Connect with us

Actualitate

Ana Birchall neagă că ar fi clasificat raportul MCV: „Procedura a fost exact ca în anii trecuți” – Esential

Comisarul

Publicat

pe

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că procedura în ceea ce privește raportul MCV a fost aceeași ca în anii trecuți, atât în privința regimului juridic al documentului, cât și al termenului de răspuns. Reacția sa vine după acuzațiile CSM privind clasificarea raportului.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a negat faptul că ar fi avut o implicare în clasificarea raportului MCV sau în termenul scurt de răspuns transmis către CSM.

„Minciuni! Procedura din acest an a fost exact ca și în anii trecuți, atât din punctul de vedere al regimului documentului, cât și a termenului de răspuns din partea autorităților române. Conform uzanțelor diplomatice Ministerul Justiției nu primește direct documentul, ci prin MAE. Ministerul Justiției nu a stabilit nici regimul juridic al documentului, draft raport MCV, nici termenul de răspuns. Fără a avea o obligație legală, dovadă că în ultimii ani CSM nu a fost invitat să participe la discuțiile din această fază, respectiv formulare de observații la draftul raportului MCV, dintr-un gest de bună credință, dialog și curtuazie instituțională, am invitat-o pe doamna Savonea și pe vicepreședinte Solomon (ei fiind persoane cu care delegația MCV s-a întâlnit în vară) să participe la întâlnirea de lucru organizată azi (sâmbătă – n.r.) la MJ. I-am invitat exact în momentul în care și noi am fost notificați de MAE”, a declarat Birchall pentru Mediafax.

Ministrul afirmă că a informat de marți membrii CSM de faptul că la sfârșitul săptămânii va fi primit draftul raportului MCV pe marginea căruia puteau fi făcute observații.

„Regret faptul în care unii reprezentanți CSM au înțeles să răspundă invitației MJ, cu atât mai mult cu cât se știa de marți, pentru că eu am informat membrii CSM că în acest sfârșit de săptămână vom primii draftul raportului MCV pe marginea căruia putem formula eventuale observații. Și vineri seara și toată ziua de sâmbătă eu și colegii mei din MJ am fost la muncă așa cum este firesc în astfel de situații”, a mai spus Ana Birchall.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Consiliul Superior al Magistraturii, la sediul instituției a ajuns vineri seara, la ora 20.16, solicitarea Ministerul Justiției către președintele și vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, prin intermediul corespondenței electronice, ca până sâmbătă, 19 octombrie 2019, ora 12.00, un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat să participe la sediul ministerului la întâlnirea organizată pentru dezbaterea Raportului MCV pentru anul 2019.

Reprezentanții CSM au spus că Ministerul Justiției a informat că raportul are regimul unui document clasificat și poate fi consultat numai la sediul Ministerului, iar participanții la întâlnirea organizată trebuie să fie autorizați pentru a avea acces la informații clasificate, aceste solicitări fiind considerate de CSM „fără precedent și inadmisibil”.

„Precizăm că este fără precedent și inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constituționale ale Consiliului ca Raportul MCV să poată fi consultat de către membri în regimul unui document clasificat și într-o perioadă atât de scurtă, aspect ce conduce la imposibilitatea exercitării atribuțiilor de către membrii care nu au acces la informații clasificate. Clasificarea Raportului MCV în regimul unui document secret, deși acesta poate avea cel mult caracterului unui document nepublic, conduce către presupunerea rezonabilă că acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor condițiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate”, arată CSM în comunicatul transmis sâmbătă.

Reprezentanții CSM au mai spus că acordarea unui termen de doar câteva ore pentru desemnarea unui reprezentant al Consiliului care să participe la dezbaterea Raportului MCV, în condițiile în care sunt cunoscute prevederile legale ce stabilesc modul de întrunire al membrilor Consiliului și cvorumul necesar desfășurării lucrărilor, reprezintă „o modalitate de lucru prin care se urmărește excluderea Consiliului din procedura formulării observațiilor cu privire la concluziile raportului”, iar acest lucru „naște o legitimă îngrijorarea cu privire la modalitatea de abordare, analiză și gestionarea a celorlalte aspecte esențiale pentru funcționarea justiției utilizată de Ministerul Justiției”.

Astfel, CSM a solicitat, sâmbătă, transmiterea prin intermediul Ministerului Justiției, în calitate de punct de contact în cadrul MCV, prelungirea termenului acordat la o săptămână și declasificarea documentului.

Raluca Prună și Tudorel Toader, contre pe seama clasificării raportului MCV

Foștii miniștri ai Justiției, Raluca Prună și Tudorel Toader, s-au contrat în privința clasifăcării raportului MCV, notează Mediafax. „Draftul de raport a fost trimis ca document confidențial”, spune Prună. „Să îi explice cineva Ralucăi Prună care este diferența dintre clasificat și confidențial”, spune Toader.

După ce CSM a acuzat Ministerul Justiției că a clasificat draftul raportului MCV, iar ministrul Ana Birchall a negat că ar fi avut vreo implicare în acest lucru, foștii miniștri Raluca Prună și Tudorel Toader s-au contrat pe acest subiect.

„Despre confidențialitate și clasificare. Întotdeauna draftul de raport MCV vine deja clasificat la Ministerul Justiției, fiind calificat secret de serviciu de către Ministerul Afacerilor Externe. Am vrut să fiu elegantă cu Toader (Tudorel Toader – n.r.) care fie nu știe ce spune, fie nu s-a uitat niciodată pe un astfel de draft, fie a încălcat obligațiile legale care decurg din calificarea unui document ca secret de serviciu. Și cu CSM care greșește ținta atacului”, a spus Raluca Prună, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

„CSM și MCV. CSM cere nici mai mult nici mai puțin declasificarea draftului de raport MCV transmis de Comisia Europeană Ministerului Justiției pentru comentarii. În plus, așa ca și Comisia Europeană să știe că nu e de joacă, CSM cere prelungirea termenului pentru a face comentarii – cu o săptămână. Întâi un comentariu răutăcios. Eu nu înțeleg de ce conducerea CSM care acționează în nume propriu în chestii în care chiar trebuia întrunit plenul (pentru detalii a se vedea motivele pentru care șapte membri CSM cer revocarea președinție), acum devine mai catolica decât Vaticanul”, mai adaugă Prună.

La rândul său, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader spune că cineva ar trebui să îi explice Ralucăi Prună diferența dintre termenii „clasificat” și „confidențial”.

„Poate să îi explice cineva Ralucăi Prună care este diferența dintre clasificat și confidențial, așa simplu ca să înțeleagă?”, scrie, pe pagina de Facebook, Tudorel Toader.

Raluca Prună revine și explică faptul că „întotdeauna, draftul de raport a fost trimis ca document confidențial părții romane, pentru comentarii factuale. Nu a existat excepție. Acest raport trebuie adoptat de colegiul de comisari și prin urmare nu poate fi făcut public înainte de data adoptării. Nici măcar ca așa vrea judecătorul Savonea (Lia Savonea – președinte CSM – n.r.). Întotdeauna termenul de consultare a autorităților romane a fost scurt. Este o chestiune de curtoazie consultarea autorităților romane și, pentru cine are uzanța relațiilor internaționale, ar fi ridicolă cererea de prelungire a termenului pentru ca CSM să facă mise en scene’ul cu convocarea plenului. Plen pe care îl ignoră în chestiuni mult mai serioase, când chiar e necesar acest lucru. Refuzul de a comenta pe motiv de clasificare, termen, weekend sau umori are o consecință simplă: raportul va fi oricum adoptat, prin ratarea unei ocazii de a face comentarii factuale. Slava cerului că nu e posibil să sesizam CCR cu un conflict juridic de natura constituțională între CSM și Comisia Europeană, ca aceasta conducere a CSM asta ar fi făcut (fără convocarea plenului CSM, cel mai probabil)”, adaugă Raluca Prună

Prună îi sugerează, apoi, lui Toader, despre care spune sarcastic că e „mai activ pe FB decât atunci când era ministru” că „în buna tradiție, să șteargă postarea în care spune că niciodată draftul de raport MCV nu a fost confidențial. E inexactă, ca să fiu elegantă”.

„Eu cred că Toader nu a văzut vreun draft de raport MCV vreodată, că nu pare să îl fi interesat. Și înainte sa inducă acum opinia publica în eroare și să se bage În seamî, îi reamintesc că domnia sa ținea secret Raportul GRECO după ce fusese adoptat și ca numai presiunea publică enormă a făcut să fie <declasificat>. Așa că mai ușor cu transparența pe scări. Și mai ușor cu lecțiile pe FB și cu marile dezvăluiri – toate sunt istoria reinventată al unui mandat rușinos la ministerul justiției”, mai scrie Raluca Prună.

Parteneri speciali-probleme juridice

Parteneri

Articole noi

Actualitate22 de minute ago

VIDEO Estimare: Românii trăiesc cu peste opt luni mai puțin din cauza poluării. Țara noastră se află în topul statelor în care cetățenii pierd cele mai multe luni din viață – Mediu

România se află în topul țărilor în care oamenii pierd luni din viață din cauza poluării, potrivit unei preconizări a...

ActualitateO oră ago

Alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis – 37,82%, Viorica Dăncilă – 22,26%, Dan Barna – 15,02% – rezultate finale – Esential

Prezidențiabilul PNL, președintele Klaus Iohannis, a obținut 37,82% din voturi la alagerile prezidențiale de duminică, liderul PSD, Viorica Dăncilă –...

Actualitate2 ore ago

Dosarul Colectiv: Procesul ar putea fi reluat de la zero. Avocatul unuia dintre patronii clubului a cerut recuzarea judecătorului – Esential

Avocatul unuia dintre patronii Clubului Colectiv a solicitat joi recuzarea judecătorului Mihai Bălănescu, cel care se ocupă de dosar la...

Actualitate3 ore ago

Primăria Capitalei va cumpăra energie termică pentru zonele Colentina, Fundeni, Pipera și Aviației de la alți furnizori în afară de ELCEN – Administratie Locala

Primăria Capitalei prin compania Termoenergetica va cumpăra energie termică pentru zonele Colentina, Fundeni, Pipera și Aviației de la alți furnizori...

Actualitate4 ore ago

Vântul a bătut cu aproape 180 km/h la vârful Omu, una dintre cele mai mari valori înregistrate vreodată acolo – Esential

La vârful Omu rafalele de vânt au atins aproape 180 km/h miercuri seara, fiind printre cele mai mari viteze înregistrate...

Actualitate5 ore ago

Câți români se află pe lista de așteptare pentru transplant? Agenția de Transplant promite „explicaţii ample” despre procedura de înscriere pe listă, după ce Irinel Popescu a admis că este „o nebuloasă” – Sanatate

​​Peste 3.700 de pacienți români așteaptă în acest moment pe listă pentru un transplant – 30 de pacienți asteaptă o...

Actualitate6 ore ago

[P] imATFIB, performanță în cercetarea medicală românească – Esential

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca derulează un proiect finanțat prin fonduri europene care își propune dezvoltarea unui instrument bazat...

Actualitate7 ore ago

Brigada Rutieră a Capitalei: Deputatul PSD Cătălin Rădulescu nu a trecut pe roșu sau pe galben. A fost oprit pentru control de rutină. A mutat mașina mai în față, motivând că în punctul de control era un jurnalist – Esential

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu nu a trecut pe roșu sau pe galben, fiind oprit pentru un control de rutină, a...

Actualitate8 ore ago

Fostul purtător de cuvânt al Guvernului Dăncilă, despre anularea numirii sale în funcția de consul: Nu are un fundament. E o comandă politică – Esential

Fostul purtător de cuvânt al Guvernului Dăncilă, Nelu Barbu, susține că decizia Cabinetului Orban de anulare a deciziei Vioricăi Dăncilă...

Actualitate10 ore ago

Planul Elveției de a renunța la proviziile de cafea, adunate pentru situații de urgență, respins de cetățeni – International

Elvețienii sunt mereu bine pregătiți, trăind într-o țară în care există un bunker nuclear pentru fiecare familie, care testează sirenele...

Actualitate11 ore ago

Bloomberg: Înghețul economic global frânează expansiunea în aripa estică a UE – Esential

Încetinirea economică globală începe să împovăreze estul UE. Regiunea, aflată în centrul atenției la aniversarea căderii comunismului, ca urmare a...

Actualitate12 ore ago

Faze tari: Un motan a fost dus la „carceră” de angajații unui adăpost, pentru că le ajuta pe celelalte pisici să evadeze; Un bărbat din Brăila le-a cerut polițistilor să-l aresteze fără ca el să fi comis vreo infracțiune – Faze Tari

Pățania unui tânăr care a păcălit Aeroflotul și a urcat în avion cu motanul de 10 kg. Cum a fost...

Actualitate13 ore ago

Caru’ cu vedete: Owen Wilson nu şi-a văzut niciodată copilul în vârstă de un an. Actorul refuză să-şi cunoască fiica; Posibilă reuniune «Friends» pentru platforma HBO Max – Vedete

Posibilă reuniune «Friends» pentru platforma HBO Max. Starurile şi creatorii serialului „Friends” (NBC), lansat în urmă cu 25 de ani,...

Actualitate14 ore ago

Bancul Zilei: Cu cortul la munte

Doi tineri proaspăt căsătoriți merg la munte.

Actualitate15 ore ago

Organizația Jihadul Islamic pune condiții pentru încetarea atacurilor cu rachete – International

Organizația Jihadul Islamic în Palestina a prezentat miercuri mai multe condiții pe care Israelul ar trebui să le respecte înaintea...

Actualitate16 ore ago

Deputatul Cătălin Rădulescu, scandal în Capitală când a fost oprit după ce a trecut pe roșu – Esential

Deputatul Cătălin Rădulescu a făcut scandal, miercuri seara, după ce a fost prins trecând cu mașina pe roșu, în Capitală....

Actualitate17 ore ago

Ludovic Orban: „Vom da ordin de începere a lucrărilor pe drumul expres Craiova-Piteşti” – Esential

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că va fi dat ordinul de începere a lucrărilor la drumul expres Craiova-Piteşti, susţinând...

Actualitate18 ore ago

Trump și Erdogan califică drept „inacceptabile” declarațiile lui Emmanuel Macron privind NATO – Esential

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat miercuri seară, în contextul întrevederii cu omologul său din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, că...

Actualitate19 ore ago

Marius Baciu a clarificat situația: „M-a reclamat un părinte de la Daco-Getica că aş fi luat eu bani şi nu l-am băgat pe fii-su” – Fotbal

​Tehnicianul Marius Baciu a declarat, miercuri, la ieşirea de la audierile de la Parchet, că a fost pus într-o situaţie...

Actualitate20 de ore ago

Dăncilă, după refuzul dur al lui Iohannis de a participa la dezbatere: Un moment de o aroganță monstruoasă – Politic

Refuzul președintelui de a participa la o dezbatere pentru turul II, reiterat miercuri seară, a fost calificat de Viorica Dăncilă...

Top Stiri Comisarul