Workstationurile reprezintă o investiţie destul de mare pentru o companie într-un context economic complicat. Şi nu ai nevoie de un singur workstation, ai nevoie de cel puţin 5-10, dacă nu mai multe, în funcţie de numărul de angajaţi care le vor folosi şi de ceea ce ai de făcut cu ele.
Cât costă un workstation bun?
În medie, în prezent, un workstation bun şi eficient ajunge să coste undeva între 20.000 RON şi 50.000+ RON. Suma poate părea una destul de mică, dar dacă înmulţeşti costurile per unitate cu mai multe unităţi cumpărate vei vedea că pe factura finală vei avea o sumă foarte mare plătită pentru workstationuri. Există și workstationuri mai accesibile precum HP Z620 refurbished, care necesită o investiție de 5 până la 10 ori mai mică per unitate.
Amortizarea investiţiei în workstationuri e posibilă în condiţiile în care ai profit şi reuşeşti să ai rezultate mult mai rapide ca înainte odată ce ai început să le foloseşti. Dar cât de repede amortizezi investiţia într-un workstation? Nu există un răspuns clar la această întrebare. Depinde de foarte mulţi factori, de cum sunt folosite workstationurile, de randamentul dat, de sarcinile la care le vei utiliza zi de zi.
Într-un scenariu optimist, recuperezi investiţia într-un workstation în câteva luni, două sau trei să spunem, poate mai puţin de două luni, dar doar dacă ai şi venituri mari şi profit, dacă ai companie mare care are clienţi mulţi şi cererea e mare. Te gândeşti că ai cumpărat mai multe workstationuri, nu doar unul. Un scenariu mai apropiat de realitate este cel în care recuperezi investiţia în 2-3 ani, dacă ai o companie mai mică şi nu ai cumpărat foarte multe workstationuri.
Până la urmă productivitatea şi modul în care ştii să foloseşti workstationurile, cât de bine sunt instruiţi angajaţii şi ştiu să le folosească în mod corect, toate vor influenţa amortizarea investiţiei. Mai depinde şi ce configuraţie ai, cât de puternice sunt workstationurile pentru care ai optat, în ce domeniu activezi.
Amortizarea investiției se face în funcție de utilizarea workstationului
În teorie ar trebui să recuperezi banii daţi pe workstationuri destul de repede pentru că lucrezi mai repede, mai eficient și poți folosi mașini virtuale cu mai multe OS-uri, pentru că ai procesoare puternice, stocare rapidă SSD, nu ai erori pentru că ai memorie RAM ECC, rezistenţa la uzura e mult mai mare în cazul unui workstation.
Înainte să cumperi un workstation sau mai multe ar fi bine să iei în considerare toate aceste variabile şi dacă te gândeşti la recuperare rapidă a cheltuielilor cu ele ar trebui să vezi dacă te bazezi pe veniturile şi pe profitul pe care îl ai pe minim 6 luni sau 1 an. Dacă ai neapărată nevoie de un workstation, cu siguranță îți vei recupera într-un timp scurt investiția. Altfel, poți alege dintre computerele noi de pe piață care au specificațiile potrivite activității tale principale.