Connect with us

Actualitate

Efectele deciziei CCR nr. 458 din 25 iunie 2020 asupra internării obligatorii și carantinării în contextul pandemiei COVID 19 – Opinii

Comisarul

Publicat

pe

Decizia CCR nr. 458 din 25 iunie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 581 din 2.07.2020, statuează că depozițiile art. 25 alin. (2) teza a II-a din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății („măsurile privind prevenirea și gestionarea situaților de urgență generate de epidemii precum și bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății”. și cele ale art. 8 alin. (1) din OUG nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală și unele măsuri aferente carantinei („în cazul epidemiilor/pandemiilor…..dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică……ministru sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a bolilor”).

În considerentele deciziei – pct. 42 se constată de către instanța constituțională că prin prevederile lacunare ale art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 se dau ministrului sănătății complinirea omisiunilor legislative evidente în materia stabilirii bolilor transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii, prin emiterea de ordine. Totodată, câtă vreme internarea obligatorie reprezintă o adevărată măsură privativă de libertate în vederea protejării sănătății publice, neînsoțirea acesteia de garanții – de ex. posibilitatea de a contesta internarea obligatorie în instanță, într-un termen scurt, în conținutul legislației primare (Legea nr. 95/2006), încalcă mai multe drepturi fundamentale printre care dreptul la liberă circulație, dreptul la viață intimă, familială și privată și dreptul de acces efectiv la justiție – pct. 47 – 63 din considerente.

Aceleași argumente juridice au dus la concluzia lipsei de previzibilitate a prevederilor art. 8 alin. (1) din OUG nr. 11/2020, respectiv complinirea măsurilor legislației primare în materie de carantinare care au fost date exclusiv în competența ministrului sănătății care stabilește tipurile de carantină, condiții de instituire și încetare a măsurii, fără a reglementa garanții pentru respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cărora li s-a aplicat această măsură, care reprezintă o veritabilă măsură de restrângere a unor drepturi și libertăți – pct. 64-71 din considerente.

În aceste condiții, Curtea opinează în sensul stabilirii prin lege, în sensul art. 53 din Constituție, a condițiilor de instituire a internărilor obligatorii/carantinei, în funcție de necesități și a unei proceduri, inclusiv asigurarea unui drept efectiv la justiție atunci când carantina dobândește caracteristicile unei privări de libertate – pct. 71 din considerente.

Conform prevederilor art. 32-33 rap. la art. 31 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR, dispozițiile legale declarate neconstituționale se suspendă de drept începând cu data publicării deciziei pentru o perioadă de 45 de zile, timp în care legiuitorul are posibilitatea de a pune de acord prevederile declarate neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Dacă nu o face, dispozițiile declarate neconstituționale își încetează efectele de drept, astfel că putem afirma că principalul efect al deciziei de neconstituționalitate este cel al instituirii unei obligații în sarcina legiuitorului, de asanare normativă în acord cu rigorile Constituției.

Art. 147 alin. (4) din Constituție statuează efectul general obligatoriu al deciziilor CCR de la data publicării, având efect pentru viitor. Aceasta înseamnă, în esență, că decizia nr. 458 din 25 iunie 2020 determină consecințe juridice în privința raporturilor/situaților juridice care apar de la momentul publicării sale. Ca urmare, dispozițiile legale constatate neconstituționale rămân aplicabile situaților juridice anterioare publicării respectivelor decizii.

În ceea ce privește efectul juridic al neconstituționalității unei dispoziții din legea primară asupra unor acte emise în legislația secundară (regulamente, ordine de miniștrii), acesta este unul indirect, în sensul, că actele emise în legislația secundară nu își suspendă/încetează de drept efectele, ele fiind în continuare în vigoare, viciul de neconstituționalitate a legislației primare în baza căruia a fost emis actul secundar putând fi invocat în susținerea nelegalității actului secundar printr-o acțiune în contencios administrativ. Opinia noastră este susținută de jurisprudența și doctrina în domeniu care a apreciat că „măsurile de sancționare disciplinară a unor funcționari cu statut special sunt nelegale deoarece se întemeiază pe un Regulament emis în temeiul unui text contrar Constituției…, potrivit unei practici consolidate ale instanțelor de contencios administrativ, legalitatea actelor administrative se examinează prin raportare la actele normative cu forță juridică superioară, ținând seama de principiul legalității și de principiul ierarhiei și forței juridice superioare a actelor normative consacrate de art. 5 alin. (1) din Constituție și art. 4 alin. (3) din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea unor acte normative. Or, Regulamentul în întregul său este nelegal întrucât a fost emis în temeiul unui text neconstituțional și, în consecință, orice măsuri de sancționare luate în temeiul Regulamentului sunt nelegale.

În acest context, se pune problema internărilor obligatorii/ carantinării persoanelor confirmate pozitiv cu virusul SARS Cov 2 printr-un test de laborator, dispuse după data de 2 iulie 2020 (data publicării în Monitorul Oficial al deciziei CCR nr. 485 din 25 iunie 2020), în temeiul unei metodologii care are la bază prevederi ale Ordinului nr. 414/2020, cu modificările și completările ulterioare, ordin dispus în temeiul prevederilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 și art. 8 alin. (1) din OUG nr. 11/2020.

Ipoteza de mai jos are în vedere situația în care după data de 2 iulie 2020 urmează o perioadă de timp în care legiuitorul nu ia măsuri legislative pentru remedierea aspectelor de neconstituționalitate, iar refuzul la internare este urmat de o autoizolare strictă menită a evita răspândirea virusului.

Astfel, in ipoteza în care autoritățile sanitare încep demarează procedurile în vederea internării obligatorii a unei persoane confirmate pozitiv cu virusul SARS Cov 2, aceasta poate formula un refuz în scris, care trebuie să fie consemnat de către autorități.

Totodată, pacienții pozitivi deja internați care au o evoluție favorabilă, fără complicații, pot solicita conducerii spitalului externarea, autoritățile competente fiind obligate să-și motiveze decizia de aprobare/refuz al externării.

De asemenea, nu excludem posibilitatea ca, în practică, în fața unui refuz de a însoți autoritățile sanitare în vederea internării obligatorii să fie sesizate organele de poliție sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea a combaterii bolilor, fie (i) în forma prev. de art. 352 alin. (1) C.p. – zădărnicirea combaterii bolilor prin nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, fie (ii) în forma prev. de art. 352 alin. (2) C.p. – zădărnicirea combaterii bolilor prin nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto – contagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, ipoteză în care se va iniția un dosar penal. Chiar și în această situație, există un risc redus de atragere a răspunderii penale, cu condiția unei autoizolări stricte, așa cum vom arăta mai jos.

Astfel, pentru întrunirea tipicității celor două forme ale acestei infracțiuni trebuie întrunită situația premisă dată de existența unor dispoziții obligatorii în materie de prevenție și încălcarea intenționată sau din culpă a acestor dispoziții. Unele din dispozițiile obligatorii în materie de prevenire a răspândirii virusului SARS Cov 2 sunt cele prevăzute de art. 6 alin. (1) teza a II-a și art. 7 alin. (1) și (2) teza a II-a din Ordinul MS nr. 414/2020 cu modificările și completările ulterioare, care prevăd obligativitatea transportării și izolării la spital pentru persoanele confirmate pozitiv la testare.

Chiar dacă refuzul internării obligatorii se încadrează în tipicitatea actului material de nerespectare a măsurilor de carantinare și spitalizare obligatorii, internarea obligatorie impusă printr-un ordin de ministru nelegal dispus în temeiul unui articol de lege declarat neconstituțional are drept consecință lipsa situației premisă. Acest aspect este de natură a atrage lipsa de tipicitate a infracțiunii de combatere și zădărnicire a bolilor și, în consecință dispunerea unei soluții de clasare, condiționat de existența unei autoizolări stricte care să nu permită răspândirea virusului, în condițiile prev. de art. 351 alin. (2) – (8) C.p.

Lipsa de reacție a legiuitorului după data de 2 iulie 2020, când a fost publicată decizia CCR nr. 458 din 25 iunie 2020, permite cazului confirmat pozitiv cu virusul SARS Cov 2 să refuze internarea obligatorie ori carantinarea, respectiv să solicite, în anumite condiții externarea. Totodată, pasivitatea legiuitorului are consecințe directe asupra (i) legislației secundare dispuse în materie combaterii răspândirii virusului SARS Cov 2, emisă în temeiul unor texte de lege declarate neconstituționale, în sensul constatării nelegalității acesteia, respectiv asupra (ii) anumitor reglementări penale aplicabile în domeniu în sensul lipsei de efect preventiv și punitiv într-o perioadă în care se constată un reviriment al propagării acestui virus în România.

citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate18 minute ago

Proteste în Belarus: Lidera opoziției este în siguranță în Lituania (ministru) – Esential

Rivala președintelui reales Aleksandr Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, se află în siguranță în Lituania, a anunțat pe twitter ministrul de externe...

ActualitateO oră ago

Irak: O explozie a vizat un convoi cu echipamente pentru trupele americane – Esential

O explozie în apropiere de punctul de trecere a frontierei Jraischan dintre Irak şi Kuweit luni seară a vizat un...

Actualitate2 ore ago

Planeta pitică Ceres ar putea fi „o lume oceanică”, susţin noi studii – Spatiul

Planeta pitică Ceres, ale cărei mistere oamenii de știință se luptă să le dezvăluie, ar putea fi „o lume oceanică”...

Actualitate3 ore ago

Germania consideră că Uniunea Europeană trebuie să impună noi sancţiuni Belarusului – International

Germania, care deţine în prezent Preşedinţia Consiliului UE, a propus luni Uniunii Europene să analizeze posibilitatea de a impune noi...

Actualitate4 ore ago

O angajată a Ministerului Sănătății, infectată cu coronavirus – Coronavirus

O angajată a Ministerului Sănătății este infectată cu SARS-CoV 2. Imediat după aflarea rezultatului testului, angajata Ministerului Sănătății a fost...

Actualitate5 ore ago

Business report: 10 cm in minus la statura te pot costa 1,000€ in minus la salariu. Salariile șefilor peste pensii și asigurări redevin publice Întoarcerea la școală în pandemia de Covid-19. Greșeala domnului Puiu – Finante & Banci

10 cm in minus la statura te pot costa 1,000€ in minus la salariu ● Efectele pandemiei pe piata imobiliara...

Actualitate6 ore ago

​Europa League: Inter Milano și Manchester United s-au calificat în semifinale – Fotbal

​​​Inter Milano și Manchester United sunt primele echipe calificate în semifinalele Europa League. Formația antrenată de Antonio Conte a învins,...

Actualitate7 ore ago

VIDEO Trump, escortat brusc de la o conferință de presă de către Serviciile Secrete din cauza unui foc de armă în exteriorul Casei Albe – International

Președintele american Donald Trump a fost escortat brusc de la o conferință de presă de la Casa Albă de către...

Actualitate8 ore ago

Liderii Libanului au fost avertizați cu privire la materialele explozibile din port în luna iulie – documente – International

Oficialii în securitate ai Libanului i-au avertizat pe premier și pe președinte de luna trecută că 2.750 de tone de...

Actualitate9 ore ago

Un pastor din județul Suceava, arestat pentru viol, agresiune sexuală și rele tratamente față de propriii copii – Esential

Un pastor neoprotestant, din satul Valea Bourei, comuna Dolhești, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, sub...

Actualitate10 ore ago

DigiSport: ”Stai departe de copilul meu!” Imaginile care au stârnit furia soției lui Boris Becker: ”Există reguli nescrise între femei” – Showbiz

Boris Becker (52 de ani), fostul lider ATP, se află din nou în mijlocul unui scandal. Lilly Becker (44 de...

Actualitate11 ore ago

Cu poliția la pândă pentru a prinde ”cucuriguuuu”: Un italian în vârstă de 83 de ani, amendat din cauza cântecului cocoșului – International

Un pensionar din Italia a fost amendat din cauza cocoșului său care continua să trezească vecinii la 4.30 dimineața, relatează...

Actualitate13 ore ago

VIDEO Noi confruntări între poliție și protestatari în Belarus. Tentativă de ucidere a Svetlanei Tihanovskaia (Șef KGB) – International

Noi ciocniri între poliția din Belarus și protestatari au loc la Minsk pentru a doua seară la rând luni după...

Actualitate14 ore ago

VIDEO Protest în Piața Victoriei: Câteva zeci de persoane cer condamnarea celor vinovați în dosarul 10 august – Esential

Câteva zeci de persoane s-au adunat în Piața Victoriei la 2 ani de la dispersarea agresivă a protestului din 10...

Actualitate15 ore ago

VIDEO SUA: Explozie majoră în Baltimore: Mai mulți oameni, prinși sub dărâmături / Cel puțin un mort – International

O explozie majoră a distrus mai multe case, omorând cel puțin o persoană și prinzând sub dărâmături cel puțin cinci...

Actualitate16 ore ago

Gazoductul Nord Stream 2: Berlinul, iritat de noile amenințări americane – Energie

Ministrul german al Afacerilor Externe a declarat luni că i-a transmis omologului său american „nemulțumirea” legată de noile amenințări de...

Exclusiv17 ore ago

Avantajele si dezavantajele site-urilor de dating

Exista multe controverse in a sti daca exista avantaje in utilizarea serviciilor site-urilor de intalniri pe Internet sau a ceea...

Actualitate17 ore ago

Șase migranți sirieni au fugit dintr-un centru de carantină din Mehedinți – Coronavirus

Șase sirieni au fugit dintr-un centru de carantină pentru COVID-19 din Drobeta Turnu Severin, relatează Mediafax. Migranţii au fost prinşi...

Actualitate19 ore ago

Cinci județe nu au avut niciun caz de COVID-19 raportat în ultimele 24 de ore. Cel mai mare număr de îmbolnăviri de la o zi la alta a fost înregistrat în București – Coronavirus

Cele mai multe cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în București, la polul opus, cinci...

Actualitate20 de ore ago

Champions League: CFR Cluj a aflat numele posibilului adversar din turul doi preliminar – Meci dificil – Fotbal

Luni a avut loc tragerea la sorți a meciurilor din turul doi preliminar al Champions League, fază a competiției unde...

Top Stiri Comisarul