Connect with us

Actualitate

Studiu Deloitte: asigurătorii se confruntă cu provocări legate de creștere și de profitabilitate în 2023, dar au și oportunități generate de asigurarea riscurilor cibernetice, de tranziția către energia verde și de noile standarde de raportare

Comisarul

Publicat

pe

  • Companiile de asigurări generale au raportat creșteri ale veniturilor, dar profitabilitatea lor este afectată de o serie de factori
  • Pentru companiile de asigurări de viață, creșterea primelor subscrise generată de pandemie se află acum într-o perioadă de încetinire

Creșterea și profitabilitatea asigurătorilor vor fi cel mai probabil afectate negativ în 2023 de provocările generate de evoluțiile macroeconomice și geopolitice, cum ar fi riscul de recesiune globală, efectele invaziei Rusiei în Ucraina și persistența îngrijorărilor legate de COVID-19, potrivit studiului Deloitte Insurance Outlook 2023. Principalele provocări la care vor fi supuși asigurătorii sunt creșterea inflației și a ratelor dobânzilor, creșterea costurilor cu daunele, schimbările climatice care afectează bunurile asigurate, dar și concurența din partea unor noi tipuri de jucători precum insurtech-urile. Reasigurarea este un alt factor de presiune pentru sector, pe fondul creșterii costurilor, a condițiilor și a capacității de reasigurare în general, care pot duce la creșterea ratelor primelor, la revizuirea condițiilor de subscriere, la creșterea eforturilor de retenție a clienților sau chiar la regândirea viabilității anumitor linii de business.

Claudiu GhiurlucFoto: Deloitte Romania

Dar, în ciuda contextului problematic, există și oportunități care pot contribui la dezvoltarea asigurătorilor și la creșterea eficienței lor operaționale. Asigurarea riscurilor cibernetice este una dintre acestea, pe fondul creșterii cererii, deși studiul recomandă companiilor de asigurare să trateze cu prudență acest segment, deoarece frecvența atacurilor de tip ransomware și valoarea medie a sumelor cu care companiile își răscumpără accesul la datele vizate de atacuri au înregistrat o creștere procentuală de trei cifre din 2019. Polițele de asigurare care acoperă tranziția către energia verde pentru companiile care și-au luat angajamentul de a avea zero emisii nete de carbon reprezintă o altă nișă de exploatat de către asigurători, potrivit studiului, deoarece se preconizează că, la nivel mondial, companiile vor avea costuri anuale legate de acest segment mai mari cu 125 de miliarde de dolari până în 2030.

Jucătorii din domeniu ar trebui, de asemenea, să analizeze diferite parteneriate pentru a valorifica domeniul în creștere al asigurărilor încorporate în alte servicii (embedded insurance), care se referă la achiziționarea de asigurare la punctele de vânzare ale altor produse sau servicii. Se estimează că primele brute globale subscrise în acest mod vor crește de șase ori, până la 722 de miliarde de dolari până în 2030. Segmentul activelornecorporale, definite ca bunuri care nu au formă fizică, dar au valoare monetară, se extinde și creează, de asemenea, noi oportunități pentru asigurători, de la criptomonede și NFT-uri, la activități virtuale în metavers.

Potrivit studiului, valorificarea infrastructurii digitale este o oportunitate pentru companiile de asigurare de a satisface așteptările clienților de a avea acces la produse, canale și servicii personalizate. Accelerarea inițiativelor de transformare tehnologică, dublată de eforturi de a dezvolta competențele angajaților în acest sens,poate să aducă beneficii în domeniul inovării produselor, dar și să îmbunătățească eficiența operațională, procesul de stabilire a prețurilor, managementul cererilor de despăgubire și experiența clienților. Începând din 2023, noile standarde internaționale de raportare financiară IFRS 17 au intrat în vigoare, schimbând semnificativ modul în care activele și pasivele companiilor de asigurare sunt evaluate și prezentate în bilanțuri. Noile standarde îmbunătățesc colaborarea între experții în actuariat, contabilitate și planificare și analiză financiară.

„Asigurătorii se concentrează acum pe înțelegerea efectelor noilor norme contabile și pe explicarea acestora tuturor stakeholder-ilor, în contextul în care impactul IFRS 17 merge dincolo de simpla modificare a modului de raportare. Deși este o provocare majoră pentru toate companiile de asigurări, această schimbare este și o oportunitate pentru industrie de a-și spori eficiența prin ajustarea modelelor operaționale și prin îmbunătățirea managementului datelor”, a declarat Claudiu Ghiurluc, Partener Servicii de Audit și Asigurare, Deloitte România.

Cele mai multe companii de asigurărigenerale au raportat creșteri ale veniturilor pe fondul creșterii puternice a numărului incidentelor legate de bunuri, deși nu toate liniile de produse și nu toate țările au crescut în același ritm. În general, segmentul dedicat companiilor a înregistrat o creștere mai solidă decât cel dedicat persoanelor fizice, în timp ce primele de asigurare a locuințelor au crescut mai repede și mai mult decât cele auto, tendințe care cel mai probabil vor continua și în 2023, având în vedere condițiile de piață, macroeconomice și geopolitice. În ciuda faptului că majorările de prețuri au determinat creșterea volumului primelor subscrise, profitabilitatea asigurătorilor este afectată de o serie de factori, cum ar fi inflația, care a dus la creșterea costurilor cu daunele în majoritatea țărilor, costurile mai mari cu cererile de despăgubire, pe fondul litigiilor tot mai numeroase, a definițiilor răspunderii tot mai vaste și a deciziilor instanțelor, pentru care ponderea în favoarea reclamanților este în creștere. Factorii negativi includ, de asemenea, creșterea costurilor cu reasigurarea, a impactului catastrofelor meteorologice și al riscurilor cibernetice, iar efectele lor probabil vor persista în 2023. Asigurătorii se confruntă, de asemenea, cu perspectiva reducerii cheltuielilor persoanelor juridice și fizice cu serviciile de asigurare, în contextul creșterii costului de trai.

Pentru asigurătorii de viață, creșterea din ultimii ani a primelor subscrise generată de pandemie se află acum într-o perioadă de încetinire, cauzată în primul rând de presiunea tot mare asupra venitului disponibil generată de inflație și de volatilitatea piețelor financiare.

Mulți asigurători au luat măsuri pentru a construi o infrastructură organizațională care să răspundă provocărilor generate de preocupările legate de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), de exemplu prin desemnarea unei persoane responsabilecu sustenabilitatea care să se ocupe de raportare, de inițiativele de conformare și de atenuare a riscurilor, potrivit studiului. Dar, în timp ce majoritatea asigurătorilor au o abordare reactivă cu privire la ESG, concentrându-se pe conformarea cu reglementările, pe colectarea și raportarea datelor specifice și pe îmbunătățirea managementului riscului, raportul sugerează că aceștia ar trebui să ia inițiativa pentru a avea mai multe beneficii, de exemplu pentru a se diferenția față de concurenți prin includerea inițiativelor ESG în strategia de pregătire și lansare a produselor și serviciilor și în cultura organizațională. Sectorul asigurărilor poate juca un rol crucial în tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, deoarece jucătorii din domeniul asigurărilor sunt cei care asigură riscurile unor industrii cu emisii mari de CO2, precum și investitori instituționali în aceste domenii, subliniază raportul.

Asigurătorii ar trebui să se aștepte să fie judecați din ce în ce mai mult de toate părțile interesate (stakeholders) prin prisma modului în care se raportează la temele mari legate de sustenabilitate precum riscul climatic, diversitatea și incluziunea, echitatea socială și guvernanța transparentă, iar fiecare dintre aceste aspecte ar putea deveni un avantaj competitiv în lupta pentru personal, pentru investitori și cotă de piață, potrivit studiului.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitateo oră ago

VIDEO Emoționant „A fost atât de multă durere…”: Vloggerița Marilu a povestit cum a făcut 7 fertilizări în vitro, dar nu a reușit să aibă un copil

Marilu Dobrescu, una dintre cele mai cunoscute vloggerițe din România, a postat pe YouTube un video emoționant intitulat „Procedura secretă”,...

Actualitate3 ore ago

Unul dintre suspecții în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner va fi adus în ţară

Marian Cristian Minae, unul dintre cei trei suspecți în cazul uciderii omului de afaceri din Sibiu Adrian Kreiner, va fi...

Actualitate5 ore ago

SuperLiga: FCSB vs Rapid – Ora revanşei pentru lider

FCSB – Rapid, meci contând pentru etapa a 5-a a play-off-ului din campionatul României, este programat, sâmbătă, 20 aprilie, de...

Actualitate7 ore ago

Microsoft lucrează la o inteligență artificială care transformă fotografiile în videoclipuri cu „fețe vorbitoare”

Cercetătorii Microsoft au dezvoltat o tehnologie de inteligență artificială (AI) care va transforma profilul unei fețe și un eșantion de...

Actualitate9 ore ago

Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu, afirmă șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat vineri preocuparea privind situaţia din Orientul Mijlociu după lovitura aeriană atribuită Israelului...

Actualitate12 ore ago

SUA vor trimite „imediat” armament în Ucraina dacă fondurile sunt aprobate în Congres, afirmă Casa Albă

Statele Unite ar trimite „imediat” transporturi de arme în Ucraina dacă fondurile solicitate pentru a ajuta Ucraina să respingă invadatorii...

Actualitate14 ore ago

Ungaria: Guvernul ia din nou în considerare o intervenţie asupra preţului la carburanţi

Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la ședința de miercurea...

Actualitate16 ore ago

Clubul unui internațional român a retrogradat din prima ligă olandeză după o depunctare uriașă

Vitesse Arnhem, echipa la care evoluează internaționalul U21 Adrian Mazilu, a primit vineri o penalizare de 18 puncte din partea...

Actualitate18 ore ago

LiveBlog SuperLiga: Farul Constanța vs CFR Cluj – Duel pentru cupele europene / Echipele de start

Farul Constanța și CFR Cluj se întâlnesc vineri la Ovidiu într-o partidă în care ambele formații au nevoie de victorie...

Actualitate20 de ore ago

Potopul de ape din Dubai și ipoteza injecției în nori, contrazisă de experți

Săptămâna aceasta, Dubai s-a înecat sub un potop de apă fără precedent, venit din nori. Aeroport și străzi inundate, mașini...

Diverse22 de ore ago

Festivalul Femeii începe astăzi, la Ghica House

Designeri vestimentari, maeștri bijutieri și ciocolatieri, terapii alternative și medicină convențională se reunesc în acest weekend la evenimentul marca Tandrețuri...

Actualitate22 de ore ago

Lifturile Parlamentului, cel mai mare contract de achiziții preconizat de Camera Deputaților în 2024

Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de revizii şi reparaţii la sistemul de supraveghere video din Palatul Parlamentului, servicii de reparare a...

ActualitateO zi ago

Adversara Gabrielei Ruse în sferturile WTA Rouen

Gabriela Ruse are parte de un turneu foarte bun la Rouen, iar vineri o va întâlni în sferturile competiție de...

ActualitateO zi ago

LIVE Război în Ucraina – ziua 786: Țările G7 încearcă să găsească mai multe sisteme antiaeriene pentru Ucraina / Donald Trump cere Europei să „se mişte” pentru a ajuta Kievul / Moscova limitează drastic deplasările oficialilor săi în străinătate

Ucraina i-a avertizat joi pe miniștrii de externe ai marilor puteri din Grupul celor șapte (G7) că trebuie să schimbe...

ActualitateO zi ago

3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti în 2024 / „Nu există riscuri”

De la începutul acestui an s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează „că...

Actualitate2 zile ago

O serie de cutremure a pus în alertă Turcia, în timp ce seismul din 2023 care a provocat moartea 56.000 de persoane este încă proaspăt în memoria colectivă

O serie de cutremure de intensitate diferită, cea mai mare atingând 5,6 grade pe scara Richter, a zguduit joi centrul...

Actualitate2 zile ago

VIDEO Biden sugerează că unchiul său a fost devorat de canibali

Joe Biden a sugerat joi că unchiul său a fost mâncat de canibali din Noua Guinee în timpul celui de-al...

Actualitate2 zile ago

De ce urăște Trump Ucraina? Rădăcinile unei antipatii de lungă durată – Politico

Fostul și posibil viitorul președinte al SUA, Donald Trump, învinovățește Ucraina pentru multe dintre probleme sale politice, iar el pare...

Actualitate2 zile ago

Schimbare importantă în cea mai veche competiție fotbalistică din lume

Înființată în urmă cu 153 de ani, Cupa Angliei va trece într-o nouă etapă începând de sezonul viitor. Pe fondul...

Actualitate2 zile ago

Un episod meteo extrem ce ar trebui să apară o dată la 200 de ani – Cât de mult a înrăutățit încălzirea globală un val de căldură letal

​În Mali s-a înregistrat la începutul acestei luni o temperatură de +48,5 C, cea mai ridicată măsurată vreodată în aprilie...

Top Stiri Comisarul