Ce spune legea
Cel mai important aspect al Legii nr. 8/2016 este, conform E-juridic.ro, că aceasta nu este o pensie de serviciu, ci o pensie specială – care este de fapt o indemnizație lunară. „Această pensie specială pentru jurnaliști înseamnă 50% din pensia cuvenită la data retragerii din activitate și nu poate depăși două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Astfel, dacă ești jurnalist și te pensionezi, iar Casa de Pensii la care ești arondat îți calculează, să zicem, un beneficiu lunar de 1000 de lei pentru anii de muncă efectuați, vei primi încă 500 de lei în baza legii menționate mai sus. Având în vedere că salariul minim brut este la data scrierii acestui articol [septembrie 2019 – n.r.] 2080 de lei, indemnizația pentru jurnaliști nu poate fi mai mare de 5160 lei”, mai afirmă sursa citată.
Controversele
Din 2015 și până în prezent, mai multe articole de presă au vorbit atât despre (proiectul de) lege, cât și despre Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, singura organizație de jurnaliști recunoscută ca fiind de utilitate publică. În 2015, cu un an înainte ca legea să fie votată în Parlament și abrogată de președinte, Hotnews scria că proiectul lui Vochițoiu a fost depus în aceeași zi în care, la Camera Deputaților, a fost depus și proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari. Senatorul UNPR a afirmat, la vremea aceea, că este „o întâmplare nefericită” și că „nu are nicio legatură, nu a fost o chestiune de o zi”.
Mai mult decât atât, proiectul a fost susținut și de președintele UNPR, Gabriel Oprea, precum și de mai mulți colegi de partid ai lui Haralambie Vochițoiu.
Însă cele mai multe controverse sunt în jurul UZPR, întrucât este singura organizație care îndeplinește statutul necesar. PressOne scria, în 2016, că proiectul propus de UNPR-istul Vochițoiu a suferit o modificare, adusă de deputatul PSD Adrian Solomon, înainte de a trece de Parlament. Modificarea se referă la Articolul 1, Alineatul 9, care permite și jurnaliștilor cu pensii militare să primească indemnizația.