Connect with us

Actualitate

Studiu Microsoft: Mai bine de jumătate dintre companiile din Europa Centrală și de Est nu au o strategie complexă de securitate cibernetică

Publicat

pe

Raportul Microsoft evidențiază provocările și oprtunitățile pe care le-au întâlnit companiile din regiune, inclusiv din România, în ceea ce privește securitatea cibernetică, pe măsură ce se adaptau la “noua realitate și la mediul de lucru hibrid

 

Organizațiile din Europa Centrală și de Est nu sunt pe deplin pregătite pentru a face față actualului context în ceea ce privește securitatea cibernetică, arată un nou raport Microsoft. În plus, potrivit acestui studiu, companiile din România (care au luat parte la cercetare) se situează sub media europeană, în ceea ce privește cele mai multe dintre componentele de securitate cibernetică analizate.

Astfel, raportul arată că mai bine de jumătate (58%) dintre companiile din regiune spun că în acest moment nu au o strategie complexă în ceea ce privește securitatea cibernetică. În România, doar 39,5% dintre companiile care au luat parte la cercetare au spus că au o strategie de securitate cibernetică completă; 6% dintre ele nu au o astfel de strategie, dar plănuiesc să conceapă una; iar 8% dintre acestea nu consideră că au nevoie de o strategie IT dedicată.

Studiul citat a fost realizat de compania IDC, la comanda Microsoft, la nivelul companiilor mici, mijlocii și mari din 6 țări din regiunea Europei Centrale și de Est și a analizat strategiile de securitate cibernetică ale acestora. Rezultatele arată că acestea sunt mai preocupate decât în trecut de aspectele care țin de securitatea cibernetică, multe dintre companii spunând că tranziția la munca de la distanță a crescut șanșele de apariție a potențialelor vulnerabilități: 79% dintre respondenții din regiune au indicat faptul că securizarea accesului la resursele organizaționale, de la domiciliu sau din alte locații, reprezintă principala lor arie de interes, depășind tradiționala securizare a dispozitivelor (i.e. clasicul antivirus / antimalware).

În ceea ce privește rezultatele pe România, studiul arată că, din acest punct de vedere, securizarea accesului la resursele organizaționale, de la domiciliu sau din alte locații, este principala arie de interes pentru 61% dintre respondenți.

De asemenea, multe dintre companii sunt în continuare îngrijorate în legătură cu amenințări de tip ransomware, malware și cu tentativele de phising, motiv pentru care orice inițiativă de consolidare a securității cibernetice a companiilor și a activelor lor trebuie să fie aibă la bază o strategie complexă, care să faciliteze reacții rapide. Riscurile cu impact și vizibilitate imediată, cum sunt atacurile ransomware, sunt principala provocare întâmpinată de companiile din România (47,5% versus 38% media regională), în schimb pericolele potențiale sau pe termen mediu și lung cum ar fi procedurile învechite (15% RO vs aprox. 30% regiune), lipsa vizibilității în flotele de dispozitive (0,5% RO vs 8% regiune) sau lipsa de consistență în aplicarea reglementărilor interne atât remote cât și fizic (5,5% RO vs 25% regiune) nu par a fi o îngrijorare pentru companiile din țara noastră. Consistența acestor cifre scăzute precum și procentul mare de companii care declară că „nu au întâmpinat probleme de securitate cibernetică” în România (32,5% – cel mai mare din regiune) pot indica însă o vizibilitate și educație insuficientă în domeniu, ceea ce poate fi un risc major și generalizat.

“Companiile ar trebui să aibă o abordare de tip Zero Trust”, este de părere Andrey Savchuk, Head of Enterprise Security, Compliance & Identity, Microsoft CEE, adăugând: “Acest lucru presupune ca identitatea utilizatorilor să fie verificată constant și accesul acestora la resursele organizaționale să fie limitat strict la ceea ce are fiecare dintre ei nevoie”.

În contextul în care apar constant noi amenințări de securitate, iar atacurile cibernetice devin tot mai complexe, pe zi ce trece, 54% dintre respondenții, de la nivelul întregii regiuni, spun că au în plan să migreze infrastructurile lor în cloud în decurs de doi ani. Această schimbare este un semn bun pentru companiile care își propun să-și mențină o abordare proactivă, în timp ce soluțiile cloud le asigură un nivel superior de securitate și actualizări mai rapide ale sistemelor de securitate. Cifrele generate în România, în schimb, sunt în continuare îngrijorătoare – doar 20% dintre companii declară că vor defini sau actualiza o strategie de securitate (comparat cu 46% media regională) și doar 9% vor nominaliza o persoană sau echipă de securitate dedicată (comparat cu 26% în regiune).

Studiul a mai arătat, de asemenea, că a devenit mai important ca atât angajații, cât și profesioniștii din IT să aibă competențe care să răspundă cerințelor actuale, cu atât mai mult cu cât managerii din Europa se așteaptă ca doar 5% dintre angajați să revină permanent la birou.

În 2020, 54% dintre companiile din regiune au organizat training-uri de securitate pentru angajații lor, mai puțin de 30% dintre ele aveau un program de avertizare asupra amenințărilor cibernetice și 15% nu au derulat astfel de programe. În același timp, numai 46% dintre companiile din România (care au participat la studiu) au organizat training-uri de securitate pentru angajați și 40,5% dintre acestea aveau un program de avertizare asupra amenințărilor cibernetice, în timp ce 12,5% dintre ele au spus că nu au derulat astfel de programe. Cu toate acestea, acest lucru pare să se schimbe, în contextul în care companiile prioritizează programele de skilling, considerând că astfel își pot consolida și nivelul de securitate cibernetică. Astfel, cercetarea mai arată că 68% dintre companiile din Europa Centrală și de Est (care au luat parte la studiu) au în plan să desfășoare programe de training privind securitatea cibernetică pentru angajații lor în decursul următorilor doi ani, iar 56% dintre acestea își propun să crească nivelul de cunoștințe tehnice în domeniul IT ale angajaților lor. În ceea ce privește România, rezultatele cercetării au arătat că 57,5% dintre respondenți vor să desfășoare programe de training privind securitatea cibernetică pentru angajații lor și 28, 5% vor să crească nivelul de cunoștințe tehnice în domeniul IT din organizație. În același timp, 10,5% dintre companiile din România nu consideră că este necesar să își îmbunătățească nivelul de securitate cibernetică.

“Cel mai probabil, angajații nu își dau seama de faptul că, atunci când se conectează de acasă la sistemele organizaționale, acțiunile lor pot afecta întregul sistem de securitate al companiei respective”, susține Andrey Savchuk. “Utilizarea aceluiași set de instrumente și programe la nivelul întregii organizații, poate să creeze frustrare și să afecteze productivitatea angajaților, iar soluțiile eficiente de securitate cibernetică pot reduce presiunea resimțită de angajați”.

Pentru mai multe informații privind studiul, și pentru a-l descărca, vă rugăm să accesați următorul link:  CEE cybersecurity landscape: keeping organizations secure in the new world of hybrid work – CEE Multi-Country News Center (microsoft.com)

Despre cercetare

Studiul “Microsoft 2020 Central and Eastern Europe IT Cloud Security” a fost realizat de compania IDC în perioada septembrie – noiembrie 2020, având ca respondenți lideri de afaceri, profesioniști din domeniul IT și al securității cibernetice, care activează în 1.500 de organizații din 6 țări din regiunea Europei Centrale și de Est: Rusia, Polonia, Cehia, Grecia, Ungaria și România.

Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate11 minute ago

Bihor: Planor căzut în apropierea unui aerodrom / Pilotul a murit

Un planor a căzut, duminică, în apropierea unui aerodrom din judeţul Bihor, iar pilotul nu a putut fi salvat. PlanorFoto:...

Actualitate2 ore ago

Novak Djokovic, calificare la pas în sferturile de finală la Roland Garros

Favorit numărul trei al turneului, Novak Djokovic nu a avut emoții în disputa cu peruanul Juan Pablo Varillas (94 ATP),...

Diverse7 ore ago

(P) Cauți Servicii stomatologice de calitate ? CabineteStomatologice.com te poate ajuta să găsești cel mai bun dentist!

Sănătatea dentară este un aspect crucial al stării generale a organismului. Căutând pe CabineteStomatologice.com, pacienții pot găsi cabinete ce oferă...

Actualitate9 ore ago

Greva din școli continuă, anunță sindicatele: „Nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi prioritate națională”

Sindicatele din Educație au anunțat că greva profesorilor continuă până când le sunt rezolvate solicitările privind atât salariile, cât și...

Actualitate11 ore ago

Cei 3 taikonauți chinezi au revenit pe Pământ după 6 luni petrecute la bordul stației spațiale Tiangong

Trei astronauți chinezi s-au întors în siguranță pe Pământ după o perioadă petrecută la bordul stației spațiale Tiangong, a informat...

Actualitate13 ore ago

Atac aerian al Rusiei duminică dimineață, respins în timp ce se apropia de Kiev

Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei, duminică dimineaţă, iar sistemele de apărare au respins toate rachetele...

Actualitate15 ore ago

Roland Garros: Calificare cu emoții în optimi pentru una dintre favorite – Rezultatele zilei la feminin

Tunisiana Ons Jabeur (7 WTA) a reușit calificarea în optimile de finală ale Roland Garros, deși a pierdut primul set...

Actualitate17 ore ago

Ovidiu Burcă, după o promovare nesperată cu Dinamo: „Vom sărbători trei zile și trei nopți”

Dinamo București a reușit după doar un an să promoveze în SuperLigă, iar un mare merit îl are antrenorul principal...

Actualitate19 ore ago

Roland Garros: Încă doi favoriți au părăsit turneul – Elevul lui Patrick Mouratoglou, calificare în optimi – Rezultatele zilei la masculin

Holger Rune și Casper Ruud s-au calificat sâmbătă în optimile de finală ale turneului Roland Garros, în timp ce Taylor...

Actualitate21 de ore ago

Situaţia respectării libertăţii religioase în Ucraina – raport al Departamentului de Stat al SUA

Guvernul Ucrainei poate restricţiona dreptul la libertatea de religie şi de cult, prevăzut în Constituţie, doar în „interesul protecţiei ordinii...

Actualitate23 de ore ago

Poliţia greacă a găsit cocaină în valoare de 3,2 milioane de euro în containere cu banane

Poliţia din nordul Greciei a confiscat zeci de pachete de cocaină ascunse în containere încărcate cu banane, care fuseseră expediate...

ActualitateO zi ago

Scumpirile de azi și inflația de acum 100 de ani / Sfaturile vremii: Fiecare să-și reducă trebuințele la strictul necesar, abandonând orice cheltuieli care nu sunt de absolută trebuință

În ianuarie 1922, o găină se vindea cu 28,4 lei. Aceeași găină, în decembrie 1922 o luai cu 32,4 lei....

ActualitateO zi ago

Mircea Lucescu, aproape de a semna cu un club mare din Europa – Ce funcție ar urma să ocupe acesta

Mircea Lucescu este foarte aproape de despărțirea de Dinamo Kiev, formația ucraineană reușind să prindă doar un loc de Conference...

ActualitateO zi ago

Roland Garros: Gabriela Ruse, în optimi la dublu

Gabriela Ruse s-a calificat în optimile turneului Roland Garros la dublu, după ce a învins alături de Marta Kostyuk perechea...

Deep Forest Fest Deep Forest Fest
DiverseO zi ago

Deep Forest Fest: Un festival muzical de neratat pentru iubitorii de muzică electronică

Deep Forest Fest, un eveniment de neuitat adresat iubitorilor de muzică electronică și nu numai, promite să ofere o experiență...

ActualitateO zi ago

„Pentru Rusia a fost o surpriză uriașă”. Ce a spus emisarul ucrainean la summitul de apărare din Singapore despre atacurile cu rachete și despre contraofensivă

Planurile Kievului pentru contraofensiva împotriva ocupației rusești rămân pe calea cea bună, în ciuda valului „fără precedent” de atacuri cu...

ActualitateO zi ago

ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale în 10 județe și cod galben de furtuni în mai multe regiuni – HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a transmis un cod portocaliu de ploi torențiale, valabil sâmbătă în zece județe, dar și un...

ActualitateO zi ago

Cele mai bine plătite 10 roluri din toate timpurile / Johnny Depp a făcut 68 de milioane de dolari spunând 661 cuvinte

În 2020, Dwayne Johnson ocupa primul loc pe lista Forbes a celor mai bine plătiți actori datorită celor 23,5 milioane...

Actualitate2 zile ago

Cel mai scurt război din lume. A durat fix 38 de minute

Cel mai scurt război din lume a fost purtat în 1896 între Marea Britanie și Zanzibar. A avut o durată...

Actualitate2 zile ago

Șeful Wagner acuză forțele rusești că au încercat să-i arunce în aer soldații

Evgheni Prigojin, liderul organizației paramilitare Wagner, care s-a aflat adesea în conflict cu conducerea militară rusă, pare să fi dus...

Top Stiri Comisarul