Connect with us

Actualitate

Daunele la garaje și panourile solare vor fi acoperite de asigurarea obligatorie a locuinței / Despăgubiri record după cutremurele din Gorj și Arad

Comisarul

Publicat

pe

Proprietarii care au locuințele asigurate obligatoriu împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren vor putea primi despăgubiri și pentru daune provocate garajelor ori panourilor solare legate structural de locuințe, potrivit unor schimbări legislative pregătite de ASF. Datele oficiale arată că în acest an proprietarii cu locuințele asigurate au primit despăgubiri record de peste 21,8 milioane de lei, în special în urma cutremurelor din Gorj și Arad.

Casa afectata de cutremurFoto: Francesco Scatena / Dreamstime.com

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va aproba în curând o normă de aplicare la noua lege privind asigurarea obligatorie a locuințelor, care va schimba printre altele lista cazurilor în care NU se acordă despăgubiri prin contractul de asigurare PAD – asigurarea obligatorie pentru locuințe.

Norma scoasă în consultare de ASF elimină din lista excluderilor „anexele ce nu folosesc în mod direct scopului locativ al locuinţei (garaje, magazii, şoproane, grajduri, jardiniere, pergole, împrejmuiri, pătule, depozite etc.), precum şi instalaţiile şi amenajările speciale (piscine, saune, instalaţii solare sau eoliene, rampe auto etc.)”.

Cu alte cuvinte, în cazul garajelor, magaziilor ori instalațiilor solare sau eoliene care sunt legate structural de locuință vor putea fi acordate despăgubiri în cazul producerii celor trei riscuri de dezastre naturale acoperite de polița PAD: cutremur, inundații și alunecări de teren.

Perioada de consultare publică pe această normă s-a încheiat și ASF va aproba în curând aceste modificări, potrivit surselor HotNews.ro.

Despăgubiri record după cutremurele din Gorj și Arad: Plăți versus dosare respinse

PAID România, societatea care emite și gestionează asigurările obligatorii pentru locuințe, a transmis la solicitarea HotNews.ro detalii despre dosarele de daună deschise în acest an și în anul 2022, plățile făcute, dosarele respinse și motivele invocate pentru neplata respectivelor daune solicitate de asigurați.

Conform acestor date, în acest an au fost achitate despăgubiri în valoare de peste 21,8 milioane de lei pentru un număr de 2791 de dosare de daunp, din care 2705 dosare au fost avizate în acest an.

Cele mai mari despăgubiri, de peste 18,2 milioane de lei, au fost plătite pentru daune provocate de cutremure.

Amintim că în acest an au avut loc două cutremure majore unul în luna februarie în județul Gorj și altul în luna iunie în Arad.

Spre comparație, în 2022, PAID a plătit despăgubiri de aproape 3 milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă pentru daune provocate de inundații.

  • Important! Sumele care pot fi primite de proprietari de la PAID, în baza polițelor obligatorii (PAD) – adica maxim 50.000 de lei sau 100.000 de lei, în funcție de prima anuală plătită 50 de lei (pentru locuințe din chirpici, paiată etc.) sau 130 de lei (locuințele din materiale mai rezistente).
  • Dacă cineva are avarii care depășesc această valoare, diferența ar trebui plătită de o altă firmă de asigurări dacă proprietarul și-a făcut și asigurare facultativă a locuinței, în completarea celei obligatorii.

572 de dosare respinse la plată în acest an. „Avariile preexistente” – principalul motiv

Nu toți cei care au avut locuințele asigurate obligatoriu au primit însă despăgubiri în urma evaluărilor experților de daune și aici intră în scenă așa numitele „excluderi” despre care am scris la începutul articolului, respectiv situații considerate neacoperite de contractul de asigurare.

3790 de dosare de daună au fost avizate în total în acest an, iar dintre acestea 572 de dosare au fost respinse de la plată, spun oficialii PAID.

Principalele motive invocate pentru neplata despăgubirilor au fost: avariile preexistente, lipsa legăturii de cauzalitate între evenimentul declarat și avariile constatate și neconfirmarea riscului avizat.

Spre comparație, în 2022, au fost respinse de la plata bdespăgubirilor 237 de dosare dintr-un total de 607 dosare avizate.

Principalele motive invocate anul trecut pentru neplata acestor daune au fost: neconfirmarea riscului avizat, lipsa legăturii de cauzalitate între evenimentul declarat și avariile constatate și daune provocate de alte riscuri decât cele acoperite prin contractul de asigurare.

Cât durează în medie plata unui dosar de daună: 42 de zile în acest an

La această întrebare, oficialii PAID spun că acest lucru variază.

  • „PAID plătește dosarul de daună în maximum 5 zile de la depunerea ultimului document necesar la dosar. De aceea, dupa cutremurul din Gorj am plătit primele dosare la numai 8 zile de la cutremur.
  • În practică, asigurații depun documentele cu anumite întârzieri (nu toate acestea datorându-li-se) și numărul mediu de zile scurse de la momentul avizării daunei și până la plată, în 2023 a fost de 42 de zile.”, a declarat pentru HotNews.ro Cosmin Tudor, directorul de dezvoltare al PAID România.

Efecte ale schimbării legii: Peste 2,2 milioane de polide PAD valide la final de 2024

Oficialul PAID se așteaptă ca modificările aduse recent legii asigurării obligatorii a locuințelor să crească numărul românilor care își asigură locuințele, „în primul rând datorită notificărilor pe care primăriile sunt obligate să le transmită proprietarilor și apoi prin verificările de la Cartea Funciară.”

  • „Sperăm să incheiem anul curent cu peste 2 milioane de locuințe asigurate (astăzi avem în vigoare 1.996.431 polițe), iar anul viitor să depășim 2,2 milioane de polițe valide la final de an.”, a mai spus Cosmin Tudor, directorul de dezvoltare PAID.

Prețul asigurării obligatorii pentru locuințele cu structura mai rezistentă, în special din orașe, a crescut de la 100 de lei la 130 de lei pe an, începând de sâmbătă, 11 noiembrie, în timp ce despăgubirea maximă în cazul unui dezastru produs de cutremur, inundații sau alunecări de teren a rămas aceeași – 100.000 de lei. Recentele modificări la lege vin cu 5 măsuri menite să-i determine pe proprietarii de locuințe să-și asigure casele.

Sursa foto: Dreamstime.com

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitateo oră ago

FOTO Ce am învățat de când locuiesc în cel mai urât cartier din București

​Dacă mergi pe jos pe Prelungirea Ghencea, pentru că numai pe jos te mai poți deplasa dintr-un punct în altul...

Actualitate3 ore ago

VIDEO Coreea de Sud lansează propriul satelit spion, drept replică după cel lansat de Phenian

O rachetă SpaceX care transportă un satelit spion sud-coreean a decolat vineri din statul american California, la aproape două săptămâni...

Actualitate5 ore ago

Polonia cumpără încă 150 de obuziere sud-coreene

Polonia a semnat cu Coreea de Sud un contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari prin care va cumpăra...

Actualitate7 ore ago

VIDEO Zelenski cere schimbări în sistemul de mobilizare din Ucraina

Volodimir Zelenski a declarat, în mesajul său de vineri seară, că sunt necesare schimbări pentru a îmbunătăţi sistemul de mobilizare...

Diverse8 ore ago

Florin Gioga şi-a lansat oficial candidatura ca idependent la Primăria Sinaia

Primarul oraşului Sinaia va avea un adversar dificil la alegerile locale din anul 2024 în persoana lui Florin Gioga. Acesta...

Actualitate9 ore ago

Yamaha FZ6: versatilitate si siguranta pe sosea

Yamaha FZ6 a fost întotdeauna privită ca o creație remarcabilă în lumea motocicletelor, combinând performanța sportivă cu versatilitatea unei motociclete...

Actualitate10 ore ago

A încetat din viaţă Sandra Day O’Connor, prima femeie numită în Curtea Supremă a SUA

Fosta judecătoare americană Sandra Day O’Connor, prima femeie numită în Curtea Supremă a SUA şi considerată una dintre vocile moderate...

Actualitate12 ore ago

Vladimir Putin ordonă creşterea cu 15% a numărului de soldaţi din armata rusă

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret prin care a ordonat o creştere cu 15% a numărului de...

Actualitate14 ore ago

Incendiu puternic în Sectorul 5 din Capitală. Patru case au fost cuprinse de flăcări

Pompierii intervin vineri seară pentru stingerea unui incendiu care a cuprins patru locuinţe din Sectorul 5 al Capitalei. Intervenție pompieriFoto:...

Actualitate16 ore ago

VIDEO Un britanic căsătorit cu o româncă a înființat o organizație caritabilă în Moldova: „Situația refugiaților ucraineni de aici se complică pentru că multe agenții pleacă deoarece nu mai au bugete”

​​Fost om de afaceri și realizator al unei emisiuni la BBC, Chris Lomas este fondatorul unei organizații de caritate din...

Actualitate18 ore ago

Un fost mare fotbalist, dorit ca antrenor la Dinamo – Lovitura pregătită de „câini”

Dinamo s-a despărțit săptămâna aceasta de Ovidiu Burcă, iar căutările grupării bucureștene pentru un nou antrenor s-au extins și în...

Actualitate20 de ore ago

Noua Zeelandă: Prim-ministrul Christopher Luxon a anunţat interzicerea telefoanelor mobile în şcoli

Prim-ministrul conservator al Noii Zeelande, Christopher Luxon, a anunţat vineri interzicerea telefoanelor mobile în şcolile din ţară, o măsură menită...

Actualitate22 de ore ago

Gregorian Bivolaru și alte 14 persoane, aduse vineri în fața judecătorilor francezi pentru acuzații extrem de grave

Perioada arestului preventiv în care a fost plasat Gregorian Bivolaru, guru al unei mişcări internaţionale de yoga acuzată că este...

ActualitateO zi ago

Celebrarea națiunii este sau nu idolatrie?

A celebra ceva nu are cum să fie ceva rău. Fiecare dintre noi ne celebrăm ziua de naștere; fiecare companie...

ActualitateO zi ago

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Semnificațiile acestei zilei / Pe ce alte date a mai fost în trecut sărbătorită ziua României

​1 Decembrie este ziua în care românii de pretutindeni sărbătoresc drept Ziua Națională a României, cel mai important moment din...

ActualitateO zi ago

Europea League: Ajax Amsterdam părăsește competiția / Victorie la scor pentru Liverpool – Rezultatele zilei

Runda a cincea a grupelor Europa League a consemnat eliminarea olandezilor de la Ajax Amsterdam din competiție, fosta campioană având...

ActualitateO zi ago

Conference League: PAOK Salonic s-a calificat în optimi / Scorul etapei reușit de fosta adversară a FCSB – Rezultatele zilei

Penultima etapă a grupelor Conference League a adus victoria echipei antrenate de Răzvan Lucescu, PAOK Salonic, scor 2-1 pe terenul...

ActualitateO zi ago

Zelenski cere construirea urgentă de fortificaţii pe linia frontului ameninţată de ofensiva rusă

Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi şi-a continuat vizitele în regiunile prin care trece linia frontului, a avut întâlniri cu o...

ActualitateO zi ago

Ucraina confirmă că Serghei Mironov, apropiat al lui Putin, a răpit o fetiță ucraineană și i-a schimbat identitatea și locul nașterii

Comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineț, a confirmat că familia deputatului rus Serghei Mironov a adoptat ilegal...

Actualitate2 zile ago

Fostul selecționer al Ungariei, prezentat oficial în SuperLigă – Noul antrenor are ca obiectiv play-off-ul

Sepsi Sfântu Gheorghe s-a despărțit marți de antrenorul Liviu Ciobotariu, dar la doar o zi distanță l-a prezentat oficial pe...

Top Stiri Comisarul