Connect with us

Actualitate

A vazut in dosarul ”Transferurilor” o sursa de imbogatire

Comisarul

Publicat

pe

Judecatoarea Geanina Terceanu a vazut in dosarul „Transferurilor”, pe care trebuia sa-l solutioneze, o sursa de imbogatire si a cautat sa contacteze inculpati pentru a obtine bani de la acestia, arata Inalta Curte.

Magistratii au motivat de ce au condamnat-o pe Geanina Terceanu (Teodorovici in unele documente, numele de dupa divort – n.red.) la 7 ani de inchisoare pentru ca a primit spaga 185.000 de euro de la fratii Giovani si Victor Becali pentru a da o decizie de achitare in dosarul „Transferurilor”.

Spaga, confiscata

In acest caz, Victor Becali a fost condamnat la 5 ani si 8 luni, iar Ioan Becali a ramas cu sentinta de 7 ani si 4 luni. Cristi Borcea si doi avocati au fost achitati.

Potrivit minutei sentintei, Inalta Curte a desfiintat deciziile de liberare conditionata in cazurile lui Victor si Ioan „Giovani” Becali si a dispus reincarcerarea acestora in penitenciar.

Inalta Curte a decis si confiscarea sumei de 185.000 de euro, bani pe care fratii Becali i-au dat mita judecatoarei Geanina Terceanu.

Sentinta, prezentata fratilor Becali

Terceanu fusese condamnata in faza de fond a procesului la 5 ani si 6 luni, dar Inalta Curte a admis apelul DNA si a marit sentinta. Decizia in acest caz a fost data de trei judecatoare: Lavinia Lefterache, Lucia Rog si Luciana Mera.

„Chiar inainte de a fi studiat dosarul ce ii fusese repartizat si de a-si fi format o opinie cu privire la probe, fiindu-i deci indiferent continutul probelor, inculpata a vazut in acest dosar o sursa de imbogatire si a cautat sa contacteze inculpatii pentru a obtine bani de la acestia, in vederea pronuntarii unei solutii de achitare. Mai mult decat atat, la sfarsitul cercetarii judecatoresti, inculpata, judecator la data faptelor, a dus proiectul de motivare a solutiei, celor trimisi in judecata, pentru a justifica suma de bani”, a motivat Inalta Curte.

Cum s-a stabilit pedeapsa

Magistratii au aratat ca, in acest caz, cuantumul si modalitatea de executare a pedepsei sunt determinate de gravitatea deosebita a faptei savarsite de fosta judecatoare, de imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, valoarea foloaselor patrimoniale obtinute si perioada indelungata de timp in care s-a derulat activitatea infractionala, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita de lege, conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal, nivelul de educatie si calitatea in care aceasta a comis fapta.

„Un criteriu este reprezentat de calitatea inculpatei, aceea de magistrat judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti. Or, calitatea inculpatei ce avea indatorirea de a contribui la garantarea suprematiei legii presupune standarde inalte ale conduitei magistratului, conforme cu onoarea si cu demnitatea profesiei sale.

In conditiile in care magistratul incalca legea, acesta prejudiciaza reputatia functiei sale, incurajeaza nerespectarea legii si afecteaza increderea publicului in integritatea sistemului judiciar in ansamblul sau. In acest context, atitudinea si conduita magistratului trebuie sa reafirme increderea publicului in integritatea corpului judiciar, iar integritatea corpului magistratilor este esentiala pentru asigurarea respectarii principiilor de drept”, a precizat Inalta Curte.

Prilej de obtinere a unor venituri ilicite

Gravitatea faptelor a fost accentuata de modalitatea in care a procedat Terceanu. Astfel, fiindu-i repartizat spre solutionare „Dosarul transferurilor”, judecatoarea ar fi vazut procedura care urma sa se desfasoare – cercetarea judecatoreasca – ca un prilej de obtinere a unor venituri ilicite.

„Aceasta a actionat imediat dupa repartizarea dosarului (inainte de a-l studia), folosindu-si functia detinuta pentru obtinerea unor sume de bani, respectiv a luat legatura cu persoanele de la care putea primi bani. Ulterior, a mers personal la locuintele inculpatilor Becali Ioan si Becali Victor, pe care ii judeca, pentru a primi sumele de bani de la acestia.

Dupa pronuntarea hotararii de achitare si inainte de redactarea motivarii (fapt care a avut loc la data de 31 mai 2012), inculpata Teodorovici Geanina a trimis inculpatilor Becali Ioan si Becali Victor, prin intermediul martorei Manole Gabriela-Veronica, un proiect al motivarii hotararii si a primit o noua suma de bani de la Becali Ioan si Becali Victor„, mai arata Inalta Curte.

„Mijloc de reeducare”

Inalta Curte a avut in vedere si faptul ca Terceanu a recunoscut savarsirea faptei, in acest sens a beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa, si de faptul ca are un copil minor in intretinere.

Pedeapsa, arata magistratii, este o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a condamnatului, iar scopul pedepsei consta in prevenirea savarsirii de noi infractiuni.

„In aceeasi masura, pedeapsa aplicata inculpatei are ca scop prevenirea savarsirii unor noi infractiuni de coruptie nu doar de catre aceasta, ci de oricare alta persoana care incearca sa-si foloseasca functia pentru obtinerea de avantaje personale„, a conchis Inalta Curte.

Acuzatiile DNA

Procurorii DNA i-au trimis in judecata, in februarie 2016, pe Geanina Terceanu pentru luare de mita, pe cei trei oameni de fotbal pentru dare de mita si pe cei doi avocati pentru marturie mincinoasa.

Potrivit procurorilor, in cursul lunii februarie 2009, Geaninei Terceanu, in calitate de judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti, i-a fost repartizat dosarul in care Borcea si fratii Becali fusesera trimisi in judecata pentru inselaciune si evaziune fiscala privind transferurile unor jucatori.

Pe 3 aprilie 2012, Terceanu a pronuntat in dosarul respectiv o hotarare de achitare fata de toti inculpatii trimisi in judecata si pentru toate infractiunile retinute in sarcina acestora, achitare pronuntata in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. a din Codul de procedura penala din anul 1968 („fapta nu exista”).

Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunta aceasta solutie, magistratul ar fi primit, in intervalul aprilie 2009 – mai 2012, o suma totala de 195.000 de euro, din care 185.000 de euro de la Ioan si Victor Becali, iar 10.000 de euro de la Cristian Borcea.

In 12 noiembrie 2012, hotararea de achitare pronuntata de Geanina Terceanu a fost desfiintata printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, care a dispus pedepse intre trei si opt ani de inchisoare, cu executare sau cu suspendare, in cazul inculpatilor. Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de inchisoare, iar Victor Becali si Cristi Borcea, la cate sapte.

Citeste si: Topul condamnarilor primite de magistrati corupti: judecatoarea Geanina Terceanu si-a adjudecat bronzul

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate34 de minute ago

Șefa Trezoreriei SUA vorbește despre „o serie de opțiuni” în ce privește activele rusești înghețate / Cu ce amenință Rusia

Secretara Trezoreriei americane (ministrul finanţelor), Janet Yellen, a declarat joi că o confiscare totală a activelor rusești este justificată, dar...

Actualitate3 ore ago

Poluarea cu plastic: ONG-urile denunță prezența crescută a lobbyiștilor petroliști la negocieri

ONG-urile de mediu au denunțat joi prezența din ce în ce mai numeroasă a lobby-iștilor din industria petrolieră printre participanții...

Actualitate4 ore ago

Descoperă Excelența în Servicii pentru Acoperișuri și Renovări cu AcoperisuriLaCheie.eu

Când vine vorba de acoperișuri, renovări și îmbunătățiri pentru locuința ta, nu există compromisuri. Ai nevoie de o echipă de...

Uncategorized4 ore ago

Descoperiți Serviciile Noastre de Acoperișuri și Renovări!

Acoperișuri Durabile și Estetice Echipa noastră de profesioniști calificați îți oferă soluții personalizate pentru acoperișuri, utilizând materiale de cea mai...

Actualitate5 ore ago

Consumul global de vin, la un minim istoric. Prețurile mari au redus apetitul consumatorilor

Consumul global de vin a ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel din 1996 încoace din cauza inflației ce...

Actualitate7 ore ago

LiveBlog SuperLiga: Universitatea Craiova vs CFR Cluj – Duel pentru cupele europene / Echipele de start

Universitatea Craiova și CFR Cluj se întâlnesc joi în Bănie, în etapa cu numărul șase din play-off-ul SuperLigii, într-un meci...

Actualitate9 ore ago

Organizatoarea petrecerii nud care a scandalizat Rusia a fost amendată pentru discreditarea armatei

Bloggerița Anastasia Ivleeva, organizatoarea „petrecerii nud” de la Moscova care a scandalizat Rusia anul trecut, a fost amendată de o...

Actualitate9 ore ago

Cum sa devii vizibil in online cu un SEO de calitate

Este deja un lucru cunoscut acela ca vizibilitatea online nu mai este doar o opțiune ci o adevărată necesitate pentru...

Diverse9 ore ago

Biletul Zilei: O Strategie Eficienta in Lumea Pariurilor

In lumea complexa si plina de provocari a pariurilor sportive, Biletul Zilei se distinge ca o strategie valoroasa pentru orice...

Actualitate11 ore ago

Condamnarea la închisoare a lui Harvey Weinstein a fost anulată de justiția americană

Curtea de Apel a statului New York, cea mai înalte curte petentă, a anulat condamnarea pentru viol a producătorului american...

experti contabili in Bucuresti experti contabili in Bucuresti
Exclusiv13 ore ago

Antreprenoriat: De la idee la afacere prosperă

Ai o idee pentru o afacere? Ești gata să faci pasul spre antreprenoriat și să-ți transformi visul în realitate? Cu...

Actualitate13 ore ago

M365 Apps for Business: Alegerea perfectă pentru antreprenorii cu activități specializate

Microsoft 365 (M365) este platforma de productivitate cu suport securizat în cloud, de care ai nevoie pentru a construi noi...

Actualitate15 ore ago

Situație nouă la e-Transport: O companie a primit codul de la ANAF, dar nu apărea în sistem și a primit amendă / Se va judeca în instanță

RO e-Transport a fost prezentată mereu ca o măsură de combatere a fraudei. Prin acel sistem trebuie obținut de la...

Actualitate17 ore ago

Un prim tren de metrou produs de Alstom în Brazilia a ajuns în depoul Berceni. Încă 12 vor mai trebui să fie aduse la București

Primul dintre cele 13 trenuri de metrou Alstom care vor circula în București a ajuns în depoul din Berceni al...

reglare lampa cu senzor de miscare reglare lampa cu senzor de miscare
Exclusiv19 ore ago

Idei de iluminare pentru dormitor: Creează o atmosferă relaxantă și confortabilă

Un dormitor relaxant și confortabil este esențial pentru a ne simți odihniți și plini de energie a doua zi. Lumina...

Actualitate19 ore ago

Scumpirea locuințelor îți mărește avansul pe care ți-l cere banca. Cât durează vânzarea unui apartament în marile orașe, care e marja de negociere și unde e mai rentabil să fii chiriaș decât proprietar

Un clujean care vrea să-și ia un apartament standard de 50 de metri pătrați utili are nevoie de un avans...

Actualitate22 de ore ago

Blinken îndeamnă Washingtonul şi Beijingul să gestioneze diferendele lor în mod „responsabil”

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a lansat joi un apel Statelor Unite şi Chinei să gestioneze diferendele lor în...

Actualitate24 de ore ago

Slovacia: Guvernul lui Robert Fico lichidează televiziunea publică şi creează alta

​Guvernul slovac condus de premierul social-democrat Robert Fico a aprobat miercuri lichidarea televiziunii publice RTVS, pe care a acuzat-o de...

ActualitateO zi ago

Întors de la Moscova, ÎPS Vladimir le cere preoților moldoveni să se „pocăiască” și să revină la mitropolia aflată în slujba Rusiei: „Renunțați la orgolii, reveniți la starea de odinioară”

Revenit recent de la Moscova, ÎPS Vladimir, mitropolit al Chişinăului şi Întregii Moldove, le-a cerut preoților care au aderat la...

Business::MarketingO zi ago

Profesioniștii în Vospire de Acoperișuri: Experiență și Încredere la Dachdecker und Spengler

Dachdecker und Spengler Când vine vorba de protejarea casei tale împotriva elementelor naturii și de menținerea confortului și siguranței familiei...

Top Stiri Comisarul