Connect with us

Economic

Cum se pot pregăti consumatorii pentru 2025?

Publicat

pe

Tăierea cheltuielilor neesențiale, economisirea, creditarea responsabilă, investițiile pe termen lung și planificarea financiară

6 noiembrie, București. Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare. Invitații episodului 11 din #PodcasturileCSALB au analizat punctele nevralgice ale comportamentului financiar al românilor și au oferit soluții pentru consumatorii care vor să își administreze un buget personal sau vor să investească, să economisească și/sau să se împrumute.

Prima sursă de venit suplimentar se găsește chiar în buzunarul nostru! O găsim după ce tăiem cheltuielile care nu sunt necesare, spun specialiștii în educație financiară în podcastul găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

În al 11-lea episod din #PodcasturileCSALB sunt invitați Irina Chițu, analist financiar, manager Finzoom.ro și Adrian Căruceru, consultant finanțe personale, într-o discuție moderată de Cătălin Bălan, PR&Comunicare CSALB, ex-jurnalist.

| PODCAST CSALB | https://youtu.be/790DBpj-DGQ

Este al 4-lea an când în interviurile CSALB participă top managementul sistemului bancar și experți din domeniul juridic. Anul acesta și jurnaliști reputați din domeniul economic sunt invitați să dezbată principalele subiecte din banking, în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB). Analizăm noutățile și impactul lor în piața financiar-bancară, precum și relația consumatorilor cu instituțiile de credit într-un context socio-economic volatil și imprevizibil.

 „Construirea bugetului personal presupune 80% planificare și 20% cunoașterea unor instrumente financiare, precum cele de economisire sau de creditare. De exemplu, planificarea financiară pe care și-o face fiecare român ar trebui să plece de la bugetul de venituri și cheltuieli și să aibă strategii diferite pentru abordarea acestora.

De exemplu, veniturile trebuie diversificate, iar cheltuielile reduse. Un consumator trebuie să jongleze cu toate aceste elemente pentru a rămâne în echilibru. Din păcate, la noi în țară, peste 70% dintre familii se bazează pe un singur venit, iar de aici vin multe riscuri asociate cu dispariția sau cu reducerea acestuia.

De aceea, venitul poate fi susținut prin tăierea de pe listă a cheltuielilor mărunte, neesențiale, care pot fi eliminate. Pentru asta este nevoie de o disciplină mai mare în gestionarea bugetului, precum și de economisire. De exemplu, dacă realizezi că ai niște cheltuieli zilnice, precum un prânz luat la un restaurant de tip fast-food sau o cafea pentru care plătești 20 de lei, le poți înlocui cu mâncarea gătită acasă și cafeaua la termos. Vei vedea că suma economisită este considerabilă.

Pe parcursul unui an întreg poți ajunge să economisești valoarea a 3-4 salarii minime pe economie, doar prin ajustarea unei singure subdiviziuni de cheltuieli.

Aș vrea să contrazic un mit! Economisirea nu ține de mărimea veniturilor, ci de comportament, de o rutină a vieții zilnice. Oamenii spun că abia le ajung banii pe care îi câștigă și nu mai pot economisi, dar le recomand să se uite cu atenție la cheltuielile pe care le au. Genul acesta de comportament prevăzător are efect în toate aspectele vieții financiare.

Tot ca să te pui la adăpost, trebuie să pui deoparte un fond de siguranță. Să ai oricând la dispoziție, în cazul unor evenimente neașteptate, cel puțin trei venituri ale familiei. Ca să nu fii nevoit să te împrumuți pentru cheltuielile legate de mâncare dacă rămâi fără job, să zicem.

Pentru că urmează un an complicat, le recomand celor care vor să contracteze un împrumut să se gândească dacă acei bani luați de la bancă îi ajută sau nu să își crească veniturile sau să-și reducă cheltuielile pe termen mediu sau lung! De exemplu, una este să își cumperi un telefon de ultimă generație pentru că acesta te ajută în jobul tău să câștigi mai bine și alta este să îl cumperi doar pentru că este la modă. Sau, poate cu o parte din banii împrumutați plătești niște cursuri și certificări. Care, la fel, te ajută în carieră. Pe de altă parte, creditul poate fi util să-ți reduci cheltuielile. De exemplu, cu creditul îți cumperi panouri solare cu care înlocuiești factura la curent. În concluzie, creditul este bun atunci când te ajută să te dezvolți, nu când te duci cu el în vacanță si plătești încă doi ani după ce vacanța s-a terminat.

 Partea pozitivă este că oamenii au câștigat mai bine în 2024 și au economisit în depozite bancare. Ceea ce înseamnă că nu au stat cu mâinile în sân în fața provocărilor viitoare. Creșterile salariale anul acesta au fost de aproximativ 15%, până la un salariu mediu net de 5.242 de lei. Faptul că au câștigat mai bine i-a făcut pe mulți să economisească.  În momentul acesta în România avem în depozite peste 72 de miliarde de euro, de aproape două ori mai mult decât au împrumutat românii de la bănci. Dar, atunci când avem venituri mai mari cheltuim mai mult. De aici și utilitatea unei planificări financiare pe care orice familie ar trebui să și-o facă. Ce îi împiedică pe oameni să facă acest lucru? Unde au cea mai mare dificultate în construirea unui buget și în redirecționarea propriilor bani? ”

O primă distincție pe care oamenii trebuie să o facă, pentru a nu mai ajunge în situația în care să cheltuie mai mult decât câștigă, este între dorințe și nevoi. De aici pleacă un prim dezechilibru în a corela veniturile cu cheltuielile. În cursurile pe care le-am făcut am observat unele lucruri îngrijorătoare: unii oameni nu știu cât câștigă, nu cunosc veniturile familieiOri, dacă nu știi de unde pornești este destul de complicat să știi unde vrei să ajungi și cum poți direcționa, pe parcurs, resursele de care dispui. Oamenii sunt într-un fel deconectați de la propria situație financiară. De aceea, cea mai mare dificultate este până să ajungă să-și construiască un buget. Pentru că foarte mulți nu înțeleg necesitatea unui astfel de instrument.

Sunt oameni care încearcă să își organizeze mai bine finanțele personale, fac asta timp de câteva luni, timp în care descoperă unele lucruri care nu le plac, și renunță la întregul plan. Totuși, cei care sunt perseverenți culeg și roadele: în privința cheltuielilor sunt oameni care pot salva un sfert din banii cheltuiți, fără a le fi afectat nivelul de trai, doar din reducerea sau eliminarea cheltuielilor de care nu au nevoie. Trebuie să știe, fiecare în parte, unde se află pragul de la care nu se mai pot duce în jos cu tăierea cheltuielilor.

Veniturile, în schimb, pot fi oricât de mari, oricât te duce capul și puterea de muncă. Iar asta este partea optimistă a bugetului personal. Oricând poți câștiga mai mult.

Bugetul reprezintă, în esență, un instrument de economisire. Cei care pun bani deoparte fac de multe ori greșeala de a-i lasă în contul curent. Acolo nu primești niciodată o dobândă și există și comisioane de administrare.

Cei care vor să-și investească banii trebuie să știe că vorbim de un nivel superior al gestionării finanțelor personale. Presupune mai mult decât a lăsa banii într-un depozit. Acești consumatori trebuie să înțeleagă foarte bine riscurile și propria toleranță la risc, pentru că în investiție poți pierde toți banii. Apoi să se raporteze la un orizont de timp și să-și stabilească obiectivele. Adică unde vor să ajungă și cât de repede. Dacă pleci de la București spre Oradea mergi direct sau ocolești prin Suceava?

Pensiile private, de exemplu, pot fi considerate investiții pe termen lung, cu atât mai mult cu cât rata de înlocuire a salariului cu pensia în următorii ani poate ajunge la 30%-40%. Adică, dacă ai un salariu de 1.000 de euro, la pensie o să primești doar 300-400 de euro, ceea ce reprezintă o scădere brutală pe care trebuie să o compensezi într-un fel. ”

***

  Despre CSALB: CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 16 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. Mai multe informații despre activitatea Centrului puteți obține și la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Diverse3 ore ago

Cum influenteaza ferestrele PVC valoarea unei proprietati

Ferestrele PVC sunt mai mult decat niste simple elemente de design sau functionalitate intr-o casa – ele pot avea un...

Actualitate4 ore ago

Ziua Forțelor Terestre. Ceremonie militară și religioasă, în Parcul Carol I. Bolojan și Ciolacu, prezenți la eveniment

La ceremonia din Parcul Carol I vor fi prezenți președintele interimar Ilie Bolojan, dar și premierul Marcel Ciolacu. Potrivit unui...

Actualitate9 ore ago

Război în Ucraina, ziua 1155. Kievul îl convoacă pe ambasadorul chinez pentru a-i face cunoscute îngrijorările privind implicarea Beijingului în conflict – LIVE TEXT

UPDATE 9:20 – Nouă morţi, după un atac cu drone asupra unui oraş din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk O dronă rusească...

Actualitate14 ore ago

Etalarea runelor: miercuri, 23 aprilie 2025. Sfaturi și mesaje de la univers pentru toate zodiile

ETALARE RUNE pentru BERBEC Runa etalata – EHWAZ : Aceasta runa iti semnaleaza ca este o vreme de tranzitie si...

Actualitate19 ore ago

Ce TREBUIE să faci de Sfântul Gheorghe, pentru a ți se îndeplini dorințele. Este o zi cu o puternică încărcătură spirituală

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Gheorghe, 23 aprilie Fiind o zi cu cruce roșie, considerată sărbătoare de...

Actualitate24 de ore ago

Scandal la Timișoara: fluturii demisiei zboară deasupra primarului Dominic Fritz

Edilul rezist este acuzat că a cheltuit 40.000 de euro din bugetul local pentru a decora o parte a orașului...

ActualitateO zi ago

Elon Musk, miliardarul lui Trump, dezvăluiri șocante despre viitorul lumii: Omenirea este în pragul dispariției

„Sunt destule chestiuni care îmi provoacă îngrijorare. Multe pot părea filozofice, dar rata natalității este scăzută în foarte multe țări....

ActualitateO zi ago

Schimbare de ultimă oră la Vatican. Trupul neînsuflețit al Papei Francisc va fi mutat în Bazilica Sfântul Petru

UPDATE Sicriul Papei este transportat în acest moment de la reședința lui din interiorul Vaticanului, acel hotel al prelaților, în...

Actualitate2 zile ago

George Simion, portret-fulger al contracandidaților: „1: un autist, 2: un mincinos, 3: leneșul care stă în cârciumi și 4…”

Moderator: Am o listă cu patru nume care și-au anunțat candidatura pentru Cotroceni și cărora aș vrea să le atribuiți...

Actualitate2 zile ago

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Infarctul miocardic, crizele de hipertensiune arterială, insuficiența cardiacă acută, aritmiile sau disecția de aortă sunt printre cele mai întâlnite urgențe...

Actualitate2 zile ago

TEST de personalitate. Câți cai vezi în imagine? Secrete despre sinele tău

Vederea este unul dintre cele mai importante simturi. Iar modul in care vezi lucrurile dezvaluie mai multe despre personalitatea ta...

Actualitate2 zile ago

Mare atenție, șoferi! Se circulă în condiții de ceață pe mai multe drumuri județene din țară

Infotrafic a transmis că se circulă în condiții de vizibilitate redusă sub 150 de metri, din cauza ceții, pe autostrada...

Actualitate2 zile ago

Donald Trump are în vedere plafonarea preţurilor medicamentelor în SUA la niveluri internaţionale

Cele două surse, care au cerut anonimatul deoarece nu sunt autorizate să vorbească public, au declarat că se aşteaptă ca...

Actualitate3 zile ago

Un urs și-a făcut apariția în Prahova. Populația, avertizată prin mesaj RO-ALERT

”Asigurare zonă pentru prezenţă urs în com. Cornu,  sat Cornu de Jos. Se deplasează un echipaj SMURD”, a transmis, miercuri...

Diverse3 zile ago

Spațiul eliberat este spațiu câștigat: Cum ajută debarasarea profesională

O locuință aglomerată nu este doar neplăcută vizual, ci afectează direct productivitatea și confortul. Mobilierul vechi și deșeurile abandonate trebuie...

Actualitate3 zile ago

Facturile sar în aer după eliminarea plafonării, de la 1 iulie. Electrica Furnizare a anunțat noile tarife

Dacă până la 30 iunie 2025 prețurile sunt cele maxime plafonate, de 0,68 lei/kWh, respectiv 0,80 și 1,3 lei/kWh, în...

Actualitate3 zile ago

Căruță spulberată, în județul Cluj. Calul a murit, iar căruțașul este de negăsit

Incidentul a avut loc marți seară, pe DN1C, între localitățile Urișor și Cășeiu, iar potrivit martorilor, căruțașul ar fi pătruns...

Actualitate3 zile ago

8 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți relația cu partenerul

1. Ascultare activa Atat de multa lume considera ca, de fapt, „comunicarea este cheia unei relatii reusite”. Nu suntem de...

Actualitate4 zile ago

Ministerul Dezvoltării a alocat aproape 40 de milioane lei pentru consolidarea seismică a patru școli

”Ministerul Dezvoltării alocă 39.679.401,38 de lei pentru consolidarea seismică a patru unităţi de învăţământ”, anunţă, miercuri, Ministerul Dezvoltării, într-un comunicat...

Exclusiv4 zile ago

Laufenn G Fit 4s 185/65 R15 88H – Recenzie detaliata – o alegere echilibrata pentru toate sezoanele

Versatilitate si siguranta intr-un singur produs Pentru majoritatea soferilor din Romania care locuiesc in zone cu ierni moderate, optiunea echiparii...

Top Stiri Comisarul