După carnea sintetică, pe masa consumatorilor europeni este pe cale să sosească şi peștele fals. File de peşte produs din culturi celulare, aparținând probabil unor specii de pești care sunt greu de reprodus sau, dimpotrivă, speciilor supraexploatate și care nu mai sunt durabile.
Cel dintre Nomad Foods și BlueNalu este primul acord de acest gen din Europa. Potrivit celor două companii, obiectivul este sustenabilitatea: prin producerea în laborator, este posibil să se garanteze disponibilitatea pe termen lung a peștilor de calitate la prețuri accesibile. „Industria alimentară se află într-un moment de transformare – spune Stéfan Descheemaeker, CEO Nomad Foods – cererea consumatorilor de alimente hrănitoare și de înaltă calitate este în creștere, importanța durabilității nu a fost niciodată atât de evidentă și rolul tehnologiei în satisfacerea acestor nevoi este din ce în ce mai important. Tehnologia revoluționară a BlueNalu ne va permite să lansăm în continuare produse din pește inovatoare și foarte gustoase, bune pentru oameni, bune pentru planetă și accesibile tuturor».
Start-up-ul californian are deja acorduri cu alți producători din Asia și America de Nord. Platforma sa tehnologică, despre care asigură că nu creează OMG-uri, este concepută pentru a produce o gamă largă de produse din fructe de mare, s-a concentrat până în prezent asupra speciilor de pești importate. BlueNalu este aliniat cu obiectivele Națiunilor Unite de dezvoltare durabilă, un program pentru a realiza un viitor mai bun și mai durabil pentru planeta noastră.



