Connect with us

Actualitate

Mesajele de pe WhatsApp prin care pacienții dr. Cătălin Cârstoiu erau direcționați de la spitalul de stat către clinica privată a familiei

Comisarul

Publicat

pe

Patru pacienți au povestit pentru HotNews.ro cum au ajuns să plătească sume de sute și de mii de lei la clinica Anemona. Doi dintre ei se operaseră la Spitalul Universitar la dr. Cătălin Cîrstoiu, iar schimbarea locului de tratament de la stat la privat s-a făcut prin mesaje de la rezidenți. Un altul îl căutase pe medic la stat și a fost îndrumat la privat, tot prin mesaje, pentru un consult la Anemona. Toți patru mărturisesc că, ajunși la Anemona, au fost consultați sau tratați de dr. Cătălin Cîrstoiu. Ei au oferit redacției mesajele și documentele de plată.

Carstoiu si mesajele pe whstapp pentru programarea la Dl Profesor, la Anemona MedFoto: Hotnews

  • Cazul dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență din București, s-a extins recent pentru că medicul are expunerea celui care solicită voturi în calitate de candidat la Primăria Bucureștiului, dar documente oficiale ale statului român arată că drenarea resurselor din sistemul public de sănătate spre cel privat este un fenomen vechi și generalizat.
  • Un raport înaintat Guvernului acum 11 ani de către ministrul de atunci al Sănătății Eugen Nicolăescu spunea că „cei care se prezintă în serviciile publice sunt îndrumați, sub diferite motivații, să se adreseze unităților private în care același personal medical este angajat”.
  • Chiar Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății, a spus în 2022 că ”pacientul nu trebuie să fie examinat, evaluat într-un spital public cu resursele spitalului public şi ulterior îndrumat de acelaşi medic la spitalul privat”. După apariția cazului dr. Cîrstoiu, ministrul Rafila a ieșit cu noi declarații contra trimiterii pacienților de la stat la privat, unde oamenii plătesc din buzunar. „Nu este nici moral, nici etic, nici uman”, a spus el.

Dialog pe WhatsApp între un pacient operat la Spitalul Universitar de Urgență de dr. Cîrstoiu și un rezident al acestuia:

Pacient: Când să vin la spital și care este următorul plan terapeutic?

Rezident: Veniți vineri la ora 14:30 pentru a discuta cu dl Profesor și scoatem firele.

Pacient: Vă anunț când ajung la spital. Da?

Rezident: La clinica Anemona Med vă rog.

Alt dialog între aceleași două persoane:

Pacient: Am lăsa cardul de sănătate la spital iar fetele de la registratură mi-au spus să vă întreb pe dvs când pot să-l ridic.

Rezident: Bună seara, veniți miercuri la Anemona Med, o să aduc și cardul de sănătate.

Dialog între un alt pacient și același rezident al dr. Cîrstoiu:

Pacient: Bună ziua, pentru dl dr. Cârstoiu, vă rog?

Rezident: La Anemona Med. Adresa: Șoseaua Chitilei nr. 18.

Conversație între al treilea pacient și același rezident al dr. Cîrstoiu:

Pacient: Bună ziua, când pot veni pentru tratament?

Rezident: Miercuri la Anemona Med. Șoseaua Chitilei nr. 18 sector 1 București.

Dialogurile au fost purtate între februarie 2022 și octombrie 2023.

Tot în februarie 2022, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, declara: „Pacientul nu poate fi evaluat într-un spital public şi apoi îndrumat de acelaşi medic într-un spital privat”. După izbucnirea cazului Cîrstoiu, ministrul Rafila a criticat, din nou, decizia medicilor din sistemul public care trimit pacienţi la spitalul privat.

Operat la stat și cu firele scoase la Anemona

„Pot sa confirm faptul că am fost consultată de mai multe ori la cabinetul dr. Cirstoiu de la clinica privată ANEMONA. Am documente medicale și conversații între medicul rezident care fac referire la programările de la clinica privată”, a declarat unul dintre acești pacienți, care au contactat HotNews.ro. Toți cei patru au solicitat păstrarea confidențialității, dar unii au acceptat publicarea mesajelor sau a documentelor.

La indicația medicilor, pacientul din februarie 2022 spune că a fost pus să oscileze pe ruta privat – stat – privat. A fost consultat întâi la Anemona, apoi operat la Municipal și la final i s-au scos firele și a fost din nou tratat la privat, tot la Anemona. Medicul a fost dr. Cîrstoiu, de fiecare dată, și la stat și la privat, spune pacientul.

În februarie 2022, pacientul a încercat să ajungă pentru o consultație la specialistul ortoped Cătălin Cîrstoiu. „Avea renume de medic excepțional. Sunt un om simplu, fără relații. Am luat legătura cu secretariatul Spitalului Universitar, unde am fost îndrumată să-mi las datele printr-un mesaj scris la numărul de telefon al unui medic rezident”.

După două zile, pacientul a fost contactat de un rezident și i-a transmis ziua și ora când poate să vină la consult la „domnul profesor”. „La spital?”, l-a întrebat pacientul în scris. ”Nu, la clinica Anemona”, i-a răspuns rezidentul.

Până în momentul în care s-a internat la SUUB pentru operație, relatează pacientul, toate programările pentru analize și consult la dr. Cîrstoiu au avut loc la clinica Anemona.

„De fiecare dată culoarul era plin cu pacienți care așteptau la el. În medie, așteptam două ore până îmi venea rândul. Programul clinicii private e făcut după programul lui Cîrstoiu de la spital. Nu există programări dimineața, ci doar după-amiaza”.

Pacientul a fost operat în martie 2022 la SUUB, unde a stat internat o săptămână. După operație, au urmat alte programări la clinica privată pentru consultări postoperatorii, conform mesajelor de pe Whatsapp purtate de pacient cu medicul rezident de legătură.

La Anemona, pacientul a plătit, conform documentelor arătate redacției, sume cuprinse între 450-750 lei. ”Cel mai puțin a fost când mi-au fost scoase firele: 250 lei”, a precizat el.

Un alt pacient: „Am avut o operație de genunchi la SUUB și apoi am fost chemat la Anemona”

Un alt pacient care a căutat HotNews.ro ca să-și spună povestea a fost operat, în 2022, la genunchi la doctorul Cîrstoiu, la Spitalul Universitar de Urgență.

”Apoi, însă, un medic rezident mi-a indicat prin mesaje să merg pentru infiltrația care urma să mi-o facă la Anemona. M-a surprins prețul, 750 de lei pentru consult, plus cel mai mare, pentru infiltrație. Și consultul și infiltrația mi le-a făcut la Anemona dr. Cârstoiu, dar pe acte a apărut un alt nume, nici nu știu cine e acel medic”, a povestit pacientul.

HotNews.ro l-a contactat pe Cătălin Cîrstoiu pentru un punct de vedere, dar până la ora publicării acesta nu a revenit cu un răspuns.

Alexandru Rafila: „Angajament că nu va redirecţiona niciodată un pacient din spitalul în care lucrează către un alt spital privat, în care poate lucrează el”

„Trebuie să fim foarte atenţi în ceea ce priveşte circuitul pacientului. Pacientul nu trebuie să fie examinat, evaluat într-un spital public cu resursele spitalului public şi ulterior îndrumat de acelaşi medic la spitalul privat”, a declarat în februarie 2022 Alexandru Rafila la Prima TV, conform Digi24.ro.

„Eu nu pot să fiu inconştient, nu eu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, oricine ar fi el, încât să redirecţioneze resursele dinspre sectorul public spre sectorul privat. Asta nu are niciun fel de legătură cu îngrădirea medicului de a lucra şi într-o parte şi în alta, cu condiţia să existe un angajament – poate să fie şi scris (…) în care el (…) respectă programul public şi face un angajament că nu va redirecţiona niciodată un pacient din spitalul în care lucrează către un alt spital privat, în care poate lucrează el sau lucrează o cunoştinţă de-a lui”, a mai spus ministrul Sănătății.

Ministrul insistă: „Nu este nici moral, nici etic, nici uman”

Săptămâna trecută, ministrul Sănătății a revenit cu afirmații similare în emisiunea „Insider politic”, difuzată sâmbătă la Prima TV. Rafila a criticat decizia medicilor din sistemul public care trimit pacienţi la spitalul privat. „Nu este nici moral, nici etic, nici uman. (…) Nu este tolerabil să nu prestezi serviciile pentru care eşti plătit în spitalul public şi să trimiţi pacienţii la privat că ar fi mai bine. Nu!”.

În ultimii 14 ani, miniștri ai Sănătății, de diferite culori politice, au recunoscut fenomenul parazitării sistemului public de către cel privat

Fenomenul folosirii sistemului public de către cel privat nu este unul nou, ci mai degrabă generalizat, după cum au remarcat-o de-a lungul anilor mai mulți miniștri ai Sănătății, din formațiuni politice diferite.

În 2010, Cseke Attila (UDMR), ministrul de-atunci de la Sănătate, voia să interzică medicilor să lucreze și în sistemul public și cel privat. Într-un dialog pentru HotNews.ro, Cseke Attila explica: „Acest lucru trebuie eliminat: din punctul de vedere al sistemului medical, ideea nu și-a dovedit eficiența, iar din punct de vedere al pacientului este un lucru păgubos”.

„Practic, astăzi ceea ce se întâmplă este următorul lucru: pacientul se duce la spitalul public, dimineața, i se fac analizele și este rechemat la clinica privată de către același medic, după-amiază, unde mai este de multe ori și taxat”.

”Practic, pacientul care plătește și contribuție de sănătate, plătește și după masă o taxă pentru un serviciu efectuat pe banii spitalului public, de către același medic care lucrează și în public, și în privat”, a explicat ministrul Attila.

Trei ani mai târziu, un alt ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu (PNL) înainta un raport către guvern, în care atrăgea atenția și asupra conflictului de interese în cazul medicilor care lucrează atât la stat, cât și la privat. Printre exemplele oferite de ministru se numără “situațiile în care echipamentele unor secții de imagistică (radiografie, tomografie, RMN) sunt defecte și rămân nereparate, în timp ce unitatea privată de imagistică la care lucrează în paralel șeful secției publice funcționează din plin, deservind și pacienții care sunt redirecționați din secția publică”.

„Cei care se prezintă în serviciile publice (inclusiv la serviciile de ambulanță) sunt îndrumați, sub diferite motivații, să se adreseze unităților private în care același personal medical este angajat” – mai spunea raportul lui Nicolăescu.

Tabloul invocat de cei trei miniștri, Atilla, Nicolăescu și Rafila, este cel descris de mărturiile, mesajele și documentele făcute publice de către pacienții medicului Cătălin Cîrstoiu.

CITEȘTE ȘI:

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitateo oră ago

Ministrul german de Externe a susţinut la Riad o soluţie cu două state

Ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a pronunţat în favoarea unui ajutor umanitar mai mare pentru Fâşia Gaza şi a...

Actualitate3 ore ago

Ucraina: Prima vizită a unui membru al familiei regale britanice de la invazia rusă

Sophie, ducesa de Edinburgh, a vizitat luni Kievul, a anunțat Londra, marcând prima vizită a unui membru al familiei regale...

Actualitate5 ore ago

Liderul extremei drepte din Austria e vizat de o anchetă pentru corupţie, cu câteva luni înainte de alegeri

Parchetul din Viena a anunţat luni deschiderea unei anchete pentru corupţie împotriva liderului dreptei naţionaliste austriece, Herbert Kickl, cu câteva...

Actualitate8 ore ago

Bruierea semnalului GPS: Finnair suspendă zborurile către un oraș din Estonia / Rusia, acuzată de interferenţe

Compania aeriană finlandeză anunță luni că își întrerupe timp de o lună zborurile către Tartu, oraș din estul Estoniei, din...

Actualitate10 ore ago

Victorie a lui Buzatu în instanță. Înregistrări cu momente cheie din dosarul mitei, excluse din anchetă

Judecătorul de cameră preliminară a Tribunalului Vaslui au admis luni, 29 aprilie, o parte dintre excepțiile invocate de avocații lui...

Actualitate12 ore ago

VIDEO SuperLiga: Botoșani, victorie mare cu Petrolul

Lupta pentru evitarea retrogradării se intensifică după ce FC Botoșani s-a impus cu scorul de 2-1 în fața celor de...

Actualitate14 ore ago

PSD nu a reușit să blocheze candidatura lui Iulian Dumitrescu. Instanța a respins contestația

Tribunalul Prahova a respins contestația depusă de către organizația județeană a PSD împotriva candidaturii lui Iulian Dumitrescu (PNL) la un...

Actualitate16 ore ago

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru salvarea TAROM. Numărul rutelor va fi redus

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile României de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de...

Actualitate20 de ore ago

România trimite noi ajutoare umanitare de peste 8,2 milioane lei pentru populația din Fâșia Gaza. Lista de produse și articole

​România a trimis, în cursul acestei dimineți, un nou transport cu produse alimentare și articole de cazarmament – corturi, saci...

Actualitate22 de ore ago

China lansează peste câteva zile o misiune spațială prin care vrea să aducă mostre de rocă de pe fața nevăzută a Lunii

​China va lansa în primele zile din luna mai una dintre cele mai importante misiuni spațiale din istoria sa: Chang’e-6,...

ActualitateO zi ago

Europa devine din ce în ce mai săracă în comparație cu Statele Unite

Potrivit economiștilor Pierre-André Buigues și Elie Cohen, sărăcirea relativă a zonei euro în comparație cu Statele Unite este o realitate,...

ActualitateO zi ago

Cristian Popescu Piedone, ironii la adresa lui Marcel Ciolacu: Văd c-ai mai albit în ultima lună! Stresat? Eşti bine?”

Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL la Primăria Capitalei, l-a ironizat duminică pe liderul PSD Marcel Ciolacu, după ce acesta i-a...

ActualitateO zi ago

VIDEO SuperLiga: CFR Cluj, victorie dramatică, cu doi oameni în plus pe teren

CFR Cluj a urcat pe locul doi în play-off-ul SuperLigii României, după ce s-a impus dramatic pe teren propriu cu...

ActualitateO zi ago

Aryna Sabalenka, calificare chinuită în optimi la Madrid – Set pierdut cu locul 183 WTA

Aryna Sabalenka a obținut calificarea în optimile turneului WTA de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe...

ActualitateO zi ago

Traian Băsescu: Avem nevoie de stagiu militar obligatoriu / Suveranimsul ne va face să luăm ordine de la China / Nu aș vota-o pe Ursula von der Leyen

Fostul președinte Traian Băsescu, a susținut duminică seară, la Digi 24, că suveranismul în Europa este o greșeală care va...

ActualitateO zi ago

Premier League: Manchester City, a cincea victorie consecutivă

Manchester City a obținut un nou succes în Premier League și s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasare la...

Actualitate2 zile ago

Jucătoarea de 16 ani a eliminat campioana de la Wimbledon în turul trei la WTA Madrid

Mirra Andreeva a obținut calificarea în optimile turneului WTA de la Madrid, după ce a învins-o în două seturi pe...

Actualitate2 zile ago

Final de vis pentru România la CE Canotaj: Aur în proba de 8+1 feminin

Delegația României a încheiat perfect participarea la CE de Canotaj de la Szeged, Ungaria, echipajul feminin de 8+1 cucerind medalia...

Actualitate2 zile ago

Ce se va întâmpla cu prețurile locuințelor în acest an? Clujenii sunt cei mai lenți când vine vorba de vânzarea locuinței, iar constănțenii sunt cei mai dispuși să lase din preț

​După un 2023 dezamăgitor, în care mulți dezvoltatori au încetinit lucrările pe fondul dobânzilor mari și a inflației ridicate, optimismul...

Actualitate2 zile ago

Meteo: Cum va fi vremea de 1 Mai și de Paște. Anunțul ANM

Temperaturile vor fi mai ridicate în Săptămâna Mare decât în mod normal pentru această perioadă în toată țara, ulterior aceste...

Top Stiri Comisarul