Connect with us

Actualitate

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase – Opinii

Comisarul

Publicat

pe

Sfârșitul simbolic al unei generații

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură. Generația din care fac parte, cea care şi-a trăit copilăria şi adolescența ȋn comunism iar tinerețea ȋn primii ani ai tranziției spre nicăieri, ȋi datorează multă recunoștință. Primele noastre biblioteci s-ar putea numi, cu rare excepţii, Biblioteca Humanitas. Imi aduc aminte, ca şi cum s-ar fi ȋntâmplat ieri, de momentul ȋn care am cumpărat cu emoţie volumul “Rugaţi-vă pentru Fratele Alexandru”, Constantin Noica, tipărit pe improbabila hârtie a acelor ani de speranţă şi pionierat, o materie fragilă, galben-cafenie, plină de resturi de rumeguş şi textile. Hârtie bio-eco reciclată, de pe vremea când conceptul hipsteresc de responsabilitate socială ȋncă nu exista- doar economie de penurie. Tin enorm de mult la acest volum, ca la Sfintele Moaşte (nu, expresia nu este deloc ironică ȋn context, veţi vedea şi de ce), pentru că el constituie pe undeva kilometrul zero al formării mele intelectuale – atât cât a fost ea – şi a multor altor colegi de generaţie. Am simţit nevoia să relatez acest episod pentru că după ce am terminat lectura cărţii Isus al meu, am simţit că se realizează un arc peste timp. El marchează, practic şi simbolic, sfârşitul unei generaţii, la fix treizeci de ani de la naşterea acesteia, ȋn chinuri şi speranţe. Nu comentez credinţa şi alegerea personală a autorului, dar am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii. Mărturisirea de (ne)credinţă din paginile acestei cărţi ne lasă mai trişti, mai săraci, mai dezorientaţi.

În rândurile următoare voi face referinţa doar la acele aspecte din carte care m-au interesat ȋn mod direct, legate de preocupările mele cu privire la Biserică şi Modernitate sau avansul şi efectele secularizării. Cartea lui Gabriel Liiceanu constituie din acest punct de vedere un preţios instrument pentru oricine doreşte să ȋnţeleagă mai bine ce se ȋntâmplă cu noi, cu credinţele şi temerile noastre, cu instituţia numită Biserică, care administrează şi reprezintă “speranţa” aici, pe pământ şi chiar şi dincolo de el. După cum se poate remarca la prima vedere, chiar şi după o simplă răsfoire pe raftul librarului, cartea nu are o metodologie precisă, “s-a construit din mers, ea ȋnaintează asemenea unei zil care-şi schimbă, pe parcurs, lumina”, după cum mărturiseşte autorului, chiar la ȋnceput. După o lectură şi o necesară re-lectură, au ieşit ȋn evidenţă şi s-au aşezat singure şi trei mari teme de interes şi anume: portretul României religioase, Biserica şi starea clerului, secularizarea şi dilemele sale.

România religioasă.

Portretul României religioase este unul destul de sumbru. Pe de o parte apare menţionată de mai multe ori categoria intelectualilor, niciodată numiţi, dar care pot fi ghiciţi cu o minimă capacitare a fanteziei. Ei sunt, citez ”capabili de subtile hermeneutici biblice, dar nu ştiu să-ţi spună ȋntocmai ce cred şi ȋn ce cred şi a căror viaţă nu are, luată la bani mărunţi, nimic creştinesc ȋn ea. Cei mai mulţi sunt agresivi” (p.15) Pe de altă parte, sunt menţionate, citez exact, “minţile avariate” ale pelerinilor care participă ȋn masă la pelerinajele de la Sfânta Parascheva (p.209), ȋntruchiparea lor supremă fiind “baba care pupă microfonul reporterului TV, crezând că e o cruce” (p. 218), după cum o arată o binecunoscută secvenţă video devenită “virală”, cuvânt greu de consecinţe ȋn această perioadă aparte. Ca martor, participant şi individ preocupat de logica pelerinajelor, cred că am ȋnţeles de ce biata bătrână sărută mecanic microfonul ȋntins hoţeşte de reporter, dar aceasta-i cu totul şi cu totul altă poveste, asupra căreia nu voi insista aici. Între cele două extreme, ipocrizia cu iz “hermeneutic” şi habotnicia repede pupătoare de simboluri ale tehnicii moderne, se ȋntinde, după cum sugerează autorul, un spaţiu alb, neutru, populat eventual cu o “pietate difuză, luată drept unitate de măsură a comportamentului firesc” specifică unui “popor năruit de sărăcie şi de disperare, obişnuit să primească creştinisul ca pe o superstiţie ceva mai cizelată” (p.15). “Scenariul mitologic” al religiei ajunge să fie apărat de către credincioşi cu mai multă ȋnverşunare decât “valorile formative” ale credinţei, cele care conteză cu adevărat pentru autor (p.34). Sincer m-a surprins acest portret al României religioase prin lipsa sa de culori şi varietate… reformulez, dacă nu culori, măcar câteva nuanţe de gri, totul fiind pictat cu negrul unui penel melancolic. Cum ar fi de pildă absenţa din peisaj a celor care “caută sens”, pur şi simplu, indiferent de confesiune, indivizi care bricolează sensuri şi ȋnţelesuri doar de ei ştiute. Sau o minimă urmă de viaţă monahală. Sau explozia mişcărilor charismatice, neo-protestante, care recrutează masiv acolo unde nimeni nu s-ar fi aşteptat ȋn urmă cu câţiva ani, cu toate că “Duhul Sfânt, aliatul tututor creştinismelor”, ca agent justificativ şi forţă motrice este bine punctat ȋn volum (p.32).

Evident, nu judec pe nimeni, dar am fost surprins să constat că ȋn “procesul” făcut creştinismului contemporan de una dintre cele mai luminate minţi ale ţării mele, rigoarea ascetică a unor monahi, ce-i drept, puţini, foarte puţini la număr, trece neobservată; merita dacă nu mai multă atenţie, cel puţin un strop de indulgenţă şi empatie. Mai afirmă dl. Gabriel Liiceanu următoarele: “componenta afectivă supradimensionată ȋi oferă oricărei religii (mitice, biblice sau politice) enormul ei potenţial de violenţă” (p.55). O afirmaţie care sincer, m-a pus pe gânduri, pentru că eu cred că gradul de “afectivitate”al Ortodoxiei este unul foarte ridicat faţă de alte confesiuni creştine, manifestându-se prin raportul direct, intim, fără intermediari, pe care credincioşii ȋl au cu ȋntruchipările sacrului (icoane, moaşte, chiar şi veşmintele preoţilor). Recentele controverse din perioada de carantină severă legate de linguriţa de ȋmpărtăşanie şi interzicerea folosirii acesteia par să confirme presupoziţiile autorului.

Biserica şi starea clerului

Imaginea Bisericii şi a clerului, indiferent de poziţia sa ierarhică, este una negativă. Aş ȋncepe prin a menţiona problemele legate de gestiunea memoriei recente, legată de dureroasa traversare a perioadei comuniste. CNSAS-ul apare a fi, ȋncă odată, depozitarului Sfântului Graal al memoriei şi al travaliului memorial asociat, al celor rostite şi, mai ales, nerostite ȋncă. Martiriul pentru credinţă este acceptat şi citat ca atare: cohorta de preoţi greco-catolici, prinţul Vladimir Ghika şi inclasabilul Nicolae Steinhardt sunt singurii care, ȋn opinia autorului, “şi-au legitimat vorbele prin fapte” (p.167). Cu o sinceritate bine calibrată, dl. Gabriel Liiceanu suflă ȋn spuza memoriei, cea care mocneşte nu doar ȋn arhive ci şi ȋn inimile noastre, pentru a se ȋntreba dacă Biserica Greco-Catolică “nu a câştigat ȋn integritate, tocmai pentru că a devenit victimă, alegând martiriul ȋn locul colaborării cu comunismul” (p.170). Să fie vorba de o “colaborare”, cu tot ce are termenul mai negativ inclus ȋn el, din partea BOR-ului, sau de arta bizantină a compromisului, care a salvat corabia de la pieire şi adus-o la malul Istoriei ȋn stare destul de bună, ȋn anul 1989, atunci când comunismul a dispărut, cel puţin aparent? După 30 de ani, colaboraţionismul acesta, real sau presupus, s-a transformat dintr-o chestiune istorică şi memorială ȋn vector de secularizare. Iar ceea ce-l nemulţumeşte profund pe autor este că, spre deosebire de Bisericile Occidentale, “biserica noastră nu a făcut niciodată vreun gest public de căinţă” (p.201). Doar că “modelul occidental” invocat nu funcţionează şi nici nu cred că va funcţiona vreodată ȋn spaţiul nostru geografic, istoric, politic şi spiritual şi cred că o ştim cu toţii de ce: suntem copiii unei Biserici specializate ȋn arta compromisului, Biserici care, cu rare excepţii, s-au luptat să supravieţuiască, nu să ȋnduioşeze opinia publică. Şi ȋncă: biserica (bisericile, mai exact) au făcut un adevărat biznis din “vânzarea transcendentului” şi tot ea s-a instalat ȋn lume “tăind şi spânzurând” (p.156). Ştiu că cele afirmate ȋn continuare nu sunt un argument, nu doresc să ȋnduioşez pe nimeni, acesta ar fi ultimul loc unde aş putea ȋncerca piruete sentimentale, dar… ce te faci cu “baba habotnică”, iarăşi ea, care cumpără din pensia amărâtă de membră a fostului CAP (pentru cei mai tineri, Cooperativa Agricolă de Producţie) câteva iconiţe ieftine de la pangarul bisericii, să se roage nepoţeii la ele. Sau cel puţin să le poarte noroc, ca să anulăm orice urmă de credibilitate religioasă a gestului, pe firul cărţii. Se gândeşte ea oare la ticăloşia Bisericii, această mare traficantă de “transcendent”? Nu ştiu şi nici nu doresc să aflu.

Citeste intreg articolul si cometneaza pe contributors.ro

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate12 minute ago

FOTO Madonna și muzeul de ceară – Schimbarea de look a artistei din preajma zilei de naștere (62 de ani) – Showbiz

În doar câteva zile va împlini 62 de ani (pe 16 august), iar postările dedicate zilei de naștere au început...

ActualitateO oră ago

Proteste în Belarus: Lidera opoziției este în siguranță în Lituania (ministru) – Esential

Rivala președintelui reales Aleksandr Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, se află în siguranță în Lituania, a anunțat pe twitter ministrul de externe...

Actualitate2 ore ago

Irak: O explozie a vizat un convoi cu echipamente pentru trupele americane – Esential

O explozie în apropiere de punctul de trecere a frontierei Jraischan dintre Irak şi Kuweit luni seară a vizat un...

Actualitate3 ore ago

Planeta pitică Ceres ar putea fi „o lume oceanică”, susţin noi studii – Spatiul

Planeta pitică Ceres, ale cărei mistere oamenii de știință se luptă să le dezvăluie, ar putea fi „o lume oceanică”...

Actualitate4 ore ago

Germania consideră că Uniunea Europeană trebuie să impună noi sancţiuni Belarusului – International

Germania, care deţine în prezent Preşedinţia Consiliului UE, a propus luni Uniunii Europene să analizeze posibilitatea de a impune noi...

Actualitate5 ore ago

O angajată a Ministerului Sănătății, infectată cu coronavirus – Coronavirus

O angajată a Ministerului Sănătății este infectată cu SARS-CoV 2. Imediat după aflarea rezultatului testului, angajata Ministerului Sănătății a fost...

Actualitate6 ore ago

Business report: 10 cm in minus la statura te pot costa 1,000€ in minus la salariu. Salariile șefilor peste pensii și asigurări redevin publice Întoarcerea la școală în pandemia de Covid-19. Greșeala domnului Puiu – Finante & Banci

10 cm in minus la statura te pot costa 1,000€ in minus la salariu ● Efectele pandemiei pe piata imobiliara...

Actualitate7 ore ago

​Europa League: Inter Milano și Manchester United s-au calificat în semifinale – Fotbal

​​​Inter Milano și Manchester United sunt primele echipe calificate în semifinalele Europa League. Formația antrenată de Antonio Conte a învins,...

Actualitate8 ore ago

VIDEO Trump, escortat brusc de la o conferință de presă de către Serviciile Secrete din cauza unui foc de armă în exteriorul Casei Albe – International

Președintele american Donald Trump a fost escortat brusc de la o conferință de presă de la Casa Albă de către...

Actualitate9 ore ago

Liderii Libanului au fost avertizați cu privire la materialele explozibile din port în luna iulie – documente – International

Oficialii în securitate ai Libanului i-au avertizat pe premier și pe președinte de luna trecută că 2.750 de tone de...

Actualitate10 ore ago

Un pastor din județul Suceava, arestat pentru viol, agresiune sexuală și rele tratamente față de propriii copii – Esential

Un pastor neoprotestant, din satul Valea Bourei, comuna Dolhești, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, sub...

Actualitate11 ore ago

DigiSport: ”Stai departe de copilul meu!” Imaginile care au stârnit furia soției lui Boris Becker: ”Există reguli nescrise între femei” – Showbiz

Boris Becker (52 de ani), fostul lider ATP, se află din nou în mijlocul unui scandal. Lilly Becker (44 de...

Actualitate12 ore ago

Cu poliția la pândă pentru a prinde ”cucuriguuuu”: Un italian în vârstă de 83 de ani, amendat din cauza cântecului cocoșului – International

Un pensionar din Italia a fost amendat din cauza cocoșului său care continua să trezească vecinii la 4.30 dimineața, relatează...

Actualitate13 ore ago

VIDEO Noi confruntări între poliție și protestatari în Belarus. Tentativă de ucidere a Svetlanei Tihanovskaia (Șef KGB) – International

Noi ciocniri între poliția din Belarus și protestatari au loc la Minsk pentru a doua seară la rând luni după...

Actualitate14 ore ago

VIDEO Protest în Piața Victoriei: Câteva zeci de persoane cer condamnarea celor vinovați în dosarul 10 august – Esential

Câteva zeci de persoane s-au adunat în Piața Victoriei la 2 ani de la dispersarea agresivă a protestului din 10...

Actualitate15 ore ago

VIDEO SUA: Explozie majoră în Baltimore: Mai mulți oameni, prinși sub dărâmături / Cel puțin un mort – International

O explozie majoră a distrus mai multe case, omorând cel puțin o persoană și prinzând sub dărâmături cel puțin cinci...

Actualitate16 ore ago

Gazoductul Nord Stream 2: Berlinul, iritat de noile amenințări americane – Energie

Ministrul german al Afacerilor Externe a declarat luni că i-a transmis omologului său american „nemulțumirea” legată de noile amenințări de...

Exclusiv17 ore ago

Avantajele si dezavantajele site-urilor de dating

Exista multe controverse in a sti daca exista avantaje in utilizarea serviciilor site-urilor de intalniri pe Internet sau a ceea...

Actualitate17 ore ago

Șase migranți sirieni au fugit dintr-un centru de carantină din Mehedinți – Coronavirus

Șase sirieni au fugit dintr-un centru de carantină pentru COVID-19 din Drobeta Turnu Severin, relatează Mediafax. Migranţii au fost prinşi...

Actualitate20 de ore ago

Cinci județe nu au avut niciun caz de COVID-19 raportat în ultimele 24 de ore. Cel mai mare număr de îmbolnăviri de la o zi la alta a fost înregistrat în București – Coronavirus

Cele mai multe cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în București, la polul opus, cinci...

Top Stiri Comisarul