Connect with us

Actualitate

Politico: Ucraina: păcatul originar al NATO / Decizia de la București – Subiectele zilei

Comisarul

Publicat

pe

Pentru a doua oară în acest an Rusia a concentrat, estimativ, 100.000 de militari în jurul Ucrainei, determinând Washingtonul și Bruxelles-ul să lanseze avertismente tot mai răspicate de tipul „jos mâinile” în direcția președintelui Vladimir Putin.

Însă, pentru că în 2008 le-a promis Ucrainei și Georgiei primirea în NATO, fără a specifica cum sau când, alianța occidentală are în realitate partea ei de vină pentru aruncarea acestei regiuni est-europene – care a făcut multă vreme parte din Imperiul Rus și URSS – într-o stare de criză prelungită. Dar încă mai putem îndrepta greșeala.

La reuniunea lor de la București din 2008, sub presiunea intensă a președintelui american George W. Bush, liderii NATO au ignorat interesele istorice ale Moscovei și au încurajat la Kiev și Tbilisi iluzia unei protecții occidentale care avea să se spulbere în numai câteva luni. În ciuda opoziției Franței și Germaniei, aliații au făcut o promisiune pe care nu o puteau îndeplini, dar pe care nici n-o pot retrage fără consecințe devastatoare pentru imaginea lor.

Acea decizie de la reuniunea de la București a marcat probabil apogeul „momentului unipolar”, când SUA credeau că pot reconfigura lumea după principiile occidentale, ignorând avertismentele unor conducători precum președintele francez Jacques Chirac („Rusia nu trebuie să fie umilită”) sau Angela Merkel (trebuie să se țină cont și de „interesele legitime de securitate” ale Moscovei), scrie Politico, citat de Rador.

Rezultatul a fost amplificarea temerii Kremlinului de încercuire și de pierdere a zonelor-tampon [„adâncime strategică” în original – n.trad.] care i-au permis Rusiei să prevaleze asupra unor invadatori occidentali de două ori în două secole – Napoleon în 1812 și Hitler în 1941-1945.

Totodată nu a ameliorat securitatea Georgiei și Ucrainei – pentru Moscova nu pot exista niciodată suficiente asigurări din partea NATO cum că nu constituie o amenințare pentru Rusia, că scopul ei e pur defensiv și că armele ei nu vor fi niciodată folosite decât ca răspuns la un atac.

Așadar, în același an, când trupele rusești au zdrobit armata georgiană după ce președintele Mihail Saakașvili încercase nechibzuit să recucerească Osetia de Sud de la forțele rebele, nici America și nici NATO nu au sărit în ajutorul lui.

Similar, când Rusia a capturat și anexat Crimeea în 2014 ca răspuns la răsturnarea președintelui ucrainean rusofil de către manifestanți pro-europeni și a ațâțat o revoltă armată a separatiștilor din regiunea estică Donbas, Occidentul nu a făcut altceva decât să adopte sancțiuni și nu i-a oferit Kievului nici un sprijin militar.

Lecția a fost una clară: nici SUA și nici aliații europeni nu sunt dispuși să riște un război cu Rusia de dragul Ucrainei sau Georgiei. A admite acest fapt nu înseamnă conciliatorism, ci realism. A pretinde altceva ar fi o înșelătorie crudă.

Urmând același fir, președintele american Joe Biden a părut să semnaleze la prima sa reuniune NATO, în iunie, că orice pas menit a aduce Ucraina în alianță e complet înghețat. „Deocamdată exclus în chestiunea aceasta. Rămâne de văzut”, a declarat el după ce fusese presat să răspundă privitor la șansele de aderare ale Kievului. El a invocat în schimb necesitatea îndeplinirii criteriile, între care eradicarea corupției.

E evident că Biden e hotărât să reorienteze atenția strategică a Americii spre provocarea chineză și să nu se lase atras iarăși în angajamente militare mai consistente în Europa sau Orientul Mijlociu. În orice caz, acest lucru nu înseamnă că Ucraina ar trebui să fie abandonată în voia apetitului lui Putin de a restaura hegemonia rusească.

Țările occidentale, individual, și colectiv prin intermediul NATO pot ajuta totuși Kievul să-și consolideze propria armată pentru a descuraja agresiunea și să-și construiască o societate adaptabilă. Ele pot oferi instrucție, exerciții comune, echipamente și schimb de informații. SUA, Regatul Unit și Turcia ajută deja Ucraina să-și consolideze armata. Franța și Germania, care săptămâna aceasta au avertizat Rusia să nu recurgă la acțiuni militare, ar trebui să contribuie și ele la acest efort.

UE și NATO pot ajuta împreună Ucraina să-și întărească răspunsul la amenințările hibride, între care se numără dezinformarea, destabilizarea politică și atacurile cibernetice.

NATO a procedat corect extinzându-și prezența navală prin rotație și misiunile de patrulare aeriană la Marea Neagră după ce Rusia a anexat ilegal și a militarizat Crimeea, însă aliații ar trebui totuși să evite acțiunile provocatoare care măresc riscul de incidente datorate accidentelor sau erorilor – cum s-a întâmplat în iunie cu un distrugător britanic care a intrat în apele teritoriale ale Crimeii cu o echipă de filmare.

Ele ar trebui de asemenea să descurajeze Ucraina să-și folosească echipamentele nou achiziționate – cum sunt dronele înarmate furnizate de Turcia – pentru a încerca să schimbe prin forță o stare de fapt nesatisfăcătoare.

UE ar trebui să treacă în sfârșit de la exprimarea îngrijorării și avertismente verbale la adresa Moscovei la definirea unor sancțiuni economice potențiale pentru cazul în care Rusia ar lansa noi acțiuni militare împotriva Ucrainei. Noul guvern german, de exemplu, ar trebui să fie pregătit să pună în discuție viitorul gazoductului Nord Stream 2 – finalizat, dar încă neaprobat spre funcționare.

UE mai poate ajuta Ucraina cu fonduri suplimentare, acces la piață și sprijin pentru construcția instituțională. Ea poate și ar trebui să facă mai mult pentru încorporarea bazinului Mării Negre în rețelele ei paneuropene de transport și digitale. Ar trebui și să se implice politic mai mult la nivel înalt cu cei trei membri ai Parteneriatului Estic care au optat pentru o traiectorie pro-europeană: Ucraina, Georgia și Moldova.

Firește, nimic de justifică uzul de forță al Rusiei pentru modificarea frontierelor internaționale. La fel ca alți aspiranți dornici de a se face utili, Ucraina și Georgia au contribuit la misiunile NATO din Afganistan și Irak. Cu toate acestea, nu a fost niciodată clar cum ar putea contribui la securitatea regiunii nord-atlantice primirea unor țări care nu dețin controlul deplin asupra propriului teritoriu.

Actuala opoziție a Europei de Vest față de extinderea UE – chiar și cu statele Balcanilor Occidentali, cărora le-a fost promisă aderarea încă din 2003 – face ca aceste țări est-europene să nu aibă nici o perspectivă realistă de aderare în viitorul previzibil. Însă ele pot realiza o europenizare graduală prin integrarea economică și aliniere legislativă, cu condiția să-și eradicheze corupția, să-și depășească polarizarea politică și să se facă mai atractive pentru investitorii străini.

Apartenența la NATO însă, este și va rămâne un obiectiv prea ambițios.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate49 de minute ago

​Sărbători în pandemie: 92% dintre români se pregătesc să petreacă Sărbătorile acasă, 48% și-au redus bugetul față de anul trecut – Finante – Banci

Românii se pregătesc pentru al doilea an consecutiv să-și petreacă Sărbătorile în condiții de pandemie: mai mult acasă, decât în...

Actualitate3 ore ago

Sports Illustrated: Tom Brady a fost desemnat sportivul anului pentru a doua oară în carieră – Alte sporturi

Tom Brady, ​jucător de fotbal american la Tampa Bay Buccaneers, a fost desemnat, pentru a doua oară în carieră, sportivul...

Actualitate5 ore ago

În Franța, eSports nu mai sunt considerate jocuri de noroc – Play Responsibly

Esports este o piață cu o creștere fulminantă. O creștere atât de rapidă încât ridică probleme semnificative prin faptul că...

Actualitate7 ore ago

Cupa CEV: Arcada Galați s-a calificat în optimi / Dinamo București, eliminată – TeamBall

​Arcada Galaţi s-a calificat în optimile de finală ale Cupei CEV la volei masculin, deşi a fost învinsă de echipa...

Actualitate9 ore ago

Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile, de astăzi. Noile măsuri care intră în vigoare: Fără carantină de noapte pentru navaccinați, acces în mall sau la restaurant și cu test COVID, liber la petreceri de Crăciun și Revelion – Esential

Starea de alertă în România este prelungită cu încă 30 de zile, începând de astăzi, când intră în vigoare noi...

Actualitate11 ore ago

Infracţiunile împotriva pădurarilor vor fi egale în faţa legii cu ultrajul / Parlamentul a aprobat un proiect de lege de a creşte pedepsele penale împotriva celor care atacă pădurari – Mediu

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că în Parlament a fost votat proiectul de lege care asimilează cu ultrajul atacurile asupra...

Actualitate13 ore ago

În Rusia a fost descoperit la lilieci un coronavirus capabil să infecteze celulele umane – Stiintele vietii

Oamenii de știință din SUA au descoperit că coronavirusul Khosta-2, care infectează liliecii mici cu potcoavă din Rusia, este capabil...

Actualitate16 ore ago

WSJ: De ce lira turcească cade precum o stâncă? – Business

În timp ce guvernul încheie acorduri cu ţările din Golf pentru a putea ridica în picioare lira turcească, care pierde...

Actualitate18 ore ago

Volei feminin: Volei Alba Blaj, victorie importantă în optimile Cupei CEV / CS Medgedia, cu un pas în sferturile Cupei Challenge – TeamBall

​Volei Alba Blaj a învins-o în deplasare pe PAOK Salonic, cu scorul de 3-1, miercuri seara, în prima manşă a...

Actualitate20 de ore ago

Ciolacu despre taxa de solidaritate: Există această discuție în continuare / Am prins în programul de guvernare că vom vorbi anul viitor dacă se impun noi taxe sau nu – Politic

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, după ședința Coaliției că s-a ajuns la un consens pe tema numirii prefecțiilor...

Actualitate22 de ore ago

fanatik.ro: Povestea lui Filip Cristian, puștiul care a ajuns milionar la 19 ani/ "Visul meu este să devin primul trilionar"

Acum 4 ani, în preajma Crăciunului, Filip Cristian mergea la colindat, împreună cu fratele său, pentru a strânge bani pentru...

Actualitate24 de ore ago

ONU: Vaccinarea forțată nu poate fi niciodată acceptabilă – Coronavirus

Vaccinarea obligatorie trebuie să respecte întotdeauna drepturile omului, iar vaccinarea forțată nu poate fi niciodată acceptabilă, a avertizat miercuri Înaltul...

ActualitateO zi ago

Un an de la administrarea primului vaccin anti-Covid: Ce spune Margaret Keenan, bunicuța de 91 de ani ce a fost vaccinată în Marea Britanie – Coronavirus

Prima persoană din lume care a fost vaccinată împotriva coronavirusului cu un vaccin anti-Covid autorizat, Margaret Keenan, i-a îndemnat miercuri...

DiverseO zi ago

Generatoare de curent Rotakt – Caracteristici şi aplicabilitate

Un generator electric este un dispozitiv folosit pentru a produce energie electrică. Această energie poate fi stocată în baterii sau...

ActualitateO zi ago

„Alo, Alexa? Nu îmi merge soneria!”: Clienții Amazon au criticat dur compania după căderea de marți a serverelor – Companii

Utilizatorii Amazon au criticat dur compania pe platformele social media după ce au pierdut accesul la serviciile de monitorizare a...

ActualitateO zi ago

Ce să ai în vedere dacă vrei să faci cadou un parfum cu ocazia Crăciunului – Finante – Banci

Moș Crăciun se apropie și multe persoane se gândesc la cadourile pe care vor să le facă apropiaților. Una dintre...

ActualitateO zi ago

Situația din Ucraina: Nord-Stream 2 a devenit o pârghie principală a SUA contra Rusiei – International

​Mult timp ţintă a criticilor diplomaţiei americane, controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, în privinţa căruia preşedintele...

ActualitateO zi ago

​Business report Cu cât vei plăti în plus la carburant de la 1 ianuarie. Detalii scandaloase din ancheta în cazul furtului din creşe. Angajații Elcen vor majorări salariale de 40%. Alimentele în 2022: Orice scumpire se vede la raft în maxim 3 luni. Drept de vot de la 16 ani? Expert: Nu cred că este o prioritate – Finante – Banci

​Prețurile la alimente în 2022: Orice scumpire se vede ”la raft” în maxim 3 luni ● Guvernul scumpește benzina și...

Actualitate2 zile ago

Aprobare europeană pentru un anti-inflamator contra Covid-19 – Coronavirus

Laboratorul Roche a primit de la organismul european de reglementare o omologare a anti-inflamatorului său Actemra/Roactemra (tocilizumab) recomandat contra formelor...

Actualitate2 zile ago

Sinteza unui ”dialog al surzilor”: Biden îl amenință pe Putin cu sancțiuni dure, președintele rus își menține cerințele – International

Dialogul de două ore a fost „util”, potrivit consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan, și „franc și profesionist”, potrivit...

Top Stiri Comisarul