Italia este renumită în lume, nu doar pentru frumusețea locurilor, peisaje pitorești, istoria sa dar și pentru bucătăria pe care o consumă.
Atunci când te gândești la pizza, la focaccia, la paste sau la piadina, nu ai cum să nu îți zboare gândul la Italia. Dacă încă nu ai testat toate aceste rețete originale, pe Supermercato.ro, găsești rețeta de piadine dar și alte rețete culinare originare italienești, ce îți vor oferi un spectacol culinar, negreșit.
Foarte multe țări au preluat din preparatele culinare italienești și le servesc acum în toate colțurile lumii, tocmai datorită savorii incredibile și sublime a acestor preparate.
Dacă mai punem la socoteală și băuturile, în special vinurile, ne putem referi la un meniu complet, cu iz italian, romantic și gustos.
Dar care sunt cele mai comune ingrediente din bucătăria italiană, care o fac să fie atât de specială?
Cu toate că felurile de mâncare diferă inclusiv în Italia, de la o regiune la alta, acestea sunt cele mai comune ingrediente pe care le vei găsi în Italia.
Uleiul de măsline
Bucătărie italiană este o bucătărie cu iz mediteraneean deci multe dintre ingredientele cel mai des folosite aici, sunt chiar cele folosite în toate țările mediteraneene.
Uleiul de măsline este unul dintre aceste ingrediente iar acesta se folosește aproape în toate preparate italiene. Fie că se utilizează doar pentru a stropi anumite preparate, ca dressing pentru salate sau sosuri, uleiul de măsline este nelipsit din bucătăria italiană.
Roșiile
Un ingredient care nu dă doar savoare dar și culoare sunt roșiile. Italia produce cantități enorme de roșii, anual, iar o bună parte din aceasta se duce înspre preparatele lor culinare.
Italia are peste 300 de soiuri de roșii disponibile, de la cele tip cherry, la Pomodorino, Principe Borghese, Beefsteak și San Marzano.
Roșiile sunt folosite atât pentru supe, sosuri, salate, pizza, gazpacho și multe alte rețete delicioase.
Brânză
Brânza are un rol foarte important în bucătăria italiană. Știm cu toții despre vestitul Parmigiano Reggiano, Mozzarella, Mascarpone, Burrata sau Pecorino. Brânzeturi ce se folosesc în prezent pe tot mapamondul și care dau un gust desăvârșit oricărui preparat.
Busuioc
Italienii iubesc savoarea pe care o oferă ierburile aromatice, iar unul dintre cele mai folosite ierburi, este busuiocul. Atât bucătarii profesioniști cât și locuitorii, obișnuiesc să planteze busuioc în grădinile lor pentru a se bucura de aroma acestuia, în forma sa proaspătă.
Una dintre cele mai cunoscute preparate italiene ce se folosește de busuioc este sosul pesto.
Vinul
Vinul este cu siguranță vedetă în Italia, dar acesta nu se folosește doar la savurat, alături de alte preparate delicioase ci și pentru prepararea efectivă a mâncării.
Italienii folosesc alcool la o varietate de feluri pentru a aduce un plus de savoare preparatelor. Iar gustul acestora, poate confirma ca ceea ce fac, fac foarte bine.
Un strop de vin roșu într-un sos bolognese, spre exemplu, va face o diferență uriașă.
Ciuperci
O bună parte a preparatelor italiene conțin ciuperci. De la pizza, la paste, orez sau chiar sosuri. Acestea aduc o consistență și o textură aparte dar și un gust delicios.
Fie că vorbim despre Portobello sau Porcini, ciupercile pot schimba foarte mult aroma preparatelor.