Connect with us

Exclusiv

EXPLOZIV/Iohannis declanseaza conflictul juridic de natura constitutionala prin blocarea exercitarii autoritatii MJ asupra procurorilor, conform art. 132 din Constitutie

Comisarul

Publicat

pe

Daca presedintele nu va emite decretul de revocare, Tudorel Toader poate propune Guvernului sa ceara CCR solutionarea unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Presedinte pentru blocarea exercitarii autoritatii MJ asupra procurorilor, conform art. 132 din Constitutie, a comentat pe facebook Alexandru Bajdechi, președintele Federației Tinerilor din Constanța, absolvent de Drept, procedura de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de către ministrul Justiției Tudorel Toader, precizeaza Flux 24.

Ce spune Art. 132 – Statutul procurorilor

 (1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a propus, joi, revocarea procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi, după ce a prezentat un raport privind activitatea managerială de la DNA care s-a bazat pe 20 de categorii şi fapte. Printre acuzaţii se află: comportament excesiv de autoritar, discreţionar al procurorului şef al DNA, implicarea în anchetele altor procurori, prioritizarea dosarelor în funcţie de impactul mediatic.

Vă prezentăm în continuare cele 20 de puncte enumerate de Tudorel Toader, reţinute în perioada februarie 2017-februarie, în raportul privind activitatea DNA 2018, pentru care a cerut revocarea şefei DNA.

  1. Cele trei decizii ale Curţii Constituţionale în care, în două dintre ele, s-a constatat un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public-DNA, pe de o parte, şi alte autorităţi ale statului, Guvern şi Parlament, pe de altă parte.  „Într-un singur an au fost înregitrate trei conflicte juridice de natură constituţională în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consituţional. Trei conflicte în care CCR a sancţionat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului şef al DNA”, a spus Toader, comentând că în 16 ani, pe rolul Curţii au fost 39 de astfel de dosare, ultimele trei fiind doar în ultimul an.
  2. Ancheta în cazul OUG 13. Ministrul Justiţiei a susţinut că în cazul anchetei declanşate de DNA după adoptarea OUG 13 Direcţia şi-a arogat o competenţă pe care nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, fapt, de altfel, remarcat şi de Curtea Constituţională.

„CCR a reţinut că Ministerul Public s-a considerat competent să verifice oportunitatea OUG. Acest lucru echivalează cu o încălcare gravă a principiului separaţiilor puterilor în stat. Ministerul Public, prin DNA, şi-a arogat competenţa de a efectua o ancheta penală într-un domeniu ce excedează cadrului legal. Declanşarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiţiei, ridicarea de acte, a determinat o stare de tensiune, de presiune psihică. Sub imperiul unei temeri declanşate de activitatea penală, Guvernul este blocat în activitatea de legiutor. Prin conduita sa, DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o are”, a spus Toader.

  1. Refuzul lui Kovesi de a se prezenta la comisia parlamentară de anchetă. Ministrul Justiţiei a susţinut că, în lumina deciziei CCR în acest caz, „s-a produs un blocaj în activitatea comisiei de anchetă”, iar şefa DNA nu a respectat „acel comportament necesar loial” între instituţiile statului.
  2. Ancheta DNA în cazul hotărârilor de Guvern în cazul Belina. Tudorel Toader a reluat teza potrivit căreia oportunitatea emiterii unui act normativ nu este în sfera de competenţă a DNA. „Văzând din partea cealaltă, îţi pui întrebarea cum cu jumătate de an în urmă CCR statuează, iar, ulterior, sub considerentul că e vorba de HG nu OUG, au fost verificare aceleaşi aspecte”, a comentat el.
  3. DNA s-a erijat în evaluator în aspecte care nu au legătură cu sfera penalului, a spus ministrul Justiţiei făcând referire la un comunicat al Direcţiei în care se imputa că nu au fost respectate normele  de tehnică legislativă. „Încălcarea normelor de tehnică legislativă nu constituie infracţiune”, a comentat el.
  4. Explicaţia comunicatelor DNA ca fiind simple opinii. Minsitrul justiţiei a criticat faptul că, ulterior comunicatulului mai sus amintit, DNA a susţinut că formularile folosite „au reprezentat simple opinii”. „Nu poţi să exprimi simple opinii când te referi la libertate, demnitatea unei persoane. Apreciem că e inadmisibilă o astfel de abordare prin care sunt afectate valori şi drepturi fundamentale ale unei persoane fizice”, a spus el.
  5. Împiedicarea aflării adevărului şi lămuririi unor aspecte de interes public, prin refuzul de a se prezenta la audierile comisiilor parlamentare de anchetă.
  6. Comportament excesiv de autoritar şi discreţionar. Ministrul Justiţiei a amintit de controlul pe care Inspecţia Judiciară l-a efectuat la DNA, precizând că în raport se consemnează dificultăţi întâmpinate de inspectori, precum şi indicii privind săvârşirea abaterii disciplinare, inclusiv prin obstrucţionarea activităţii inspectorilor de către Kovesi.
  7. Implicarea în achetele altor procurori. Tudorel Toader a reluat o declaraţie publică a şefei DNA care a admis că a supravegheat personal ancheta în cazul OUG 13. „Se observă o implicare în realizarea anchetelor altui procuror, ceea ce legea interzice şi e contrară limitelor de competente. Trecerea timpului nu a condus la o îndreptare a acestui comportament, ci la o acutizare, cum o relevă iesirile în spaţiul public”, a comentat el.
  8. Prioritizarea dosarelor cu impact mediatic. „Dosarele nu se rezolvă după rezonanţa publică pe care o au, nu după calitatea persoanei anchetate, ci în ordinea cronologică a înscrierii sesizării”, a afirmat Toader.
  9. Contestarea actelor şi autorităţii Curţii Constituţionale. Ministrul Justiţiei a susţinut că Laura Codruţa Kovesi„ a învinovăţit CCR, punând pe seama deciziilor pretinsa imposibilitate a DNA de urmărire a unor fapte şi recuperarea unor prejudicii”. „Procurorul şef a contestat însăşi Constituţia ţării”, a mai spus el.
  10. Interviurile pentru BBC şi Euronews. „Procurorul şef declara pentru BBC că se teme de desfiinţarea DNA. Într-un alt interviu acordat la Euronews s-a lansat într-o critică dură a proiectelor de lege aflate în dezbatere parlamentară, acuzând că politicienii lovesc împotriva efortului de a combate corupţia. Potrivit Constitutiei, tuturor legilor în vigoare, procurorul işi exercită competenţele legale, interpreteaza, aplică legea, dar opera de legiferare este a legiuitorului”, a argumentat Ministrul Justiţiei.
  11. Afectarea imaginii României. „Au fost exprimate critici vehemente cu privire la propuneri de modificare legislativă, propuneri care s-au dovedit a fi constituţionale. Afirmaţiile sunt fără precedent, au afectat iremediabil imaginea României. Sunt de natură să creeze o imagine falsă asupra României şi a statului de drept”, a spus ministrul Justiţiei.
  12. Dezinformarea forurilor europene. Tudorel Toader a afirmat că luările de poziţie de la nivelul conducerii DNA au creat o falsă imagine la nivelul Parlamentului European, inducându-se ideea că situaţia România este similară Poloniei.  „La nivelul Parlamentului European, prin dezinformare, s-a generat o dezbatere şi la nouă întrevederi am explicat de nouă ori că România nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în Polonia”, a spus Toader.
  13. Încercarea de a obţine condamnări cu orice preţ. Ministrul Justiţiei a făcut referire la înregistrările în care şefa DNA ar fi cerut să se ajungă până la premier, folosind termenul „decapare”. „Această încercare de „decapare”, cuvântul cheie la care vreau să mă refer, este absolut contrară oricărui stat de drept. La mijloc este destinul unui om egal cu toţi ceilalţi. Cauzele nu trebuie rezolvate după funcţie”, a comentat el.
  14. Creşterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor şi raportări eronate. „Se raportează numărul de inculpaţi trimişi în judecată în 2016 şi se raportează numărul de achitări din 2016, concluzionându-se că a scăzut rata achitărilor. Cei trimisi în judecată în 2016 nu se regăsesc printre cei achitaţi în 2016, pentru că nu ar fi avut timp ca să se parcurgă. Şi dacă pui raportul de achitări pe anul în curs ai un calcul la o bază alta decât cea factuală”, a spus el. În privinţa cheltuielilor, Toader a spus că un dosar la DNA „costă” aproape 40.000 de lei, spre deosebire de Parchet unde este 2.000 şu DIICOT -6.000.

17.Neimplicarea procurorului şef în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori. „Spaţiul public este plin de presupuse abuzuri ale procurorului Negulescu. El a fost lăudat, în loc să se ia măsuri”, a dat ca exemplu Toader.

  1. Falsificarea transcrierilor unor convorbiri telefonice. Ministrul Justiţiei a susţinut că în multe cazuri instanţele au trimis înapoi dosarele pentru inadvertenţe între înregistrarea audio şi şi stenogramele depuse. „În multe hotărâri judecătoreşti în care instanţa a statuat diferenţe între ce se aude şi ce se vede”, a spus el.
  2. Tergiversarea soluţionării unor cauze. Ministrul Justiţiei a dat exemplul dosarului Microsoft.
  3. Lipsa de reacţie în verificarea activităţii profesionale şi conduitei unor procurori: DNA Ploieşti. „Nu spun că e adevărat, dar când toată opinia publică, când procurori se reclamă între ei, obligaţia e nu să-i lauzi”, a mai spus Toader.(Sava N.).

 

Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate52 de minute ago

Adrian Mititelu și decizia în privința viitorului echipei U Craiova 1948

La finalul unui nou sezon în care a plecat cu ambiții de play-off, U Craiova 1948 a retrogradat direct din...

Actualitate3 ore ago

Noi tensiuni în cabinetul de război al Israelului: Benny Gantz spune că se va retrage din Guvern dacă nu se va adopta un nou plan cu privire la Gaza

Benny Gantz, un popular membru centrist al Cabinetului de război al Israelului, format din trei membri, a ameninţat sâmbătă că...

Actualitate5 ore ago

Ucrainean aflat pe munte de trei zile, recuperat cu un elicopter SMURD / Alți doi ucraineni găsiți în zonă

Salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră au intervenit sâmbătă pentru recuperarea unui cetăţean ucrainean aflat pe munte de trei zile,...

Actualitate7 ore ago

Președinta Georgiei se opune prin veto „legii ruse” care a generat proteste de amploare: „Contravine Constituției noastre”

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a „influenţei străine”, care a suscitat...

Actualitate9 ore ago

GSP: „Nici pentru Darren Cahill nu ar fi făcut Simona Halep așa ceva!”. CTP, nedumerit de ce a spus jucătoarea noastră

Într-un dialog cu Gazeta Sporturilor, Cristian Tudor Popescu își manifestă nedumerirea cu privire la ultimele declarații oferite de Simona Halep...

Actualitate11 ore ago

Vremea se schimbă începând de duminică seară. Apar și în România manifestările ciclonilor care au dat bătăi de cap în Europa

​De duminică seara, în Oltenia, zona Banatului, iar ulterior ăn jumătatea de vest a Munteniei, Crișana, Transilvania sunt așteptate descărcări...

Actualitate13 ore ago

Justiția românească a amânat din nou verdictul unui caz de corupție, început pe vremea când Obama era președinte în SUA

Americanii au avut trei președinți Obama – Trump – Biden și se pregătesc de alt rând de alegeri, în timpul...

Actualitate16 ore ago

VIDEO. Supărarea unui român plecat la cules căpșuni în Spania în urmă cu 20 de ani și care acum are spanioli care lucrează pentru el: „Toţi colegii mei puteam să ridicăm România, să fie peste ei”. Ce ne-a lipsit

Unii dintre au cumpărat fermele unde munceau din greu acum 20 de ani. Alţii au luat bani europeni şi au...

Actualitate18 ore ago

LIVE Război în Ucraina – ziua 815: Zelenski se așteaptă la o ofensivă rusă mai amplă în nord-est / Rezerve față de ideea unui armistițiu olimpic

Volodimir Zelenski a spus că se așteaptă la o ofensivă rusă mai amplă în nord și în est, cu scopul...

ActualitateO zi ago

Alte patru publicații rusești sunt interzise în Uniunea Europeană. Moscova amenință cu represalii

Uniunea Europeană a anunțat, vineri, că suspendă distribuția a patru publicații rusești pe teritoriul comunitar, în pofida unui avertisment de...

ActualitateO zi ago

StupFest – un festival de oferte pentru antreprenori

​În acest an are loc a 2-a ediție de StupFest, o campanie dedicată antreprenorilor din București, care pot accesa soluții...

Ce sunt INCOTERMS și cum se aplică pentru transportul între România și Anglia? Ce sunt INCOTERMS și cum se aplică pentru transportul între România și Anglia?
DiverseO zi ago

Ce sunt INCOTERMS și cum se aplică pentru transportul între România și Anglia?

În lumea complexă și dinamică a comerțului internațional, înțelegerea regulilor și regulamentelor care guvernează transportul de bunuri între țări este...

ActualitateO zi ago

Monica Niculescu, în finala de dublu la Trofeul Clarins – Trei mingi de meci salvate

Perechea formată din Monica Niculescu și chinezoaica Lin Zhu s-a calificat în finala probei de dublu la Trofeul Clarins, turneu...

Actualitate2 zile ago

„Își aminteşte tot ce s-a întâmplat”. Primele cuvinte ale lui Robert Fico către președintele ales Pellegrini, după atacul din Slovacia

Premierul slovac Robert Fico îşi aminteşte tot ce s-a întâmplat în timpul atacului suferit miercuri şi al transferului său ulterior...

Actualitate2 zile ago

Program Noaptea Muzeelor 2024. Peste 250 de obiective de vizitat în țară și în Republica Moldova / Muzee importante din București și din țară nu vor fi deschise din cauza protestelor

Organizatorii evenimentului Noaptea Muzeelor 2024, care se află la cea de-a XX-a ediție, au anunțat că sâmbătă, 18 mai, vor...

Actualitate2 zile ago

Robert Fico „se zbate între viață și moarte” în spital, anunță vineri dimineață Viktor Orban

​Șeful guvernului maghiar a declarat vineri că omologul său de la Bratislava este încă în stare gravă, după tentativa de...

Actualitate2 zile ago

Indicele încrederii în economie, la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani

Valoarea indicelui Confidex, care determină nivelul de încredere a managerilor români în economie, a atins cea mai mare valoare măsurată...

Actualitate2 zile ago

Lovituri ucrainene în oraşul Doneţk, ocupat de forţele ruse: Patru femei ucise

Patru femei au fost ucise joi în urma unor atacuri ucrainene asupra Doneţk, un oraş ocupat de forţele ruse, au...

Actualitate2 zile ago

Servicii Profesionale de Reparații Acoperișuri – Anunturi-Reparatii-Acoperis.ro

Bine ați venit pe Anunțuri-Reparații-Acoperiș.ro – Soluția dvs. pentru reparații de calitate la acoperișuri! De ce să alegeți serviciile noastre?...

Actualitate2 zile ago

Rusia și-a schimbat strategia deasupra Mării Baltice, dar nu este clar de ce. NATO, obligată să-și intensifice ridicarea avioanelor de interceptare

Numărul de cazuri în care NATO și-a ridicat de la sol avioanele de război pentru interceptarea aparatelor de zbor ruseşti...

Top Stiri Comisarul