Connect with us

Actualitate

Doar 10% din carnea de porc din magazine este de proveniență locală / Măcelăriile mici au un rol semnificativ negativ în răspândirea pestei porcine (studiu)

Comisarul

Publicat

pe

Doar 10% din ce se găsește în magazine este carne de la porc de proveniență locală, arată un studiu independent realizat de un colectiv de cercetători din cadrul ASE, la solicitarea unui mare retailer.

Carne în galantarFoto: AGERPRES

La nivelul pieței există un deficit comercial de 25% pe mâncare procesată (carnea de porc fiind principala componentă care provoacă 830 milioane Euro deficit anual)

Problema de fond: mobilitatea animalelor care ajung să fie vândute în târguri, deși nu îndeplinesc criteriile de calitate pentru a fi comercializate

În anul 2016 în România s-au abatorizat 4,6 milioane de porci, iar în 2022 doar 3 milioane. Acesta fiind doar unul din efectele epidemiei de pestă porcină africană. S-au pierdut 1,6 milioane de porci în scopul stopării pestei porcine, dintre care 100.000 de scroafe din efectivul de matcă, mai bine de jumătate din efectiv.

Rezolvarea problemei pestei porcine rămâne crucială pentru stabilitate, încredere și creșterea interesului investitorilor pentru acest sector. Una dintre posibilele cauze identificate pentru pesta porcină o reprezintă nerespectarea normelor de biosecuritate pentru creșterea porcilor în cazul gospodăriilor familiale.

Problema de fond este reprezentată de mobilitatea animalelor care ajung să fie vândute în târguri, deși nu îndeplinesc criteriile de calitate pentru a fi comercializate.

De asemenea, măcelăriile mici au un rol semnificativ negativ în răspândirea pestei porcine datorită problemei angajaților care nu respectă condițiile sanitar-veterinare și de aceea măsurile sanitar-veterinare trebuie adresate cu prioritate acestor categorii.

Context:

 • În anul 1995, România importa numai 2,4% din resursele necesare consumului intern. În 2019, ponderea importurilor a crescut la aproape jumătate din necesarul de consum intern (mai exact 47%).
 • Resursele au crescut cu 37% în 2019 în raport cu 1995, în timp ce importurile au crescut alarmant, de peste 26 ori, spune președintele INS Tudorel Andrei în lucrarea sa recent apărută la Editura Academiei “Comerţul exterior al României cu produse agroalimentare 1990-2020”.
 • Aceste date statistice ne arată că, la un produs tradiţional pentru agricultura ţării noastre, în decurs de 25 de ani am devenit unul din importatorii importanţi la nivel european pentru acest produs.
 • Dacă ne raportăm la anul 1990, efectivele de porcine sunt cu peste 70% mai mici.
 • În anii 90 eram exportatori de carne de porc, dar în timp am ajuns mari importatori, toate acestea întâmplându-se din cauza reducerii inexplicabile a efectivelor, chiar dacă efectivele de porcine au fost afectate de pesta porcina. Ne punem întrebarea cât timp mai poate fi continuată o atare situaţie negativă la un produs important, precum carnea de porc, produs la care ţara noastră a avut tradiţie , mai spune șeful INS

Pentru problemele din industria cărnii de porc au fost găsite soluții posibile, printre care oprirea mobilității porcilor între gospodării

 • 1. Reglementarea creșterii porcului în gospodării;
 • 2. Oprirea mobilității porcilor între gospodării;
 • 3. Reglementări legislative care să limiteze creșterea porcilor în gospodării doar în scopul autoconsumului;
 • 4. Adoptarea unor măsuri coercitive mult mai drastice pentru comercializarea porcilor în târguri;
 • 5. Subvenționarea maternităților de porci existente inclusiv în cele existente care nu mai au deloc efective;
 • 6. Crearea unui raft separat cu eticheta Produs în România și implementarea unei scheme de calitate – labeling (reglementată național);
 • 7. Absorbția de fonduri europene pentru infrastructură (exemplu Polonia) – pentru integrarea pe verticală și eficientizarea costurilor (mai ales în energie);
 • 8. Crearea unui parteneriat privat-privat cu marii fermieri pentru micile gospodării care au 1-2 porci care să fie susținuți prin programe de sprijin – subvenții
 • 9. Integrarea fermierilor în marile lanțuri de aprovizionare ale marilor fermieri;
 • 10. Linii speciale de creditare la IMM Invest pentru asigurarea capitalului de lucru în industrie.

Deşi are un potenţial natural semnificativ, România, în contrast cu Bulgaria, Ungaria și Polonia, şi-a permis “luxul” să importe produse agroalimentare în cantităţi semnificative

„Deşi are un potenţial natural semnificativ, România, în contrast cu Bulgaria, Ungaria și Polonia, şi-a permis “luxul” să importe produse agroalimentare în cantităţi semnificative, în detrimentul producţiei interne”, explică șeful INS Tudorel Andrei în „Comerţul exterior al României cu produse agroalimentare 1990-2020”.

Un efect negativ semnificativ asupra comerţului nostru exterior cu produse agroalimentare, de aproape 335 de euro pe persoană s-a înregistrat pe seama categoriei de produse „Animale vii şi produse animale”. Practic, spune șeful Statisticii, prin devansarea exporturilor de către importuri pentru produsele din această categorie, fiecare român a acumulat, în fiecare an din perioada 2012-2021, o datorie de aproape 28 de euro.

Pare puţin, spune Tudorel Andrei, dar dacă ţinem seama de numărul de ani şi de dimensiunea populaţiei rezidente, vom constata că datoria acumulată se ridică la aproape 4 miliarde de euro!

În primele 20 de ţări mari producătoare de carne din lume, regăsim şi cinci ţări din Uniunea Europeană: Germania, cu o producţie de 8,2 milioane de tone carcasă, care reprezintă o producţie de aproape 100 kg/locuitor, Spania, cu 7 milioane de tone, cu o medie pe locuitor de 150 Kg, Franţa, cu o producţie de 5,6 milioane de tone – 86 kg/locuitor, Polonia, cu o producţie de 4,5 milioane de tone – 116 kg/ locuitor, şi Italia, cu o producţie la nivelul anului 2018 de 3,7 milioane de tone – 61 kg/locuitor. România realizează o producţie cu puţin peste 1 milion de tone de carne, echivalentă cu 52 kg/locuitor

Câteva posibile explicații

Într-o discuție cu HotNews, economistul șef al Raiffeisen Bank a explicat o parte din cauzele pentru care suntem unde suntem. ” Ceea ce e clar pentru mine ca economist este că România dispune de resurse foarte mari în agricultură. Suntem o țară cu potențial agricol enorm. Suntem în top 5 la nivel european ca suprafața arabilă, după Franța, Spania, Germania și Polonia. Deci din perspectiva dimensiunii noastre ca jucător în zona agricolă ar trebui să fim un jucător foarte mare la nivel european. Agricultura are și un rol social foarte important în România. Avem și o populație care este destul de mult localizată în zona rurală și care se ocupă de agricultură – populația ocupată în agricultură e cam 21,8% din total, însă valoarea adăugată brută a agriculturii e de numai 3,8% din PIB. la sută. E foarte mult. Media europeană este de 4,6%”, a spus Dumitru.

Ce a mai adăugat economistul român legat de agricultura și zootehnia noastră

 • Când 20% din populație ocupată îți produce doar 4% din PIB, înseamnă că avem o mare ineficiență în zona de utilizare a forței de muncă în agricultură. În același timp avem problema aceasta a agriculturii de subzistență. Dacă ne uităm pe cifre vedem că aproximativ 87 la sută din populație ocupată în agricultură este așa numita ”auto-ocupare” , în mare parte a ei face ceea ce numim agricultură de subzistență.
 • Dacă ne uităm la dimensiunea fermelor, dimensiunea medie a fermei în România este 3,7 hectare ceea ce este ridicol, pentru că nu ai cum să faci agricultură eficientă pe o suprafață de 3,7 hectare. La extrema cealaltă avem Cehia, unde dimensiunea fermei este de 130 de hectare. Vecinii noștri bulgari au o dimensiune medie de 22 de hectare și au o viteză de comasare foarte mare. La noi comasarea are loc într-un ritm mult mai încetinit.
 • Avem multe ferme de subzistență. Avem peste 86% din ferme care consumă mai mult de 50% din ce produc (asta însemnând că aceste ferme produc mai mult pentru consumul propriu) și în același timp avem printre cele mai mari ponderi din Europa a fermelor în care managerul are peste 65 de ani. Avem manageri de exploatații îmbătrâniți și lucrul ăsta evident că are și implicații majore.
 • Dacă ne uităm la educația celor care fac agricultură sau la ponderea celor care spun că învață meserie la locul de muncă sau la cei care s-au bazat doar pe experienta proprie, în România avem ponderea cea mai mare. La noi, cea mai mare parte- 90%- a celor care fac agricultură se bazează pe experiența dobândită la locul de muncă.
 • Zootehnia ne plasează la coada clasamentului european. Avem dealtfel o mare problemă cu zootehnia. Ca număr de animale/ fermă suntem ultimii în UE. Chiar și la numărul de animale pe hectar stăm prost, iar toate acestea se reflectă și în balanța comercială.
 • La fel, la carne de vită avem doar 0,6% din producția europeană, la porc avem 1,5 % la pui avem 3,4% iar la lapte doar 2,6%. De ce sunt importante cifrele astea? Pentru că ele se văd mai departe în balanța comercială. Dacă ne uităm în balanța comercială avem un deficit mare structural de produse agroalimentare, localizat la câteva produse mari: carne, legume, fructe și lapte și produse lactate.

Citeste aici studiul integral

N.Red: Potrivit minutei care a stat la baza elaborării studiului, la discuțiile premergătoare au participat reprezentanți ai PENNY (Daniel Gross – CEO, Marek Dolezal – COO, Daniel Costache – Head of Food Buying, Alexandra Curtman – Project Management Office, Gabriela Mihăilescu – Compliance and Public Affairs Coordinator, Mihai Poenaru – Compliance Officer, Lucian Pavel – Marketing Manager, Irina Butnaru – Corporate Communications Manager & Spokesperson), ai producătorilor din ambele industrii, atât creșterea suinelor, cât și din sfera acvaculturii (Radu Timiș – CEO Cristim, Adrian Balaban – Cooperativa Siliștea Producție Suine, Florin Burculescu – Președinte – Cooperativa Țara mea, Bogdan Grama – Director General, Abatorul Periș, Octavian Paltanea – Development Manager – Carmistin, Cezar Ludoseanu, Florin Raba și Dinu Cerna de la Smithfield, Antoci Ioan – Director General – Suinprod SA, Georgiana Dascălu – Deltaica Sea Food, Alexander Kostov – Kralex Food Solutions, Constantin Drăghiceanu – Director – Parcul Comana și alții), dar și reprezentanți ai autorităților statului (George Scarlat – senator, Nini Săpunaru – Secretar de Stat pentru relația cu Parlamentul, Horia Constantinescu – președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Nicolae Bociu – președinte Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Mihai Neagu – director al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Marian Avram – președinte Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Gheorghe Ștefan – director la Ministerul Agriculturii, Cristian Duicu – reprezentant Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Dan Drăgan – secretar de stat la Ministerul Energiei, Laura Marinaș – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dumitru Nancu – director general la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Bogdan Mihei Lari – Secretar de Stat – Ministerul Finanțelor).

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate2 ore ago

FOTO Ce am învățat de când locuiesc în cel mai urât cartier din București

​Dacă mergi pe jos pe Prelungirea Ghencea, pentru că numai pe jos te mai poți deplasa dintr-un punct în altul...

Actualitate4 ore ago

VIDEO Coreea de Sud lansează propriul satelit spion, drept replică după cel lansat de Phenian

O rachetă SpaceX care transportă un satelit spion sud-coreean a decolat vineri din statul american California, la aproape două săptămâni...

Actualitate6 ore ago

Polonia cumpără încă 150 de obuziere sud-coreene

Polonia a semnat cu Coreea de Sud un contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari prin care va cumpăra...

Actualitate8 ore ago

VIDEO Zelenski cere schimbări în sistemul de mobilizare din Ucraina

Volodimir Zelenski a declarat, în mesajul său de vineri seară, că sunt necesare schimbări pentru a îmbunătăţi sistemul de mobilizare...

Diverse9 ore ago

Florin Gioga şi-a lansat oficial candidatura ca idependent la Primăria Sinaia

Primarul oraşului Sinaia va avea un adversar dificil la alegerile locale din anul 2024 în persoana lui Florin Gioga. Acesta...

Actualitate10 ore ago

Yamaha FZ6: versatilitate si siguranta pe sosea

Yamaha FZ6 a fost întotdeauna privită ca o creație remarcabilă în lumea motocicletelor, combinând performanța sportivă cu versatilitatea unei motociclete...

Actualitate10 ore ago

A încetat din viaţă Sandra Day O’Connor, prima femeie numită în Curtea Supremă a SUA

Fosta judecătoare americană Sandra Day O’Connor, prima femeie numită în Curtea Supremă a SUA şi considerată una dintre vocile moderate...

Actualitate12 ore ago

Vladimir Putin ordonă creşterea cu 15% a numărului de soldaţi din armata rusă

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret prin care a ordonat o creştere cu 15% a numărului de...

Actualitate15 ore ago

Incendiu puternic în Sectorul 5 din Capitală. Patru case au fost cuprinse de flăcări

Pompierii intervin vineri seară pentru stingerea unui incendiu care a cuprins patru locuinţe din Sectorul 5 al Capitalei. Intervenție pompieriFoto:...

Actualitate17 ore ago

VIDEO Un britanic căsătorit cu o româncă a înființat o organizație caritabilă în Moldova: „Situația refugiaților ucraineni de aici se complică pentru că multe agenții pleacă deoarece nu mai au bugete”

​​Fost om de afaceri și realizator al unei emisiuni la BBC, Chris Lomas este fondatorul unei organizații de caritate din...

Actualitate19 ore ago

Un fost mare fotbalist, dorit ca antrenor la Dinamo – Lovitura pregătită de „câini”

Dinamo s-a despărțit săptămâna aceasta de Ovidiu Burcă, iar căutările grupării bucureștene pentru un nou antrenor s-au extins și în...

Actualitate21 de ore ago

Noua Zeelandă: Prim-ministrul Christopher Luxon a anunţat interzicerea telefoanelor mobile în şcoli

Prim-ministrul conservator al Noii Zeelande, Christopher Luxon, a anunţat vineri interzicerea telefoanelor mobile în şcolile din ţară, o măsură menită...

Actualitate23 de ore ago

Gregorian Bivolaru și alte 14 persoane, aduse vineri în fața judecătorilor francezi pentru acuzații extrem de grave

Perioada arestului preventiv în care a fost plasat Gregorian Bivolaru, guru al unei mişcări internaţionale de yoga acuzată că este...

ActualitateO zi ago

Celebrarea națiunii este sau nu idolatrie?

A celebra ceva nu are cum să fie ceva rău. Fiecare dintre noi ne celebrăm ziua de naștere; fiecare companie...

ActualitateO zi ago

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Semnificațiile acestei zilei / Pe ce alte date a mai fost în trecut sărbătorită ziua României

​1 Decembrie este ziua în care românii de pretutindeni sărbătoresc drept Ziua Națională a României, cel mai important moment din...

ActualitateO zi ago

Europea League: Ajax Amsterdam părăsește competiția / Victorie la scor pentru Liverpool – Rezultatele zilei

Runda a cincea a grupelor Europa League a consemnat eliminarea olandezilor de la Ajax Amsterdam din competiție, fosta campioană având...

ActualitateO zi ago

Conference League: PAOK Salonic s-a calificat în optimi / Scorul etapei reușit de fosta adversară a FCSB – Rezultatele zilei

Penultima etapă a grupelor Conference League a adus victoria echipei antrenate de Răzvan Lucescu, PAOK Salonic, scor 2-1 pe terenul...

ActualitateO zi ago

Zelenski cere construirea urgentă de fortificaţii pe linia frontului ameninţată de ofensiva rusă

Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi şi-a continuat vizitele în regiunile prin care trece linia frontului, a avut întâlniri cu o...

ActualitateO zi ago

Ucraina confirmă că Serghei Mironov, apropiat al lui Putin, a răpit o fetiță ucraineană și i-a schimbat identitatea și locul nașterii

Comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineț, a confirmat că familia deputatului rus Serghei Mironov a adoptat ilegal...

Actualitate2 zile ago

Fostul selecționer al Ungariei, prezentat oficial în SuperLigă – Noul antrenor are ca obiectiv play-off-ul

Sepsi Sfântu Gheorghe s-a despărțit marți de antrenorul Liviu Ciobotariu, dar la doar o zi distanță l-a prezentat oficial pe...

Top Stiri Comisarul