Connect with us

Actualitate

Studiu Deloitte: asigurătorii se confruntă cu provocări legate de creștere și de profitabilitate în 2023, dar au și oportunități generate de asigurarea riscurilor cibernetice, de tranziția către energia verde și de noile standarde de raportare

Comisarul

Publicat

pe

  • Companiile de asigurări generale au raportat creșteri ale veniturilor, dar profitabilitatea lor este afectată de o serie de factori
  • Pentru companiile de asigurări de viață, creșterea primelor subscrise generată de pandemie se află acum într-o perioadă de încetinire

Creșterea și profitabilitatea asigurătorilor vor fi cel mai probabil afectate negativ în 2023 de provocările generate de evoluțiile macroeconomice și geopolitice, cum ar fi riscul de recesiune globală, efectele invaziei Rusiei în Ucraina și persistența îngrijorărilor legate de COVID-19, potrivit studiului Deloitte Insurance Outlook 2023. Principalele provocări la care vor fi supuși asigurătorii sunt creșterea inflației și a ratelor dobânzilor, creșterea costurilor cu daunele, schimbările climatice care afectează bunurile asigurate, dar și concurența din partea unor noi tipuri de jucători precum insurtech-urile. Reasigurarea este un alt factor de presiune pentru sector, pe fondul creșterii costurilor, a condițiilor și a capacității de reasigurare în general, care pot duce la creșterea ratelor primelor, la revizuirea condițiilor de subscriere, la creșterea eforturilor de retenție a clienților sau chiar la regândirea viabilității anumitor linii de business.

Claudiu GhiurlucFoto: Deloitte Romania

Dar, în ciuda contextului problematic, există și oportunități care pot contribui la dezvoltarea asigurătorilor și la creșterea eficienței lor operaționale. Asigurarea riscurilor cibernetice este una dintre acestea, pe fondul creșterii cererii, deși studiul recomandă companiilor de asigurare să trateze cu prudență acest segment, deoarece frecvența atacurilor de tip ransomware și valoarea medie a sumelor cu care companiile își răscumpără accesul la datele vizate de atacuri au înregistrat o creștere procentuală de trei cifre din 2019. Polițele de asigurare care acoperă tranziția către energia verde pentru companiile care și-au luat angajamentul de a avea zero emisii nete de carbon reprezintă o altă nișă de exploatat de către asigurători, potrivit studiului, deoarece se preconizează că, la nivel mondial, companiile vor avea costuri anuale legate de acest segment mai mari cu 125 de miliarde de dolari până în 2030.

Jucătorii din domeniu ar trebui, de asemenea, să analizeze diferite parteneriate pentru a valorifica domeniul în creștere al asigurărilor încorporate în alte servicii (embedded insurance), care se referă la achiziționarea de asigurare la punctele de vânzare ale altor produse sau servicii. Se estimează că primele brute globale subscrise în acest mod vor crește de șase ori, până la 722 de miliarde de dolari până în 2030. Segmentul activelornecorporale, definite ca bunuri care nu au formă fizică, dar au valoare monetară, se extinde și creează, de asemenea, noi oportunități pentru asigurători, de la criptomonede și NFT-uri, la activități virtuale în metavers.

Potrivit studiului, valorificarea infrastructurii digitale este o oportunitate pentru companiile de asigurare de a satisface așteptările clienților de a avea acces la produse, canale și servicii personalizate. Accelerarea inițiativelor de transformare tehnologică, dublată de eforturi de a dezvolta competențele angajaților în acest sens,poate să aducă beneficii în domeniul inovării produselor, dar și să îmbunătățească eficiența operațională, procesul de stabilire a prețurilor, managementul cererilor de despăgubire și experiența clienților. Începând din 2023, noile standarde internaționale de raportare financiară IFRS 17 au intrat în vigoare, schimbând semnificativ modul în care activele și pasivele companiilor de asigurare sunt evaluate și prezentate în bilanțuri. Noile standarde îmbunătățesc colaborarea între experții în actuariat, contabilitate și planificare și analiză financiară.

„Asigurătorii se concentrează acum pe înțelegerea efectelor noilor norme contabile și pe explicarea acestora tuturor stakeholder-ilor, în contextul în care impactul IFRS 17 merge dincolo de simpla modificare a modului de raportare. Deși este o provocare majoră pentru toate companiile de asigurări, această schimbare este și o oportunitate pentru industrie de a-și spori eficiența prin ajustarea modelelor operaționale și prin îmbunătățirea managementului datelor”, a declarat Claudiu Ghiurluc, Partener Servicii de Audit și Asigurare, Deloitte România.

Cele mai multe companii de asigurărigenerale au raportat creșteri ale veniturilor pe fondul creșterii puternice a numărului incidentelor legate de bunuri, deși nu toate liniile de produse și nu toate țările au crescut în același ritm. În general, segmentul dedicat companiilor a înregistrat o creștere mai solidă decât cel dedicat persoanelor fizice, în timp ce primele de asigurare a locuințelor au crescut mai repede și mai mult decât cele auto, tendințe care cel mai probabil vor continua și în 2023, având în vedere condițiile de piață, macroeconomice și geopolitice. În ciuda faptului că majorările de prețuri au determinat creșterea volumului primelor subscrise, profitabilitatea asigurătorilor este afectată de o serie de factori, cum ar fi inflația, care a dus la creșterea costurilor cu daunele în majoritatea țărilor, costurile mai mari cu cererile de despăgubire, pe fondul litigiilor tot mai numeroase, a definițiilor răspunderii tot mai vaste și a deciziilor instanțelor, pentru care ponderea în favoarea reclamanților este în creștere. Factorii negativi includ, de asemenea, creșterea costurilor cu reasigurarea, a impactului catastrofelor meteorologice și al riscurilor cibernetice, iar efectele lor probabil vor persista în 2023. Asigurătorii se confruntă, de asemenea, cu perspectiva reducerii cheltuielilor persoanelor juridice și fizice cu serviciile de asigurare, în contextul creșterii costului de trai.

Pentru asigurătorii de viață, creșterea din ultimii ani a primelor subscrise generată de pandemie se află acum într-o perioadă de încetinire, cauzată în primul rând de presiunea tot mare asupra venitului disponibil generată de inflație și de volatilitatea piețelor financiare.

Mulți asigurători au luat măsuri pentru a construi o infrastructură organizațională care să răspundă provocărilor generate de preocupările legate de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), de exemplu prin desemnarea unei persoane responsabilecu sustenabilitatea care să se ocupe de raportare, de inițiativele de conformare și de atenuare a riscurilor, potrivit studiului. Dar, în timp ce majoritatea asigurătorilor au o abordare reactivă cu privire la ESG, concentrându-se pe conformarea cu reglementările, pe colectarea și raportarea datelor specifice și pe îmbunătățirea managementului riscului, raportul sugerează că aceștia ar trebui să ia inițiativa pentru a avea mai multe beneficii, de exemplu pentru a se diferenția față de concurenți prin includerea inițiativelor ESG în strategia de pregătire și lansare a produselor și serviciilor și în cultura organizațională. Sectorul asigurărilor poate juca un rol crucial în tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, deoarece jucătorii din domeniul asigurărilor sunt cei care asigură riscurile unor industrii cu emisii mari de CO2, precum și investitori instituționali în aceste domenii, subliniază raportul.

Asigurătorii ar trebui să se aștepte să fie judecați din ce în ce mai mult de toate părțile interesate (stakeholders) prin prisma modului în care se raportează la temele mari legate de sustenabilitate precum riscul climatic, diversitatea și incluziunea, echitatea socială și guvernanța transparentă, iar fiecare dintre aceste aspecte ar putea deveni un avantaj competitiv în lupta pentru personal, pentru investitori și cotă de piață, potrivit studiului.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate21 de minute ago

VIDEO Merg la muzeu sau pe front? Cum arată un convoi militar rusesc cu lansatoare Katiușa din anii `40 și camioane din anii `30

Pe rețelele de socializare devine viral un clip video în care apare un convoi rusesc format din camioane și echipamente...

Actualitate2 ore ago

Reacția Taiwanului după ce Hondurasul a rupt relațiile diplomatice dintre țări: „Este pusă în pericol pacea şi stabilitatea regională”

China a anunţat duminică stabilirea de relaţii diplomatice cu Honduras, o victorie pentru Beijing care a răpit un nou aliat...

Actualitate5 ore ago

Josep Borrell: UE încearcă să nu fie dependentă de China, așa cum a fost de gazul rusesc

​Uniunea Europeană încearcă să evite să fie dependentă de China, aşa cum a fost de gazul rusesc, a afirmat sâmbătă...

Actualitate7 ore ago

Dublă câștigătoare de Grand Slam, eliminată la WTA Miami

Victoria Azarenka a părăsit surprinzător turneul WTA 1000 de la Miami, după ce a fost învinsă în turul al treilea...

Actualitate9 ore ago

Concluziile lui Edi Iordănescu după victoria României: „Ne-am relaxat și nu e ok”

România a învins în deplasare Andorra în preliminariile Euro 2024 după o partidă modestă, în care tricolorii au ratat mai...

Cum iti poti face copilul mai prietenos Cum iti poti face copilul mai prietenos
Actualitate11 ore ago

Cum iti poti face copilul mai prietenos

Fiecare parinte isi doreste ca copilul sau sa fie o persoana deschisa si prietenoasa, care sa poata dezvolta relatii sanatoase...

Actualitate11 ore ago

Preliminariile Euro 2024: Victorie categorică pentru Spania împotriva Norvegiei – Rezultatele zilei

Meciurile de sâmbătă din preliminariile pentru Euro 2024 au adus victoria categorică a Spaniei în partida cu Norvegia, scor 3-0,...

Actualitate13 ore ago

După un accident în 2022, compania Blue Origin al lui Jeff Bezos vrea să reia „în curând” zborurile spaţiale

Blue Origin, compania spaţială înfiinţată de miliardarul Jeff Bezos, a anunţat vineri că vrea să reia „în curând” zborurile rachetelor...

Actualitate15 ore ago

O locomotivă a lovit un tren cu călători, în Gara Galați: Mai mulți răniți

O locomotivă a lovit vagonul unui tren care urma să plece sâmbătă seară din Gara Galați, iar primele informații furnizate...

Actualitate17 ore ago

Un avion Tarom care plecase de la Timișoara a aterizat de urgență după ce pilotului i s-a făcut rău

O aeronavă TAROM care a decolat sâmbătă de la Timișoara cu destinația Hurghada a aterizat de urgență pe Aeroportul „Henri...

Actualitate19 ore ago

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul comercial pentru o creştere a ratingului de ţară, spune ministrul Finanţelor

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul balanţei comerciale pentru o creştere a ratingului de ţară, a...

Actualitate21 de ore ago

Mihai Tudose nu ar intra într-un guvern din care face parte Virgil Popescu, dar n-are nicio problemă cu Lucian Bode, acuzat de plagiat / Atac la Emilia Șercan

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose spune că nu va intra într-un guvern din care face parte actualul ministru al Energiei Virgil...

Actualitate23 de ore ago

Caz șocant în Buzău: Trei copii ar fi ucis un bătrân de 80 de ani, pentru o bicicletă

Trei copii în vârstă de 9, 10 și 15 ani din localitatea Pogoanele din judeţul Buzău sunt cercetaţi după ce...

ActualitateO zi ago

„Iepurele”, unul dintre cei mai căutați criminali, a fost ucis / Pentru prinderea lui se oferise o recompensă de 1 milion de dolari

„El Conejo” (iepurele), şeful unei bande criminale din Venezuela căutat de luni de zile şi pentru care autorităţile oferiseră o...

ActualitateO zi ago

Spionul rus care a încercat să se infiltreze în CPI, inculpat în SUA

Un cetățean rus care a încercat să se infiltreze la Curtea Penală Internațională vara trecută a fost acuzat vineri de...

ActualitateO zi ago

Senatorii americani îi cer lui Biden să împărtășeacă „dovezile avute” Curții Penale Internaționale

Senatorii americani democrați și republicani au îndemnat vineri administrația Biden să împărtășească informații cu Curtea Penală Internațională care ar putea...

ActualitateO zi ago

Armenia şi Turcia îşi redeschid parţial frontiera

Armenia şi Turcia intenţionează să-şi deschidă permanent punctele de trecere a frontierei dintre ele pentru prima dată în ultimele trei...

ActualitateO zi ago

Biden spune că Beijingul „nu a livrat” nicio armă Rusiei în acest stadiu

Joe Biden a declarat vineri, de la Ottawa, că Beijingul „nu a livrat” arme Rusiei în acest stadiu, în pofida...

Actualitate2 zile ago

Selecționerul Andorrei nu vede România ca favorită în duelul cu echipa sa

La conferința de presă premergătoare partidei cu România din preliminariile Euro 2024, selecționerul Andorrei a răspuns ironic atunci când a...

Actualitate2 zile ago

Bianca Andreescu, victorie mare cu a șaptea favorită de la WTA Miami

Bianca Andreescu a obținut calificarea în turul al treilea al turneului WTA 1000 de la Miami, după ce s-a impus...

Top Stiri Comisarul