Connect with us

Actualitate

Daunele la garaje și panourile solare vor fi acoperite de asigurarea obligatorie a locuinței / Despăgubiri record după cutremurele din Gorj și Arad

Comisarul

Publicat

pe

Proprietarii care au locuințele asigurate obligatoriu împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren vor putea primi despăgubiri și pentru daune provocate garajelor ori panourilor solare legate structural de locuințe, potrivit unor schimbări legislative pregătite de ASF. Datele oficiale arată că în acest an proprietarii cu locuințele asigurate au primit despăgubiri record de peste 21,8 milioane de lei, în special în urma cutremurelor din Gorj și Arad.

Casa afectata de cutremurFoto: Francesco Scatena / Dreamstime.com

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va aproba în curând o normă de aplicare la noua lege privind asigurarea obligatorie a locuințelor, care va schimba printre altele lista cazurilor în care NU se acordă despăgubiri prin contractul de asigurare PAD – asigurarea obligatorie pentru locuințe.

Norma scoasă în consultare de ASF elimină din lista excluderilor „anexele ce nu folosesc în mod direct scopului locativ al locuinţei (garaje, magazii, şoproane, grajduri, jardiniere, pergole, împrejmuiri, pătule, depozite etc.), precum şi instalaţiile şi amenajările speciale (piscine, saune, instalaţii solare sau eoliene, rampe auto etc.)”.

Cu alte cuvinte, în cazul garajelor, magaziilor ori instalațiilor solare sau eoliene care sunt legate structural de locuință vor putea fi acordate despăgubiri în cazul producerii celor trei riscuri de dezastre naturale acoperite de polița PAD: cutremur, inundații și alunecări de teren.

Perioada de consultare publică pe această normă s-a încheiat și ASF va aproba în curând aceste modificări, potrivit surselor HotNews.ro.

Despăgubiri record după cutremurele din Gorj și Arad: Plăți versus dosare respinse

PAID România, societatea care emite și gestionează asigurările obligatorii pentru locuințe, a transmis la solicitarea HotNews.ro detalii despre dosarele de daună deschise în acest an și în anul 2022, plățile făcute, dosarele respinse și motivele invocate pentru neplata respectivelor daune solicitate de asigurați.

Conform acestor date, în acest an au fost achitate despăgubiri în valoare de peste 21,8 milioane de lei pentru un număr de 2791 de dosare de daunp, din care 2705 dosare au fost avizate în acest an.

Cele mai mari despăgubiri, de peste 18,2 milioane de lei, au fost plătite pentru daune provocate de cutremure.

Amintim că în acest an au avut loc două cutremure majore unul în luna februarie în județul Gorj și altul în luna iunie în Arad.

Spre comparație, în 2022, PAID a plătit despăgubiri de aproape 3 milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă pentru daune provocate de inundații.

  • Important! Sumele care pot fi primite de proprietari de la PAID, în baza polițelor obligatorii (PAD) – adica maxim 50.000 de lei sau 100.000 de lei, în funcție de prima anuală plătită 50 de lei (pentru locuințe din chirpici, paiată etc.) sau 130 de lei (locuințele din materiale mai rezistente).
  • Dacă cineva are avarii care depășesc această valoare, diferența ar trebui plătită de o altă firmă de asigurări dacă proprietarul și-a făcut și asigurare facultativă a locuinței, în completarea celei obligatorii.

572 de dosare respinse la plată în acest an. „Avariile preexistente” – principalul motiv

Nu toți cei care au avut locuințele asigurate obligatoriu au primit însă despăgubiri în urma evaluărilor experților de daune și aici intră în scenă așa numitele „excluderi” despre care am scris la începutul articolului, respectiv situații considerate neacoperite de contractul de asigurare.

3790 de dosare de daună au fost avizate în total în acest an, iar dintre acestea 572 de dosare au fost respinse de la plată, spun oficialii PAID.

Principalele motive invocate pentru neplata despăgubirilor au fost: avariile preexistente, lipsa legăturii de cauzalitate între evenimentul declarat și avariile constatate și neconfirmarea riscului avizat.

Spre comparație, în 2022, au fost respinse de la plata bdespăgubirilor 237 de dosare dintr-un total de 607 dosare avizate.

Principalele motive invocate anul trecut pentru neplata acestor daune au fost: neconfirmarea riscului avizat, lipsa legăturii de cauzalitate între evenimentul declarat și avariile constatate și daune provocate de alte riscuri decât cele acoperite prin contractul de asigurare.

Cât durează în medie plata unui dosar de daună: 42 de zile în acest an

La această întrebare, oficialii PAID spun că acest lucru variază.

  • „PAID plătește dosarul de daună în maximum 5 zile de la depunerea ultimului document necesar la dosar. De aceea, dupa cutremurul din Gorj am plătit primele dosare la numai 8 zile de la cutremur.
  • În practică, asigurații depun documentele cu anumite întârzieri (nu toate acestea datorându-li-se) și numărul mediu de zile scurse de la momentul avizării daunei și până la plată, în 2023 a fost de 42 de zile.”, a declarat pentru HotNews.ro Cosmin Tudor, directorul de dezvoltare al PAID România.

Efecte ale schimbării legii: Peste 2,2 milioane de polide PAD valide la final de 2024

Oficialul PAID se așteaptă ca modificările aduse recent legii asigurării obligatorii a locuințelor să crească numărul românilor care își asigură locuințele, „în primul rând datorită notificărilor pe care primăriile sunt obligate să le transmită proprietarilor și apoi prin verificările de la Cartea Funciară.”

  • „Sperăm să incheiem anul curent cu peste 2 milioane de locuințe asigurate (astăzi avem în vigoare 1.996.431 polițe), iar anul viitor să depășim 2,2 milioane de polițe valide la final de an.”, a mai spus Cosmin Tudor, directorul de dezvoltare PAID.

Prețul asigurării obligatorii pentru locuințele cu structura mai rezistentă, în special din orașe, a crescut de la 100 de lei la 130 de lei pe an, începând de sâmbătă, 11 noiembrie, în timp ce despăgubirea maximă în cazul unui dezastru produs de cutremur, inundații sau alunecări de teren a rămas aceeași – 100.000 de lei. Recentele modificări la lege vin cu 5 măsuri menite să-i determine pe proprietarii de locuințe să-și asigure casele.

Sursa foto: Dreamstime.com

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate2 ore ago

Incendiu masiv la granița României după impactul violent între 3 TIR-uri. Autoritățile au intervenit de urgență

Cum s-a întâmplat totul Potrivit informațiilor furnizate de Centrul Infotrafic, accidentul a avut loc pe DN 7, între localitatea Nădlac...

Actualitate2 ore ago

Inchirierea unei masini este o solutie practica

In ultimii ani, serviciile de inchirieri auto au cunoscut o crestere semnificativa in Bucuresti, capitala Romaniei. Atat localnicii, cat si...

Actualitate7 ore ago

Tragedie la Napoli. Doi oameni au murit și alți 13, inclusiv copii, sunt grav răniți, după prăbușirea unui balcon – VIDEO

Balconul de tip galerie se afla între etajul 2 și 3. Doi oameni au murit, iar alți 13, dintre care...

Actualitate12 ore ago

Ceaiul recomandat pentru sănătatea intestinală, potrivit dieteticienilor

Sănătatea intestinală este esențială când vine vorba de buna funcționare a sistemului digestiv, dar și când vine vorba de absorbția...

Actualitate17 ore ago

Pericolul care îi pândește pe copii în Lacul Tineretului din Capitală! Micuții pot fi oricând mușcați: semnalul de alarmă transmis pe un grup de Facebook

„Daca aveti copii carora li se pare brusc amuzant sa isi bage vreun piciorus / deget / orice_alta_parte_a_corpului in apa...

Actualitate22 de ore ago

HALUCINANT: Plângerile anterioare ale părinţilor copilului de 14 ani, violat de Lajos Kristof, au fost CLASATE! Cum explică Poliția Capitalei

„În urma petiţiilor formulate de către părinţii minorului cu privire atât la dispariţia acestuia, cât şi la interacţiunea pe care...

ActualitateO zi ago

Șoșoacă, un nou derapaj HALUCINANT împotriva celor care au criticat circul pe care l-a făcut în Parlamentul European: Lașilor! Prostănacilor! AMIBELOR!!

După circul eșuat din Parlamentul European, Șoșoacă a fost huiduită de zeci de români la un eveniment de pe Muntele...

ActualitateO zi ago

Mama lui Andrei Versace a rupt tăcerea după moartea influencerului. Nu era bogat, juca doar un rol de "rege al fițelor"

Distrusă de moartea tragică a fiului său, mama lui Andrei Versace a dezvăluit că fiul era avea un trai modest,...

Actualitate2 zile ago

Horoscop luni, 22 iulie. Săgetătorii se simt copleșiți, două zodii au probleme la început de săptămână

Berbec ** Iubire – Discutați cu partenerul ideea de a face un schimb de case–puteți găsi oferte la prețuri avantajoase....

Actualitate2 zile ago

Lajos Kristof a fost ARESTAT! Explicația năucitoare dată anchetatorilor: „antrenorul de genii” susține că se afla într-o stare de somnambulism

După ce a fost prins în flagrant, sâmbătă, în timp ce „întreţinea relaţii de natură sexuală” un minor de 14...

Actualitate2 zile ago

OFICIAL: 1,7 milioane de români rămân cu PENSIA înghețată! Cifrele care ne dau fiori

CÂȚI ROMÂNI RĂMÂN CU PENSIILE ÎNGHEȚATE DIN TOAMNĂ- 4.745.651 de pensionari în plată- 3 milioane de pensionari primesc a doua...

Actualitate2 zile ago

Inchirierile auto sunt cele mai flexibile solutii de transport

Daca in perioada urmatoare cautati o solutie flexibila si avantajoasa de transport, serviciile de inchirieri auto va pot ajuta sa...

Actualitate2 zile ago

Al treilea bărbat implicat în spargerea bancomatului din Arad, plasat în arest preventiv

Al treilea bărbat implicat în spargerea unui bancomat la Şiria, județul Arad, a fost prins și plasat în arest preventiv...

Uncategorized2 zile ago

Alege cele mai avantajoase solutii de transport

Serviciile de inchirieri auto sunt elemente esentiale ale turismului modern, in fiecare zi in tara sosesc sute de turisti care...

Actualitate2 zile ago

Sfârșit tragic pentru un bărbat de 57 de ani din Tulcea. A murit după ce a căzut într-o fântână de 25 de metri

„În cursul acestei zile, pompierii tulceni au fost solicitaţi să intervină pentru extragerea unei persoane de sex masculin, dintr-o fântână,...

Actualitate3 zile ago

Incidentul care ar putea declanșa un conflict în interiorul granițelor NATO

Patrula greacă „a fost ţinta focurilor de armă ale unor persoane necunoscute trase dinspre partea turca”, potrivit unui comunicat. Poliţistul...

Actualitate3 zile ago

Avertismentul americanilor: „În cel mult o săptămână Iranul poate produce suficient material pentru o bombă nucleară”

Iranul va fi capabil să producă materialul necesar pentru utilizare într-o armă nucleară în „una sau două săptămâni”, a declarat...

Actualitate3 zile ago

CET Grivița, penalități de milioane din cauza unor „băieți deștepți” și a lipsei de investiții! George Tuță o acuză pe Clotilde Armand de incompetență și dezinteres

„Banii sunt alocati printr-o hotarare de Consiliu local, insa dna Armand a refuzat sa scoata dintr-o incapacitate aceasta companie a...

Actualitate3 zile ago

Zornăit de cătușe pentru Marina Pandarof! Procurorii lucrează la rechizitoriul dosarului în care blonda lui Coldea e acuzată de trafic de droguri

Potrivit informațiilor Realitatea PLUS, este o chestiune de zile până în momentul în care vom vedea acest dosar cu acuzații...

Actualitate3 zile ago

Selly, surprins alături de "regele scoicilor", la Saint-Tropez. Noua generație de milionari, aroganțe făcute public

După ce a încasat milioanele de euro în conturi cu festivalul de la Costinești, Selly și-a luat iubita și a...

Top Stiri Comisarul