Blaturile de bucătărie sunt unele dintre cele mai exploatate piese de mobilier din această încăpere, fiind folosite în general atât pentru depozitare, cât și efectiv în procesul de preparare al hranei. Pentru că este nevoie ca blatul de bucătărie să fie foarte rezistent, va fi nevoie de asemenea și de protejarea temeinică a sa și de îngrijirea acestuia. Iată cum poți întreține blatul de bucătărie cu ușurință, în funcție de materialul din care este realizat acesta.
Blatul din lemn
Dacă blaturile de bucatarie din lemn s-au numărat printre favoritele tale, atunci ar trebui să știi că acestea se întrețin cu ușurință prin curățarea cu lavete din microfibră și substanțe speciale pentru lemn. Dacă suprafața este lăcuită va trebui să nu folosești produse abrazive sau acide, pentru că acest lucru poate distruge frumusețea produsului.
Specialiștii ne recomandă să nu folosim clor și nici oțet pentru dezinfectarea suprafețelor, însă poți curăța cu ușurință blatul din lemn cu apă și detergent sau substanțe special create pentru astfel de suprafețe.
Blaturile din lemn sunt unele dintre cele mai rezistente, mai ales dacă structura lor are la bază lemn natural. Chiar și în ipoteza în care în structură se întâlnesc și aglomerări fibrolemnoase, cleiul cu care sunt prinse aceste bucăți de lemn face ca structura să lucreze ca un monolit, așadar să îi sporească rezistența.
Blaturi din piatră naturală
Blaturile din piatră naturală au o frumusețe aparte, venită în mare parte din unicitatea modelelor, în funcție de tipul pietrei naturale. Granitul este în general cel mai rezistent material din categoria de piatră naturală din care se pot realiza blaturile, deoarece este un material care nu se zgârie și nu se sparge. Totuși, ca și marmura și travertinul, este nevoie de precauție la nivel de îngrijire, deoarece pe aceste suprafețe pot apărea adesea pete destul de greu de șters. Rugina, apa, colorantul, oțetul sau clorul sunt substanțe care fac rău blaturilor din piatră naturală, drept pentru care este exclusă folosirea lor.
Poți curăța însă, ca și în cazul lemnului, cu ajutorul unei lavete cu detergent, limpezind suprafețele după și uscându-le foarte bine. În plus blaturile din piatră naturală se pot șlefui, însă specialiștii ne recomandă precauție în utilizare și nu intervenții invazive la nivelul structurii.
Blaturi din acoperiri epoxidice
Rășina epoxidică este un material cu durabilitate foarte mare după uscare, cu duritate mare și rezistență proporțională. Totuși, blaturile din epoxi sunt sensibile adesea la lumina solară, decolorându-se cu ușurință și uneori chiar și la temperaturi ridicate. Din acest motiv nu vei putea pune pe blat obiecte fierbinți și va trebui să întreții permanent suprafețele astfel încât acestea să nu se decoloreze. Apa cu detergent este cea mai bună soluție și în acest caz, pentru că în contact cu alte tipuri de substanțe rășina epoxidică își poate schimba proprietățile.
Blaturi din materiale plastice
Aceste tipuri de blaturi sunt mai puțin folosite, deoarece rezistența lor este destul de scăzută. Acestea se zgârie ușor, se murdăresc foarte repede și nu rezistă prea bine în timp, însă sunt o soluție de compromis pe care o poți folosi temporar. Pentru a curăța aceste tipuri de blaturi vei avea nevoie de apă cu detergent, dar și de produse chimice speciale care să curețe zonele pătate sau murdare.
Întreținerea blaturilor în funcție de material impune folosirea unor soluții asemănătoare, însă diferențele vin, de cele mai multe ori, din felul în care avem grijă la obiectele cu care blatul intră în contact. Temperatura ridicată, substanțele agresive chimic, dar și neatenția în ceea ce privește utilizarea apei pot conduce către modificări la nivelul suprafețelor, așa că de cele mai multe ori precauția este de fapt primul pas în întreținerea acestor corpuri de bucătărie.