Connect with us

Actualitate

„Germania e țară de prieteni, iar românii sunt ca noi” – discuție cu Cengiz Yilmaz, managerul unui complex turistic de pe Riviera turcească – Esential

Comisarul

Publicat

pe

Nu doar Germania are o mică Turcie integrată în ea prin milioanele de rezidenți. Pe Riviera turcă de la Mediterana se află Alanya, sau „Almanya”, după cum îi spun unii localnici, datorită zecilor de mii de germani care locuiesc sau fac regulat vacanțe acolo. Pe lângă ei, la început de sezon plajele au fost înțesate de britanici și ucraineni. Români mai puțini. Despre noul trend și mai vechile ispite ale Alanyei am stat de vorba cu Cengiz Yilmaz, managerul complexului turistic SuneoClub Aqua Plaza.

Complexul pe care îl conduce s-a orientat anul acesta „prioritar pe un concept de familie”. Oaspeții vizați aparțin „categoriei de mijloc”, cu câștiguri medii, și care vor să îmbine „siguranța cu distracția”. SuneoClub Aqua Plaza colaborează cu operatorul turistic TUI, care furnizează practic 80% dintre turiști, „un contingent de 10% vine din Ucraina, iar restul sunt autohtoni”. „Dacă locurile nu sunt deja ocupate cu turiști contractuali din Vest”, adaugă d-l Yilmaz, mândru că afacerea pe care o administrează merge ca pe roate.

Iar acest lucru nu e de mirare, într-o zonă scăldată de mare, unde se află și renumita „plajă Cleopatra”, iar sezonul turistic se întinde pe șapte luni din an, „între 12 aprilie și 8 noiembrie”. Clima favorabilă nu e un stimul doar pentru turism, ci și pentru un accesoriu indispensabil al acestuia: produsele folosite în gastronomia hotelieră.

Industria turistică, un întreg lanț

I-am evocat managerului turc de la SuneoClub Aqua Plaza suprafețele întinse pe mulți kilometri, de sere, care se văd din avion. „E un întreg lanț”, a precizat el. „Industria turistică se leagă de agricultura locală, dar și de producția de textile, de mobilă, ca și de întregul aparat de întreținere hotelieră, constituit din buni meseriași”.

Apropo întreținere, am remarcat că șoselele rapide care leagă aeroportul din Antalya de Alanya, care se află la 135 de km, sunt nu doar mărginite de o perdea de arbuști rezistenți, cu flori roz, care înviorează atmosfera, ci sunt și în bună stare, asigurând un trafic fluid.

D-l Yilmaz este și el mulțumit, în general, de modul în care se derulează traficul în Turcia, însă îl compară cu cel din Germania, pe care îl cunoaște bine, deoarece a fost acolo în repetate rânduri. Astfel se explică, desigur, și germana fluentă pe care o vorbește. Pe lângă rudele din vestul Germaniei, începând din 1992, managerul care are acum 50 de ani a luat parte frecvent la târguri internaționale de turism și la bursa turistică de la Berlin.

În opinia sa, „sistemul prin care sunt legate mijloacele de transport din Germania, cu legături rapide și punctuale, e exemplar”. În Turcia ar mai fi lucruri de făcut pe linie de infrastructură, chiar dacă țara sa se poate lăuda acum „cu cel mai mare aeroport din Europa, Istanbul Airport – un proiect cu care ne mândrim”.

Revenind cu discuția mai pe pământ, la complexul turistic manageriat de Cengiz Yilmaz, aflu că, pe serie, sunt cazați 540 de turiști în 180 de camere, iar gradul de ocupare la început de sezon e aproape complet. Dacă numărul de turiști pare oarecum disproporționat față de cel al camerelor, atunci e nevoie de precizarea că punctul forte al acestui sezon și noul concept al SuneoClub Aqua Plaza este cel „familial”: atât ca și atmosferă, cât și în ceea ce-i privește pe oaspeți, majoritatea însoțiți de copii.

Atât prin forfota permanentă, cât și prin dezinvoltura britanicilor care au invadat anul acesta complexul prin TUI UK, pot spune că n-am suferit de plictiseală. Patru bazine cu apă ca lacrimă, de la „puțin peste gleznă”, pentru oaspeții cei mai mici, pană la adâncimea pentru înotătorii versați asigură răcoarea necesară în zilele toride.

După dejunul prelungit pentru somnoroși, la 11.00 începe animația: o mică fanfară de fete zglobii, însoțită de un uriaș urs panda, mărșăluiește în jurul bazinelor și în grădină, antrenându-i pe adulți și copii la activitățile zilei.

Gastarbeiteri

Dacă pentru copii bălăceala în bazine și în apa mării e pe primul plan, adulții nu ocolesc SPA-ul bun pentru sănătate, cu lucrători profesioniști. Baie de sare, hamam turcesc sub o cupolă albastră precum cerul pe înserate, masaj de relaxare și medical. Aflând că personalul vine din Tunisia, Rusia, Ucraina sauTaiwan, l-am întrebat pe managerul hotelului cum decurge angajarea acestuia.

D-l Yilmaz mi-a spus că această selecție se face „printr-o agenție de recrutare, iar criteriile sunt buna pregătire profesională și cunoștințele de limbă străină, în principal engleza și germana”.

Cu toate acestea, tunisianca Jiji cu care am vorbit franțuzește despre Port-El Kantaoui, pe care l-am vizitat în trecut, s-a bucurat nespus să poată vorbi cu o clientă în limba țării sale, despre țara sa. Și în Alanya, ca și oriunde, muncitorii-oaspeți au stânjeneala începutului și se entuziasmează când barierele geografice și lingvistice cad.

Investind în viitor

Cenghiz Yilmaz e un om ocupat. Însă interviul luat în biroul sau auster nu e întrerupt decât o singură dată, pentru o urgență, și foarte scurt. Politețe și calm îl caracterizează pe managerul care acum e la SuneoClub, însă a avut multe hoteluri sub îndrumarea sa. Despre Aqua Plaza, el spune că există planuri investiționale mari, inclusiv un nou hotel afiliat.

„În trei ani, capacitatea va spori la 900 de persoane, iar în patru ani, la 1.100 de persoane, prin extinderea complexului pe 30.000 de metri pătrați”. Într-adevăr, mă gândesc, terenul viran dinspre mare permite o amplă lărgire a spațiului de cazare, dar și a facilităților de relaxare și distracție pentru turiști.

Înainte să ne despărțim, eu oferindu-i o carte a mea, iar el o sticlă de vin, d-l Yilmaz ne-a invitat la seara festivă dedicată Zilei Naționale a Turciei, organizată în grădina complexului hotelier. L-am asigurat că vom da curs invitației pentru 16 iunie, însă înainte aș dori altceva. Și anume, să vizitez împreună cu soțul meu o moschee. O dorință firească, dat fiind faptul că muzica disco și karaoke-le de copii se împleteau, seară de seară, cu chemări de muezin.

Am primit detalii despre orarul de vizitare al moscheii din oraș, și iată-ne sâmbătă, îmbrăcați conform, în drum spre o clădire cu două minarete albe, la doi kilometri de hotel. Pantaloni lungi sau până sub genunchi pentru bărbați, rochie decentă la femei, băsmăluță. Cam atât e nevoie ca vestimentație, pentru a intra apoi, desculți, în moscheea cea nouă din Alanya. Aceasta a fost inaugurată în 2010 și înălțată la inițiativa proprietarului turc al unui hotel din zonă.

Decor luminos, curățenie perfectă, aromă de trandafiri. Imamul Harun îmbrăcat în veșmânt alb, explicând cu răbdare și cu candoare unor creștini neștiutori ce e cu inscripțiile în arabă de pe brâul negru de sub tavan, care se citesc de la dreapta la stânga; ce e cu locurile de jos, pentru bărbați și cu cele de sus, pentru femei. Ce e cu biblioteca de la parter, din care ne-a arătat un Coran tradus în germană. Un imam modern, ajutat la traducerea din turcă în alte limbi de smartphone și care face fotografii, ba chiar selfie-uri cu turiști, cum am fost noi.

„Ca noi”și „prieteni”

Două familii de români am întâlnit anul acesta în hotel. Însă managerul Cenghiz Yilmaz îi cunoaște bine ca turiști, din alte complexuri pe care le-a administrat. „Românii sunt ca noi”, mi-a spus după o secundă de gândire.

„Iar Deutschland e Freunde-land” (Germania e țară de prieteni), chiar dacă la un moment dat, la nivel politic, au existat asperități. „Însă acestea n-au avut loc intre oameni ca noi”, a adăugat el și am avut senzația că gândea chiar așa.

Parteneri speciali-probleme juridice

Parteneri

Articole noi

Actualitate7 minute ago

Orban: Decizia privind investiţia Volkswagen se ia de către companie / Dăncilă vine cu un fake news – Esential

Premierul desemnat, Ludovic Orban, spune că amplasarea investiţiei Volkswagen ţine de hotărârea companiei, menţionând că în luarea unei astfel de...

ActualitateO oră ago

​Liga 2: FC Argeș vs Farul Constanța 2-2 / Clasamentul după 13 etape – Fotbal

FC Argeș și Farul Constanța au terminat la egalitate, scor 1-1, partida disputată în etapa a 13-a din Liga 2....

Actualitate2 ore ago

​Golf: Tiger Woods se simte ”în grafic” după recenta operaţie la genunchi – Alte sporturi

​Tiger Woods se simte „în grafic” după recenta operaţie la genunchi, a afirmat celebrul jucător american de golf înaintea competiţiei...

Actualitate3 ore ago

Adrian Sârbu vinde Gândul, la pachet cu alte titluri (profit.ro) – Media & Publicitate

Radu Ioan Budeanu, fondatorul Ciao! și al Cancan, cumpără mărcile Gândul, Descoperă, CSID, Apropo TV și Go4IT, de la Adrian...

Actualitate4 ore ago

​​Taxa Oxigen Ce se întâmplă cu bucureștenii care au mașini sub Euro 3 și stau în centru. Cum verifică Primăria dacă șoferii plătesc vinieta – Administratie Locala

Bucureștenii care locuiesc în centrul Capitalei și au mașini sub Euro 3 ar putea fi amendați dacă nu renunță la...

Actualitate5 ore ago

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat lista secțiilor de votare unde diaspora va putea vota la alegerile prezidențiale – Esential

Şcoli, centre culturale, hoteluri, restaurante sau spaţii de divertisment pentru copii vor găzdui secţii de votare pentru românii din diaspora...

Actualitate6 ore ago

Procesul de corupție al fostului ministru Constantin Niță, suspendat. Instanța a sesizat Curtea de Justiție a UE – Esential

Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a pus în discuţie luni posibilitatea sesizării CJUE cu trei întrebări,...

Actualitate7 ore ago

Știrile ProTV: Sfinxul, vandalizat de turiștii români. “Am crezut că avem voie” – Esential

Avem o mulţime de monumente ale naturii, dar nu ştim să le preţuim. S-a ajuns astfel că Sfinxul, un simbol...

Actualitate8 ore ago

ATP Basel: Roger Federer va juca luni meciul cu numărul 1500 din carieră – Tenis

Roger Federer (3 ATP) va debuta luni la turneul de la Basel, unde va disputa meciul cu numărul 1500 din...

Actualitate9 ore ago

Procedura de compensare a datoriilor dintre firme s-ar putea face mai ușor (DOCUMENT) – Finante & Banci

Un proiect de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice în ceea ce privește monitorizarea datoriilor nerambursate la scadență ale contribuabililor, persoane...

Actualitate10 ore ago

Haos la Londra: Boris Johnson va forța un nou vot asupra acordului Brexit. Președintele Camerei Comunelor, așteptat să facă o declarație la debutul sesiunii – Esential

Premierul Boris Johnson va încerca să supună acordul Brexit la vot în ședința de luni a Parlamentului britanic, după ce...

Actualitate11 ore ago

​Alegeri în R. Moldova Socialistul Ion Ceban, în turul II cu proeuropeanul Andrei Năstase. Rezultate parțiale – Esential

​Candidatul PSRM, Ion Ceban, a obținut 40,16%, iar cel al Blocului ACUM, Andrei Năstase-31,09%, în primul tur al alegerilor pentru...

Actualitate12 ore ago

Clasamentul ATP: Marius Copil, salt de 10 locuri (până pe 82) după sfertul de finală de la Antwerp – Tenis

Marius Copil a înregistrat un salt de 10 poziții în ierarhia mondială după ce a ajuns până în sferturi la...

Actualitate13 ore ago

Cod galben de ceață în 17 județe din țară – Esential

Meteorologii au emis, luni dimineață, mai multe avertizări Cod galben de ceață, valabile în mai multe județe din țară. Potrivit...

Actualitate14 ore ago

Il Giornale: Leagănul unei noi Ordini Mondiale – International

Lumea s-a schimbat. Şi acest lucru este demonstrat de un acord precum cel de joi seară, prin care Statele Unite...

Actualitate15 ore ago

Partidul Laburist se va alia altor formațiuni din Parlamentul britanic pentru a bloca acordul Brexit – International

Membrii Partidului Laburist din Marea Britanie și-au anunțat duminică intenția de a obține sprijinul altor partide din Legislativul de la...

Actualitate16 ore ago

Financial report: Revoluția călătorilor cu metroul. Tulburările din Chile se extind. Grevă surpriză la Căile Ferate Franceze – Finante & Banci

Financial Times: Revoluția călătorilor cu metroul ● Franţa acuzată de blocarea discuţiilor de accedere Balcani-UE ● Les Echos: Grevă surpriză...

Actualitate17 ore ago

NASA trebuie să refacă regulile de protecție planetară, susține o comisie de consultanță – Spatiul

Regulile NASA privind potențialul de răspândire a microbilor tereștrii pe alte planete și întoarcerea pe Terra împreună cu forme de...

Actualitate18 ore ago

Utile: Cea mai poluată mare din lume; Planta care îți taie pofta de mâncare. Ar trebui să fie nelipsită din casă – Utile

Cea mai poluată mare din lume. Pescarii s-au transformat în gunoieri cu jumătate de normă. Dacă înoţi în Marea Mediterană...

Actualitate19 ore ago

Faze tari: Român căutat în Germania de 27 de ani pentru crimă, prins acum; Cea mai rapidă furnică din lume trăieşte în Sahara – Faze Tari

Capsulă a timpului veche de 132 de ani, găsită la o școală din SUA. Ce conținea. Conținutul unei capsule a...

Top Stiri Comisarul