Connect with us

Actualitate

Anticorpi monoclonali și noi medicamente: iată care sunt aliații vaccinului Covid – Coronavirus

Comisarul

Publicat

pe

Analiza noutăţilor mondiale despre pandemie: tratamente în curs de aprobare și evoluția campaniei de vaccinare. Studii privind vitamina C și lactoferina. Raportul Cattolica-Stampa din această săptămână analizează pentru La Stampa în principal articole științifice internaționale privind evoluția luptei împotriva Covid. Rubin R., analizează într-un editorial posibilitatea de a efectua la domiciliu teste antigenice rapide, a căror utilizare a fost recent autorizată de FDA americană, care a aprobat deja 7, citează Rador.
Aceste teste sunt vândute în farmacii, însă pot se pot găsi și fără prescripție medicală pe rafturile supermarketurilor, sau printr-o comandă Amazon. Deși aceste teste sunt ușor de realizat și au rezultate aproape imediate, merită subliniat faptul că nu pot și nu trebuie să înlocuiască tamponul biomolecular, deoarece pentru aceste teste există un anumit număr de rezultate false negative, adică de persoane care, în ciuda faptului că sunt infectate, nu sunt detectate de test.

Motivele acestei false negativităţi sunt diferite și pot deriva atât dintr-un defect în colectarea probei, cât și din faptul că sunt efectuate într-o fază incipientă a infecției. Odată admise aceste limitări, totuși, se poate recunoaște că efectuarea testelor rapide la domiciliu s-ar putea dovedi un instrument important pentru conținerea pandemiei Covid-19 în contexte specifice.

Medicina personalizată

Caputo V. și alții abordează o chestiune care până acum a rămas în umbră din cauza datelor pandemiei și a gravităţii acesteia. E vorba de așa-numita medicină personalizată, sau de precizie. Acest tip de abordare, care a găsit o aplicare largă și pozitivă în alte contexte, cum ar fi oncologia, s-ar putea dovedi utilă și în cursul infecțiilor virale. În acest articol, în special, se face referire la o cinetică diferită a dispariției virusului SARS-CoV-2 legată de variante și la faptul că subiecții de sex masculin au o încărcătură virală mai mare dar și o scădere mai rapidă a acesteia.

Rolul vitaminei C

Al Sulaiman K și alţi cercetători, într-un studiu retrospectiv efectuat în Arabia Saudită pe 296 de pacienți cu forme severe de COVID-19, a demonstrat că utilizarea vitaminei C, desigur, împreună cu terapia standard, nu reduce mortalitatea, dar pare a fi asociată cu o incidență mai mică de tromboză venoasă și arterială. Aceste date, dacă sunt confirmate pe un număr de pacienți mai mare decât cel prezentat, ar putea sugera o posibilă utilizare, asociată cu alte terapii, a vitaminei C în anumite situații clinice.

Moll V. și alții au evaluat sindromul de burn-out psihologic, care se dezvoltă în contexte de urgență, în special la profesioniștii din domeniul sănătății, care sunt chemați să lucreze cu pacienți grav bolnavi, internați la terapie intensivă. Posibilitatea de a dezvolta burnout în terapie intensivă este, oricum deja mare în raport cu severitatea pacienților și cu stresul pe care îl generează la lucrătorii din domeniul sănătății, indiferent de situațiile de urgență.

Cu toate acestea, comparând ceea ce s-a întâmplat într-un context de terapie intensivă în 2017, din 2020, anul începerii pandemiei, s-a observat o creştere a suferinței psihologice (burn-out) la toate categoriile de lucrători din domeniul sănătății, angajați în secţiile de terapie intensivă, în special în cazul asistentelor medicale și a femeilor în general.

Medicamentul

O’Brien MP și alții au descris rezultatele privind utilizarea REGEN-COV administrat subcutanat la 753 de pacienți în 96 de ore de la diagnosticarea COVID-19 și le-au comparat cu un grup similar care nu primise medicamentul.

REGEN-COV este combinația a doi anticorpi monoclonali care, prin legarea în două puncte diferite ale proteinei spike, împiedică intrarea virusului. E vorba de casirivimab și indevimab. Utilizarea REGEN-COV a redus progresia infecției simptomatice la cei tratați (1,5% comparativ cu 7,8% la cei netratați). Acest rezultat este conform cu cele observate în cazul folosirii altor anticorpi monoclonali.

În viitor, se poate lua în considerare o utilizare timpurie a acestui medicament pentru a preveni formele severe ale bolii și poate, pentru profilaxia persoanelor cu risc la care răspunsul la vaccin poate să nu fie la fel de eficient. În cadrul aspectelor legate de terapia intensivă, Singhal L. și colaboratorii săi prezintă un algoritm de învățare automată și inteligență artificială menit să prevadă dezvoltarea sindromului de detresă respiratorie acută severă ARDS, care este una dintre cele mai grave complicații ale formelor avansate de COVID-19.

Aplicarea acestui algoritm, elaborat pe baza datelor obținute de la peste 35.000 de pacienți cu COVID-19, permite anticiparea acest sindrom cu aproximativ 12 ore înainte de apariția criteriilor clasice care îl definesc ca atare. Această abordare ar putea permite o intervenție terapeutică timpurie cu un prognostic îmbunătățit.

Vaccinuri

În ceea ce privește cercetarea privind vaccinurile, studiul realizat de El Sahly H.

M. și alții evidențiază eficacitatea protecției vaccinului Moderna care persistă cel puțin 5 luni. Limita acestui studiu constă în faptul că a fost realizat înainte de răspândirea variantelor mai recente și în special a variantei Delta. În orice caz, este interesant de observat că există o egalitate substanțială între evenimentele adverse după administrarea primei și celei de-a doua doze, ceea ce este oarecum în contrast cu ceea ce a fost raportat anterior.

Într-un studiu realizat în Israel, Dagan N și colaboratorii săi raportează că femeile însărcinate sunt protejate în egală măsură de vaccinul Pfizer, la fel ca și femeile care nu sunt însărcinate. Datele sunt extrem de interesante chiar dacă se așteptă, în mod evident, confirmarea din partea altor studii. În ceea ce privește studiile efectuate la copii, Mina Fazel și alții raportează o cercetare efectuată în Marea Britanie printr-un sondaj efectuat pe aproape 30.

000 de elevi cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani. Rezultatul arată că 50% dintre respondenți erau în favoarea vaccinării, 37% erau indeciși și 13% erau împotrivă. Cadrul care reiese din acest sondaj efectuat într-o țară europeană poate fi considerat reprezentativ şi pentru realitatea italiană.

Variante

Într-un studiu realizat din august 2020 până în august 2021 în Statele Unite, Siegel DA și alți cercetători au analizat tendința noilor cazuri, accesul la camera de urgență și internările în spitale ale copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-17 ani bolnavi de COVID-19.

S-a observat că, odată cu trecerea timpului și în raport cu apariția de noi variante cu o capacitatea mai mare de transmisie, rezultă o creștere a incidenței transmisiei, în special în grupa de vârstă 0-9 ani, cu apariția unor cazuri severe care necesită terapie intensivă. Studii precum acesta oferă elemente utile pentru a evalua mai bine raportul cost / beneficiu al vaccinării tinerilor. În ceea ce privește terapia, Peng J și echipa sa de cercetători au efectuat o meta-analiză a eficacității și siguranței clinice a trei medicamente imunosupresoare pentru tratamentul pacienților cu COVID-19: tocilizumab, sarilumab și anakinra.

Rezultatul acestui studiu este că tratamentul cu aceste medicamente reduce riscul de mortalitate fără a crește riscul de infecții secundare, cu excepția posibilei apariții a infecțiilor fungice. Tot pe acest subiect, este interesant de menționat că, în ultimele zile, AIFA a autorizat utilizarea acestor 3 medicamente la pacienții cu pneumonie SARS-CoV-2 moderată sau severă, sau cu condiții clinice care se înrăutățesc rapid.

În ceea ce privește infecțiile fungice, acestea ar putea fi consecința unui efect de potențare datorat cortizonului asupra imunosupresiei induse de aceste medicamente. În acest sens, va fi important să se pună în aplicare acțiuni de farmacovigilență pentru a evalua mai bine existența, sau nu, a acestui risc și, dacă este posibil, pentru a identifica procedurile ce permit reducerea acestuia.

Lactoferina

Într-un studiu efectuat, Rosa L și alți oameni de ştiinţă au demonstrat că tratamentul cu lactoferină reduce timpul de realizare a negativizării ARN în tamponul faringian. Acest beneficiu este evident doar la pacienții simptomatici sau semi-simptomatici, dar nu şi la pacienții asimptomatici. Cu toate acestea, există o serie de probleme critice: proiectarea retrospectivă a studiului, lipsa dovezilor beneficiului acestui tratament în reducerea simptomelor bolii, tratamentul simultan al lactoferinei cu alte medicamente.

Pentru această cercetare, precum și pentru altele care urmăresc utilizarea unui tratament eficient și versatil care să poată fi utilizat în afara unui spital, va fi necesar să așteptăm rezultatele studiilor randomizate, controlate, efectuate pe un eșantion mai mare de pacienți. Etti M și alți oameni de ştiinţă abordează un subiect extrem de important în ceea ce privește sănătatea globală și pentru care există încă multe motive de incertitudine: efectele COVID-19 în timpul sarcinii și asupra copilului.

Motivele acestei incertitudini stau în faptul că în momentul de față, datele disponibile sunt încă puține, motiv pentru care se lansează ideea formării unei rețele care să includă experți din 29 de țări care să poată defini prioritățile de cercetare în acest sector deosebit de relevant și delicat în această fază a pandemiei.

La Stampa (preluare Rador)

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate26 de minute ago

Ședință la Cotroceni: Impunerea certificatului verde în toate instituţiile publice, reducerea deplasărilor şi permiterea telemuncii, printre măsurile vizate – Coronavirus

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, responsabilii în gestionarea pandemiei şi a anunţat că se pregătesc restricţii...

Actualitate3 ore ago

​Business report: ​Guvernul Cîțu, record la alocări clientelare de bani. Îndreptățire și recunoștință. Biserica ortodoxă trebuie să decidă dacă e și creștină. ​Cu pixul pe Tratatul de la Maastricht. Capcanele plafonării prețurilor – Finante – Banci

Guvernul Cîțu a bătut recordul la alocările clientelare de fonduri. PNL a primit 65% din miliardul distribuit ● „În fața...

Actualitate5 ore ago

Champions League: Lionel Messi și-a regăsit strălucirea la PSG / Liverpool, victorie cu Atletico Madrid (Rezultatele zilei) – Fotbal

Chiar dacă nu a reușit încă să înscrie în Ligue 1, Lionel Messi o ajută din plin pe PSG în...

Exclusiv5 ore ago

De ce ar trebui sa investiti in noile iPhone13?

In calitate de pasionat de tehnologie, imi este usor sa ma entuziasmez cu privire la actualizarile iPhone-ului din acest an,...

Actualitate7 ore ago

Italia: Badantele care nu au certificatul verde trebuie să plece din casa în care lucrează şi locuiesc – International

Clarificarea a sosit printr-o faq (frequently asked question) a președinției consiliului şi priveşte un sector care, potrivit ISTAT, are 1,6...

Diverse8 ore ago

Produse moderne pentru îngrijirea unghiilor marca FSM

Anumite produse pentru îngrijirea unghiilor sunt recomandate, în special, saloanelor de înfrumusețare și celor pentru îngrijirea unghiilor. Alte genuri de...

Actualitate9 ore ago

Corneliu Porumboiu: Niciuna dintre acuzațiile care mi se aduc nu sunt adevărate / NU am supravegheat direct relațiile comerciale – Esential

Regizorul Corneliu Porumboiu, care a fost audita la DNA luni în legătură cu acuzații de evazine fiscală, spune că niciuna...

Actualitate11 ore ago

Cioloș: Fac un apel la parlamentari să voteze guvernul / Suntem singurii care ne-am asumat și am venit cu o soluție – Politic

Premierul desemnat pentru formarea guvernului a făcut un apel la parlamentari să ”depășească logica de partid” și să își revină...

Exclusiv12 ore ago

Zile cu obiceiuri culinare şi hranǎ verde, sǎnǎtoasǎ pentru ȋntreaga familie. Stilul #FocusToGreenEcoLife

Zile cu obiceiuri culinare şi hranǎ verde, sǎnǎtoasǎ pentru ȋntreaga familie. Stilul #FocusToGreenEcoLife – Ziarul Nationalul ...

Diverse12 ore ago

Cum să ne alegem perechea de ochelari protecție PC în funcție de fizionomie

Dacă simțiti nevoia să va protejați ochii de agresiunea constanța a luminii emanate de ecrane, nu exagerați deloc, ba chiar...

Actualitate13 ore ago

Ce a răspuns Simona Halep atunci când a fost întrebată dacă poate câștiga turneul WTA de la Moscova – Tenis

Simona Halep a debutat cu dreptul la WTA Kremlin Cup, sportiva noastră trecând după un meci de mare luptă de...

Actualitate15 ore ago

A murit artistul Ion Bârlădeanu, cunoscut pentru colajele sale pop art – Cultura

„Nea Ion Bârlădeanu a decis ca în această frumoasă zi de toamnă să se mute la dreapta viaţă. A fost...

Actualitate17 ore ago

USR: Avem o nouă majoritate USL în Parlament. PSD şi PNL resping braţ la braţ candidaţii propuşi – Politic

„Avem o nouă majoritate USL în Parlamentul României. PSD şi PNL resping braţ la braţ candidaţii propuşi de USR pentru...

Actualitate19 ore ago

FOTO Halle Berry, 55 de ani, apariție spectaculoasă în revista Elle – Showbiz

A împlinit 55 de ani în luna august, dar cu siguranță nu-și arată vârsta. Actrița Halle Berry a avut parte...

Actualitate21 de ore ago

Bilanțuri Covid record pentru acest val 4 în Bulgaria și Cehia / Record de decese în Ucraina – Coronavirus

Bulgaria a raportat marţi aproape 5.000 (4.979) de cazuri noi de infectare cu coronavirus, cel mai ridicat bilanţ zilnic consemnat...

Actualitate24 de ore ago

De ce medicamente vitale în tratarea COVID-19 lipsesc din spitale și, oricâți bani ai avea, este misiune aproape imposibilă să le procuri – Sanatate

Cineva drag se infectează, face o formă medie sau severă de COVID-19 și ajunge în spital. Dincolo de faptul că...

ActualitateO zi ago

Parlament: Candidaţii propuşi de Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri – audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate – Politic

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş vor fi audiaţi, marţi, în comisiile parlamentare de specialitate. Programul audierilor începe la...

ActualitateO zi ago

Dan Vîlceanu anunţă că liberalii vor fi prezenţi în sală la votul pentru învestirea Guvernului Cioloş, dar nu vor vota – Politic

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat că liberalii vor participa la votul pentru învestirea Guvernului Cioloş, dar nu...

ActualitateO zi ago

Letonia, ţară cu o rată slabă de vaccinare anti-Covid, anunţă lockdown – Coronavirus

Letonia, una din ţările din Uniunea Europeană cu un procent scăzut de persoane vaccinate anti-Covid-19, a anunţat un lockdown în...

ActualitateO zi ago

Champions League: U BT Cluj-Napoca, a doua victorie în grupa G (76-71 vs Brindisi) – TeamBall

​U BT Cluj, campioana României s-a impus, luni, pe terenul echipei italiene Happy Casa Brindisi, scor 76-71, în al doilea...

Top Stiri Comisarul