Connect with us

Actualitate

„Germania e țară de prieteni, iar românii sunt ca noi” – discuție cu Cengiz Yilmaz, managerul unui complex turistic de pe Riviera turcească – Esential

Comisarul

Publicat

pe

Nu doar Germania are o mică Turcie integrată în ea prin milioanele de rezidenți. Pe Riviera turcă de la Mediterana se află Alanya, sau „Almanya”, după cum îi spun unii localnici, datorită zecilor de mii de germani care locuiesc sau fac regulat vacanțe acolo. Pe lângă ei, la început de sezon plajele au fost înțesate de britanici și ucraineni. Români mai puțini. Despre noul trend și mai vechile ispite ale Alanyei am stat de vorba cu Cengiz Yilmaz, managerul complexului turistic SuneoClub Aqua Plaza.

Complexul pe care îl conduce s-a orientat anul acesta „prioritar pe un concept de familie”. Oaspeții vizați aparțin „categoriei de mijloc”, cu câștiguri medii, și care vor să îmbine „siguranța cu distracția”. SuneoClub Aqua Plaza colaborează cu operatorul turistic TUI, care furnizează practic 80% dintre turiști, „un contingent de 10% vine din Ucraina, iar restul sunt autohtoni”. „Dacă locurile nu sunt deja ocupate cu turiști contractuali din Vest”, adaugă d-l Yilmaz, mândru că afacerea pe care o administrează merge ca pe roate.

Iar acest lucru nu e de mirare, într-o zonă scăldată de mare, unde se află și renumita „plajă Cleopatra”, iar sezonul turistic se întinde pe șapte luni din an, „între 12 aprilie și 8 noiembrie”. Clima favorabilă nu e un stimul doar pentru turism, ci și pentru un accesoriu indispensabil al acestuia: produsele folosite în gastronomia hotelieră.

Industria turistică, un întreg lanț

I-am evocat managerului turc de la SuneoClub Aqua Plaza suprafețele întinse pe mulți kilometri, de sere, care se văd din avion. „E un întreg lanț”, a precizat el. „Industria turistică se leagă de agricultura locală, dar și de producția de textile, de mobilă, ca și de întregul aparat de întreținere hotelieră, constituit din buni meseriași”.

Apropo întreținere, am remarcat că șoselele rapide care leagă aeroportul din Antalya de Alanya, care se află la 135 de km, sunt nu doar mărginite de o perdea de arbuști rezistenți, cu flori roz, care înviorează atmosfera, ci sunt și în bună stare, asigurând un trafic fluid.

D-l Yilmaz este și el mulțumit, în general, de modul în care se derulează traficul în Turcia, însă îl compară cu cel din Germania, pe care îl cunoaște bine, deoarece a fost acolo în repetate rânduri. Astfel se explică, desigur, și germana fluentă pe care o vorbește. Pe lângă rudele din vestul Germaniei, începând din 1992, managerul care are acum 50 de ani a luat parte frecvent la târguri internaționale de turism și la bursa turistică de la Berlin.

În opinia sa, „sistemul prin care sunt legate mijloacele de transport din Germania, cu legături rapide și punctuale, e exemplar”. În Turcia ar mai fi lucruri de făcut pe linie de infrastructură, chiar dacă țara sa se poate lăuda acum „cu cel mai mare aeroport din Europa, Istanbul Airport – un proiect cu care ne mândrim”.

Revenind cu discuția mai pe pământ, la complexul turistic manageriat de Cengiz Yilmaz, aflu că, pe serie, sunt cazați 540 de turiști în 180 de camere, iar gradul de ocupare la început de sezon e aproape complet. Dacă numărul de turiști pare oarecum disproporționat față de cel al camerelor, atunci e nevoie de precizarea că punctul forte al acestui sezon și noul concept al SuneoClub Aqua Plaza este cel „familial”: atât ca și atmosferă, cât și în ceea ce-i privește pe oaspeți, majoritatea însoțiți de copii.

Atât prin forfota permanentă, cât și prin dezinvoltura britanicilor care au invadat anul acesta complexul prin TUI UK, pot spune că n-am suferit de plictiseală. Patru bazine cu apă ca lacrimă, de la „puțin peste gleznă”, pentru oaspeții cei mai mici, pană la adâncimea pentru înotătorii versați asigură răcoarea necesară în zilele toride.

După dejunul prelungit pentru somnoroși, la 11.00 începe animația: o mică fanfară de fete zglobii, însoțită de un uriaș urs panda, mărșăluiește în jurul bazinelor și în grădină, antrenându-i pe adulți și copii la activitățile zilei.

Gastarbeiteri

Dacă pentru copii bălăceala în bazine și în apa mării e pe primul plan, adulții nu ocolesc SPA-ul bun pentru sănătate, cu lucrători profesioniști. Baie de sare, hamam turcesc sub o cupolă albastră precum cerul pe înserate, masaj de relaxare și medical. Aflând că personalul vine din Tunisia, Rusia, Ucraina sauTaiwan, l-am întrebat pe managerul hotelului cum decurge angajarea acestuia.

D-l Yilmaz mi-a spus că această selecție se face „printr-o agenție de recrutare, iar criteriile sunt buna pregătire profesională și cunoștințele de limbă străină, în principal engleza și germana”.

Cu toate acestea, tunisianca Jiji cu care am vorbit franțuzește despre Port-El Kantaoui, pe care l-am vizitat în trecut, s-a bucurat nespus să poată vorbi cu o clientă în limba țării sale, despre țara sa. Și în Alanya, ca și oriunde, muncitorii-oaspeți au stânjeneala începutului și se entuziasmează când barierele geografice și lingvistice cad.

Investind în viitor

Cenghiz Yilmaz e un om ocupat. Însă interviul luat în biroul sau auster nu e întrerupt decât o singură dată, pentru o urgență, și foarte scurt. Politețe și calm îl caracterizează pe managerul care acum e la SuneoClub, însă a avut multe hoteluri sub îndrumarea sa. Despre Aqua Plaza, el spune că există planuri investiționale mari, inclusiv un nou hotel afiliat.

„În trei ani, capacitatea va spori la 900 de persoane, iar în patru ani, la 1.100 de persoane, prin extinderea complexului pe 30.000 de metri pătrați”. Într-adevăr, mă gândesc, terenul viran dinspre mare permite o amplă lărgire a spațiului de cazare, dar și a facilităților de relaxare și distracție pentru turiști.

Înainte să ne despărțim, eu oferindu-i o carte a mea, iar el o sticlă de vin, d-l Yilmaz ne-a invitat la seara festivă dedicată Zilei Naționale a Turciei, organizată în grădina complexului hotelier. L-am asigurat că vom da curs invitației pentru 16 iunie, însă înainte aș dori altceva. Și anume, să vizitez împreună cu soțul meu o moschee. O dorință firească, dat fiind faptul că muzica disco și karaoke-le de copii se împleteau, seară de seară, cu chemări de muezin.

Am primit detalii despre orarul de vizitare al moscheii din oraș, și iată-ne sâmbătă, îmbrăcați conform, în drum spre o clădire cu două minarete albe, la doi kilometri de hotel. Pantaloni lungi sau până sub genunchi pentru bărbați, rochie decentă la femei, băsmăluță. Cam atât e nevoie ca vestimentație, pentru a intra apoi, desculți, în moscheea cea nouă din Alanya. Aceasta a fost inaugurată în 2010 și înălțată la inițiativa proprietarului turc al unui hotel din zonă.

Decor luminos, curățenie perfectă, aromă de trandafiri. Imamul Harun îmbrăcat în veșmânt alb, explicând cu răbdare și cu candoare unor creștini neștiutori ce e cu inscripțiile în arabă de pe brâul negru de sub tavan, care se citesc de la dreapta la stânga; ce e cu locurile de jos, pentru bărbați și cu cele de sus, pentru femei. Ce e cu biblioteca de la parter, din care ne-a arătat un Coran tradus în germană. Un imam modern, ajutat la traducerea din turcă în alte limbi de smartphone și care face fotografii, ba chiar selfie-uri cu turiști, cum am fost noi.

„Ca noi”și „prieteni”

Două familii de români am întâlnit anul acesta în hotel. Însă managerul Cenghiz Yilmaz îi cunoaște bine ca turiști, din alte complexuri pe care le-a administrat. „Românii sunt ca noi”, mi-a spus după o secundă de gândire.

„Iar Deutschland e Freunde-land” (Germania e țară de prieteni), chiar dacă la un moment dat, la nivel politic, au existat asperități. „Însă acestea n-au avut loc intre oameni ca noi”, a adăugat el și am avut senzația că gândea chiar așa.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate41 de minute ago

​Guvernul l-a retras pe Adrian Pîrvulescu, fiul lui Meleșcanu, din funcția de consul la Strabourg – Esential

Adrian Pîrvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Meleșcanu, a fost retras din funcția de consul la Strasbourg printr-o hotărâre adoptată...

Actualitate2 ore ago

Start-Up Nation după 3 ani: Cu bugetul alocat pe 2020 se poate lansa pentru 5.000 de firme câștigătoare – EuROfonduri

După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator. Atenţie! Logarea...

Actualitate3 ore ago

Copiii, încotro?

În acest moment, România face prea puțin pentru copiii abandonați și perpetuează un ciclu extrem de vicios. Soarta acestor copii,...

Actualitate4 ore ago

Fashion Days a trecut pe profit după 4 ani de când a fost preluat de eMag – Consumator

După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator. Atenţie! Logarea...

Actualitate5 ore ago

Șeful AEP s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei pentru „dezvoltarea unei relații de colaborare în materia organizării proceselor electorale” – Esential

Șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, s-a întâlnit, de Ziua Unirii Principatelor Române, cu ambasadorului Rusiei la București, Valery...

Actualitate6 ore ago

Instanța supremă va ataca la Curtea Constituțională legea privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați – surse – Esential

Instanța supremă va ataca la Curtea Constituțională actul normativ adoptat marți de către deputați care vizează eliminarea pensiilor de serviciu...

Actualitate7 ore ago

webPR: Documentarul Degas: Passion for Perfection ne încântă din 14 februarie la Happy Cinema – Film

​La Happy Cinema seria documentarelor de artă continuă cu o premieră: Degas: Passion for Perfection, o călătorie superbă de la...

Actualitate8 ore ago

Orban, despre vizele de flotant: Fie rămâne textul acesta, fie reducem un pic perioada / Acordarea ar trebui sistată când începe procedura electorală – Politic

Premierul Ludovic Orban a declarat marți că acordarea vizelor de flotant ar trebui sistată în momentul începerii procedurii electorale. ”Fie...

Actualitate9 ore ago

Australian Open: ​Novak Djokovic, în semifinale – Urmează duelul de cinci stele cu Roger Federer – Tenis

Milos Raonic nu pierduse set până în faza sferturilor de la Australian Open, parcursul canadianului fiind unul imaculat. Nuanțele de...

Actualitate10 ore ago

Grefierii, după discuțiile cu Orban privind eliminarea pensiilor speciale: Guvernul nu-şi asumă politic un astfel de proiect de lege. Discutăm o posibilă ameliorare a legislației – Esential

Reprezentanții sindicatelor grefierilor care s-au întâlnit cu premierul Ludovic Orban pe tema eliminării pensiilor speciale pentru această categorie au susținut,...

Actualitate11 ore ago

UTI anunță că a integrat aparatură într-o bază militară din Italia unde operează cele mai sofisticate drone NATO – Defense

UTI Grup a furnizat module pentru două componente software ale sistemului Alliance Ground Surveillance (AGS) al NATO la baza aeriană...

Actualitate12 ore ago

Firea: Au fost raportate 1.404 cazuri de gripă la cabinetele școlare. Nu este epidemie de gripă – Esential

Peste 1.400 de îmbolnăviri de gripă au fost înregistrate, marți, în școlile din București, anunță primarul Gabriela Firea, subliniind că...

Actualitate14 ore ago

​Australian Open: Când va avea loc sfertul de finală dintre Simona Halep și Anett Kontaveit – Tenis

​Organizatorii primului Grand Slam al anului au stabilit programul zilei de miercuri, una în care va avea loc și sfertul...

Actualitate15 ore ago

Un raport indică faptul că în Uniunea Europeană corupţia este încă o problemă majoră / România, sub pragul de 50% – Esential

Cinci ţări din UE nu au atins pragul de 50% în Indicele de Percepţie asupra Corupţiei, din 2019. Studiul, publicat...

Actualitate16 ore ago

Subiectele zilei: 75 de ani de la Auschwitz – ce are Germania de făcut acum; Supradoze în scări de bloc și trafic de droguri la Obregia în anii 2000; Culisele luptei pentru putere din PSD – Subiectele zilei

Comentariu: 75 de ani de la Auschwitz – ce are Germania de făcut acum. La 75 de ani de la...

Actualitate17 ore ago

Bancul zilei: Totul pentru sport – Fun

Un tip se adresează vânzătoarei dintr-un magazin de articole sportive: – Aș dori un trening vă rog. – De care?...

Actualitate18 ore ago

Business report: Un sfert dintre angajatori îngheață salariile în acest an. Previziuni economice sumbre; Pierderi de aproape 600 miliarde dolari pentru economia globală din cauza epidemiei de coronavirus; Zara și problema ”fast fashion” – Business

Efectele coronavirusului: Companiile din China trimit angajații acasă, prețul petrolului scade pe burse. Companiile din China sfătuiesc angajații să lucreze...

Actualitate19 ore ago

Financial report Coronavirusul- cum a organizat comunitatea științifică riposta. Ce se va întâmpla în ziua Brexitului şi ce va urma? Grecia iese pe pieţe cu obligaţiuni pe 15 ani – Finante & Banci

Les Echos: Coronavirusul- cum a organizat comunitatea științifică riposta ● The Guardian: Ce se va întâmpla în ziua Brexitului şi...

Actualitate20 de ore ago

Cîțu, la Digi 24: Primăria Capitalei nu a mai fost controlată de inspectorii fiscali de 10 ani – Radio – TV

Primăria Capitalei nu a mai fost controlată de inspectorii fiscali de 10 ani, a declarat luni, la Digi 24, ministrul...

Actualitate21 de ore ago

Faze tari: În Alpii francezi, o centrală electrică generează curent din brânză; Nuntă neobișnuită în Pakistan: 80 de cupluri s-au căsătorit în același timp – Faze Tari

În Alpii francezi, o centrală electrică generează curent din brânză. Centrala electrică din Alpi care funcționează cu resturi de brânză...

Top Stiri Comisarul