Actualitate
Ce are ginul românesc artizanal deosebit față de surorile din țările cu tradiție. Din secretele unei industrii care crește și în România
Publicat
acum 3 anipe
Ginul artizanal este un trend aflat la început în România. Trei producători autohtoni care au mizat pe această băutură explică dacă ginul românesc poate crește, așa cum s-a întâmplat în cazul berilor artizanale.
GinFoto: Panthermedia / Profimedia Images
În seria de weekend „Oamenii orașului”, încercăm să explorăm lumea barurilor și a restaurantelor din marile orașe, prin intermediul poveștilor despre locuri și oameni reprezentativi din acest domeniu.
Când vorbim de ginuri, nu se poate spune despre țara noastră că ar avea vreo tradiție în producerea acestui tip de băutură. La capitolul spirtoase avem altele cu care ne lăudăm în afara granițelor. De fapt, mulți dintre cei care preferă ginul, nu știu că există și câteva branduri românești de o calitate premium, mult peste cea a unor branduri străine cunoscute care se găsesc în supermarketuri.
„Dacă ne uităm la alte părți în lume care dau de obicei ‘ora exactă’ în aceste trenduri, probabil suntem undeva la cinci-șapte ani în urmă”

Ștefan Bărbulescu. FOTO: Ștefan Bărbulescu/ Arhiva personală
Pușcălupi s-a lansat chiar anul acesta și, cel puțin pe plan local, în Transilvania, a devenit rapid foarte îndrăgit și răspândit în barurile și cafenelele de specialitate.
Ștefan Bărbulescu este fondatorul acestui brand și spune că fascinaţia pentru gin a început în urmă cu ani buni. Având în vedere că Țara Bârsei are o istorie în ceea ce privește botanica (primului cabanier al Mălăieştiului, cel care dă și numele ginului Pușcălupi, a fost cel care l-a călăuzit pe faimosul botanist J. Roemer în alcătuirea celei mai ample lucrări botanice despre Țara Bârsei), i s-a părut ciudat că să nu existe măcar un brand de gin local.
„Deși atipic, n-am început Pușcălupi Single Shot Dry Gin cu un plan de afaceri pus pe hârtie, pentru că cel mai probabil m-aș fi oprit înainte să încep”, povestește Ștefan.
Despre cât de profitabilă e afacerea cu ginul artizanal, Ștefan spune că e încă prematur să discute despre acest aspect, având în vedere că Pușcălupi Single Shot Dry Gin este disponibil publicului doar de câteva luni.
„Nu putem concura cu marile companii producătoare de băuturi la nivel mondial în materie de cotă de piață, ci doar prin calitate și sinceritate. Însă, uitându-mă la feedback-ul preponderent pozitiv pe care l-am primit până acum, de la partenerii HoReCa, magazine de specialitate și consumatorul final, cred că în momentul în care am ajuns eram deja așteptați”, spune Ștefan.
Fondatorul mai completează că impresia personală ar fi că, deși publicul local este unul puternic orientat spre consumul de bere, nișa consumatorilor de gin urmează un trend ascendent. La fel și procentul celor cu apetit pentru produse noi și curiozitate pentru produse extraordinare făcute nu departe de locurile în care își au ei originea.
„Însă dacă ne uităm la alte părți în lume care dau de obicei ‘ora exactă’ în aceste trenduri, probabil suntem undeva la cinci-șapte ani în urmă”, susține Ștefan.
Ginul nu se produce la fel de simplu ca alte băuturi spirtoase, dar componenta legislativă și de autorizare e indicată de fondatorul Pușcălupi ca fiind cea mai anevoioasă.
„Există în mod evident componenta de producție, dar pe care acum nu o văd ca pe un ghimpe în coastă. Procesul de creare a rețetei, procedurile standard de operare, scalarea acestora au fost adevăratele provocări care s-au și întins pe o perioadă lungă de timp. Acum, este nevoie doar de resurse de timp și financiare”, mai spune el.
Când s-a apucat de această afacere, Ștefan și-a dorit să producă un gin mai bun decât tot ceea ce experimentase până atunci – undeva la 50 de etichete. Apoi și-a dorit să fie cu adevărat personal și totodată foarte sincer.
„Metoda de producție aleasă, acest single shot, este una mare consumatoare de resurse și cu un randament relativ scăzut – din nou, discutăm de până la 100 de sticle per ciclu de distilare.
Practic, realizăm produsul dintr-un foc, cu toate ingredientele așezate frumos în același boiler, sub influența energiei. Consider că doar așa putem să obținem un produs atât de intens și de rotund. Mai sunt, bineînțeles, botanicele alese, proporțiile lor și modul ales de a le prelucra – sunt deja multe variabile care se adună și conturează un produs deosebit.
Iar până aici, am vorbit doar de lichid. Completăm experiența cu imaginea de brand ce reflectă în întregime talentul oamenilor locali ce ne onorează cu implicarea și entuziasmul față de Pușcălupi Single Shot Dry Gin”, povestește Ștefan.
Sunt curios să aflu de la sursă și despre trendurile în materie de gin:
„De departe cea mai consumată băutură la nivel mondial este celebrul gin tonic. Sunt probabil 10 – 15 ani de când piețele cu ceva mai mult istoric decât cea locală chicotesc despre consumul de gin sec, dar chiar și acolo, zic unele studii, că acesta nu depășește 15 – 20 %.
Tot la nivel de trend pornit în afară, observ o înclinație crescută spre ginurile „colorate” și combinații interminabile de ape tonice la fel de aromate. Piața locală vine și ea din urmă pe acest trend. Eu văd aceste produse relevante pentru piață dintr-un singur punct de vedere și le numesc ‘gateway gins’, produse atrăgătoare și mai ușor de consumat, care răpesc din consumatorii de alte băuturi și îi introduc light în categoria de băutori de gin.
Eh, după ceva vreme în care deja te bucuri de gin, nu mai vad niciun motiv să nu te îndrepți spre consumul de ginuri dry, fie ele dintre cele mai clasice sau dintre cele din “valul nou”. Iar apoi, de mai ai acces și la unele produse în serii mici și în proximitatea locului tău natal – doar o chestiune subiectivă de gust ar trebui să te țină departe de un astfel de produs.”, povestește Ștefan.
„Publicul din România a început să consume gin de calitate și cultura ginului creștere, de aici și consumul”
Alexandru Haită este un fermier din Teleorman care a văzut în deschiderea unei distilerii o completare a activității fermei. Așa a ajunsă să facă Măgura Zamfirei Dry Gin No. 4.
„Mi-a plăcut ideea de a face gin distilat și faptul că îți permite să mixezi tot felul de plante, fructe și flori. Practic este imposibil ca un master distiler să scoată un produs identic cu un altul, ai un produs unic”, spune Haită despre alegerea de a produce această tărie. Ne dezvăluie și că investiția inițială s-a ridicat la 200 mii euro și că speră că aceasta se va amortiza în cinci-șase ani. Însă, nu știe să spună cât de profitabil se va dovedi pe termen lung:
„Știu doar că suntem printre puținele distilerii care producem gin și, din cunoștințele mele, am produs primul gin craft din România. Partea frumoasă este că publicul din România a început să consume gin de calitate și cultura ginului creștere, de aici și consumul.”
Odată dezvoltată o rețetă nimic nu mai este complicat, susține Alexandru Haită. Însă, dezvoltarea unei rețete poate dura, ca în cazul său, doi ani, pentru că implică multă cercetare a gusturilor și aromelor din plante și restul ingredientelor folosite.
„Apoi, diferența o face cel care distilează și setează alambicul, cât și unde dorește să separe fracțiile distilatului, de aici și produsul unic. Primul gin lansat de Distileria Măgura Zamfirei este un Gin distilat, London dry gin cu note citrice, arome fine de mure, aronia, flori de hibiscus, care conferă un finish și post gust foarte blând, am avut oameni care la degustarea în orb nu credeau că este gin”, povestește Haită.
Legat de preferințele de consum ale românilor, cei de la Măgura Zamfirei spun că au observat că ginul tonic rămâne cel mai popular, dar și că au sesizat și o creștere a cocktailurilor mai complexe, cu ingrediente și arome mai aparte.
„Ne place să bem ginul cu niște gheață sau amestecat doar cu puțină apă tonică, prea multă și riști ca gustul să se piardă complet”

Jim Turnbull. FOTO: Jim Turnbull/ Arhiva personală
Kaspers este un alt gin românesc deosebit, produs la Saschiz. Dacă majoritatea ginurilor sunt produse din alcool redistilat alături de ienupăr şi alte plante, ginul Kaspers începe cu floare de soc, care este fermentată şi apoi dublu distilată.
Se mai adaugă, pe urmă, zece botanice, dintre care șapte se folosesc în mod normal în gin. Apoi se trece la o a treia distilare.
Jim Turnbull este scoțianul care a pus bazele unei afaceri în satul din Mureș, care poartă numele de Pivnița Bunicii prin care a dezvoltat mai multe produse locale: gemuri, miere, sucuri, tot felul de sosuri, iar din 2019 și ginul artizanal Kaspers.
Rețeta pentru acest gin special a fost creată în 2016 la Universitatea Heriott-Watt din Edinburgh, în cadrul departamentului de distilare și de fabricare a berii. Specialiștii de aici au avut misiunea de a inventa o rețetă de gin care să aibă la bază floarea de soc.
Astfel, Kaspers a devenit prima micro distilerie din România licențiată să producă o băutură spirtoasă din flori de soc și, din câte știe Jim, aceasta ar fi și singura distilerie din lume care-și obține alcoolul din flori de soc.
„Există mai multe ginuri cu flori de soc pe piață, dar în general ele sunt făcute prin infuzarea alcoolului cu flori de soc. Noi făceam deja un sirop de flori de soc și l-am și distilat pentru a face niște țuică, dar a existat puțin interes pentru ea – bărbații nu voiau să o bea, pentru că nu era din prune.
Și, chiar dacă femeilor le-a plăcut, ele nu erau mari consumatori. Vânzările de gin explodaseră în Europa de Vest așa că gândurile mele inițiale în 2014 au fost să fac un gin din flori de soc pe care să-l export în Marea Britanie.
Însă, când am obținut licența pentru distilerie, ginul începuse să fie destul de popular și în România. Așa că am început să ne concentrăm pe piața de aici”, povestește Jim Turnbull despre începuturi.
Însă, nici el nu poate estima cât de profitabilă va fi afacerea cu ginul din flori de soc, pentru că după lansarea brandului Kaspers a venit pandemia care a dat totul peste cap și abia din acest an au început să promoveze totul cum trebuie.
În ceea ce privește felul în care ar trebui băut ginul artizanal, Jim Turnbull spune că această băutură ar trebui apreciată întocmai ca un single malt whisky. „Ne place să ne bem ginul cu niște gheață sau amestecat doar cu puțină apă tonică, prea multă și riști ca gustul ginului să se piardă complet”, spune el.
Iti recomandam
-
Glowcare.ro – platforma care redefinește frumusețea prin știință, echilibru și grijă autentică
-
BeautyTrend.ro – noua revistă online care redefinește conceptul de frumusețe și stil de viață în România
-
Miza de un miliard de euro a gap-ului de TVA. România a obținut eliminarea din PNRR a unui jalon pentru reducerea deficitului de încasare de TVA
-
Este disponibil transportul de colete pe ruta Anglia Romania pentru zonele rurale și adrese izolate?
-
O nouă etapă în promovarea digitală: Perspektive Vision oferă advertoriale personalizate pe 4.200+ site-uri
-
Spitalul Digenio – Excelență în gastroenterologie sub îndrumarea prof. univ. dr. Marcel Tanțău
Parteneri speciali-probleme juridice


Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri
Articole noi
Glowcare.ro – platforma care redefinește frumusețea prin știință, echilibru și grijă autentică
Într-o perioadă în care informațiile despre îngrijire și frumusețe sunt tot mai greu de filtrat, un nou proiect editorial vine...
BeautyTrend.ro – noua revistă online care redefinește conceptul de frumusețe și stil de viață în România
O nouă publicație digitală își face apariția în peisajul media românesc: beautytrend.ro, o revistă online dedicată femeilor moderne, interesate de...
Miza de un miliard de euro a gap-ului de TVA. România a obținut eliminarea din PNRR a unui jalon pentru reducerea deficitului de încasare de TVA
România a obținut eliminarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a jalonului prin care trebuia să reducă deficitul...
Este disponibil transportul de colete pe ruta Anglia Romania pentru zonele rurale și adrese izolate?
Întrebarea revine ca o undă scurtă într-o conversație între prieteni plecați de ani buni din țară: poți trimite un pachet...
O nouă etapă în promovarea digitală: Perspektive Vision oferă advertoriale personalizate pe 4.200+ site-uri
Perspektive Vision anunță extinderea rețelei media la peste 4200 de publicații și oferă advertoriale personalizate pentru agenții, branduri și magazine...
Spitalul Digenio – Excelență în gastroenterologie sub îndrumarea prof. univ. dr. Marcel Tanțău
Într-o lume în care ritmul vieții și alimentația dezechilibrată afectează tot mai des sănătatea digestivă, Spitalul Digenio din Cluj-Napoca a devenit un...
Dr. Voica Roxana susține un eveniment LIVE despre longevitate și rolul microbiomului în menținerea sănătății
Miercuri, 22 octombrie, de la ora 19:00, Dr. Voica Roxana, medic gastroenterolog şi nutriţionist, invită publicul larg la un eveniment interactiv transmis...
Unul dintre cei mai apropiați oameni de Trump are un mesaj special pentru România: „Țara voastră va avea un rol esenţial”
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, prezintă duminică, din SUA, mesajul emisarului special pentru parteneriate globale Paolo Zampolli. Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare,...
Pahare din carton pentru Crăciun, cu design festiv, de la Evamar
Piața HoReCa este tot mai competitivă și, ca întotdeauna, detaliile vizuale sunt cele care fac diferența. Evamar, unul dintre principalii...
Spălătorie auto profesională Oradea – Interior și exterior fără cusur
Clean-Spot.ro Expertul tău în curățare tapițerie și detailing interior auto Oradea Transformă interiorul mașinii tale cu servicii profesionale de detailing...
Pavilion fix sau pliabil: care variantă se potrivește stilului tău de viață?
Există alegeri în viață care par mărunte, dar care, odată făcute, îți pot schimba complet modul în care îți trăiești...
Calitatea materialelor face diferența: Ce trebuie să știi despre freza și mandrina pentru unghii
Când vine vorba de realizarea unei manichiuri impecabile, nu este suficient doar să ai talent sau să urmezi cele mai...
Rezultatele studiului AFSRU – HR Insights 2025
Comunicat de presă Asociația Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU) București, 16 octombrie 2025 Viitorul muncii, sub semnul...
Cum te ajută izolația exterioară cu vată minerală să economisești la facturile de energie
Într-o perioadă în care eficiența energetică a devenit o prioritate atât pentru locuințele noi, cât și pentru cele vechi, alegerea...
Cum să implementezi digitalizarea în mod eficient în cadrul companiei tale
Digitalizarea reprezintă procesul prin care companiile integrează tehnologia digitală în toate aspectele activității lor, transformând modul în care...
Consumul de pește în sarcină
Dragă mămică, știu că primele luni de sarcină vin cu o combinație de emoție, curiozitate și, adesea, teamă. Fiecare decizie...
Îngrijirea implantului dentar pe termen lung
Îngrijirea implantului dentar pe termen lung este esențială pentru asigurarea durabilității și funcționalității acestuia. Implanturile dentare sunt soluții inovatoare care...
LABIRINT – Sergiu Tuhuțiu debutează ca actor într-un spectacol care îmbină muzica și teatrul: o confesiune despre greșeli, iubire și supraviețuire
După ce a cucerit marile scene ale lumii, de la Londra la New York și până la Sankt Petersburg, pianistul...
Curățare Saltele Oradea Profesionalism în fiecare detaliu
Curățare Tapiterie și Saltele în Oradea Descoperă Soluția Ideală pentru Un Mediu Curat și Sănătos cu Clean-Spot.ro Ai nevoie de...
Thrillerul MVM în România. Este compania maghiară care vrea să cumpere E.ON Furnizare un „Cal Troian al Rusiei”? Mituri politizate vs. realitate
Tranzacția prin care compania energetică maghiară MVM încearcă să achiziționeze E.ON Furnizare România a fost blocată. Mai mult, cazul „MVM...
Top Stiri Comisarul
-
Diverseacum 3 săptămâni#Oriflame, no. 1 pe TikTok România la categoria Beauty & Personal Care. Compania suedeză sărbătorește 30 de ani de activitate pe piața locală!
-
Politicacum 2 săptămâniAlexandru Nazare anunță un nou pas pentru Autostrada Sibiu-Pitești: finanțare de 500 milioane de euro de la BEI
-
Diverseacum 2 săptămâniLa EnVogue Residence – Iuliu Maniu, Black Friday ține trei luni: voucher de 3.000 de euro pentru loc de parcare, oferit la achiziția unui apartament în corpul B
-
Actualitateacum 3 săptămâniExcursie in Egipt: o idee perfecta pentru vacanta de la final de octombrie
-
Actualitateacum 3 săptămâniTâmplăria PVC și vremea extremă
-
Actualitateacum 3 săptămâniVestiare metalice pentru șantiere
-
Actualitateacum 3 săptămâniReducerea condensului la ferestrele PVC
-
Diverseacum 2 săptămâniCe flori alegi pentru un buchet de recunoștință pentru un medic?
