Connect with us

Actualitate

Cursa pentru crearea vaccinului contra Covid-19 și componenta sa politică – Coronavirus

Comisarul

Publicat

pe

Industria farmaceutică se află într-o cursă globală, pentru vaccinurile și medicamentele împotriva Covid-19. Potrivit OMS, 28 de potențiale vaccinuri au fost deja testate pe oameni, dintre care șase sunt acum în studii la scară largă, cu mii de voluntari. Rusia se laudă cu primul vaccin anti-Covid aprobat, dar acesta este, în parte, contestat. Nici Germania nu se lasă mai prejos. Marți, compania biofarmaceutică din Mainz, Biontech și partenerul său american, Pfizer, au anunțat că încearcă aprobarea de piață a unui vaccin impotriva coronavirusului, în luna octombrie, după cum relatează Sueddeutsche Zeitung, ediția online.

Potrivit companiei, dacă rezultatele studiului clinic pe scară largă sunt pozitive, cererea de aprobare ar putea fi depusă încă la începutul ultimului trimestru, al acestui an. În urma anunțului, acțiunile companiei, aflate în cădere liberă, au crescut ușor.

Vaccinul americano-german

Studiul a înscris 30.000 de participanți, cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani. La prezentarea bilanțului trimestrial, CEO-ul Biontech, Ugur Sahin, a declarat că angajații săi au reușit să înceapă studiul, într-un timp record. Nu se știe însă, dacă vaccinul anti-coronavirus de la Biontech și Pfizer va fi lansat pe piață, în acest an.

Conform informațiilor proprii, costurile ridicate pentru proiectul de vaccin contra Covid-19 au adus mari pierderi companiei. Pierderea netă în trimestrul al doilea a fost de 88,3 milioane euro, lucru datorat și faptului că a fost sporit numarul de angajați.

BioNTech SE a fost fondată în anul 2008, având ca obiect central de activitate, dezvoltarea și producerea de tehnologii și medicamente pentru tratarea cancerului. Actualmente, compania are cca. 1.300 de angajati și este listată pe bursa americană Nasdaq, din octombrie 2019.

Dacă vaccinul împotriva Covid-19 este aprobat, Biontech și Pfizer au semnat deja acorduri de furnizare cu Marea Britanie, SUA, Japonia și Canada, pentru mai mult de 250 de milioane de doze de vaccin. Există, de asemenea, o opțiune pentru alte 500 de milioane de doze. Potrivit companiei, este teoretic posibil să pună la dispoziție milioane de unități de vaccin Covid-19, până la sfârșitul anului 2020.

Institutul Paul Ehrlich (PEI), care este responsabil pentru aprobarea vaccinurilor în Germania, rămâne încrezător în descoperirea unui vaccin împotriva noului coronavirus. „În prezent, estimez că vor exista aprobări la sfârșitul anului 2020 și la începutul anului viitor, cu condiția ca datele de testare în faza III să fie pozitive”, a declarat președintele PEI, Klaus Cichutek, publicației germane Redaktionsnetzwerk (RND). În așa-numitele studii de fază III, se verifică dacă un vaccin protejează efectiv împotriva infecției.

Și comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, se așteaptă ca primul vaccin împotriva Covid-19 sa fie disponibil până la sfârșitul acestui an.

Avansul rusesc

Rusia este prima țară din lume care a aprobat un vaccin împotriva coronavirusului, pentru utilizare pe scară largă. Vaccinul a fost testat doar pe câteva persoane, până în prezent.

Scoate Rusia primul vaccin din lume, împotriva Covid-19? Exact acest lucru pretinde președintele Putin, dând ca exemplu și faptul că fiica sa ar fi fost fost deja vaccinată.

Experții germani în domeniu spun însă că un vaccin fiabil nu va fi disponibil până, cel mai devreme, la sfârșitul acestui an. Admiterea unui vaccin, într-o etapă atât de timpurie, este contrară criteriilor internaționale. Abia la jumătatea lunii iunie, Institutul Gamaleja din Moscova a tratat un prim grup mic de voluntari cu vaccinul experimental – iar acum, aproximativ două luni mai târziu, vaccinul ar trebui să fie gata pentru piață?

Acest lucru este pur și simplu imposibil și contrazice standardele științifice stabilite, consideră experții internaționali. În faza a treia, vaccinurile sunt testate de obicei pe mii de voluntari, înainte de aprobare. Aparent, cercetătorii ruși au sărit pur și simplu peste această fază crucială. Testele efectuate cu mii de voluntari arată dacă un vaccin protejează cu adevărat și este bine tolerat.

Unii producători de vaccinuri au început deja această etapă finală, inclusiv Moderna din SUA, Biontech din Mainz, Germania, Astra-Zeneca din Marea Britanie, cu „vaccinul Oxford”. Toate aceste companii testează zeci de mii de voluntari, în SUA, Brazilia și alte țări cu un număr mare de infecții cu noul coronavirus.

Este posibil ca vaccinul rusesc să funcționeze – dar el poate oferi o protecție limitată, sau pot exista reacții adverse grave. Până în prezent, nu au fost publicate date din primele teste, astfel încât experții din străinătate nu pot evalua vaccinul. În orice caz, este puțin probabil să se afirme că nu au existat niciun fel de efecte secundare – cel puțin înroșirea la locul injectării sau febra ușoară ocazională, care sunt fenomene frecvente, la administrarea unui vaccin.

Detalii despre Sputnik V

Vaccinul rusesc împotriva coronavirusului a fost dezvoltat de Institutul de Stat Gamaleja pentru Epidemiologie și Microbiologie, din Moscova. Este un așa-numit vaccin vectorial. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, marți, la televizor, prima înregistrare la nivel mondial a unui vaccin, pentru utilizare pe scară largă împotriva coronavirusului. Cu numele „Sputnik V”, despre vaccin se spune că acesta comemorează primul satelit din spațiu pe care Uniunea Sovietică l-a lansat în 1957, înaintea SUA.

Vaccinul are abrevierea Gam-COVID-Vac Lyo. Este un vaccin vector bazat pe adenovirus. Un virus inofensiv – în acest caz adenovirusuri – este utilizat ca transportor în scopul de a introduce în organism informațiile genetice, pentru o proteină a virusului SARS-CoV-2. Scopul este de a determina sistemul imunitar să formeze anticorpi împotriva proteinei și să declanșeze alte reacții de apărare. În caz de contact cu SARS-CoV-2, organismul este pregătit și poate controla mai bine infecția.

După începerea pandemiei COVID-19, cercetătorii ruși au luat un fragment din materialul genetic al noului coronavirus SARS-CoV-2, care codifică informații despre structura proteinei S, care formează „coroana” virusului și care este responsabilă de asocierea cu celulele umane. „L-au inserat într-un vector cunoscut de adenovirus, pentru a-l introduce într-o celulă umană si a crea primul vaccin SARS-CoV-2 din lume”, se arată în descrierea vaccinului

Vectorii sunt vehicule care pot livra material genetic de la un alt virus, într-o celulă. Gena de la adenovirus care cauzează infecția este eliminată, în timp ce se introduce o genă care codifică o proteină dintr-un alt vârf de virus. „Acest element inserat este sigur pentru organism, dar totuși ajută sistemul imunitar să reacționeze și să producă anticorpi care ne protejează de infecție ”, se mai explică pesite-ul oficial al vaccinului înregistrat.

Pentru a asigura imunitatea permanentă, oamenii de știință ruși au venit cu ideea de a utiliza două tipuri diferite de vectori adenovirus (rAd26 și rAd5) pentru primul și al doilea vaccin, pentru a crește eficacitatea vaccinului. Vadim Tarasov, cercetător la Universitatea Sechenov din Moscova, unde s-au desfășurat testele, a declarat că țara sa „are un avans, deoarece a petrecut ultimii 20 de ani dezvoltând competențe în domeniu și încercând să înțeleagă cum se transmit virusurile“.

Tehnologia din spatele vaccinului rusesc se bazează pe adenovirusul care provoacă răceala comună. Proteinele de vaccin produse în mod artificial le replică pe cele din SARS-CoV-2 și „declanșează o reacție imună care este similară cu cea cauzată de coronavirusul în sine”, a precizat Tarasov. Nikolai Briko, unul dintre epidemiologii ruși din Ministerul Sănătății, a adăugat marți că acest vaccin nu a fost dezvoltat de la zero, deoarece „Institutul Gamaleja pentru Epidemiologie și Microbiologie, administrat de stat, are o bază serioasă și semnificativă de cercetare a vaccinurilor”, după cum a relatat agenția de știri rusă, TASS.

Kirill Dmitriev, șeful fondului de investiții rus, care este responsabil pentru finanțarea producției și dezvoltării vaccinului, a declarat agenției Interfax că studiul de fază III ar trebui să înceapă cu testarea în masă, prin urmare zeci de mii de voluntari ar trebui vaccinați într-o lună, prioritar profesorii și personalul medical. Potrivit președintelui Putin, vaccinarea „Sputnik V” ar trebui să fie „în întregime voluntară”.

Componenta politică a vaccinului

Cursa pentru vaccinul contra Covid-19 are, de multă vreme, o componentă politică. Rusia vorbește despre un „moment Sputnik”, iar Donald Trump le promite susținătorilor săi un vaccin făcut în SUA, tocmai la timp pentru alegerile din noiembrie.

Prin urmare, experții sunt îngrijorați că activitatea de cercetare ar putea fi supusă prea multor presiuni. Indiferent care țară riscă prea multe concesii în dezvoltarea vaccinului, consecințele ar fi resimțite la nivel mondial. Un vaccin neadecvat ar da apă la moară tuturor scepticilor vaccinării. Iar lansarea unui vaccin serios, dezvoltat ulterior, s-ar lovi, probabil, de mari rezerve.

Practic, întreaga lume așteaptă aprobarea vaccinării contra Covid-19. Dar nu toată lumea vrea să ia parte la aceasta. Rezistența la vaccinări este o problemă mare într-o serie de țări, ca și în SUA. Un sondaj recent, realizat de institutul american de sondaj, Gallup , și citat în presa germană, arată că un american din trei nu ar vrea să fie vaccinat împotriva Covid-19, chiar dacă vaccinarea ar fi gratuită. Rezultatele sondajului ar reflecta, în general, scindările din societatea americană, în funcție de preferințele partidului, etnia și locul de reședință.

Statele Unite sunt afectate economic și umanitar de pandemia Covid -19 mai grav decât aproape orice altă țară. Din cele 20 de milioane de infecții cu noul coronavirus confirmate la nivel mondial, una din patru se află în Statele Unite. Peste 163.000 de cetățeni americani au murit deja ca urmare a pandemiei, economia se confruntă cu cea mai grea criză de la Marea Depresiune – și nu există șanse de îmbunătățire rapidă a situației. Prin urmare, s-ar putea crede că cetățenii americani așteaptă cu mare nerăbdare vaccinarea împotriva noului coronavirus.

Însă numărul celor care nu doresc să fie vaccinați este surprinzător de mare: conform sondajului Gallup, 35% dintre respondenți au spus că nu doresc o vaccinare împotriva Covid 19, chiar dacă a este aprobată de Food and Drug Administration (FDA) și gratuită. Rezultatele sondajului efectuat între 20 iulie și 2 august ar reflecta și opinii de partid: în timp ce 81% dintre democrați se pronunță pro-vaccinare, iar 19% sunt contra, adversarii vaccinării printre republicani au o majoritate de 53%, comparativ cu 47 % respondenți favorabili vaccinării.

Dar și diferența după locul de reședință pare să joace un rol major. America predominant albă, din metropolele de coastă, este considerată cea mai importantă bază de putere a președintelui american, Donald Trump. Iar acolo, numărul persoanelor care nu vor sa fie vaccinate împotriva Covid-19 este deosebit de mare, atingând un procent de 44 %.

Gallup vede acest lucru ca un semnal alarmant: CDC, echivalentul american al Institutului Robert Koch din Germania, a stabilit deja că inegalitatea pe termen lung în asistența socială și de sănătate a făcut ca locuitorii din zonele rurale sa aibă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de Covid-19, sau de a suferi un parcurs de boală sever. În concluzie, virusul pare mai nemilos cu cei care nu au bani.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate14 minute ago

Retailer online: Redeschiderea școlilor crește vânzările de laptopuri, tablete și camere web cu 50%

Începerea noului an școlar a generat o creștere a vânzărilor de laptopuri, tablete și camere web cu aproximativ 50%, pe...

ActualitateO oră ago

Viktor Orban își declară susținerea pentru realegerea lui Trump: Democrații vor să impună lumii un ”imperialism moral” – Esential

Premierul Ungariei Viktor Orban și-a declarat luni susținerea pentru realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, acuzându-i...

Actualitate2 ore ago

Coronavirus în lume: SUA depășesc pragul de 200.000 de victime – Coronavirus

Bilanțul cazurilor de coronavirus, la nivel global, a ajuns luni la 31.239.588, din care 965.065 sunt decese, iar 22.833.523 sunt...

Actualitate3 ore ago

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor de Externe din statele UE – Politic

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa luni, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE, pe...

Actualitate4 ore ago

Primetime Emmy 2020 – Zendaya, desemnată cea mai bună actriţă într-un serial dramatic. Vezi și celelalte premii acordate – Film

Zendaya a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial dramatic, graţie interpretării sale din producţia de...

Actualitate5 ore ago

Ciprian Ciucu, candidatul dreptei la Primăria Sectorului 6, este invitat luni, de la ora 11.00, la interviurile HotNews LIVE – Administratie Locala

După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator. Atenţie! Logarea...

Actualitate6 ore ago

​Business report: România trece de azi la statutul de piaţă emergentă. Cum a ajuns Argeş de la 100 cazuri pe zi la numai 7. Puterea de a fi cine ești. Între „casa visurilor” și „cămașă de forță” – Finante & Banci

​Moment istoric. România trece la statutul de piaţă emergentă, de luni ● Cum a ajuns judeţul Argeş de la 100...

Actualitate7 ore ago

VIDEO Chelsea vs Liverpool 0-2 / „Dublă” pentru Sadio Mane – Fotbal

FC Liverpool, deţinătoarea titlului, s-a impus cu scorul de 2-0 pe terenul formaţiei Chelsea Londra, duminică, într-o partidă contând pentru...

Actualitate8 ore ago

Karolina Pliskova, înaintea finalei cu Simona Halep: „Simt că este suprafaţa ei, dar am mai învins-o pe zgură” – Tenis

​Jucătoarea cehă Karolina Pliskova a declarat, duminică, după ce s-a calificat în finala turneului de la Roma, că meciul pentru...

Actualitate9 ore ago

Adriana Săftoiu povestește că a fost mușcată de un câine în zona Băneasa din București. „Medicul de gardă mi-a zis: Sunteți a treia persoană în 2 ore, din aceeasi zonă” – Politic

Deputata PNL Adriana Săftoiu a scris duminică pe Facebook că a fost mușcată de un câine în timp ce se...

Actualitate10 ore ago

VIDEO Liga 1: FCSB vs FC Argeș 3-0 / Hat-trick pentru Dennis Man – Fotbal

Formaţia FCSB a învins, duminică seară, la Giurgiu, cu scorul de 3-0, echipa FC Argeş, într-un meci din etapa a...

Actualitate11 ore ago

Reuters: Administraţia Trump va anunţa luni noi sancţiuni împotriva Iranului – International

Administraţia Donald Trump va anunţa, luni, sancţiuni împotriva a zeci de persoane şi entităţi implicate în programele balistic şi nuclear...

Actualitate12 ore ago

​Atletism: România a câştigat 29 medalii la Campionatele Balcanice de la Cluj-Napoca – Alte sporturi

​Delegaţia României a câştigat 29 medalii, din care opt de aur, la Campionatele Balcanice de atletism, de la Cluj-Napoca, încheiate...

Actualitate13 ore ago

​VIDEO Liga 1: UTA Arad vs Poli Iași 2-3 / Oaspeții au câștigat după ce au fost conduși de două ori – Fotbal

​Formaţia Poli Iaşi a învins, duminică, în deplasare, cu scorul de 3-2, echipa UTA Arad, într-un meci din etapa a...

Actualitate14 ore ago

WTA Roma: Simona Halep o va întâlni pe Karolina Pliskova în finală – Care este scorul meciurilor directe – Tenis

Turneul de la Roma va avea parte de o finală între primele două favorite ale tabloului feminin, Simona Halep (1)...

Actualitate15 ore ago

Ce a declarat Simona Halep după calificarea în finala turneului WTA de la Roma – Tenis

Simona Halep a declarat, duminică, după calificarea în finala turneului de la Roma, că i-a scăzut un pic energia atunci...

Actualitate17 ore ago

Ce spune presa internațională după victoria Simonei Halep – Marca: „O jucătoare fără milă, care nu se opreşte când simte sânge” – Tenis

Marca a scris că Garbine Muguruza a jucat bine în meciul din semifinalele Internaţionalelor Italiei, dar nu a putut ţine...

Actualitate18 ore ago

Hackerii au divulgat datele personale a 1.000 de poliţişti din Belarus – International

Hackerii au divulgat datele personale a 1.000 de ofiţeri de poliţie din Belarus ca răspuns pentru represiunea manifestărilor de stradă...

Actualitate19 ore ago

Madrid, capitala europeană cu cea mai mare incidenţă de Covid-19. Mii de locuitori protestează faţă de noile restricţii ce vor intra în vigoare luni – International

Mii de locuitori din cartierele sudice ale Madridului afectate de restricţiile de mobilitate care vor intra în vigoare luni au...

Actualitate20 de ore ago

Nicușor Dan: ”În aceste alegeri avem de ales între Firea la Primărie sau Firea la pușcărie” – Politic

”În aceste alegeri avem de ales între Firea la Primărie sau Firea la pușcărie”, a declarat, într-o conferință de presă,...

Top Stiri Comisarul