Vinul este o bautura atat de complexa incat ne poate surprinde mereu. Acesta poate fi foarte diferit, chiar si daca este facut in acelasi stil si din acelasi soi de struguri. Am pregatit pentru tine un ghid de explicatii a culorii vinurilor pentru a-ti fi cat mai simplu sa iei o decizie inspirata data viitoare cand vrei sa servesti unul.
Fiecare nuanta de vin poate spune o poveste diferita a acestuia, insa analizand-o s-ar putea deduce cateva informatii despre gust, varsta, complexitate, arome si nu numai. In general, pe masura ce culoarea este mai intensa, si corpolenta va fi pe masura. De exemplu, un Pinot Noir tanar va fi mult mai deschis la culoare decat un vin Shiraz foarte intens. Regula se poate aplica si in cazul vinurilor albe, iar un Chablis va fi mult mai usor in comparatie cu un Chardonnay cu o textura bogata.

Taninurile provin din pielita bobului de strugure si isi arata contributia in cazul vinului. In cazul obtinerii vinului rosu, strugurii sunt zdrobiti si fermentati impreuna cu pielita lor, ceea ce inseamna ca taninurile sunt transferate din fruct in vin si culoarea acestuia. Strugurii cu pielita subtire vor duce la obtinerea unor vinuri cu o concentratie mai scazuta de taninuri. In schimb, strugurii negri care se lasa la fermentat impreuna cu pielitele lor pentru o perioada mai lunga de timp vor duce la obtinerea unor vinuri rosii intense cu taninuri bogate.
Vinurile rosii pot fi clasificate in mai multe feluri in functie de culoare, de la cele rubinii, pana la cele mov, iar o nota magenta este prezenta in cazul celor mai tinere care sunt proaspete, fructate, florale. Si cele rubinii sunt foarte comune, ceea ce poate fi un semn al vinurilor tinere, cu note arome puternice de fructe rosii si negre, completate cu condimente fine.
Culorile mai inchise se dezvolta in timp pe masura ce vinul capata si mai multa complexitate. Totusi, intensitatea aromelor si nivelul de aciditate scad cu timpul. Aromele de fructe sunt inlocuite treptat de cele de piele, ciuperci, nuci si nu numai. De asemenea, pot aparea si note de afumat in cazul in care vinul s-a maturat la baricul de stejar. Merita sa vezi vinul rosu de la Budureasca pentru ca aici ai toate sansele sa gasesti unul care sa te multumeasca pe deplin. Cabernet Sauvignon din gama Budureasca Clasic este un bun exemplu in acest sens. Cucereste prin culoarea sa rosie cu margini rubinii care anunta arome de fructe de padure si note ierboase. Este corpolent si iese in evidenta prin gustul sau de mure coapte si piper. Se poate servi alaturi de diferite preparate, fiind foarte versatil, de la cele din carne de porc si vita pana la branzeturi.

La fel ca vinurile rosii sau albe si cele rosé dispun de nenumarate nuante care pot spune multe despre ele si poate ca cea mai comuna caracterizare este ca acestea sunt seci sau dulci. Culoarea clasica, fie ca este roz deschis sau pal duce cu gandul la un vin fructat cu note de pepene galben, piersici si note florale. In schimb, cu cat culoarea este mai intensa, cu atat mai dulce va fi vinul. Vinurile de culoare roz pal sunt, de regula, seci si acide. In schimb, vinurile albe sunt poate ceva mai dificil de anticipat dupa aparente, iar aromele sunt mai greu de ghicit, insa culoarea poate spune multe despre stil si cat de dulce este. Cele cu o tenta galbena sunt, de obicei, tinere, usor corpolente, cu note fructate si merita servite reci.