Connect with us

Actualitate

Donald Tusk: “M-am săturat să fiu birocratul șef” – International

Comisarul

Publicat

pe

Noul președinte al Partidului Popular European (PPE) se declară “gata să lupte”. Cu populiștii, mai întâi. Dar și Macron ar trebui să se teamă de uppercut-urile polonezului, scrie Le Point, citat de Rador.

“De cinci ani, m-am săturat să fiu birocratul șef. Sunt gata să lupt. Sper că și dumneavoastră”. Cu aceste cuvinte ofensive și-a încheiat Donald Tusk primul discurs de preşedinte ales al PPE (Partidul Popular European), miercuri la Zagreb, la finalul congresului marii familii a creștin-democraților europeni. El se adresa trupelor sale la finalul unei alegeri care nu a fost de fapt o alegere de vreme ce era singurul candidat la succesiunea francezului Joseph Daul. Cu 93% din voturi, Tusk realizează un scor sovietic pe care în tinerețea sa agitată, în rândurile Solidarnosc, l-ar fi denunțat cu vehemență.

Cu Tusk, PPE își schimbă stilul. Lui Daul nu-i plăceau decât umbra, culisele, telefoanele date liderilor europeni. El manevra Europa de sus, trăgând sfori. Succesorul lui anunță culoare: revenirea la popor, la preocupările sale de securitate, la setea de demnitate, de recunoaștere, prin luarea în calcul a problemelor sale și a aspirației sale de a aparține unui loc care aparține în același timp unei comunități mai mari.

Pacea celor curajoși cu Macron?

Formula “sunt gata să lupt” este un avertisment pentru adversarii lui desemnați, în primul rând naționaliștii și populiștii. Adică toți cei care promit și manipulează opinia, folosindu-se de sentimentul de insecuritate, de “reluare a controlului” (« take back control », formula brexiterilor) sau regăsirea măreției țării lor (faimoasa “faceți-va țara măreață din nou”) a lui Donald Trump.

Totuși, Emmanuel Macron, care nu a încetat să atace PPE și presupusul lui “imobilism”, ar trebui și el să se teamă de uppercut-urile polonezului Tusk. Dacă formulele retorice ale președintelui francez merg adesea la țintă, el va avea în Tusk un adversar pe măsură. Tweeturile tăioase ale polonezului valorează cât interviurile lungi ale șefului statului francez în presă. Până acum președinte al Consiliului European, Tusk era obligat la o anumită rezervă diplomatică. De astăzi, nu mai este cazul. Și Macron va fi în vizor atâta timp cât nu va fi înțeles că PPE nu mai este un adversar din campania alegerilor europene trecute, ci un partener de neevitat al noii majorități compozite care compune peisajul politic european în viitorii cinci ani. Grupul Renew Europe, cel al macroniştilor și liberalilor de toate tendințele, nu a înlocuit PPE la Strasbourg. De acum, este absolut necesar să se dea deoparte certurile și să se colaboreze, împreună cu al treilea pilon, social-democrații.

Fiecare din cele trei mari familii politice trebuie să-și facă curat în propria ogradă înainte de a-l judeca pe celălalt. Social-democrații suferă de pe urma existenței în rândurile lor a socialiștilor români, extrem de corupți și dispuși să se amnistieze pe ei înșiși. Liberalii au încredere în Andrej Babis, bănuit de corupție și care-i scoate în stradă pe cehi împotriva lui. În sfârșit, PPE nu-și mai termină disputele cu Viktor Orban, care nu se zgârceşte niciodată la o provocare împotriva Comisiei și anumitor libertăți publice, fără a mai pune la socoteală îmbogățirea rapidă a apropiaților lui pe fonduri europene.

Donald Tusk nu s-a eschivat de la subiect, ieri, în discursul lui. “Nu vom sacrifica valori precum libertățile civice, statul de drept și decența în viața publică pe altarul securității și ordinii. (…) Cel care este incapabil să o accepte se pune de facto în afara familiei noastre”. Viktor Orban, al cărui partid este chipurile “suspendat” în cadrul instanțelor PPE, este vizat indirect. Polonezul dorește să pună capăt acestei dezbateri interne “cât de repede posibil” pe o “concluzie evidentă”. Noul președinte al PPE va avea oare cu adevărat libertate de manevră? Își va asuma riscul unei sciziuni a PPE? Viktor Orban, care o susține pe Ursula von der Leyen, va reintra în rând sub amenințarea reală a unei expulzări?

Europa este prea adesea plictisitoare în comunicare. Donald Tusk promite să trezească atenția publicului prin vorbe de înalta ținută și sensibile. El își cheamă trupele să facă la fel: “Nu vă fie teamă să spuneți în public ce simțiți cu adevărat (chiar dacă credeți, uneori, că este o experiență periculoasă) și veți exprima cu siguranță emoțiile oamenilor și le veți capta atenția”.

Publicul francez îl cunoaște prost pe acest bărbat de 62 de ani, născut la Gdansk. Absolvent de istorie în 1980, își dedică amintirea lui Jozef Piłsudski, o figură politică și militară poloneză care a luptat contra Rusiei pentru independența Poloniei. Regimul îl reperează pe acest “agitator”, care fondează o publicație lunară clandestină ce predică liberalismul economic, dar el rămâne un catolic polonez și, mai târziu, partidul lui, Platforma Civică, se declară împotriva căsătoriei gay și pentru un control strict al avorturilor. În orice caz, anticomunismul lui îi va aduce câteva zile de închisoare chiar înainte ca regimul comunist să decreteze o amnistie. Varșovia îl ostracizează pe acest tânăr opozant, la vremea respectivă cu părul lung. Neputând exercita o profesie intelectuală, el intră într-o cooperativă muncitorească de zugrăvit coșuri industriale cu echipament de alpinist.

Tusk, “huliganul”

Strămoșii lui, proveniți din minoritatea Kashub, de la frontiera cu Germania, plătiseră deja un tribut greu istoriei tragice a Poloniei. Acuzați de nazișți, apoi de comuniști că nu sunt loiali, kashubii sunt persecutați. Bunicul lui Tusk, lucrător la căile ferate, este deportat într-un lagăr de concentrare, apoi angajat din oficiu de Wehrmacht în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A dezertat pentru a se alătura armatei libere poloneze, în vest. La vârsta de 14 ani, Donald Tusk își pierde tatăl, dulgher de meserie. Mama își întreține familia lucrând într-un spital. Tânărul Tusk este pasionat de fotbal, în așa măsură încât ia în calcul o carieră de profesionist… Suporter pasionat al Lechia Gdansk, el se descrie pe sine ca un tânăr “huligan rătăcitor pe străzi în căutarea unei lupte”.

Lupta, privirea intensă a lui Tusk pare s-o caute și când descoperi tweeturile sale tranșante. Lui Donald Trump îi trimite, în ajunul unui summit NATO: “Dragă America, apreciază-ți mai bine aliații. La urma urmelor, nu ai prea mulți”. Când, în mai 2018, președintele american rupe acordul privind nuclearul iranian, Tusk persiflează: “Cu asemenea prieteni, te poți lipsi de dușmani”. În februarie 2019 se întreabă printr-un tweet: “Mă întrebam cu ce seamănă locul special în infern pentru cei care au promovat #Brexit fără niciun plan pentru a-l duce la capăt în siguranță”. Este vizat, evident, Boris Johnson.

Refuzul Brexit

Refuzul Brexit este una din liniile de forță ale președinției Tusk la Consiliul European. Până la capăt, el s-a revendicat din tabăra “visătorilor” care mai speră că ieșirea Regatului Unit este evitabilă. În așa măsură încât agasează diplomația franceză care îi reproșează că “își depășește rolul”. Donald Tusk, germanofon, a învățat engleza pentru a conduce Consiliul European. Se afirmă că își redactează el însuși discursurile, totdeauna foarte clare și cu o retorică implacabilă. Se pare totuși că șeful lui de cabinet, Piotr Serafin, nu e străin de acest stil malițios.

Totuși, polonezul, vreme de șapte ani prim-ministru (din noiembrie 2007 până în septembrie 2014), nu a putut face nimic contra evoluției propriei țări spre un regim de tip autoritar. Ultraconservatorii din PiS au fost întăriți de o nouă victorie la legislativele din 13 octombrie. Cu 43,59%, PiS a devansat mult Coaliția Civică (27,40%). Tusk nu este profet în țara lui… PPE îi oferă un teritoriu mai mare, întrega Europa, de evanghelizat.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate21 de minute ago

Noua lege privind carantina și izolarea, amânată în Senat – Politic

​Senatorii amână o decizie în privința proiectului de lege privind carantina și izolarea, inițiat de guvern și adoptat cu modificări...

ActualitateO oră ago

Cluburile ar putea fi închise după ora 22.00. Orban: „Va trebui să ne gândim foarte serios dacă nu luăm aceste măsuri” – Esential

​Cluburile ar putea fi închise după ora 22.00 dacă nu se respectă regulile de protecție sanitară, a declarat sâmbătă, premierul...

Actualitate2 ore ago

Hong Kong: Opoziţia organizează alegeri primare, umbrite de legea securităţii – International

Tabăra opoziţiei din Hong Kong a instalat cabine de votare sâmbătă în întreg oraşul condus de chinezi pentru alegeri primare...

Actualitate3 ore ago

Trump l-a graţiat pe prietenul său Roger Stone – International

Preşedintele american, Donald Trump, i-a comutat pedeapsa cu închisoarea prietenului său Roger Stone, condamnat în februarie la 40 de luni...

Actualitate4 ore ago

Noua jucărie a NASA: Psyche, robotul care va explora un asteroid mai valoros decât economia planetei noastre – Spatiul

NASA va începe construcția unei noi nave spațiale. Numită Psyche, ea va explora un asteroid de 140 de kilometri numit...

Actualitate5 ore ago

MAE: Lituania interzice de luni accesul pentru rezidenţii din România – Coronavirus

Guvernul din Lituania a hotărât ca, începând din data de 13 iulie, să interzică accesul pe teritoriul țării a celor...

Actualitate6 ore ago

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turcie pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate” – International

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul...

Actualitate7 ore ago

Preot din Suceava, amendat după o slujbă oficiată cu ÎPS Teodosie, fără măști și distanțare – Coronavirus

Un preot din Dorna Arini, județul Suceava, care a oficiat o slujbă împreună cu Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, la care...

Actualitate8 ore ago

Proteste la Belgrad: Mici grupuri de protestatari au forțat intrarea în Parlament – International

A patra seară de proteste împotriva ”manipulării pandemiei” de către autoritățile sârbe a fost marcată de incidente violente la Belgrad,...

Actualitate10 ore ago

Dacian Cioloș: „Aflu că unele televiziuni spun că aș fi „forțat” urcarea într-un avion de la București la Cluj”. Liderul PLUS povestește de ce a decis să renunțe la călătorie – Politic

Europarlamentarul Dacian Cioloș, liderul PLUS și al grupului Renew Europe din PE, povestește vineri seara, într-o postare pe Facebook, că...

Actualitate11 ore ago

Taxa Gafa: Washingtonul anunță sancțiuni împotriva Franței, dar le îngheață (oficial) – International

Administrația Trump a anunțat vineri noi taxe pentru anumite produse franceze în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru a...

Actualitate12 ore ago

Senatorul UDMR Tanczos Barna, internat cu Covid-19 – Coronavirus

Senatorul UDMR Tanczos Barna anunță vineri seara, într-o postare pe Facebook, că a fost diagnosticat cu Covid-19, fiind în prezent...

Actualitate13 ore ago

MAE: Românii care călătoresc în Austria trebuie să prezinte un test COVID negativ, tradus în germană sau engleză, dar şi dovada cazării – Coronavirus

Românii care călătoresc în Austria trebuie să prezinte la intrarea în această țară un test negativ la Covid-19, nu mai...

Actualitate14 ore ago

ULTIMA ORĂ Alina Bica a fost reținută în Italia / Fosta șefă a DIICOT are o condamnare de 4 ani și a fugit din țară – Esential

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a fost reținută în Italia și va fi adusă în țară în perioadă următoare,...

Actualitate15 ore ago

​MotoGP: Marele Premiu al Americilor a fost anulat – Motor

​Marele Premiu al Americilor la MotoGP a fost anulat oficial, a anunţat, vineri, Federaţia Internaţională de Motociclism. Grand Prix-ul era...

Actualitate16 ore ago

Trump spune că relațiile cu China au fost „grav afectate” – International

Președintele american Donald Trump a decis vineri că relațiile americane cu China au fost „grav afectate”, invocând criza coronavirusului și...

Actualitate17 ore ago

Noi finanțări pentru startup-uri de sănătate, printr-un fond de 76 milioane Euro susținut de Uniunea Europeană

Startup-urile europene care dezvoltă tehnologii în domeniul sănătății vor putea obține noi finanțări de capital de risc printr-un fond de...

Actualitate18 ore ago

INFOGRAFIC Galați, noua Suceava? 71 de cadre medicale infectate cu coronavirus și zeci de cazuri noi zilnic – Coronavirus

Galați este unul dintre cele mai mari focare de coronavirus din România în acest moment, în care țara noastră a...

Actualitate19 ore ago

ULTIMA ORĂ Turcia a revocat statutul de muzeu al Catedralei Sfânta Sofia / Erdogan a anunțat că va ține un discurs – International

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a deschis calea înspre transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee după ce vineri...

Actualitate20 de ore ago

Grecia: Toți turiștii care intră în țară trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19 / 29 de turişti din România şi Bulgaria, depistaţi cu COVID-19 la vama Kulata – Promachonas – Esential

Presa greacă scrie că 29 de turişti din România și din Bulgaria au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19 după testele...

Top Stiri Comisarul