Un Comunicat al Ministerului Apărării Naţionale anunţa vineri „Inaugurarea Cimitirului eroilor români de la Apșeronsk, ținutul Krasnodar, Federația Rusă”, eveniment despre care nu am citit aproape nimic în presa noastră, cu excepţia unui editorial al lui Ion Cristoiu şi al unui articol semnat de Florian Bichir (singurii jurnalişti care vor fi prezenţi la inaugurarea acestui cimitir). Citind comunicatul MApN, mi-am dat seama că evenimentul este unul care n-ar fi trebuit să fie trecut cu vederea. Citim textul postat pe site-ul ministerului:

„Luni, 26 noiembrie, va avea loc ceremonia de inaugurare a Cimitirului eroilor români de la Apșeronsk, ținutul Krasnodar, Federația Rusă, cea de-a doua necropolă de război de pe teritoriul acestui stat dedicată militarilor români care au căzut în luptă în sângeroasele bătălii de pe Frontul de Est, din cel de-Al Doilea Război Mondial.
Cimitirul eroilor români de la Apșeronsk a fost realizat în baza unui contract semnat între Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, din România, și Asociaţia „Voennîe Memorialî“, din Federația Rusă, cele două instituții împuternicite cu aplicarea aspectelor tehnice ale Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, ratificat prin Legea nr. 413/2006.
Contractul prevede și reînhumarea, în acest an, a 88 eroi români căzuţi în campanie, înhumaţi iniţial în localitățile Dolgojdanovskoe, Gostagaevskaia, Iurovka, Keslerovo, Severskaia, Slaviansk na Kubani şi Taman.
Activitatea susținută de reconstrucţie, restaurare sau amenajare a unor morminte şi opere comemorative de război ale eroilor români se încrie în preocupările permanente ale statului român în domeniul perpetuării respectului pentru cei care au murit în războaie pentru țară”.
Despre evenimentele care lăsat pe cîmpul de luptă un număr impresionant de morţi din ambele tabere, citim o scurtă sinteză pe Wikipedia, amintind că în 1942 armata română lupta alături de armata germană împotriva Rusiei: „Bătălia pentru Caucaz este un nume generic pentru o serie de operațiuni militare pe frontul de răsărit în timpul celui de-al doilea război mondial în regiunea Caucazului. În 1942, Wehrmachtul a lansat Operațiunea Edelweiss, care avea ca obiectiv cucerirea câmpurilor petroliere din Azerbaidjan. Ofensiva germană a fost oprită de Armata Roșie în septembrie în Cecenia, în parte datorită transferării de trupe germane către Stalingrad, unde se desfășura o aprigă luptă pentru cucerirea orașului. Contraofensiva sovietică a fost lansată în ianuarie 1943. Baza militară de importanță strategică de la Novorossisk până în septembrie, iar Peninsula Taman a fost recucerită până la începutul lunii octombrie”.
Soldaţi căzuţi în aceste lupte au fost iniţial îngropaţi în gropi comune, peste care au fost construite apoi drumuri şi clădiri. Abia după 1990, nemţii, în colaborare cu ruşii, au reuşit să inaugureze la Apșeronsk, în apropiere de Krasnodar, un cimitir în care au îngropat 18.000 de militari identificaţi prin cimitirele de campanie. În timpul căutărilor, a fost identificat şi un număr mare de soldaţi români. Prin grija ambasadorului Vasile Soare, s-a găsit un loc unde să fie amenajat al doilea cimitir românesc, care se inaugurează acum, alături de cimitirul german.

Bine că s-a găsit acest loc pentru ca ostaşii români care şi-au dat viaţa pe cîmpul de luptă să-şi găsească odihna veşnică într-un loc decent. Văzînd interesul redus al autorităţilor noastre pentru omagierea acestor eroi, mi-e teamă că rar se va găsi cineva care să le aprindă din cînd o lumînare la căpătîi, acolo, la peste 1.000 km depărtare.
Dumnezeu să-i odihnească şi să-i ocrotească! (Ion Spanu).