Connect with us

Actualitate

Donald Tusk: “M-am săturat să fiu birocratul șef” – International

Comisarul

Publicat

pe

Noul președinte al Partidului Popular European (PPE) se declară “gata să lupte”. Cu populiștii, mai întâi. Dar și Macron ar trebui să se teamă de uppercut-urile polonezului, scrie Le Point, citat de Rador.

“De cinci ani, m-am săturat să fiu birocratul șef. Sunt gata să lupt. Sper că și dumneavoastră”. Cu aceste cuvinte ofensive și-a încheiat Donald Tusk primul discurs de preşedinte ales al PPE (Partidul Popular European), miercuri la Zagreb, la finalul congresului marii familii a creștin-democraților europeni. El se adresa trupelor sale la finalul unei alegeri care nu a fost de fapt o alegere de vreme ce era singurul candidat la succesiunea francezului Joseph Daul. Cu 93% din voturi, Tusk realizează un scor sovietic pe care în tinerețea sa agitată, în rândurile Solidarnosc, l-ar fi denunțat cu vehemență.

Cu Tusk, PPE își schimbă stilul. Lui Daul nu-i plăceau decât umbra, culisele, telefoanele date liderilor europeni. El manevra Europa de sus, trăgând sfori. Succesorul lui anunță culoare: revenirea la popor, la preocupările sale de securitate, la setea de demnitate, de recunoaștere, prin luarea în calcul a problemelor sale și a aspirației sale de a aparține unui loc care aparține în același timp unei comunități mai mari.

Pacea celor curajoși cu Macron?

Formula “sunt gata să lupt” este un avertisment pentru adversarii lui desemnați, în primul rând naționaliștii și populiștii. Adică toți cei care promit și manipulează opinia, folosindu-se de sentimentul de insecuritate, de “reluare a controlului” (« take back control », formula brexiterilor) sau regăsirea măreției țării lor (faimoasa “faceți-va țara măreață din nou”) a lui Donald Trump.

Totuși, Emmanuel Macron, care nu a încetat să atace PPE și presupusul lui “imobilism”, ar trebui și el să se teamă de uppercut-urile polonezului Tusk. Dacă formulele retorice ale președintelui francez merg adesea la țintă, el va avea în Tusk un adversar pe măsură. Tweeturile tăioase ale polonezului valorează cât interviurile lungi ale șefului statului francez în presă. Până acum președinte al Consiliului European, Tusk era obligat la o anumită rezervă diplomatică. De astăzi, nu mai este cazul. Și Macron va fi în vizor atâta timp cât nu va fi înțeles că PPE nu mai este un adversar din campania alegerilor europene trecute, ci un partener de neevitat al noii majorități compozite care compune peisajul politic european în viitorii cinci ani. Grupul Renew Europe, cel al macroniştilor și liberalilor de toate tendințele, nu a înlocuit PPE la Strasbourg. De acum, este absolut necesar să se dea deoparte certurile și să se colaboreze, împreună cu al treilea pilon, social-democrații.

Fiecare din cele trei mari familii politice trebuie să-și facă curat în propria ogradă înainte de a-l judeca pe celălalt. Social-democrații suferă de pe urma existenței în rândurile lor a socialiștilor români, extrem de corupți și dispuși să se amnistieze pe ei înșiși. Liberalii au încredere în Andrej Babis, bănuit de corupție și care-i scoate în stradă pe cehi împotriva lui. În sfârșit, PPE nu-și mai termină disputele cu Viktor Orban, care nu se zgârceşte niciodată la o provocare împotriva Comisiei și anumitor libertăți publice, fără a mai pune la socoteală îmbogățirea rapidă a apropiaților lui pe fonduri europene.

Donald Tusk nu s-a eschivat de la subiect, ieri, în discursul lui. “Nu vom sacrifica valori precum libertățile civice, statul de drept și decența în viața publică pe altarul securității și ordinii. (…) Cel care este incapabil să o accepte se pune de facto în afara familiei noastre”. Viktor Orban, al cărui partid este chipurile “suspendat” în cadrul instanțelor PPE, este vizat indirect. Polonezul dorește să pună capăt acestei dezbateri interne “cât de repede posibil” pe o “concluzie evidentă”. Noul președinte al PPE va avea oare cu adevărat libertate de manevră? Își va asuma riscul unei sciziuni a PPE? Viktor Orban, care o susține pe Ursula von der Leyen, va reintra în rând sub amenințarea reală a unei expulzări?

Europa este prea adesea plictisitoare în comunicare. Donald Tusk promite să trezească atenția publicului prin vorbe de înalta ținută și sensibile. El își cheamă trupele să facă la fel: “Nu vă fie teamă să spuneți în public ce simțiți cu adevărat (chiar dacă credeți, uneori, că este o experiență periculoasă) și veți exprima cu siguranță emoțiile oamenilor și le veți capta atenția”.

Publicul francez îl cunoaște prost pe acest bărbat de 62 de ani, născut la Gdansk. Absolvent de istorie în 1980, își dedică amintirea lui Jozef Piłsudski, o figură politică și militară poloneză care a luptat contra Rusiei pentru independența Poloniei. Regimul îl reperează pe acest “agitator”, care fondează o publicație lunară clandestină ce predică liberalismul economic, dar el rămâne un catolic polonez și, mai târziu, partidul lui, Platforma Civică, se declară împotriva căsătoriei gay și pentru un control strict al avorturilor. În orice caz, anticomunismul lui îi va aduce câteva zile de închisoare chiar înainte ca regimul comunist să decreteze o amnistie. Varșovia îl ostracizează pe acest tânăr opozant, la vremea respectivă cu părul lung. Neputând exercita o profesie intelectuală, el intră într-o cooperativă muncitorească de zugrăvit coșuri industriale cu echipament de alpinist.

Tusk, “huliganul”

Strămoșii lui, proveniți din minoritatea Kashub, de la frontiera cu Germania, plătiseră deja un tribut greu istoriei tragice a Poloniei. Acuzați de nazișți, apoi de comuniști că nu sunt loiali, kashubii sunt persecutați. Bunicul lui Tusk, lucrător la căile ferate, este deportat într-un lagăr de concentrare, apoi angajat din oficiu de Wehrmacht în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A dezertat pentru a se alătura armatei libere poloneze, în vest. La vârsta de 14 ani, Donald Tusk își pierde tatăl, dulgher de meserie. Mama își întreține familia lucrând într-un spital. Tânărul Tusk este pasionat de fotbal, în așa măsură încât ia în calcul o carieră de profesionist… Suporter pasionat al Lechia Gdansk, el se descrie pe sine ca un tânăr “huligan rătăcitor pe străzi în căutarea unei lupte”.

Lupta, privirea intensă a lui Tusk pare s-o caute și când descoperi tweeturile sale tranșante. Lui Donald Trump îi trimite, în ajunul unui summit NATO: “Dragă America, apreciază-ți mai bine aliații. La urma urmelor, nu ai prea mulți”. Când, în mai 2018, președintele american rupe acordul privind nuclearul iranian, Tusk persiflează: “Cu asemenea prieteni, te poți lipsi de dușmani”. În februarie 2019 se întreabă printr-un tweet: “Mă întrebam cu ce seamănă locul special în infern pentru cei care au promovat #Brexit fără niciun plan pentru a-l duce la capăt în siguranță”. Este vizat, evident, Boris Johnson.

Refuzul Brexit

Refuzul Brexit este una din liniile de forță ale președinției Tusk la Consiliul European. Până la capăt, el s-a revendicat din tabăra “visătorilor” care mai speră că ieșirea Regatului Unit este evitabilă. În așa măsură încât agasează diplomația franceză care îi reproșează că “își depășește rolul”. Donald Tusk, germanofon, a învățat engleza pentru a conduce Consiliul European. Se afirmă că își redactează el însuși discursurile, totdeauna foarte clare și cu o retorică implacabilă. Se pare totuși că șeful lui de cabinet, Piotr Serafin, nu e străin de acest stil malițios.

Totuși, polonezul, vreme de șapte ani prim-ministru (din noiembrie 2007 până în septembrie 2014), nu a putut face nimic contra evoluției propriei țări spre un regim de tip autoritar. Ultraconservatorii din PiS au fost întăriți de o nouă victorie la legislativele din 13 octombrie. Cu 43,59%, PiS a devansat mult Coaliția Civică (27,40%). Tusk nu este profet în țara lui… PPE îi oferă un teritoriu mai mare, întrega Europa, de evanghelizat.

Parteneri speciali-probleme juridice

Parteneri

Articole noi

Actualitate37 de minute ago

Aplicaţia românească de livrare EuCeMananc, achiziţionată recent de eMAG, ajunge la Cluj

Platforma online de livrare mâncare EuCeMananc, achiziţionată recent de retailerul eMAG, se lansează în Cluj-Napoca și introduce un nou serviciu,...

Actualitate2 ore ago

Denisa Comănescu, director Humanitas Fiction, povestește despre cele mai bine vândute cărți din 2019 – Pianistul, Brisbane și Doamna Pylinska și secretul lui Chopin – Opinii

Denisa Comănescu, director al editurii Humanitas Fiction, povestește despre cărțile pe care le-a publicat editura în ultimul an. Idei:– La...

Actualitate3 ore ago

webPR: Niels Broos & Jamie Peet-Underground olandez în Control – Muzica

​​În această seară, de la ora 20’00 în Control Club, Niels Broos & Jamie Peet vor aduce pe scenă undeground-ul...

Actualitate4 ore ago

​VIDEO Anthony Davis, show: 50 de puncte pentru Lakers (Rezultatele zilei din NBA) – TeamBall

​Los Angeles Lakers a mai bifat o victorie în sezonul regulat din NBA: 142-125 cu Minnesota Timberwolves, iar Anthony Davis...

Actualitate5 ore ago

​Dosarul Colectiv. Prima sentință așteptată la patru ani de la tragedie. Pedepsele maximale cerute de procurori pentru patronii clubului, pompieri și fostul primar Piedone – Esential

La mai bine de patru ani de la incendiul din 30 octombrie 2015 din Clubul Colectiv, care a ucis 64...

Actualitate6 ore ago

Vânzările de arme în lume, în creştere cu aproape 5% (Sipri) – Defense

Vânzările de arme au crescut cu 4,6% la nivel mondial în 2018, pe o piaţă dominată de SUA, potrivit unui...

Actualitate7 ore ago

Consilier prezidențial american: Atacul armat de la Pensacola pare să fi fost de natură teroristă – International

Robert O’Brien, consilierul prezidențial pentru Siguranță Națională, a declarat că atacul armat de la baza militară din Pensacola „pare” să...

Actualitate7 ore ago

Cum alegem conveiorul potrivit SKBS Romania

Alegerea unui sistem de conveioare potrivit este un proces dificil daca nu stim la cel elemente sa fim atenti.  Mutarea...

Actualitate8 ore ago

Financial report Goldman Sachs va oferi servicii de gestiune a averii persoanelor fizice cu 5.000 de dolari în cont. Fraudă masivă de TVA în comerțul online. Una din cinci școli britanice necesită reparații urgente – Finante & Banci

Financial Times: Goldman Sachs va oferi servicii de gestiune a averii persoanelor fizice cu cel puțin 5.000 de dolari începând...

Actualitate9 ore ago

Caru’ cu vedete: Horia Brenciu, fără mamă de la 11 ani: «Drama și amintirile te învăluie și te doboară»; Kate Middleton a dezvăluit că Prințul Louis vorbește. Care e cuvântul lui preferat – Vedete

Kate Middleton a dezvăluit că Prințul Louis vorbește. Nu o să crezi care e cuvântul lui preferat. Recent, Prințul Louis,...

Actualitate10 ore ago

VIDEO Rapperul american Juice Wrld a murit la vârsta de 21 de ani după ce s-a prăbușit în aeroport – Showbiz

Rapperul american Juice Wrld a murit la vârsta de 21 de ani după ce a suferit o criză în timp...

Actualitate11 ore ago

Studiu: În prag de sărbători, angajații magazinelor pentru copii eșuează la testul amabilității – Consumator

Lipsa de atenție, dezinteresul față de cerințele clienților, lipsa de cunoștințe privind produsele sunt doar câteva dintre problemele pe care...

Actualitate12 ore ago

Faze tari: Momentul în care o invitată strigă către o mireasă: „Trebuia să fiu în locul tău”; Imagini din clubul unde au loc petreceri erotice pentru bogătași. Invitații își pot îndeplini orice fantezie – Faze Tari

Imagini din clubul unde au loc petreceri erotice pentru bogătași. Invitații își pot îndeplini orice fantezie. Clubul SNCTM este gazda...

Actualitate13 ore ago

Anchetatorii FBI consideră că atacatorul saudit din Florida a acționat de unul singur – International

Anchetatorii consideră că locotenentul Forțelor Aeriene Saudite care a ucis, vineri, trei oameni și rănit alte opt persoane la una...

Actualitate14 ore ago

Raed Arafat, la Antena 3: Nu demisionez! Să mă demită dacă vor! / Am spus că plec, dar nu plec peste o zi – Radio – TV

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că nu va demisiona din funcție, în ciuda atacurilor din...

Actualitate15 ore ago

Ciolacu anunță că PSD nu exlude depunerea unei moțiuni până la finalul anului – Politic

Marcel Ciolacu a anunțat că PSD nu exclude varianta depunerii unei moțiuni de cenzură pentru demiterea Guvernului PNL până la...

Actualitate16 ore ago

Ministrul Muncii vine cu precizări privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public: Propunerea va ține cont de situația celor cu pensii mici – Esential

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus că proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat va ține...

Actualitate17 ore ago

Celtic Glasgow a câştigat Cupa Ligii Scoţiei, înaintea duelului cu CFR Cluj – Fotbal

Celtic a câștigat Cupa Ligii Scoției, duminică, pe „Hampden Park”, după ce a învins în finală marea rivală Rangers, scor...

Actualitate18 ore ago

Laszlo Tokes, izbândă în instanță împotriva unor foști șefi ai serviciilor secrete care l-au numit „spion al Ungariei” – Esential

László Tőkés a câştigat în a doua instanţă procesul de calomnie intentat unor foşti șefi ai serviciilor secrete care l-au...

Actualitate19 ore ago

Ministrul Economiei îi cere Gabrielei Firea un plan de reabilitare a rețelei de termoficare: Nu se repară cu declarații – Esential

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, îi cere primarului Capitalei, Gabriela Firea, un plan de reabilitare a rețelei de termoficare. El o...

Top Stiri Comisarul