Connect with us

Economic

Cum se pot pregăti consumatorii pentru 2025?

Publicat

pe

Tăierea cheltuielilor neesențiale, economisirea, creditarea responsabilă, investițiile pe termen lung și planificarea financiară

6 noiembrie, București. Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare. Invitații episodului 11 din #PodcasturileCSALB au analizat punctele nevralgice ale comportamentului financiar al românilor și au oferit soluții pentru consumatorii care vor să își administreze un buget personal sau vor să investească, să economisească și/sau să se împrumute.

Prima sursă de venit suplimentar se găsește chiar în buzunarul nostru! O găsim după ce tăiem cheltuielile care nu sunt necesare, spun specialiștii în educație financiară în podcastul găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

În al 11-lea episod din #PodcasturileCSALB sunt invitați Irina Chițu, analist financiar, manager Finzoom.ro și Adrian Căruceru, consultant finanțe personale, într-o discuție moderată de Cătălin Bălan, PR&Comunicare CSALB, ex-jurnalist.

| PODCAST CSALB | https://youtu.be/790DBpj-DGQ

Este al 4-lea an când în interviurile CSALB participă top managementul sistemului bancar și experți din domeniul juridic. Anul acesta și jurnaliști reputați din domeniul economic sunt invitați să dezbată principalele subiecte din banking, în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB). Analizăm noutățile și impactul lor în piața financiar-bancară, precum și relația consumatorilor cu instituțiile de credit într-un context socio-economic volatil și imprevizibil.

 „Construirea bugetului personal presupune 80% planificare și 20% cunoașterea unor instrumente financiare, precum cele de economisire sau de creditare. De exemplu, planificarea financiară pe care și-o face fiecare român ar trebui să plece de la bugetul de venituri și cheltuieli și să aibă strategii diferite pentru abordarea acestora.

De exemplu, veniturile trebuie diversificate, iar cheltuielile reduse. Un consumator trebuie să jongleze cu toate aceste elemente pentru a rămâne în echilibru. Din păcate, la noi în țară, peste 70% dintre familii se bazează pe un singur venit, iar de aici vin multe riscuri asociate cu dispariția sau cu reducerea acestuia.

De aceea, venitul poate fi susținut prin tăierea de pe listă a cheltuielilor mărunte, neesențiale, care pot fi eliminate. Pentru asta este nevoie de o disciplină mai mare în gestionarea bugetului, precum și de economisire. De exemplu, dacă realizezi că ai niște cheltuieli zilnice, precum un prânz luat la un restaurant de tip fast-food sau o cafea pentru care plătești 20 de lei, le poți înlocui cu mâncarea gătită acasă și cafeaua la termos. Vei vedea că suma economisită este considerabilă.

Pe parcursul unui an întreg poți ajunge să economisești valoarea a 3-4 salarii minime pe economie, doar prin ajustarea unei singure subdiviziuni de cheltuieli.

Aș vrea să contrazic un mit! Economisirea nu ține de mărimea veniturilor, ci de comportament, de o rutină a vieții zilnice. Oamenii spun că abia le ajung banii pe care îi câștigă și nu mai pot economisi, dar le recomand să se uite cu atenție la cheltuielile pe care le au. Genul acesta de comportament prevăzător are efect în toate aspectele vieții financiare.

Tot ca să te pui la adăpost, trebuie să pui deoparte un fond de siguranță. Să ai oricând la dispoziție, în cazul unor evenimente neașteptate, cel puțin trei venituri ale familiei. Ca să nu fii nevoit să te împrumuți pentru cheltuielile legate de mâncare dacă rămâi fără job, să zicem.

Pentru că urmează un an complicat, le recomand celor care vor să contracteze un împrumut să se gândească dacă acei bani luați de la bancă îi ajută sau nu să își crească veniturile sau să-și reducă cheltuielile pe termen mediu sau lung! De exemplu, una este să își cumperi un telefon de ultimă generație pentru că acesta te ajută în jobul tău să câștigi mai bine și alta este să îl cumperi doar pentru că este la modă. Sau, poate cu o parte din banii împrumutați plătești niște cursuri și certificări. Care, la fel, te ajută în carieră. Pe de altă parte, creditul poate fi util să-ți reduci cheltuielile. De exemplu, cu creditul îți cumperi panouri solare cu care înlocuiești factura la curent. În concluzie, creditul este bun atunci când te ajută să te dezvolți, nu când te duci cu el în vacanță si plătești încă doi ani după ce vacanța s-a terminat.

 Partea pozitivă este că oamenii au câștigat mai bine în 2024 și au economisit în depozite bancare. Ceea ce înseamnă că nu au stat cu mâinile în sân în fața provocărilor viitoare. Creșterile salariale anul acesta au fost de aproximativ 15%, până la un salariu mediu net de 5.242 de lei. Faptul că au câștigat mai bine i-a făcut pe mulți să economisească.  În momentul acesta în România avem în depozite peste 72 de miliarde de euro, de aproape două ori mai mult decât au împrumutat românii de la bănci. Dar, atunci când avem venituri mai mari cheltuim mai mult. De aici și utilitatea unei planificări financiare pe care orice familie ar trebui să și-o facă. Ce îi împiedică pe oameni să facă acest lucru? Unde au cea mai mare dificultate în construirea unui buget și în redirecționarea propriilor bani? ”

O primă distincție pe care oamenii trebuie să o facă, pentru a nu mai ajunge în situația în care să cheltuie mai mult decât câștigă, este între dorințe și nevoi. De aici pleacă un prim dezechilibru în a corela veniturile cu cheltuielile. În cursurile pe care le-am făcut am observat unele lucruri îngrijorătoare: unii oameni nu știu cât câștigă, nu cunosc veniturile familieiOri, dacă nu știi de unde pornești este destul de complicat să știi unde vrei să ajungi și cum poți direcționa, pe parcurs, resursele de care dispui. Oamenii sunt într-un fel deconectați de la propria situație financiară. De aceea, cea mai mare dificultate este până să ajungă să-și construiască un buget. Pentru că foarte mulți nu înțeleg necesitatea unui astfel de instrument.

Sunt oameni care încearcă să își organizeze mai bine finanțele personale, fac asta timp de câteva luni, timp în care descoperă unele lucruri care nu le plac, și renunță la întregul plan. Totuși, cei care sunt perseverenți culeg și roadele: în privința cheltuielilor sunt oameni care pot salva un sfert din banii cheltuiți, fără a le fi afectat nivelul de trai, doar din reducerea sau eliminarea cheltuielilor de care nu au nevoie. Trebuie să știe, fiecare în parte, unde se află pragul de la care nu se mai pot duce în jos cu tăierea cheltuielilor.

Veniturile, în schimb, pot fi oricât de mari, oricât te duce capul și puterea de muncă. Iar asta este partea optimistă a bugetului personal. Oricând poți câștiga mai mult.

Bugetul reprezintă, în esență, un instrument de economisire. Cei care pun bani deoparte fac de multe ori greșeala de a-i lasă în contul curent. Acolo nu primești niciodată o dobândă și există și comisioane de administrare.

Cei care vor să-și investească banii trebuie să știe că vorbim de un nivel superior al gestionării finanțelor personale. Presupune mai mult decât a lăsa banii într-un depozit. Acești consumatori trebuie să înțeleagă foarte bine riscurile și propria toleranță la risc, pentru că în investiție poți pierde toți banii. Apoi să se raporteze la un orizont de timp și să-și stabilească obiectivele. Adică unde vor să ajungă și cât de repede. Dacă pleci de la București spre Oradea mergi direct sau ocolești prin Suceava?

Pensiile private, de exemplu, pot fi considerate investiții pe termen lung, cu atât mai mult cu cât rata de înlocuire a salariului cu pensia în următorii ani poate ajunge la 30%-40%. Adică, dacă ai un salariu de 1.000 de euro, la pensie o să primești doar 300-400 de euro, ceea ce reprezintă o scădere brutală pe care trebuie să o compensezi într-un fel. ”

***

  Despre CSALB: CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 16 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. Mai multe informații despre activitatea Centrului puteți obține și la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate2 ore ago

Realitatea Plus, audiență record în momentul în care emisia postului a fost oprită, la solicitarea CNA

Milioane de români s-au uitat la Realitatea Plus joi, la ora 19:00, când emisia postului a fost întreruptă ca urmare...

Actualitate8 ore ago

Horoscop special: Venus a intrat în inovatorul Vărsător. Cum va fi afectată viața amoroasă între 7 decembrie 2024 și 2 ianuarie 2025, pentru fiecare zodie în parte

Venus și-a început tranzitul prin Vărsător din 7 decembrie 2024, aducând o energie proaspătă, inovatoare și plină de curaj în...

Actualitate13 ore ago

Călin Georgescu: „Alegerile nu au fost anulate, au fost abuzate. Există instanțe care pot schimba această situație”

Întrebat despre plângerea sa care a rămas în pronunțare pentru 18 decembrie, Călin Georgescu a spus: „Da, așa e, au...

Actualitate18 ore ago

O fetiță s-a curentat în timp ce se afla pe un patinoar din Ploiești. Echipajele medicale au intervenit de urgență

„Poliţiştii Secţiei nr. 1 de Poliţie Ploieşti, la data de 11 decembrie 2024, în jurul orei 20,00, au fost sesizaţi...

Actualitate23 de ore ago

Fructele care îți asigura doza zilnică de vitamina C. Trebuie să consumi doar unul pe zi. Topul celor mai recomandate

Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, a beneficiat de-a lungul timpului de foarte multa atentie; fiind una...

UncategorizedO zi ago

Telefonul tău nu e invincibil: cum să-l protejezi pe șantier

Știai că, potrivit unui raport SquareTrade, aproape 50% dintre utilizatorii de smartphone-uri au avut un accident care a dus la...

ActualitateO zi ago

Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez

Pilaful este un preparat delicios din orez, care are origini în Orientul Mijlociu și Asia Centrală, dar care este foarte...

ActualitateO zi ago

Nivelurile ridicate de colesterol ar putea fi reduse prin consumul a două legume

Problema apare atunci când există un exces de colesterol – o substanță grasă și cerată – în sânge. În timp,...

Actualitate2 zile ago

Georgescu Andrei Adrian, avocatul lui Maricel Păcuraru: Ce am obținut noi azi putea face orice judecător tocmai din anul 2016. Din păcate, nimeni nu le dă anii înapoi acestor oameni care au stat degeaba la închisoare

„Această soluție dată azi, de Tribunalul București, este una normală. Dacă eram într-o țară normală, această decizie ar fi trebuit...

Diverse2 zile ago

City Protect Security Group – Firma de Pază și Protecție cu Noi Direcții Strategice

City Protect Security Group, sub conducerea fondatorului Bogdan Dumitrache, a încheiat anul 2024 cu realizări remarcabile, marcând o creștere accelerată...

Actualitate2 zile ago

Cum se face maioneza de post, fără ou. Rețeta delicioasă și extrem de simplă

Ingrediente pentru maioneză de post Pentru a prepara această maioneză, aveți nevoie de: 250 ml lapte vegetal (soia, migdale sau...

Actualitate2 zile ago

Peste 100 de jurnaliști și-au pierdut viața în 2024. Lumea presei a devenit mai săracă

China, cea mai mare „închisoare” pentru presă Anul 2024 este unul dintre cei mai negri pentru mass-media cu 104 jurnaliști...

Actualitate2 zile ago

Vicepreședintele CNA, Valentin Jucan, amenințări în direct la Realitatea PLUS. Cum se încearcă ridicarea licenței postului TV

În cadrul discuției, Valentin Jucan a spus că CNA are rolul de a monitoriza conținutul media și de a se...

Actualitate2 zile ago

Cătălin Hideg, acuze la adresa lui Valentin Jucan, de la CNA: „M-a ajutat cu o autorizație și i-am dat o mașină”

„Acum ceva timp, cred că vreo 15 să tot fie, când aveam o problemă la Craiova, iar domnul Valentin Jucan...

Actualitate3 zile ago

Câte calorii are mămăliga. Îngrașă mai mult sau mai puțin decât pâinea?

Câte calorii are mămăliga pe 100 de grame Conținutul caloric al mămăligii variază în funcție de modul de preparare și...

Actualitate3 zile ago

Produs potențial periculos, retras de la raft. Cumpărătorii primesc banii înapoi pe loc, chiar dacă nu au bonul fiscal

”Ne cerem scuze pentru orice inconvenient pe care l-ar putea crea acest fapt și vă asigurăm că am luat măsurile...

Actualitate3 zile ago

Horoscop special: 3 zodii trec cu succes peste o cumpănă din viața lor în perioada 9-15 decembrie 2024

Adăugăm la amestec faptul că Marte este retrograd, făcându-l și mai predispus la conflicte. Uneori, acest lucru poate indica o...

Actualitate3 zile ago

Zodii ghinioniste în ziua de 10 decembrie 2024. Trei nativi care se vor confrunta cu probleme

Cele trei zodii au parte de mult surprize neplăcute în această perioadă. Deciziile pe care le-au luat în trecut s-ar...

Actualitate4 zile ago

Ordonanța de reținere a mercenarului Horațiu Potra a expirat! Decizia judecătorilor întârzie

Ordonanța de reținere pentru 24 de ore emisă pe numele lui Horațiu Potra a expirat, dar în loc să fie...

M.A.I4 zile ago

România, partea fără sens. Posibile cazuri de corupție în cadrul Registrului Auto Român și în cadrul Poliției Române

România, partea fără sens. Simple posibilități: Este posibil ca angajați ai DRPCIV (Permise și Înmatriculări Auto), împreună cu angajați ai...

Top Stiri Comisarul