Connect with us

Actualitate

Raportul Freedom House Scădere a libertății în Ungaria și Polonia, nicio modificare în România / SUA, în jumătatea inferioară a țărilor libere: ”România se numără printre omologii săi” – International

Comisarul

Publicat

pe

Libertatea a înregistrat un declin în SUA și în întreaga lume în timpul pandemiei de COVID-19, rezultând că mai puțin de 20% din populația lumii trăiește într-o țară liberă, potrivit evaluării anuale a drepturilor politice și a libertăților civile, publicată de Freedom House miercuri.

Cel mai scăzut procent al populației lumii, din 1995 până în prezent, trăiește într-o țară liberă, iar trei sferturi trăiesc în țări în care libertatea scade, a declarat Michael Abramowitz, președintele Freedom House, o organizație non-profit care pledează pentru democrație și drepturile omului.

Un ușor declin în Polonia și în Ungaria / Nicio modificare în România

Raportul din 2021 evaluează toate țările din Balcanii de Vest ca fiind „parțial libere”, așa cum a făcut Freedom House în evaluarea sa de anul trecut. Noah Bouyon, analist la Freedom House, a declarat pentru BIRN că libertățile au scăzut ușor în unele țări din Balcanii de Vest, dar că imaginea a fost mixtă. În Serbia, libertățile au scăzut în mod special din cauza pandemiei, a spus Bouyon. „Am fost îngrijorați de instrumentalizarea restricțiilor înainte de alegerile parlamentare și apoi, când populația a protestat față de reintroducerea unor măsuri foarte dure, a existat multă violență din partea poliției, care ne-a îngrijorat”, a explicat el.

A fost observat un ușor declin în Kosovo, Albania și Bulgaria, precum și Serbia, în timp ce ușoare îmbunătățiri au fost constatate în Muntenegru, Macedonia de Nord și R.Moldova.

Nu s-a înregistrat nicio modificare în Bosnia-Herțegovina, Croația și România.

În Ungaria, singura țară a Uniunii Europene clasificată drept „parțial liberă” de Freedom House,
o serie de măsuri de urgență au permis executivului să guverneze prin decrete, în ciuda faptului că au fost neglijabile cazurile de coronavirus în țară până în toamnă, se arată în raport. „Printre alte greșite întrebuințări ale acestor noi puteri, guvernul a retras asistența financiară de la municipalitățile conduse de partidele de opoziție. Impulsul pentru o mai mare autoritate executivă a fost în concordanță cu graduala concentrare a puterii pe care premierul Viktor Orban a orchestrat-o în ultimul deceniu”, explică raportul.

Freedom House a constatat un ușor declin atât în Polonia, cât și în Ungaria. În Polonia, partidul de guvernământ a citat criza sănătății drept justificare pentru o încercare ilegală, în ultimul moment, de a ocoli comisia electorală și de a aranja unilateral votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale, se arată în raport. Deși acest lucru a eșuat și alegerile au avut loc la o dată ulterioară, acestea au fost afectate de utilizarea abuzivă a resurselor de stat și de acuzații penale împotriva activiștilor LGBT, adaugă raportul. Freedom House nu a observat nicio modificare în Republica Cehă, dar o ușoară îmbunătățire în Slovacia. Bouyon a spus că noul guvern slovac a făcut progrese în ceea ce privește activitățile anticorupție și sistemul judiciar. El a adăugat însă: „Suntem îngrijorați de carantinarea discriminatorie a anumitor așezări cu majorități rome din Slovacia”.

Raportul Freedom House notează că guvernul Turciei a continuat să contracareze disidența internă și a intervenit în votul prezidențial din nerecunoscuta Republică Turcă a Ciprului de Nord. De-a lungul frontierei turco-grecești, migranții și refugiații au suferit „respingeri” violente, fenomen văzut și la frontiera croato-bosniacă, se spune în raport.

Bouyon a spus că pandemia de COVID-19 va avea consecințe durabile pentru eforturile anticorupție și pentru drepturile omului. „În unele țări mai mult decât în altele, mulți oameni au fost arestați fie pentru încălcarea restricțiilor, fie, mai îngrijorător, pentru delicte de exprimare, cum ar fi răspândirea panicii”, a spus Bouyon. „Cred că aceste cazuri pot să fie foarte dăunătoare pentru drepturile omului dacă vor fi judecate la cote maxime”, a adăugat el. (Balkan Inside-preluare Rador)

THE WASHINGTON TIMES: Evaluarea realizată de Freedom House plasează SUA în jumătatea inferioară a țărilor libere, cu o tendință descendentă/ ”România se numără printre omologii săi”

SUA au obținut un scor de 83 în sistemul de 100 de puncte al Freedom House, care evaluează țările pe o scară de 40 de puncte pentru drepturile politice și o scară de 60 de puncte pentru libertățile civile. SUA au scăzut cu trei puncte față de anul trecut și cu 11 puncte în ultimul deceniu. „Acest declin, după cum veți vedea, a început înainte ca președintele Trump să preia funcția [și] nu va fi inversat în curând doar pentru că avem o nouă administrație”, a spus Abramowitz, potrivit Washington Post.

„SUA au de făcut un efort foarte serios ca țară pentru a consolida democrația aici, acasă, și pentru a ne afirma cu adevărat drept campion mondial al libertății”.

Autorii raportului au citat arestări în masă și violențe în timpul demonstrațiilor pentru justiție rasială din vara trecută, lipsa de transparență cu privire la tratamentul și prevenirea COVID-19, acuzațiile de fraudă ale alegătorilor lui Trump, ca răspuns la alegerile prezidențiale din noiembrie, și revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu, ca elemente care se numără printre cei mai preocupanți indicatori ai sănătății democrației SUA, citează Rador.

„Izbucnirea violenței politice în inima simbolică a democrației americane, incitată chiar de președinte, a aruncat țara într-o criză și mai mare”, se menționează în raport. „Fără a aduce atingere instalării unui nou președinte în conformitate cu legea și Constituția, Statele Unite vor trebui să lucreze energic pentru a-și consolida garanțiile instituționale, pentru a-și restabili normele civice și pentru a susține promisiunea principiilor sale de bază pentru toate segmentele societății, dacă vor să-și protejeze venerabila democrație și să recâștige credibilitatea globală”.

Întrebați cât de aproape au fost SUA de a intra în categoria „țară parțial liberă” a raportului, autorii principali Sarah Repucci și Amy Slipowitz au spus că SUA se află în jumătatea inferioară a țărilor libere și s-au îndreptat în jos, dar nu la nivelul inferior.

Repucci a spus că omologii Americii în urmă cu 10 ani erau democrații occidentale cum ar fi Franța și Germania. Acum, Croația, Ghana, Mongolia, Panama și România se numără printre omologii săi, a spus Slipowitz.

Abramowitz le-a declarat reporterilor că pandemia de COVID-19, influența crescândă a Partidului Comunist Chinez și diminuarea libertății în India au marcat unele dintre cele mai mari schimbări din ultimul an. El a spus că restricțiile anti-coronavirus i-au încurajat pe dictatori, care au folosit pandemia pentru a ajunge la putere și a-și consolida puterea. Grupul își publică raportul anual din 1973.

În timp ce poziția Americii a suferit un declin, se constată în raport, China autoritară și-a exercitat autoritatea în afara granițelor sale. „Influența nefastă a regimului în China, cea mai populată dictatură a lumii, a fost deosebit de profundă în 2020”, se spune în raport.

„Beijingul și-a intensificat campania globală de dezinformare și de cenzură pentru a contracara consecințele rezultate din acoperirea focarului inițial de coronavirus, ceea ce a împiedicat în mod grav un răspuns global rapid în primele zile ale pandemiei”.

Pentru țările democratice care doresc să contracareze China și alte țări autoritare în ascensiune, raportul a recomandat democrațiilor să investească în alianțe cu alte țări libere, să sporească sprijinul public pentru principiile democratice prin educație civică și să susțină mass-media liberă și independentă, printre alte demersuri. China l-a sancționat pe Abramowitz în august pentru activitatea sa la Freedom House, alături de alți 10 lideri politici și nonprofit americani. El a spus că acțiunile continue ale țării comuniste pentru a zdrobi Hong Kong-ul și a intimida disidenții din întreaga lume se resimte în afara granițelor Chinei.

India, cea mai populată democrație a lumii, a ajuns de la categoria „liberă”, la „parțial liberă” în raport. Premierul indian Narendra Modi a reprimat criticii și a folosit carantina anti-coronavirus pentru a înlătura lucrătorii migranți, potrivit Freedom House. „Mișcarea naționalistă hindusă aflată la guvernare a încurajat, de asemenea, transformarea musulmanilor în țapi ispășitori, acestora reproșându-li-se în mod disproporționat răspândirea virusului și confruntându-se cu atacuri ale mulțimilor împotriva lor”, se arată în raport.

„În loc să servească drept un campion al practicii democratice și o contrapondere la influența autoritară a unor țări precum China, Modi și partidul său conduc în mod tragic India către autoritarism”. Washington Post (preluare Rador)

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate22 de minute ago

O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte luni în ţară – Esential

O nouă tranşă de vaccin de la Pfizer/BioNTech, care constă în 511.290 doze, soseşte luni în România, vaccinurile fiind livrate...

Actualitateo oră ago

Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu reîncep luni cursurile; activităţile didactice – online – Educatie

Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu vor reîncepe luni cursurile online ale semestrului al doilea, notează Agerpres. Pentru...

Actualitate2 ore ago

​Business report: ​Afacerea Seringa. Most wanted de România. Și totuși, cine mai muncește la stat? Restructurarea TAROM: Niciun angajat concediat. Cum să trăiești o zi bună. Și să îți pui întrebările care contează – Finante & Banci

Afacerea Seringa ● Most wanted de România. Urmăriţi internaţional, dar liberi. De ce scapă unii infractori și inculpați ● România...

Actualitate3 ore ago

Digi24: Polemici și tensiuni în Napoli, capitala Camorrei. Se cuvine ca tinerii uciși de poliție să aibă picturi murale?

Ugo Rosso avea 15 ani când a fost ucis de un polițist militar, în centrul elegant al orașului Napoli. Acum...

Actualitate4 ore ago

Gheorghiță: 0,19% din numărul total al celor care s-au vaccinat cu ambele doze s-au infectat / Majoritatea au fost forme asimptomatice sau forme uşoare – Coronavirus

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că după cea de-a doua doză s-au infectat cu noul coronavirus şi...

Actualitate5 ore ago

Liviu Iolu (PLUS): Doar 30% dintre bătrâni şi bolnavi sunt vaccinaţi! Aştept comitetul de vaccinare şi pe domnul Cîţu să infirme. Premierul a intrat prea repede într-un exerciţiu de PR cu artificii şi zurgălăi – Coronavirus

Fostul purtător de cuvânt în Cabinetul Cioloş şi membru în Consiliul Naţional al PLUS Liviu Iolu a afirmat că doar...

Actualitate6 ore ago

Liga 1: Remiză între CSU Craiova și CFR Cluj / FCSB termină sezonul regulat pe primul loc – Fotbal

CSU Craiova și CFR Cluj au terminat la egalitate, scor 0-0, meciul disputat, duminică, pe stadionul „Ion Oblemenco”, în etapa...

Actualitate8 ore ago

​WTA: Veronika Kudermetova, campioană la Charleston / Maria Camila Osorio Serrano s-a impus la Bogota – Tenis

Veronika Kudermetova (38 WTA) a câştigat, duminică, primul titlu WTA al carierei, după ce s-a impus la Charleston. Tot duminică,...

Actualitate9 ore ago

Victor Gheorghiță: În două-trei zile vor fi disponibili și timpii de așteptare în platforma de vaccinare / Începând de marţi, vom avea circa 80.000 de persoane vaccinate zilnic – Radio – TV

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că platforma de vaccinare încă nu arată timpul de așteptare pentru...

Actualitate10 ore ago

Liga 2, play-off: Rapid București a urcat pe primul loc (4-1 vs Dunărea Călărași) – Fotbal

Formaţia Rapid București a învins, duminică, pe teren propriu, cu scorul de 4-1, echipa Dunărea Călăraşi, într-un meci din etapa...

Actualitate11 ore ago

Gabi Szabo, după ce CSM Bucureşti a ratat calificarea în Final Four: „Ai câştigat, continuă, ai pierdut, continuă!” – TeamBall

​Directorul CSM Bucureşti, Gabriela Szabo, a transmis un mesaj după ce echipa de handbal feminin a fost eliminată de CSKA...

Actualitate12 ore ago

O statuie a lui Isus mai înaltă decât cea din Rio de Janeiro este construită în Brazilia VIDEO – International

O nouă statuie a lui Isus este contruită în Brazilia, iar aceasta va avea o înălțime de 43 de metri...

Actualitate13 ore ago

ATP: Pablo Carreno-Busta, campion la Marbella / Lorenzo Sonego a câștigat turneul de la Cagliari – Tenis

Pablo Carreno-Busta (15 ATP) și-a respectat statutul de principal favorit și a câștigat al cincilea titlu al carierei, după ce...

Actualitate14 ore ago

CE Canotaj: România, aur în proba de 8+1 feminin / „Tricolorii”, argint în probele de 8+1 și patru rame – Alte sporturi

România a cucerit medaliile de aur în proba feminină de 8+1, duminică, la Campionatele Europene de canotaj de la Varese...

Actualitate15 ore ago

Cîțu așteaptă demisii după scandalul de la Spitalul Foișor: Să vedem dacă mai există onoare în România – Esential

​​Premierul Florin Cîțu așteaptă demisii după scandalul evacuării Spitalului Foișor, însă nu indică exact demisiile cui. Întrebat duminică dacă cineva...

Actualitate16 ore ago

Science Report: Lecția unui experiment eșuat – o specie invazivă „eradicată” revine și se răzbună – Mediu

Un studiu publicat în revista PNAS descrie eforturile – și eșecul – de eradicare a crabilor verzi europeni care invadaseră...

Actualitate17 ore ago

Ministrul Educației propune extinderea anului școlar din septembrie 2022, revenirea la trimestre și vacanță de vară mai scurtă – Esential

Ministerul Educației propune extinderea anului școlar din septembrie 2022, în condițiile în care predarea online nu a funcționat în mod...

Actualitate18 ore ago

Topul județelor după ultima raportare COVID-19. București – cele mai multe noi cazuri, în Gorj – cele mai puține – Coronavirus

Cele mai multe noi cazuri de COVID-19 raportate în ultimele 24 de ore au fost în București, respectiv 678, Capitala...

Actualitate19 ore ago

Roxana Mărăcineanu răspunde criticilor – Cine a cerut amânarea turneului de la Roland Garros – Tenis

​Ministrul delegat al Sporturilor din Franţa, Roxana Mărăcineanu, spune că nu instituţia pe care o conduce a cerut amânarea turneului...

Actualitate20 de ore ago

Swamp City. De ce au făcut doi băieți din Timișoara, pe banii lor, un documentar despre explozia scenei muzicale din acest oraș imediat după Revoluție – Muzica

​Documentarul autohton o duce bine, dacă ne luăm după premiile câștigate de producții precum „Collective” sau „Acasă, My Home”. Din...

Top Stiri Comisarul