Connect with us

Actualitate

Liderii PCR ii considerau pe scriiitori cei mai periculosi disidenti

Comisarul

Publicat

pe

„De ce erau mai periculosi scriitorii decat alti disidenti, pentru conducerea superioara de partid?”, a rasunat, in sala „Constantin Hamangiu” din Palatul de Justitie, intrebarea judecatoarei Mihaela Nita.

Barbatul din fata sa a stat putin pe ganduri si a incercat sa ofere un raspuns franc: „In orice alta tara, cu regim autoritar/dictatorial, categoria cea mai vocala, activa, din punct de vedere al contestarii regimurilor respective, era cea a oamenilor de cultura, din doua considerente: pentru ca aveau o notorietate interna si o audienta si sustinere in strainatate”.

Martorul care ofera aceste explicatii in fata Curtii de Apel Bucuresti este probabil unul dintre cei mai in tema sa vorbeasca despre disidenta facuta de scriitorii romani in perioada comunista. Vasile Malureanu era in 1985 maior in Directia I de Informatii Interne din cadrul temutului Departament al Securitatii Statului. Misiunea sa viza activitatea informativa in cadrul Ministerului Culturii si in cadrul intreprinderii de comert exterior cu bunuri culturale Artexim.

Malureanu mai avea o functie administrativa importanta, cea de coordonator al activitatii colectivelor de ofiteri cu responsabilitati in arta si cultura. Practic, el avea o viziune pe intreaga tara, din punct de vedere informativ, in domeniul artei si culturii.

Procesul uciderii unui disident

Ofiterul de Securitate este audiat acum in dosarul mortii inginerului Gheorghe Ursu. In sala de judecata este prezent si fiul disidentului, Andrei Ursu. Pledoaria lui Malureanu este ascultata cu interes si de maiorul in rezerva Marin Pirvulescu si de colonelul in rezerva Vasile Hodis, fosti ofiteri ai Departamentului Securitatii Statului, acuzati de infractiuni contra umanitatii.

Citeste si: Ziua in care Securitatea a dat vina pe Militie pentru moartea disidentului Gheorghe Ursu

Alti doi inculpati din dosar, fostii ministri de Interne George Homostean si Tudor Postelnicu, acuzati de complicitate la infractiuni contra umanitatii, au decedat dupa trimiterea in judecata.

Cum a aflat de inginer

Malureanu trebuie sa explice instantei ce se intampla cu disidentii care erau incomozi pentru Securitate si ce stia in 1985 despre Gheorghe Ursu. Inginerul nu facuse parte din persoanele urmarite de Malureanu, deoarece acesta nu facea parte dintr-o uniune a scriitorilor, ci lucra la Institutul de proiectari in constructii (ISLGC).

„Arat ca dupa decesul lui Ursu Gheorghe am aflat ca acesta facea parte din anturajul poetei Nina Cassian, care facea obiectul de investigare al colectivului din cadrul acelei directii, insa nu reprezenta decat o legatura a persoanei investigate”, a explicat Malureanu cum s-a intalnit cu cazul Gheorghe Ursu.

Om de legatura cu Europa Libera?

Dupa iesirea la pensie din SRI, in 2004, fostul ofiter de Securitate a infiintat, in 2009, impreuna cu alti colegi, revista „Vitralii. Lumini si umbre”, unde a publicat mai multe articole privind oamenii de cultura. Malureanu este in prezent general SRI in rezerva. Intr-unul din articole ar fi dat de inteles ca Ursu ar fi fost omul de legatura dintre oamenii de cultura din Romania si ziaristii de la „Europa Libera”.

Malureanu a spus ca textul invocat nu-i apartine ad litteram, iar in documentarea sa, Ursu nu a reprezentat un subiect de analiza. Detalii despre el a descoperit in jurnalul Monicai Lovinescu.

„Arat ca in cele doua volume ale acestui jurnal care vizeaza perioada 1981-1988, se gaseste o mentiune cu privire la Ursu Gheorghe, vizand o scrisoare trimisa de acesta prin intermediul unui imigrant de la Paris, sotilor Ierunca (Monica Lovinescu si Virgil Ierunca- n.red), care viza situatia preotului Calciu-Dumitreasa Gheorghe si unele aspecte din mediul literar, detalii despre o conferinta nationala a scriitorilor”, arata fostul ofiter de Securitate.

Jurnalul Monicai Lovinescu

Malureanu arata ca relatia dintre Lovinescu si Ursu ar fi una sporadica. Consemnari despre acesta mai apar dupa moartea inginerului. „Din aceste consemnari rezulta ca Monica Lovinescu face o presupunere personala intre decesul lui Ursu Gheorghe si ancheta”, si-a adus aminte Malureanu.

(Insemnarile din jurnalul Monicai Lovinescu, despre Gheorghe Ursu)

Ofiterul a explicat judecatoarei Mihaela Nita care era politica Securitatii in unele cazuri. „Dupa anul 1967 s-a acordat o pondere mai mare activitatii de prevenire a infractiunilor ce vizau securitatea statului, de aici s-a ajuns si la ideea ca uneori persoane care nu erau trimise in judecata pentru infractiuni impotriva securitatii statului erau trimise in judecata pentru infractiuni de drept comun. Insa, in situatia in care nu se facea sesizarea organelor de cercetare penala pentru infractiuni contra securitatii statului, cum a fost si cazul Ursu Gheorghe, se luau alte masuri de prevenire”, a explicat Maureanu.

El a spus ca daca ofiterii de Securitate constatau savarsirea de infractiuni de drept comun, in munca informativa, sesizau Militia.

„In perioada 1969-1989 au fost 71 de cazuri in care s-a dispus condamnarea persoanelor trimise in judecata pentru infractiuni grave contra Securitatii statului, exemplu tradare – cazul Raceanu, complot – Dumitru Iuga, difuzare de inscrisuri considerate dusmanoase – Radu Filipescu”, a tinut sa precizeze Malureanu.

Cine a dat ordinul ca disidentul sa fie ucis?

Potrivit acuzarii, incercand sa evite un caz de persecutie politica, Securitatea i-ar fi inscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun, de detinere de valuta, pentru posesia a 17 dolari. Pentru acest lucru, inginerul a fost arestat pe 21 septembrie 1985 si inchis intr-o celula cu doi detinuti care aveau ordin sa-l sicaneze. Presiunile acestora culminau cu batai dure. Inginerul a murit pe 17 noiembrie 1985, in arestul Militiei Bucuresti. Militienii implicati in ancheta si colegii de celula ai lui Gheorghe Ursu au fost condamnati de-a lungul vremii pentru uciderea disidentului.

Niciun ofiter din cadrul Departamentului de Securitate al Statului nu a raspuns penal pana in prezent pentru uciderea disidentului. Asta este intrebarea la care judecatoarea Mihaela Nita trebuie sa raspunda la finalul acestui proces cu o miza istorica: daca ofiterii de Securitate au fost implicati in lichidarea lui Gheorghe Ursu.

Obiectivul prioritar al Securitatii

„Era in atributiile Securitatii si neutralizarea incercarilor de a se crea o disidenta politica in Romania, in special in randul creatorilor de literatura si arta?”, a fost intrebarea avocatilor rudelor lui Gheorghe Ursu.

„In cadrul Departamentului in care lucram exista acest obiectiv prioritar, ca de altfel la nivelul intregului departament al Securitatii Statului. In programul de actiune stabilit la nivelul statelor NATO, pentru subminarea regimului Ceausescu, dupa inceputul anilor 1980 a devenit ca o prioritate implicarea statelor NATO in sustinerea opozitiei interne impotriva regimului. Dupa anii 1980 s-a implicat intregul corp diplomatic al statelor NATO”, arata ofiterul.

Potrivit acestuia, in contextul Razboiului rece, „Europa Libera coordonata de CIA a fost principalul instrument de propaganda, contra – propaganda, dezinformare impotriva regimului de la Bucuresti. Securitatea avea prin lege, si reglementarile legale, misiunea de a preveni transmiterea pe canale neautorizate a unor mesaje de natura a fi folosite in acest scop”.

In apararea inculpatilor

Malureanu a avut cuvinte de apreciere pentru ofiterii de Securitate, inclusiv pentru cei doi inculpati din acest dosar.

„In perioada 1967-1989, ofiterii de Securitate si-au desfasurat activitatea potrivit Constitutiei si legilor in vigoare ale statului. Apreciez ca in aceasta cauza nu ne regasim in prezenta infractiunii de care sunt acuzati inculpatii Hodis si Parvulescu”, a precizat acesta.

Malureanu a dezvaluit instantei si care erau metodele de lucru in cazul disidentilor, fiind vorba de atentionari, avertizari, destramare de anturaj sau neutralizari.

„Neutralizarea – definita de Anexa la Ordinul nr. 190, presupunea un complex de masuri pentru a determina persoanele implicate sa renunte la savarsirea unor activitati sau pentru diminuarea efectelor acestora daca fusesera savarsite. Se vorbea despre grupuri care desfasurau o anumita activitate impotriva Securitatii statului, de exemplu grupul de la Paris, Europa Libera”, a rememorat martorul.

Masurile functionau atat de bine incat in perioada 1968-1989, cu exceptia lui Paul Goma, care a fost arestat 30 de zile, niciun membru al uniunii de creatie nu a facut obiectul unei cercetari penale si trimiterii in judecata pentru infractiuni contra securitatii statului, a tinut sa precizeze acesta.

Arestarea lui Bacanu

Cazul ziaristului Petre Mihai Bacanu, cel care in 1988 pregatea sa scoata un ziar clandestin impotriva dictaturii comuniste, este catalogat de Malureanu ca fiind unul de drept comun.

„La perchezitia oficiala facuta, fiind de fapt un flagrant delict, a fost arestat si cu ocazia perchezitiei la domiciliu si la alte locuri au fost gasite mai multe piese si componente auto, care conform informatiilor detinute erau folosite pentru tranzactii comerciale neautorizate. Ca si in cazul Ursu, s-au semnalat organele de militie cu aceasta infractiune de drept comun si a fost condamnat”, a mai aratat Malureanu.

Cassian a ramas in SUA de frica Securitatii

Malureanu a dat detalii si despre poeta Nina Cassian, pe care Ursu o amintea in jurnalul sau. Acesta era monitorizata de Securitate „pentru a se cunoaste starea de spirit a grupului in special de evrei, etnie din care facea parte”.

„Nina Cassian era monitorizata datorita unor nemultumiri personale; dupa venirea la conducerea tarii a lui Ceausescu, impreuna cu alte persoane, in special evrei sau fosti lideri din aniii 1950, nemultumiti ca si-au pierdut privilegiile, comentau uneori injurios la adresa regimului din Romania”.

„Dupa arestarea lui Ursu Gheorghe, Nina Cassian care era plecata in America temporar, nu a mai revenit in tara de teama unor posibile consecinte din cauza celor consemnate in jurnalul lui Ursu Gheorghe”, a mai explicat ofiterul.

Audierea lui Vasile Malureanu a avut loc pe 2 mai 2018 la Curtea de Apel Bucuresti si a durat doua ore. La aceslasi termen au mai fost audiati, in dosarul uciderii lui Gheorghe Ursu si alti doi martori, un fost subofiter de Militie si o persoana care a fost incarcerata in Arestul Cercetarilor Penale in 1985.

Procesul continua cu noi audieri pe data de 30 mai 2018.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate19 minute ago

Preşedintele Donald Trump a discutat telefonic cu omologul rus Vladimir Putin despre noul format al G7 – International

Preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump au discutat luni la telefon propunerea liderului american de a lărgi formatul G7, a...

ActualitateO oră ago

Un parlamentar american pregătește un proiect care vizează eliminarea imunității polițiștilor, pentru a putea fi dați în judecată de cetățeni – International

În timp ce în mai multe orașe din SUA sunt proteste în urma morții lui George Floyd, un parlamentar american...

Actualitate2 ore ago

Trudeau, în contextul protestelor din Canada și SUA față de rasismul polițiștilor: Vă aud furia – International

Premierul Justin Trudeau a declarat luni că aude ”furia” și ”durerea” tinerilor canadieni de culoare, după o serie de manifestații...

Actualitate3 ore ago

Bacalaureat în iulie pentru elevii care nu pot participa, din motive medicale, la prima sesiune. Orban: Mi-am dat acordul, mi se pare corect – Educatie

​​Liceenii care în ziua bacalaureatului au febră, sunt la izolare sau în carantină pot da examenul într-o sesiune specială care,...

Actualitate4 ore ago

Spitalul ”Bagdasar-Arseni” confirmă 16 cazuri de COVID-19 la personalul din unitate, dar infirmă existenţa unui focar – Coronavirus

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” confirmă informaţia apărută în mass-media privind existenţa a 16 cazuri de COVID-19 la personalul...

Actualitate5 ore ago

INTERVIU Este sau nu periculos să ieși la terasă? Medic: Riscul, în cazul celor care stau la aceeași masă. Dacă există distanțare între mese, riscul e minim – Sanatate

​Terasele s-au redeschis astăzi, după aproape două luni și jumătate. Dar cât de sigur este să ieșim la terasă după...

Actualitate6 ore ago

Rusia va organiza referendumul de modificare a Constituției la 1 iulie / Vladimir Putin ar putea rămâne la putere până în 2036 – International

Referendumul asupra modificărilor constituționale care i-ar permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 va avea loc...

Actualitate7 ore ago

DigiSport: Nu este doar Simona Halep. Italienii scriu despre "cealaltă stea a tenisului din România": "Momente minunate, dar şi de întuneric"

„Nu este doar Simona Halep: Sorana Cîrstea, cealaltă stea a României” este titlul unui material scris de italienii de la...

Actualitate8 ore ago

Renault – campioana problemă a lui Emmanuel Macron – International

Președintele francez Emmanuel Macron speră să folosească puterea financiară națională și a Uniunii Europene pentru a salva companii cruciale și...

Actualitate9 ore ago

FOTO Roxana Mărăcineanu, ironizată într-o caricatură pentru cum a gestionat revenirea sportului în Franța – Alte sporturi

Ministrul Sporturilor din Franţa, Roxana Mărăcineanu, a fost ironizată într-o caricatură publicată, luni, de L’Equipe, pentru că ia în considerare...

Actualitate10 ore ago

A fi sau a nu fi „junk”. Ne va retrograda vineri S&P ratingul de țară? Cum am ajuns până aici – Finante & Banci

De câteva zile mulți economiști se gândesc la un lucru. Vineri urmează să aflăm dacă România va fi retrogradată la...

Actualitate12 ore ago

1 Iunie: 52.783 de copii din România sunt în sistemul de protecţie specială / Câți dintre ei sunt declarați adoptabili – Esential

​În România, 52.783 de copii se aflau, la sfârșitul anului trecut, în sistemul de protecţie specială a copilului. Aceasta înseamnă...

Actualitate13 ore ago

Sondaj IMAS: Peste jumătate dintre români cred că școlile n-ar trebui redeschise nici în septembrie, dacă ritmul de infectare cu noul coronavirus se menține – Educatie

​Mai mult de jumătate dintre români consideră că școlile nu ar trebui redeschise nici în septembrie, dacă atunci vom avea...

Actualitate14 ore ago

Digi24: Alertă – Modele de măști aflate pe lista produselor periculoase, vândute în România. ANPC: „Sunt sute de mii de bucăți” – Esential

Există modele de măști aflate pe lista produselor periculoase, care nu ar trebui să fie puse în vânzare, avertizează directorul...

Actualitate15 ore ago

Lewis Hamilton, moartea lui George Floyd și tăcerea Formulei 1 „dominată de albi” – Motor

Pilotul britanic de Formula 1 Lewis Hamilton a denunţat tăcerea „celor mai mari staruri” ale Formulei 1, „dominată de albi”,...

Actualitate16 ore ago

VIDEO Artista cu trei nume – Cum arată la 53 de ani și mai ales cum cântă Sinead O’Connor – Muzica

​Și-a făcut apariția la ultima ediție a „The Late Late Show”, acolo unde a cântat o variantă a piesei „Thank...

Actualitate17 ore ago

Coronavirus în lume: Brazilia a depășit pragul de 500.000 de îmbolnăviri / China a înregistrat 16 cazuri importate din afara țării – Coronavirus

Numărul total al infecțiilor cu Covid-19 a ajuns, la nivel mondial, la 6.267.408 potrivit datelor publicate de worldometers. Dintre acestea,...

Actualitate18 ore ago

Azi e Ziua Marii Relaxări. Dar cât de necesar a fost Marele Blocaj? Răspund (unul pro și altul contra) doi economiști: Cristian Popa și Laurian Lungu – Finante & Banci

Au vost voci din rândul actorilor care au spus că mai mare a fost teama decât rațiunea. Că teatrele și...

Actualitate19 ore ago

​Business report Cum ar trebui să arate o digitalizare coerentă a administrației. Costurile „noii normalități” de la birou. Patronii anunţă costuri mai mici la terase. Cât au pierdut hotelurile din România în doar trei luni de criză – Finante & Banci

​După mai bine de 14 ani, activitatea Renault Technologie Roumanie ar putea avea de suferit.● Cum ar trebui să arate...

Actualitate20 de ore ago

SUA: Stare de asediu la Washington după noi manifestaţii lângă Casa Albă. Președintele Trump a fost mutat pentru o oră într-un bunker subteran – Finante & Banci

În capitala Statelor Unite, Washington, a fost decretată duminică stare de asediu după noi manifestaţii în apropiere de Casa Albă,...

Top Stiri Comisarul