi locuinta? Iata ce criterii trebuie sa bifeze cele mai bune usi de intrare in apartament!

Daca locuiesti la bloc, este necesar sa stii ca apartamentul tau este in permanenta expus unor riscuri aparte. Tentativele de...

ActualitateO zi ago

Formula 1: Charles Leclerc, pole-position în MP din Singapore – Rezultat modest pentru Max Verstappen

Charles Leclerc a fost cel mai rapid în calificările pentru Marele Premiu de Formula 1 din Singapore, el urmând să...

DiverseO zi ago

Piese utilaje: ce greșeli să evitați pentru a preveni defecțiunile

Excavatoare și încărcătoare pe roți sau pe șenile, buldozere, încărcătoare telescopice, basculante articulate, toate sunt utilaje extrem de complexe și...

ActualitateO zi ago

Pelerinajul Sf. Parascheva de la Iași 2022. Procesiunile încep cu o săptămână mai devreme

​Racla cu Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva va sta timp de o săptămână în baldachinul amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din...

ActualitateO zi ago

Putin amână stagiul militar de toamnă / Cum ar putea fi trimiși noi recruți la război

Preşedintele rus Vladimir Putin a amânat cu o lună efectuarea stagiului militar în această toamnă din cauza saturaţiei centrelor de...

ExclusivO zi ago

De ce sunt companiile din România atractive pentru personalul asiatic?

Dacă dorești să îți extinzi echipa, vei descoperi în curând că angajarea unor oameni din alte țări poate deveni complicată....

Top Stiri Comisarul