O pungă nouă de cafea boabe de la supermarket nu garantează prospețimea. O greșeală obișnuită pe care o fac majoritatea dintre noi este verificarea datei de expirare și trecerea cu vederea a datei de prăjire; este singurul detaliu care face diferența între o ceașcă perfectă de cafea și una care vă va dezamăgi.
Ce este atât de important la verificarea datei de prăjire? Boabele de cafea proaspăt extrase direct din prăjitor au cea mai bună aromă și gust? Haideți să aflăm.
Ce se întâmplă în timpul procesului de prăjire?
În timpul procesului de prăjire, dioxidul de carbon este unul dintre gazele majore care se formează în boabe. Acest lucru se datorează căldurii care catalizează reacțiile chimice, descompunând carbohidrații complecși în molecule mai mici, ceea ce determină rumenirea boabelor. Pe măsură ce prăjirea continuă, dioxidul de carbon este eliberat încet în timpul unui proces crucial cunoscut sub numele de degazare.
Ce se întâmplă după prăjire?
La scurt timp după oprirea prăjirii, degazarea este accelerată și se produce conversia zahărului. Totuși, prezența dioxidului de carbon în boabă joacă un rol important în calitatea boabelor, în extracția cafelei și în formarea cremei.
Provocarea fiecărui prăjitor este să se asigure că boabele sunt degazate pentru o perioadă optimă. Prea curând și infuzia rezultată va fi sub-extrasă, deoarece gazele vor obstrucționa fluxul de apă prin sol. Când boabele sunt lăsate la degazare prea mult timp, încep să absoarbă oxigenul, cunoscut și sub numele de oxidare. Acest lucru, la rândul său, va face ca boabele să devină stătute.
Când este momentul potrivit pentru a prepara cafea, după data prăjirii?
În general, majoritatea prăjitorilor recomandă să așteptați trei zile până la o săptămână după data prăjirii, înainte de a măcina boabele de cafea.
Nu există un interval de timp definit, deoarece depinde de mai mulți factori, cum ar fi varietatea bobului, profilul de prăjire și metoda de preparare. De exemplu, prăjiturile mai întunecate degazează mai rapid decât prăjiturile mai ușoare, rezultând un timp de așteptare mai scurt.
Cel mai bun mod de a măsura este să vă cumpărați o cafea boabe de la un prăjitor local sau de la un serviciu de abonament online. Adesea, boabele se vând în câteva zile de la prăjire și sunt pregătite pentru preparare.
Cum mă asigur că boabele de cafea prăjite sunt proaspete?
Toate boabele de cafea sunt, de obicei, ambalate și sigilate strâns, pentru a încetini procesul de degazare și oxidare. Dar, odată ce punga este deschisă, procesul se reia.
Data de expirare a pungii de cafea boabe este un indicator fals al prospețimii sale. Cel mai bine este să folosiți boabele în termen de 4-5 săptămâni de la data prăjirii, înainte ca intensitatea notelor sale și aroma să scadă în timp.
Iată un sfat final: renunțați la supermarketuri și cumpărați boabe de cafea de la un prăjitor local pentru o ceașcă de cafea uimitor de proaspătă, cu arome îndrăznețe. Aveți încredere în noi, veți gusta diferența.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.