Connect with us

Actualitate

Emerging Europe: Pădurile seculare ale Europei în curs de dezvoltare sunt în pericol – Mediu

Comisarul

Publicat

pe

Mai multe țări din Europa în curs de dezvoltare adăpostesc vaste întinderi de păduri seculare, zone pline de arbori care au ajuns la o vârstă foarte înaintată fără a suferi perturbări semnificative de pe urma activității umane. În special Polonia și România rămân căminul unor păduri imense care făceau parte odinioară dintr-o unică regiune împădurită ce acoperea cea mai mare parte a Câmpiei Europene, scrie Emerging Europe, potrivit Rador. Însă în ultimele decenii aceste păduri – care sunt și sanctuare ale biodiversității – au ajuns să fie amenințate de exploatarea comercială a lemnului, atât în forma ei legală cât și în cea ilegală.

Activiști ecologiști avertizează că această exploatare va avea consecințe grave pentru floră, faună și climă dacă nu va fi adusă sub control.

„Exploatarea acestor păduri va distruge multe habitate prețioase și va duce la un declin masiv al multor specii și ecosisteme și al biodiversității în sine”, a declarat Janinka Lutze de la ONG-ul ecologist german EuroNatur.

Dar în ciuda importanței lor ecologice și în ciuda faptului că multe porțiuni ale pădurilor sunt protejate de inițiative precum proiectul Natura 2000 al UE, guvernele și sectorul privat ezită să înceteze exploatarea acestor zone. Motivul e unul simplu: e o afacere profitabilă. Conform datelor Eurostat, producția forestieră totală a Poloniei s-a ridicat în 2017 la peste 5 miliarde de euro, iar sectorul angaja 52.700 de oameni.

Ecologiștii din Europa în curs de dezvoltare avertizează de multă vreme în privința exploatării pădurilor seculare, însă un moment crucial pentru mișcare a venit în aprilie 2018, când Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis că intensificarea exploatării Pădurii Białowieża din Polonia violase legislația UE.

În 2016 ministerul polonez al mediului hotărâse să înmulțească tăierile în acestă pădure protejată. Fiind una dintre ultimele și cele mai mari rămășițe ale pădurii ancestrale care se întindea pe toată Câmpia Europeană, ea este protejată de Directiva Habitatelor a UE și face parte din Natura 2000, cea mai mare rețea coordonată din lume de ecosisteme protejate. În Białowieża nu se găsesc doar arbori foarte bătrâni. Bizonul european [zimbrul – n. trad.], una dintre cele numai două specii de bizon existente în lume, cutreieră pădurea care adăpostește și unele dintre cele mai periclitate specii europene, cum ar fi ciocănitoarea cu trei degete.

Drept justificare pentru tăieri, ministerul a declarat că pădurea e infestată cu gândaci de scoarță. Gândacii de scoarță se reproduc în straturile profunde ale scoarței, ajungând într-un final să omoare arborii. Însă gândacii sunt atrași în special de copaci care oricum sunt muribunzi sau vulnerabili.

În cazul Białowieża, cei mai mulți oameni de știință sunt de acord că natura ar trebui lăsată să-și urmeze cursul și că nu există nici un fel de probă științifică în privința faptului că doborârea arborilor afectați ar ajuta cu ceva.

Cu toate acestea, ministerul a mers înainte, în ciuda avertismentelor științifice, protestelor ecologiștilor și a unei petiții semnate de 120.000 de polonezi. În cele din urmă ClientEarth, un ONG internațional ecologist cu birouri la Varșovia, a depus împreună cu alte organizații o plângere la Comisia Europeană, care a forțat într-un final Polonia să oprească exploatarea, dar numai după ce CEJ amenințase că va impune o amendă de 100.000 de euro pe zi.

Această enormă victorie a ecologiștilor a părut că va fi doar efemeră în 2019, când compania forestieră de stat a Poloniei a anunțat că intenționează să elibereze noi permise de tăiere, după ce firmele de exploatare a lemnului își epuizaseră prea repede cotele stabilite, valabile până în 2021. Mulțumită intensificării presiunii publice și organizațiilor precum ClientEarth, acele planuri nu s-au mai materializat.

ClientEarth a declarat pentru Emerging Europe că în ultimul an situația a fost „stabilă” în Białowieża.

„Întoarcerea tăietorilor ar viola decizia CEJ, care continuă să servească drept scut protector al pădurii și trebuie luată în calcul de fiecare entitate implicată în administrarea acestui ecosistem valoros”, a declarat Agata Szafraniuk de la ClientEarth.

Lupta pentru protejarea pădurii Białowieża e totuși departe de a se fi încheiat. Păduri de Stat, agenția guvernamentală care administrează pădurile statului, elaborează acum un nou plan de gestiune forestieră care va hotărî viitorul pădurii în următorul deceniu. ClientEarth afirmă că planul constituie o obligație legală și nu reprezintă neapărat o amenințare, pe lângă faptul că însuși ONG-ul e implicat activ în elaborarea lui.

Un alt potențial pericol la adresa pădurii Białowieża ar putea fi Covid-19. Ca multe alte sectoare și cel forestier a fost lovit de consecințele economice ale pandemiei, întrucât volumul materiei prime cumpărate de la Păduri de Stat a scăzut. Fapt care a determinat ministerul mediului să pregătească un amendament la Legea surselor regenerabile de energie, care va permite companiei de stat să vândă așa-zis „lemn de calitate inferioară” sectorului energetic. Multe ONG-uri și mulți ecologiști s-au arătat îngrijorați din cauză că, dacă acești copaci au într-adevăr o valoare redusă pentru industria exploatării forestiere, ei sunt totuși extrem de valoroși din perspectiva conservării biodiversității, întrucât adăpostesc numeroase specii de insecte, păsări, licheni și ciuperci. Deocamdată nu este însă confirmat că noua lege va afecta și Białowieża.

Dacă pădurile seculare poloneze par a fi într-o relativă siguranță, cel puțin pe moment, același lucru nu poate fi spus și despre pădurile României. Pădurile seculare ale României, protejate și ele de Natura 2000, sunt amenințate de ani de tăieri – atât legale cât și ilegale.

România deține două treimi din rămășițele pădurilor ancestrale europene din zona temperată, însă ele sunt sistematic distruse de operațiuni de tăiere la scară largă, în vreme ce statul român pare dezinteresat de consecințele ecologice și de mediu.

„În România există probabil un sistem complex și corupt în spatele tuturor tăierilor ilegale, cu mulți oameni implicați, oameni puternici în spate și corupție în multe puncte mici ale acestui sistem”, a declarat dna Lutze. „Oameni influenți par a beneficia de pe urma tăierilor ilegale și, prin urmare, este dificil de făcut o schimbare sistemică, un lucru necesar pentru soluționarea problemei.”

Dacă o schimbare sistemică nu pare că va apărea la orizont prea curând, EuroNatur, ClientEarth și alte ONG-uri au depus în septembrie 2019 o plângere la Comisia Europeană, similar cu ceea ce s-a petrecut în cazul tăierilor din Białowieża. Între timp Comisia a inițiat proceduri de infringement împotriva României.

Potrivit ONG-urilor, compania românească de stat care administrează pădurile, Romsilva, operează de multă vreme tăieri în pădurile seculare protejate. În februarie și apoi din nou în iulie, Comisia a atras atenția că lacunele din legislația românească nu permit autorităților să verifice cantități mari de lemn.

În plus, mai există o problemă cu „spălarea” lemnului tăiat ilegal la punctele de colectare, unde acesta e amestecat cu lemn tăiat legal.

„Ne așteptăm ca România să oprească în mod cuprinzător tăierile în siturile Natura 2000 și să se conformeze legislației europene, cum ar fi [Directiva] Habitatelor și Directiva Păsărilor și EUTR (Reglementarea Europeană a Cherestelei). Pentru a proceda astfel e necesară o schimbare sistemică. În caz contrar, ne așteptăm ca Comisia Europeană să trimită România la Curtea Europeană de Justiție, cum s-a procedat în cazul Białowieża din Polonia”, a declarat dna Lutze.

Dar tăierile continuă. Pentru a le opri, una dintre soluțiile viitoare ar putea fi despăgubirea proprietarilor privați de păduri care nu taie arborii seculari. Dna Lutze spune că acest lucru se și întâmplă deja, dar la scară mică.

„Trebuie examinat atent cum ar trebui să arate astfel de scheme de compensare. În cele din urmă, cea mai bună soluție este ca statele să cumpere aceste păduri valoroase și să le desemneze zone protejate, fără nici un fel de intervenție”, a explicat ea.

Totuși, în cazul tăierilor ilegale, impactul acestei soluții ar putea fi limitat. În ciuda campaniilor ecologiștilor și chiar și a unei anchete guvernamentale lansate în iulie, tăierile ilegale rămân o problemă majoră.

Fără o soluție clară sistematică la orizont, CEJ ar putea fi foarte bine următorul câmp de bătălie pentru salvarea ultimelor păduri seculare ale României – și ale Europei.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate48 de minute ago

Recrudescența infectărilor cu coronavirus Are corespondent în recrudescența mortalității ? – Opinii

Pandemia Covid-19 a intrat într-o nouă fază odată cu venirea toamnei și răcirea vremii, numărul de cazuri de infectare în...

Actualitate2 ore ago

Primarul PSD din Vlădeşti, prins la volanul unui camion cu lemne de furat – Politic

Primarul recent reales al comunei muscelene Vlădeşti, pesedistul Cristian Dică-Hristu, a fost surprins, recent, de agenţi ai Poliţiei argeşene, la...

Actualitate3 ore ago

​Incendiul de la Colectiv – cinci ani; Eugen Iancu: Decidenţii să-şi asume greşelile şi să înveţe din ele – Esential

La cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia au murit 64 de persoane, Eugen Iancu, preşedintele...

Actualitate4 ore ago

DOCUMENTAR Cinci ani de la tragedia din Colectiv: Vineri se va organiza un lanț uman în memoria victimelor, între Curtea De Apel Bucuresti si sediul clubului – Esential

„Acum 5 ani, un lant al durerii ne-a ingenuncheat #colectiv. Copii si parinti, frati si surori, prieteni si iubiti au...

Actualitate5 ore ago

Scarlett Johansson s-a căsătorit – Showbiz

Actrița Scarlett Johansson, starul așteptatului film ”Văduva Neagră”, s-a căsătorit cu scriitorul și actorul de comedie Colin Jost, care este...

Actualitate6 ore ago

Coronavirus: Medic din Milano: „Aici nu mai este loc în spitale, suntem în colaps” / Dacă purtați mască, am avea mii de decese în minus – International

„Dacă continuăm așa, se riscă să se moară în ambulanță sau acasă, cum s-a întâmplat în primăvară”. Milano și Lombardia...

Actualitate7 ore ago

Subiectele zilei: Un artist ieșean de 37 de ani a murit din cauza Covid-19. Plămânii i-au fost afectați în proporție de 95%; Candidatul manciurian și alegerile americane – Subiectele zilei

Candidatul manciurian și alegerile americane. Criticat veșnic pentru că minte, Trump a rostit puțin înainte de alegeri un adevăr contestabil,...

Actualitate8 ore ago

Coronavirs Italia: Pentru că refuza să poarte masca, senatorul Vittorio Sgarbi a fost dat afară din aula Camerei – International

Deputatul şi criticul de artă Vittorio Sgarbi a fost dat afară din aula Camerei Deputaţilor, după ce a fost invitat...

Actualitate9 ore ago

Ce spune Orban despre posibilitatea introducerii carantinei pe cartiere – Coronavirus

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că este ”foarte complicată” carantinarea cartierelor unui oraș, acolo unde sunt zone cu indice...

Actualitate10 ore ago

NASA: Depozitarea probelor culese de sonda Osiris-Rex a avut succes – Spatiul

Sonda americană Osiris-Rex a reușit să asigure într-o capsulă etanșă eșantionul de sol de pe asteroidul Bennu pe care l-a...

Actualitate11 ore ago

​Europa League: Antwerp, surpriza serii (1-0 vs Tottenham) / Victorii pentru Leicester, AC Milan și Villarreal – Înfrângere pentru Ludogorets – Fotbal

Formația belgiană Antwerp a reușit surpriza serii în Europa League învingând, scor 1-0, pe teren propriu, echipa engleză Tottenham. În...

Actualitate12 ore ago

Coronavirus: Franța raportează din nou aproape 50.000 de noi cazuri Covid – Coronavirus

Franța a raportat joi 47.637 noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, față de 36.437 în ziua precedentă,...

Actualitate13 ore ago

Nicușor Dan, după prima zi de mandat: Primăria Capitalei are datorii de circa 3 miliarde către furnizori și popriri pe conturi de 70 milioane lei – Administratie Locala

Primăria Capitalei are datorii curente de circa 3 miliarde către furnizori și popriri pe conturi de 70 milioane lei, a...

Actualitate14 ore ago

Cine crede Novak Djokovic că este liderul tinerilor jucători din circuitul masculin – Tenis

​Jucătorul sârb de tenis Novak Djokovic (liderul ATP) vede în tânărul jucător italian Jannick Sinner (19 ani, 43 ATP) un...

Actualitate15 ore ago

​​FOTO-VIDEO Un corp dintr-o clădire monument istoric din Centrul Capitalei s-a prăbușit / Ce spune Ministerul Culturii – Administratie Locala

Un corp dintr-o clădire monument istoric din centrul Capitalei, de pe strada Olteni nr. 9, s-a prăbușit noaptea trecută, imobilul...

Exclusiv16 ore ago

Allview va lansa campania Black November

    Allview va lansa campania Black November Allview anunță lansarea campaniei Black November, o abordare diferită a campaniilor de...

Actualitate16 ore ago

Coronavirus Spania: Catalonia își închide granițele / Noi restricții intră în vigoare de vineri – Coronavirus

Autoritățile din Catalonia au anunțat joi o interdicție de 15 zile pentru intrările și plecările din provincie, aceasta fiind cea...

Actualitate17 ore ago

Allview va lansa campania Black November

    Allview va lansa campania Black November Allview anunță lansarea campaniei Black November, o abordare diferită a campaniilor de...

Actualitate17 ore ago

Marea Britanie: Fostul lider laburist Jeremy Corbyn a fost suspendat din partid – International

Partidul Laburist din Marea Britanie l-a suspendat pe fostul său lider Jeremy Corbyn după ce o anchetă a găsit că...

Actualitate18 ore ago

​DOCUMENT Modificările la ajutoarele de stat, promulgate de președintele Iohannis. Anunțul ministrului Economiei

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea de aprobare a Ordonanței de urgență 130/2020, prin care s-au instituit ajutoarele de...

Top Stiri Comisarul