Connect with us

Actualitate

Ana Birchall neagă că ar fi clasificat raportul MCV: „Procedura a fost exact ca în anii trecuți” – Esential

Comisarul

Publicat

pe

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că procedura în ceea ce privește raportul MCV a fost aceeași ca în anii trecuți, atât în privința regimului juridic al documentului, cât și al termenului de răspuns. Reacția sa vine după acuzațiile CSM privind clasificarea raportului.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a negat faptul că ar fi avut o implicare în clasificarea raportului MCV sau în termenul scurt de răspuns transmis către CSM.

„Minciuni! Procedura din acest an a fost exact ca și în anii trecuți, atât din punctul de vedere al regimului documentului, cât și a termenului de răspuns din partea autorităților române. Conform uzanțelor diplomatice Ministerul Justiției nu primește direct documentul, ci prin MAE. Ministerul Justiției nu a stabilit nici regimul juridic al documentului, draft raport MCV, nici termenul de răspuns. Fără a avea o obligație legală, dovadă că în ultimii ani CSM nu a fost invitat să participe la discuțiile din această fază, respectiv formulare de observații la draftul raportului MCV, dintr-un gest de bună credință, dialog și curtuazie instituțională, am invitat-o pe doamna Savonea și pe vicepreședinte Solomon (ei fiind persoane cu care delegația MCV s-a întâlnit în vară) să participe la întâlnirea de lucru organizată azi (sâmbătă – n.r.) la MJ. I-am invitat exact în momentul în care și noi am fost notificați de MAE”, a declarat Birchall pentru Mediafax.

Ministrul afirmă că a informat de marți membrii CSM de faptul că la sfârșitul săptămânii va fi primit draftul raportului MCV pe marginea căruia puteau fi făcute observații.

„Regret faptul în care unii reprezentanți CSM au înțeles să răspundă invitației MJ, cu atât mai mult cu cât se știa de marți, pentru că eu am informat membrii CSM că în acest sfârșit de săptămână vom primii draftul raportului MCV pe marginea căruia putem formula eventuale observații. Și vineri seara și toată ziua de sâmbătă eu și colegii mei din MJ am fost la muncă așa cum este firesc în astfel de situații”, a mai spus Ana Birchall.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Consiliul Superior al Magistraturii, la sediul instituției a ajuns vineri seara, la ora 20.16, solicitarea Ministerul Justiției către președintele și vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, prin intermediul corespondenței electronice, ca până sâmbătă, 19 octombrie 2019, ora 12.00, un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat să participe la sediul ministerului la întâlnirea organizată pentru dezbaterea Raportului MCV pentru anul 2019.

Reprezentanții CSM au spus că Ministerul Justiției a informat că raportul are regimul unui document clasificat și poate fi consultat numai la sediul Ministerului, iar participanții la întâlnirea organizată trebuie să fie autorizați pentru a avea acces la informații clasificate, aceste solicitări fiind considerate de CSM „fără precedent și inadmisibil”.

„Precizăm că este fără precedent și inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constituționale ale Consiliului ca Raportul MCV să poată fi consultat de către membri în regimul unui document clasificat și într-o perioadă atât de scurtă, aspect ce conduce la imposibilitatea exercitării atribuțiilor de către membrii care nu au acces la informații clasificate. Clasificarea Raportului MCV în regimul unui document secret, deși acesta poate avea cel mult caracterului unui document nepublic, conduce către presupunerea rezonabilă că acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor condițiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate”, arată CSM în comunicatul transmis sâmbătă.

Reprezentanții CSM au mai spus că acordarea unui termen de doar câteva ore pentru desemnarea unui reprezentant al Consiliului care să participe la dezbaterea Raportului MCV, în condițiile în care sunt cunoscute prevederile legale ce stabilesc modul de întrunire al membrilor Consiliului și cvorumul necesar desfășurării lucrărilor, reprezintă „o modalitate de lucru prin care se urmărește excluderea Consiliului din procedura formulării observațiilor cu privire la concluziile raportului”, iar acest lucru „naște o legitimă îngrijorarea cu privire la modalitatea de abordare, analiză și gestionarea a celorlalte aspecte esențiale pentru funcționarea justiției utilizată de Ministerul Justiției”.

Astfel, CSM a solicitat, sâmbătă, transmiterea prin intermediul Ministerului Justiției, în calitate de punct de contact în cadrul MCV, prelungirea termenului acordat la o săptămână și declasificarea documentului.

Raluca Prună și Tudorel Toader, contre pe seama clasificării raportului MCV

Foștii miniștri ai Justiției, Raluca Prună și Tudorel Toader, s-au contrat în privința clasifăcării raportului MCV, notează Mediafax. „Draftul de raport a fost trimis ca document confidențial”, spune Prună. „Să îi explice cineva Ralucăi Prună care este diferența dintre clasificat și confidențial”, spune Toader.

După ce CSM a acuzat Ministerul Justiției că a clasificat draftul raportului MCV, iar ministrul Ana Birchall a negat că ar fi avut vreo implicare în acest lucru, foștii miniștri Raluca Prună și Tudorel Toader s-au contrat pe acest subiect.

„Despre confidențialitate și clasificare. Întotdeauna draftul de raport MCV vine deja clasificat la Ministerul Justiției, fiind calificat secret de serviciu de către Ministerul Afacerilor Externe. Am vrut să fiu elegantă cu Toader (Tudorel Toader – n.r.) care fie nu știe ce spune, fie nu s-a uitat niciodată pe un astfel de draft, fie a încălcat obligațiile legale care decurg din calificarea unui document ca secret de serviciu. Și cu CSM care greșește ținta atacului”, a spus Raluca Prună, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

„CSM și MCV. CSM cere nici mai mult nici mai puțin declasificarea draftului de raport MCV transmis de Comisia Europeană Ministerului Justiției pentru comentarii. În plus, așa ca și Comisia Europeană să știe că nu e de joacă, CSM cere prelungirea termenului pentru a face comentarii – cu o săptămână. Întâi un comentariu răutăcios. Eu nu înțeleg de ce conducerea CSM care acționează în nume propriu în chestii în care chiar trebuia întrunit plenul (pentru detalii a se vedea motivele pentru care șapte membri CSM cer revocarea președinție), acum devine mai catolica decât Vaticanul”, mai adaugă Prună.

La rândul său, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader spune că cineva ar trebui să îi explice Ralucăi Prună diferența dintre termenii „clasificat” și „confidențial”.

„Poate să îi explice cineva Ralucăi Prună care este diferența dintre clasificat și confidențial, așa simplu ca să înțeleagă?”, scrie, pe pagina de Facebook, Tudorel Toader.

Raluca Prună revine și explică faptul că „întotdeauna, draftul de raport a fost trimis ca document confidențial părții romane, pentru comentarii factuale. Nu a existat excepție. Acest raport trebuie adoptat de colegiul de comisari și prin urmare nu poate fi făcut public înainte de data adoptării. Nici măcar ca așa vrea judecătorul Savonea (Lia Savonea – președinte CSM – n.r.). Întotdeauna termenul de consultare a autorităților romane a fost scurt. Este o chestiune de curtoazie consultarea autorităților romane și, pentru cine are uzanța relațiilor internaționale, ar fi ridicolă cererea de prelungire a termenului pentru ca CSM să facă mise en scene’ul cu convocarea plenului. Plen pe care îl ignoră în chestiuni mult mai serioase, când chiar e necesar acest lucru. Refuzul de a comenta pe motiv de clasificare, termen, weekend sau umori are o consecință simplă: raportul va fi oricum adoptat, prin ratarea unei ocazii de a face comentarii factuale. Slava cerului că nu e posibil să sesizam CCR cu un conflict juridic de natura constituțională între CSM și Comisia Europeană, ca aceasta conducere a CSM asta ar fi făcut (fără convocarea plenului CSM, cel mai probabil)”, adaugă Raluca Prună

Prună îi sugerează, apoi, lui Toader, despre care spune sarcastic că e „mai activ pe FB decât atunci când era ministru” că „în buna tradiție, să șteargă postarea în care spune că niciodată draftul de raport MCV nu a fost confidențial. E inexactă, ca să fiu elegantă”.

„Eu cred că Toader nu a văzut vreun draft de raport MCV vreodată, că nu pare să îl fi interesat. Și înainte sa inducă acum opinia publica în eroare și să se bage În seamî, îi reamintesc că domnia sa ținea secret Raportul GRECO după ce fusese adoptat și ca numai presiunea publică enormă a făcut să fie <declasificat>. Așa că mai ușor cu transparența pe scări. Și mai ușor cu lecțiile pe FB și cu marile dezvăluiri – toate sunt istoria reinventată al unui mandat rușinos la ministerul justiției”, mai scrie Raluca Prună.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate45 de minute ago

Digi24: Alertă – Modele de măști aflate pe lista produselor periculoase, vândute în România. ANPC: „Sunt sute de mii de bucăți” – Esential

Există modele de măști aflate pe lista produselor periculoase, care nu ar trebui să fie puse în vânzare, avertizează directorul...

Actualitate2 ore ago

Lewis Hamilton, moartea lui George Floyd și tăcerea Formulei 1 „dominată de albi” – Motor

Pilotul britanic de Formula 1 Lewis Hamilton a denunţat tăcerea „celor mai mari staruri” ale Formulei 1, „dominată de albi”,...

Actualitate3 ore ago

VIDEO Artista cu trei nume – Cum arată la 53 de ani și mai ales cum cântă Sinead O’Connor – Muzica

​Și-a făcut apariția la ultima ediție a „The Late Late Show”, acolo unde a cântat o variantă a piesei „Thank...

Actualitate4 ore ago

Coronavirus în lume: Brazilia a depășit pragul de 500.000 de îmbolnăviri / China a înregistrat 16 cazuri importate din afara țării – Coronavirus

Numărul total al infecțiilor cu Covid-19 a ajuns, la nivel mondial, la 6.267.408 potrivit datelor publicate de worldometers. Dintre acestea,...

Actualitate5 ore ago

Azi e Ziua Marii Relaxări. Dar cât de necesar a fost Marele Blocaj? Răspund (unul pro și altul contra) doi economiști: Cristian Popa și Laurian Lungu – Finante & Banci

Au vost voci din rândul actorilor care au spus că mai mare a fost teama decât rațiunea. Că teatrele și...

Actualitate6 ore ago

​Business report Cum ar trebui să arate o digitalizare coerentă a administrației. Costurile „noii normalități” de la birou. Patronii anunţă costuri mai mici la terase. Cât au pierdut hotelurile din România în doar trei luni de criză – Finante & Banci

​După mai bine de 14 ani, activitatea Renault Technologie Roumanie ar putea avea de suferit.● Cum ar trebui să arate...

Actualitate7 ore ago

SUA: Stare de asediu la Washington după noi manifestaţii lângă Casa Albă. Președintele Trump a fost mutat pentru o oră într-un bunker subteran – Finante & Banci

În capitala Statelor Unite, Washington, a fost decretată duminică stare de asediu după noi manifestaţii în apropiere de Casa Albă,...

Actualitate8 ore ago

Politico: Pentru a pedepsi China, Trump începe să-i revoce Hong Kongului privilegiile comerciale – International

Trump a amenințat să majoreze taxele importurilor din Hong Kong și să treacă și la alte măsuri menite să pedepsească...

Actualitate9 ore ago

Primele cazuri de coronavirus din New York nu au venit din Asia, ci din Europa și din alte părți ale Statelor Unite – Coronavirus

Primele cazuri confirmate de Covid-19 în orașul american New York s-au produs în principal din cauza transmiterii necontrolate a virusului...

Actualitate10 ore ago

Coronavirus: Moscova își dublează numărul de decese din aprilie, după ce și-a corectat datele – Coronavirus

Moscova a dublat cifra oficială a deceselor provocate de coronavirus: în statistici au apărut 925 de decese noi, ceea ce...

Actualitate11 ore ago

1 iunie – Ziua marii relaxări: se redeschid terasele și plajele, nu mai e neceseră declarația pentru deplasarea între localități – Esential

​1 iunie este ziua în care se ridică o serie de restricții impuse în timpul stării de urgență și de...

Actualitate12 ore ago

A murit celebrul artist plastic Christo – International

Artistul plastic Christo, de origine bulgară, renumit pentru realizările sale monumentale, a murit duminică la vârsta de 84 de ani,...

Actualitate13 ore ago

Coronavirus: Brazilia a ajuns la jumătate de milion de cazuri, Bolsonaro face băi de mulțime – International

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a participat duminică la un miting alături de susținătorii săi, sfidând încă o dată standardele de...

Actualitate14 ore ago

Lionel Messi: „Fotbalul şi viaţa nu vor mai fi la fel” – Fotbal

​Vedeta echipei FC Barcelona, atacantul argentinian Lionel Messi, spune că nici fotbalul, nici viaţa nu vor mai fi la fel...

Actualitate15 ore ago

DigiSport: Gest impresionant în SUA, după protestele violente. Ce se întâmplă cu persoanele arestate în ultimele zile – GALERIE FOTO – Alte sporturi

Fostul jucător de fotbal american Colin Kaepernick (ex-San Francisco 49ers) a ajutat la înfiinţarea unui fond financiar din care să...

Actualitate16 ore ago

Coronavirus: Autoritățile britanice au abandonat inițial testările și urmărirea contactelor fiindcă puteau procesa doar 5 cazuri săptămânal – documente oficiale – Coronavirus

Decizia autorităților din Marea Britanie de a abandona testările pentru coronavirus și urmărirea contactelor persoanelor infectate a fost luată deoarece...

Actualitate17 ore ago

VIDEO Momentul în care capsula SpaceX se cuplează la Stația Spațială Internațională – Spatiul

Capsula SpaceX Crew Dragon, botezată „Endeavour” de către cei doi astronauți NASA aflați la bord, s-a cuplat cu succes la...

Actualitate18 ore ago

VIDEO Moartea lui George Floyd: Protestele din SUA s-au extins și în Marea Britanie; sute de persoane manifestează la Londra – International

Sute de activiști au sfidat regulile de distanțare socială pentru a se aduna în Piața Trafalgar din Londra și protesta...

Actualitate19 ore ago

Danemarca și Norvegia au exclus Suedia dintr-o înțelegere privind redeschiderea granițelor – Coronavirus

Guvernele Danemarcei și Norvegiei au exclus Suedia dintr-o înțelegere care să permită circulația liberă a turiștilor între cele două țări,...

Actualitate20 de ore ago

Papa Francisc: Oamenii sunt mai importanți decât economia / Noi suntem temple ale Sfântului Duh – International

Papa Francisc a declarat că oamenii sunt mai importanți decât economia, în timpul cuvântării sale de dumincă după-masa, ținută pentru...

Top Stiri Comisarul