Connect with us

Actualitate

Cum a reușit Apple să ajungă la 3.000 de miliarde dolari capitalizare – IT

Comisarul

Publicat

pe

Apple a devenit prima companie care reușește să ajungă la 3.000 de miliarde de dolari capitalizare de piață, iar asta înseamnă că valorează de 12 ori mai mult decât PIB-ul României sau cu 20% mai mult decât PIB-ul Franței. Este o realizare, mai ales că Apple nu a lansat vreun produs revoluționar în ultimul an, dar a construit un excelent ”mecanism” de a face bani. Sunt mai multe explicații, iar un rol important îl are Tim Cook care, deși nu are carisma lui Steve Jobs, a dovedit că a putut transforma Apple într-o ”mașinărie” extrem de eficientă.

Profitul net al Apple a fost de 95 miliarde dolari anul fiscal trecut, cu peste 60% mai mult decât în 2020 și de aproape trei ori mai mult decât în 2013. Spre comparație, în 2007, anul de lansare al iPhone-ului, profitul net a fost de doar 3,5 miliarde dolari.

Cum a crescut cifra de afaceri a Apple
2004: 8,2 miliarde dolari
2007: 24,6 miliarde dolari
2010: 65,2 miliarde dolari
2013: 170,9 miliarde dolari
2015: 233 miliarde dolari
2017: 229,2 miliarde dolari
2019: 260,1 miliarde dolari
2021: 365,8 miliarde dolari

Un salt uluitor

În ianuarie 2007 se lansa prima generație iPhone, iar compania era evaluată la 73 miliarde dolari, de peste 40 de ori mai puțin decât acum. În ultimul an fiscal complet, Apple a vândut iPhone-uri în valoare totală de 192 miliarde dolari, creștere de 40% față de anul precedent.

Compania spune că a investit 82 miliarde de dolari în cercetare în ultimii cinci ani, iar numărul de angajați a ajuns la 154.000, cu 38.000 mai mare decât acum cinci ani.

Un analist citat de New York Times a caracterizat foarte bine Apple ca fiind ”the greatest cash machine in history”, ”cea mai grozavă mașină de bani” creată vreodată. Apple a reușit asta FĂRĂ a lansa o mulțime de produse noi despre care s-a tot vorbit, cum ar fi un autoturism electric, ochelari de realitate virtuală sau un televizor Apple.

Apple a făcut bani mulți și fiindcă nu a făcut achiziții de companii super-scumpe și nici nu a construit fabrici uriașe în SUA, lucruri care ar fi costat enorm.

Apple este ”șefa” unui club select, fiindcă doar câteva companii au depășit pragul de 1.000 miliarde dolari: Microsoft, Google, Alphabet, Saudi Aramco. Facebook (mai nou Meta) este aproape de 1.000 miliarde.

Apple a ajuns aici și datorită dinamicii pieței bursiere care a dus la creșterea fără precedent a acțiunilor companiilor tech și a celor producătoare de mașini electrice (cum este Rivian care era evaluată la 80 miliarde dolari deși nu începuse producția de serie.

Apple a atins ”borna” de 1.000 de miliarde dolari la 42 de ani de la înființarea sa, adică în august 2018, iar atunci puțini s-ar fi așteptat ca în doi ani compania să ajungă la o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde în doar doi ani. Acum, la 17 luni de la acel prag, Apple a devenit prima companie care a atins pragul de 3.000 de miliarde dolari capitalizare de piață.

3.000 de miliarde de dolari fără a fi lansat în ultimii ani vreun nou produs revoluționar

Ei bine, Apple a reușit să-și tripleze valoarea în nici trei ani, deși nu a lansat vreun produs revoluționar în acest timp. Chiar și fără un produs ”fanion” cu totul nou, șefii Apple au arătat că știu să fructifice produsele revoluționare din era Jobs.

Apple a crescut și într-un context în care toate marile companii de tehnologie au avut de câștigat de pe urma faptului că milioane de oameni au lucrat și mulți încă lucrează de acasă și au mare nevoie de aplicații video și diverse aplicații de business.

Investitorii au mare încredere în marile companii tech în această perioadă economică tulbure, fiindcă aceste companii sunt bogate, flexibile și au un model de business puternic, bazat pe digital. Cei cinci giganți – Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet și Facebook – și-au crescut capitalizarea în total cu câteva mii de miliarde de dolari în acești aproape doi ani de pandemie care au ”devastat” alte domenii economice.

Când Tim Cook a preluat conducerea Apple în 2011, după moartea lui Steve Jobs, mulți au spus că se va vedea faptul că la șefia companiei nu mai este un vizionar care să aducă în piață produse uimitoare. Chiar dacă Tim Cook nu are carisma lui Jobs, el s-a dovedit un excelent organizator al lanțurilor de producție, a extins prezența companiei în China și a adăugat mai multe domenii din care compania să facă bani, astfel că atunci când vânzările de iPhone-uri au început să scadă, vânzările totale ale Apple au continuat să crească.

Tim Cook a dovedit că Apple poate să prospere financiar și fără a aduce pe piață produse cu totul noi și revoluționare. Însă el a reușit să rețină tot mai mulți useri în ecosistemul Apple și să-i facă să cheltuiască tot mai mult, fie diversificând serviciile disponibile, fie la unele Apple mărind tarifele de abonament.

Foarte mulți useri rămân în ecosistemul Apple când își schimbă telefonul sau tableta și deci generează vânzări pentru Apple, fie că este vorba de un iPhone, un iPad, un Mac, accesorii sau abonamente video. În plus, userii sunt nevoiți să-și schimbe telefonul la 2-3 ani fiindcă bateria ține mai puțin sau procesorul nu mai face față celor mai noi jocuri.

Serviciile sunt de bază

Apple s-a axat mult pe servicii în ultimii ani, iar acest lucru s-a văzut, vânzările din servicii totalizând 18 miliarde dolari trimestrul trecut, în timp ce vânzările totale de iPhone-uri au fost de 39 miliarde dolari. Cifra de afaceri a fost de 83 miliarde dolari.

Investitorii au fost impresionați de faptul că a crescut numărul de useri pentru mai multe servicii, spre exemplu Apple Music, iCloud, Apple TV+ și Apple Arcade.

Nu trebuie să uităm nici că Apple face bani buni din accesorii, prețurile lor nefiind mici, iar o parte importantă din venituri sunt generate și de tot mai controversatul comision de 30% perceput dezvoltatorilor de aplicații din App Store.

O altă explicație a succesului Apple ține de faptul că a reușit să răscumpere foarte multe acțiuni, mai exact în valoare totală de 488 miliarde dolari în ultimul deceniu, mai mult decât orice altă companie. Buy-back-ul de acțiuni duce, în general, la creșterea cotației acțiunilor companiei mai ales fiindcă rămân mai puține acțiuni de tranzacționat, iar în cazul Apple arată și forța companiei, fiindcă a răscumpărat în opt ani acțiuni în valoare de 360 miliarde dolari.

Capitalizarea Apple de-a lungul anilor

iunie 2007: 100 miliarde dolari
ianuarie 2009: 73 miliarde dolari
ianuarie 2011: 300 miliarde dolari
septembrie 2012: 636 miliarde dolari
iunie 2013: 379 miliarde dolari
mai 2015: 750 miliarde dolari
mai 2016: 500 miliarde dolari
august 2018: 1.000 miliarde dolari
mai 2019: 800 miliarde dolari
februarie 2020: 1.400 miliarde dolari
martie 2020: 999 miliarde dolari
august 2020: 2.168 miliarde dolari
noiembrie 2020: 1.843 miliarde dolari
august 2021: 2.500 miliarde dolari
octombrie 2021: 2.382 miliarde dolari
ianuarie 2022: 3.000 miliarde dolari

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate19 minute ago

De ce nu reușește Ucraina să combată cu succes superioritatea artileriei rusești

La aproape șase luni de la invazia la scară largă, avansurile trupelor ruse rămân în general modeste. Dar, în ciuda...

Actualitate2 ore ago

Ministrul Digitalizării: Primesc zilnic această întrebare – când scăpăm de dosarul cu şină? Se va întâmpla în ani de zile

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a dezvăluit că zilnic semnează „munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi...

Actualitate5 ore ago

Cum să comanzi la restaurant ca un expert în științe economice

În secolul al XIX-lea, când gânditori europeni începeau să elaboreze principiul economic al diminuării utilității marginale, probabil că nu se...

Actualitate7 ore ago

VIDEO Mii de peşti morţi pe fluviul Oder, care traversează Germania şi Polonia. Temeri privind un „dezastru” ecologic

Mii de peşti morţi plutesc pe fluviul Oder, care traversează Germania şi Polonia, stârnind temeri cu privire la un „dezastru”...

Actualitate9 ore ago

VIDEO Kabul: Talibanii au dispersat violent un protest al femeilor care cereau „pâine, muncă și libertate”

Luptători talibani au tras în aer pentru a dispersa o manifestație a femeilor care cereau dreptul la muncă și la...

Exclusiv14 ore ago

Vrei să te apuci de agricultură, dar nu știi de unde să începi ? Iată 3 idei ce-ți vor veni în ajutor pentru a consolida, și a păstra, o grădină de vis

Agricultura, pe lângă practicabilitatea sa, și roadele evidente pe care ni le oferă, poate însuma, pentru o anumită categorie de...

Actualitate21 de ore ago

Tamponare în lanț între 9 maşini şi un camion, pe A1 / O singură persoană prezintă leziuni minore

Nouă maşini şi un camion s-au ciocnit, vineri seară, pe Autostrada Bucureşti – Piteşti, la kilometrul 96. Din primele date,...

Exclusiv21 de ore ago

Cum prelungești durată de viață a componentelor mașinii tale? Despre rulmenți auto, plăcuțe de frână și baterii

Atunci când vorbim despre mijloace de transport eficiente, mașinile se regăsesc în topul listei pentru că ne sunt cele mai...

Actualitate23 de ore ago

Frontex: Numărul intrărilor ilegale în UE a crescut cu 86% în primele şapte luni din acest an

Numărul de intrări ilegale în Uniunea Europeană a crescut în intervalul ianuarie-iulie 2022 cu 86% faţă de aceeași perioadă a...

ActualitateO zi ago

Novartis: Două decese ale unor copii tratați cu Zolgensma, cel mai scump tratament din lume

Gigantul farmaceutic elvețian Novartis a avertizat autoritățile din domeniul sănătății cu privire la decesul a doi copii tratați cu Zolgensma,...

ActualitateO zi ago

Trump afirmă că „problema armelor nucleare este o farsă” după un raport al Washington Post

Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri pe rețelele de socializare că „problema armelor nucleare este o farsă”, răspunzând...

ExclusivO zi ago

Samsung prezintă Galaxy Z Flip4 și Galaxy Z Fold4: Cele mai versatile dispozitive ce schimbă modul de interacțiune cu smartphone-urile

Samsung depășește așteptările cu cea de-a patra generație de pliabile aducând productivitate crescută, noi opțiuni de personalizare și experiențe FlexCam...

ActualitateO zi ago

SuperLiga: Programul etapei a șasea – Echipele calificate în play-off-ul Conference League vor juca în aceeași zi

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat, vineri, programul etapei a şasea a Superligii, iar CFR Cluj, CSU Craiova și FCSB...

ActualitateO zi ago

O nouă condamnare în cazul răpirii câinilor cântăreței Lady Gaga: 6 ani de închisoare pentru un bărbat care și-a recunoscut fapta

Un al doilea bărbat acuzat că ar fi atacat violent un angajat al cântăreţei americane Lady Gaga pentru a-i fura...

ActualitateO zi ago

Unul dintre cei mai promițători producători de mașini electrice a anunțat pierderi record

Rivian, producător de mașini electrice la care au investit giganți precum Amazon și Ford, a anunțat pierderi de 1,7 miliarde...

ExclusivO zi ago

Cum să ai grădina perfectă. Sfaturi și trucuri utile

Perioada de lockdown de la începutul pandemiei a afectat, iremediabil, viețile tuturor, schimbând percepția asupra locuințelor radical. Dacă până în...

Actualitate2 zile ago

Campionatul European de Natație pentru seniori: Programul transmisiunilor TV – Când intră în bazin David Popovici

Campionatul European de Natație pentru seniori de la Roma a început deja, iar vineri vor concura cinci tricolori, printre care...

Actualitate2 zile ago

Atentatul de la Jocurile Olimpice de la Munchen: Familiile victimelor vor boicota ceremoniile de comemorare

Familiile victimelor atentatului de la Jocurile Olimpice de la München vor boicota comemorările de anul acesta din Germania, care marchează...

Actualitate2 zile ago

SuperLiga: FC Argeş vs. FC U Craiova 1948. „Vulturii”, invincibili în Trivale

FC Argeş – FC U Craiova 1948, meciul care deschide etapa a 5-a din SuperLigă, este programat, vineri, 12 august,...

Actualitate2 zile ago

La Liga: Osasuna vs. FC Sevilla. Începe spectacolul din Spania

Osasuna și FC Sevilla se întâlnesc, vineri, 12 august, de la ora 22:00, în meciul care deschide sezonul 2022-2023 al...

Top Stiri Comisarul