Connect with us

Actualitate

Tu stii ce mananci? Cum citesti eticheta branzeturilor, daca vrei sa ai grija de sanatate ta. Clorura de calciu

Comisarul

Publicat

pe

In mod normal, consumatorul roman ar trebui sa gaseasca pe etichetele branzeturilor tocmai acele informatii care sa-l ajute sa isi aleaga, dintre zecile de sortimente de la raft, cele mai sigure si mai sanatoase produse. Din pacate, producatorii si comerciantii sunt, adesea, zgarciti cu aceste informatii.

Un consumator de branza s-ar putea multumi sa cunoasca: numele si gramajul produsului pe care il gaseste la raft, lista completa a ingredientelor acestuia si provenienta lor, tara in care a fost branza obtinuta si datele celui care a produs-o, pentru a afla mai multe despre calitatea ei.

Dupa caz, i-ar mai putea fi de folos informatii legate de eventuale conditii speciale de pastrare a produsului si de continutul sau de alergeni. Din pacate, putine sunt, pe piata romaneasca, branzeturile corect etichetate, care sa-i ofere consumatorului macar aceste informatii de baza.

Consumatorul afla doar arareori: branza contine cheag natural sau clorura de calciu?

Cele mai multe sortimente de branza contin doua ingrediente de baza: laptele si cheagul. Acesta din urma este – asa cum i-o spune si numele – substanta care face posibilia coagularea laptelui pentru obtinerea unui sortiment de branza. Din pacate, in ultima vreme, tot mai multi producatori de lapte aleg sa foloseasca cheag artificial – de regula, clorura de calciu – pentru ca este mai ieftin decat cel natural, extras din stomacul rumegatoarelor tinere.

Cei mai multi dintre producatorii de branzeturi nu scriu pe eticheta produsului decat ca au folosit „cheag”, fara a mai mentiona daca au optat pentru cel natural sau pentru unul artificial. Doar unii dintre ei amintesc pe eticheta despre „cheagul de orginie non-animala” folosit, iar cei care scriu in clar ca au adaugat clorura de calciu produsului sunt de-a dreptul putini.

Consumatorul ar trebui sa stie ce fel de cheag s-a folosit la prepararea branzei mai ales din cauza ca, spun mai multi nutritionisti, clorura de calciu n-ar trebui inclusa in alimentatia copiilor mici. Si in cazul adultilor ea ar putea crea probleme de sanatate, daca se acumuleaza in organism. Mai exact, in cantitati mari, clorura de calciu poate favoriza, printre altele, aparitia pietrelor la rinichi si a starilor de voma, se arata intr-un studiu al APC.

Consumatorul are dreptul sa stie ce substanta a folosit producatorul pe post de cheag non-animal – Foto: Ziare.com

Ca fapt divers, clorura de calciu lichida este folosita cu succes in deszapezire, deoarece patrunde in gheata mai usor decat nisipul sau sarea si nu este la fel de coroziva cu materialele din care sunt facute drumurile.

Cascavalul ras la caserola, aparut parca de nicaieri

Intr-un supermarket, in galantarele cu alimente aflate pe finalul perioadei de valabilitate, am gasit caserole de unica folosinta, infasurate in folie alimentara si care, potrivit retailerului, contin cascaval ras. Caserolele au etichete, insa informatiile inscrise pe ele sunt putine si abia vizibile, in mod clar insuficiente pentru a le asigura consumatorilor o informare corecta si completa.

Spre exemplu, chiar si numele produsului e greu de deslusit. De fapt, in clar sunt trecute pe eticheta doar data de ambalare si cea de expirare a cascavalului, alaturi de temperatura la care acesta trebuie pastrat. In rest, nimic relevant.

Eticheta nu contine niciun cuvant despre compozitia produsului si originea ingredientelor, despre continut de aditivi sau conservanti sau despre locul si modul in care a fost cascavalul preparat. Inainte sa aleaga produsul, consumatorul nu are nici macar posibilitatea sa afle daca acest cascaval a fost ras in magazin sau a fost livrat in aceasta forma de producator. Unde a fost stocat cascavalul, in ce conditii si pentru cata vreme sunt alte date care lipsesc de pe eticheta, dar care i-ar putea fi de mare folos consumatorului.

Din pacate, atrasi de pretul redus – cu circa o treime mai mic fata de cel al kilogramului de cascaval la calup care nu expira peste o zi sau doua – oamenii s-au grabit sa puna in cosuri produsul despre care nu stiau aproape nimic.

Un nou tip de mozzarella, fara lapte

In acelasi supermarket am gasit, la raft, un produs pe a carui eticheta scria „Specialitate vegetala mozarella felii”. Comerciantul a ales pentru acest produs o denumire vaga, care-l poate induce usor in eroare pe consumator. Iata de ce.

Mozzarella este o branza nefermentata si grasa, obtinuta din lapte de bivolita. Procesul de preparare a mozzarellei a fost adus la desavarsire de fermierii din sudul Italiei, care si-au inregistrat produsul si au obtinut pentru el, in baza Regulamentului CE nr. 509/2006, titlul de „specialitate traditionala garantata”. Or, asta inseamna ca mozzarella nu poate fi produsa decat dupa reguli stricte, ceea ce contribuie la pastrarea prestigiului produsului.

Folosirea denumirii „mozzarella” in denumirea unui produs pe baza de ulei de cocos si amidon nu face decat sa-l deruteze pe consumator – Foto: Ziare.com

Problema este ca intre branza din sudul Italiei si produsul de la raft cu care i-a fost asociat numele nu exista nicio legatura. Motivul e simplu: in vreme ce mozzarella e facuta din lapte si cheag, produsul vegetal feliat e obtinut, in principal, din ulei de cocos si amidon.

Cel putin la fel de neclara este si etichetarea unui alt produs pe care l-am gasit pe acelasi raft. Desi pe ambalajul acestuia scrie ca a fost preparat „pe baza de grasimi si uleiuri vegetale”, eticheta de la raft il indica drept „Spec. veg. AR branza”.

Ei bine, doar uitandu-ne la produs putem cadea de acord, din start, ca nu e branza, de vreme ce ingredientul principal nu e laptele. Ce inseamna „AR” nu stim, asa ca mai putem fi siguri doar de un singur lucru: eticheta produsului n-a fost gandita in asa fel incat sa-i ofere consumatorului o informare corecta, precisa si completa.

O fi produsul pe baza de grasimi si uleiuri vegetale gustos, dar cu siguranta nu e branza – Foto: Ziare.com

In piete, degustatul bate etichetarea

Din piete, consumatorul roman poate cumpara branzeturi de toate felurile, de la cele vandute corect, din galantare curate, pana la cele care se dau, inca de la primele ore ale diminetii, din sacose soioase de rafie, asezate direct pe caldaram.

In schimb, ceea ce nimeni nu va gasi, vreodata, in pietele din Bucuresti este o etichetare corespunzatoare a produselor alimentare. Sortimentul de branza si pretul acesteia sunt singurele doua informatii pe care comerciantii de la tarabe accepta sa i le ofere consumatorului, in scris.

In rest, totul e pe gustate si pe baza de cuvant de onoare al producatorului. Daca acesta spune ca n-a pus niciodata aracet in branza, ca isi hraneste vacile doar cu furaje bio si ca in camera de muls e mai curat ca intr-o farmacie, consumatorul n-are altceva de facut decat sa creada, de vreme ce oricum nu poate verifica daca lucrurile stau, intr-adevar, asa.

Din pacate, dupa o simpla plimbare de cateva zeci de minute printre rafturi si galantare, am descoperit ca romanii n-au nicio sansa sa afle ce contin, de fapt, multe dintre branzeturile pe care le consuma. Derutati de etichetare, oamenii s-au obisnuit sa isi aleaga alimentele mai mult in functie de pret si de aspect. Iar asta i-ar putea costa sanatatea, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Articolul face parte din Campania Ziare.com Tu stii ce mananci?– o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre. De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc) care ne-ar putea afecta sanatatea? Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii. Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com. Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Social20 de ore ago

Spitalul Digenio – Excelență în gastroenterologie sub îndrumarea prof. univ. dr. Marcel Tanțău

Într-o lume în care ritmul vieții și alimentația dezechilibrată afectează tot mai des sănătatea digestivă, Spitalul Digenio din Cluj-Napoca a devenit un...

Diverse22 de ore ago

Dr. Voica Roxana susține un eveniment LIVE despre longevitate și rolul microbiomului în menținerea sănătății

Miercuri, 22 octombrie, de la ora 19:00, Dr. Voica Roxana, medic gastroenterolog şi nutriţionist, invită publicul larg la un eveniment interactiv transmis...

Politic2 zile ago

Unul dintre cei mai apropiați oameni de Trump are un mesaj special pentru România: „Țara voastră va avea un rol esenţial”

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, prezintă duminică, din SUA, mesajul emisarului special pentru parteneriate globale Paolo Zampolli. Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare,...

Diverse4 zile ago

Pahare din carton pentru Crăciun, cu design festiv, de la Evamar

Piața HoReCa este tot mai competitivă și, ca întotdeauna, detaliile vizuale sunt cele care fac diferența. Evamar, unul dintre principalii...

Actualitate5 zile ago

Spălătorie auto profesională Oradea – Interior și exterior fără cusur

Clean-Spot.ro Expertul tău în curățare tapițerie și detailing interior auto Oradea Transformă interiorul mașinii tale cu servicii profesionale de detailing...

Pavilion fix sau pliabil: care variantă se potrivește stilului tău de viață? Pavilion fix sau pliabil: care variantă se potrivește stilului tău de viață?
Diverse5 zile ago

Pavilion fix sau pliabil: care variantă se potrivește stilului tău de viață?

Există alegeri în viață care par mărunte, dar care, odată făcute, îți pot schimba complet modul în care îți trăiești...

Diverse5 zile ago

Calitatea materialelor face diferența: Ce trebuie să știi despre freza și mandrina pentru unghii

Când vine vorba de realizarea unei manichiuri impecabile, nu este suficient doar să ai talent sau să urmezi cele mai...

Uncategorized5 zile ago

Rezultatele studiului AFSRU – HR Insights 2025

  Comunicat de presă Asociația Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU) București, 16 octombrie 2025 Viitorul muncii, sub semnul...

Uncategorized5 zile ago

Cum te ajută izolația exterioară cu vată minerală să economisești la facturile de energie

Într-o perioadă în care eficiența energetică a devenit o prioritate atât pentru locuințele noi, cât și pentru cele vechi, alegerea...

Uncategorized6 zile ago

Cum să implementezi digitalizarea în mod eficient în cadrul companiei tale

    Digitalizarea reprezintă procesul prin care companiile integrează tehnologia digitală în toate aspectele activității lor, transformând modul în care...

Diverse6 zile ago

Consumul de pește în sarcină

Dragă mămică, știu că primele luni de sarcină vin cu o combinație de emoție, curiozitate și, adesea, teamă. Fiecare decizie...

Uncategorized6 zile ago

Îngrijirea implantului dentar pe termen lung

Îngrijirea implantului dentar pe termen lung este esențială pentru asigurarea durabilității și funcționalității acestuia. Implanturile dentare sunt soluții inovatoare care...

Diverse6 zile ago

LABIRINT – Sergiu Tuhuțiu debutează ca actor într-un spectacol care îmbină muzica și teatrul: o confesiune despre greșeli, iubire și supraviețuire

După ce a cucerit marile scene ale lumii, de la Londra la New York și până la Sankt Petersburg, pianistul...

Stiri locale6 zile ago

Curățare Saltele Oradea Profesionalism în fiecare detaliu

Curățare Tapiterie și Saltele în Oradea Descoperă Soluția Ideală pentru Un Mediu Curat și Sănătos cu Clean-Spot.ro Ai nevoie de...

UncategorizedO săptămână ago

Thrillerul MVM în România. Este compania maghiară care vrea să cumpere E.ON Furnizare un „Cal Troian al Rusiei”? Mituri politizate vs. realitate

Tranzacția prin care compania energetică maghiară MVM încearcă să achiziționeze E.ON Furnizare România a fost blocată. Mai mult, cazul „MVM...

UncategorizedO săptămână ago

Eficiență, siguranță și profesionalism în fiecare kilometru

Într-o lume în care mobilitatea bunurilor a devenit esențială pentru economie și pentru viața de zi cu zi, firmele de...

DiverseO săptămână ago

Transformă-ți Casa cu Serviciile de Curățenie la Domiciliu Oradea

✨ www.Clean-Spot.Ro Soluția Ta pentru Curățenie Profesională în Oradea Curățenie la Domiciliu Oradea – Răsfață-ți Casa cu Adevăratul Confort! Te-ai...

ActualitateO săptămână ago

Estimarea Costurilor Ascunse De Ce Aveți Nevoie de un Calculator Preț Acoperiș Înainte de a Contacta Montatorii

Procesul de achiziție pentru un acoperiș începe de multe ori cu un telefon către un montator, dar ar trebui să...

UncategorizedO săptămână ago

Tendințele anului 2026 în floristică: buchete de lalele în tonuri pastelate și mixuri naturale

 În fiecare primăvară, florile reușesc să ne surprindă prin frumusețea lor efemeră și prin modul în care inspiră eleganță, prospețime...

Actualitate2 săptămâni ago

Rolul medierii în soluționarea conflictelor de muncă

Conflictele la locul de muncă pot apărea frecvent, fie că este vorba despre neînțelegeri între angajați, probleme cu angajatorul prin...

Top Stiri Comisarul