Vinul rose, spre deosebire de cel rosu sau alb este un vin care imbina gusturile fructate si delicate impreuna cu o alcoolemie redusa pentru a fi vinul ideal pentru aperitive sau chiar cine in care nu sunt necesare vinurile rosii sau albe. Crama Girboiu ofera o gama vasta de vin rose la preturi nemaipomenite, iar calitatea este intotdeauna cea mai buna. Aceasta crama se bucura de o selectie de peste 6 tipuri de sticle de vin, fiecare conceputa pentru diferite ocazii si cu proprietati proprii de invechire.
Un rosé este un tip de vin care incorporeaza o parte din culoarea cojii de struguri, dar nu suficient pentru a-l califica drept vin rosu. Poate fi cel mai vechi tip de vin cunoscut, deoarece este cel mai simplu de facut cu metoda de contact cu pielea. Culoarea roz poate varia de la o portocaliu pal „de ceapa” pana la un aproape purpuriu viu, in functie de soiurile de struguri utilizate si de tehnicile de vinificare. De obicei, vinul este etichetat rose in tarile vorbitoare de limba franceza, portugheza si engleza, rosado in spaniola sau rosato in italiana.
Exista trei moduri majore de a produce vin rose: contactul cu pielea, saignée si amestecul. Vinurile rose pot fi facute linistite, semi-spumante sau spumante si cu o gama larga de niveluri de dulceata, de la rosé provensal foarte uscat pana la Zinfandeluri albe dulci. Vinurile rose sunt fabricate dintr-o mare varietate de struguri si pot fi gasite pe tot globul.
Cand vinul rose este primul produs, acesta este produs cu metoda de contact cu pielea. Strugurii cu coaja neagra sunt zdrobiti si cojile au voie sa ramana in contact cu sucul pentru o perioada scurta, de obicei de doua pana la douazeci de ore. Mustul este apoi presat, iar cojile sunt aruncate mai degraba decat lasate in contact pe parcursul fermentatiei (ca si in cazul vinului rosu). Cu cat pielea ramane mai lunga in contact cu sucul, cu atat culoarea vinului final este mai intensa.
Atunci cand un vinificator doreste sa confere mai mult tanin si culoare vinului rosu, o parte din sucul roz din must poate fi indepartat intr-un stadiu incipient in ceea ce este cunoscut sub numele de metoda Saignée (din cuvantul “sangerare” in franceza). Vinul rosu ramas in cuve este intensificat ca urmare a sangerarii, deoarece volumul de suc din must este redus, iar mustul implicat in macerare devine mai concentrat. Sucul roz care este indepartat poate fi fermentat separat pentru a produce rosé-ul.
Amestecarea simpla a vinului rosu cu vinul alb pentru a conferi culoare este neobisnuita si este descurajata in majoritatea regiunilor viticole, in special in Franta, unde este interzisa prin lege, cu exceptia sampaniei. Chiar si in Champagne, mai multi producatori de ultima generatie nu folosesc aceasta metoda, ci mai degraba metoda saignée.
Vinurile rose pot fi produse intr-o varietate de moduri, cea mai obisnuita metoda fiind presarea timpurie a soiurilor de struguri rosii dupa o perioada foarte scurta, de obicei 12-24 ore, de contact cu pielea (macerare). In timpul macerarii, substantele fenolice, cum ar fi antocianinele si taninurile care contribuie la culoare, precum si multe componente aromatice sunt levigate din piei, seminte si orice tulpini ramase in contact cu mustul. Pe langa adaugarea de culoare si aroma, acesti fenolici servesc si ca antioxidanti, protejand vinul de degradarea expunerii la oxigen. In timp ce vinurile rosii vor avea adesea macerare de cateva zile pana si la cateva saptamani, macerarea foarte limitata a rozelor inseamna ca aceste vinuri vor avea o culoare mai putin stabila, componente potentiale de aroma si protectie la oxigen. Acest lucru contribuie la vinurile cu termen de valabilitate mai scurt, care sunt menite sa fie consumate la scurt timp dupa eliberare.
Aromele vinului rose sunt influentate in principal de soiurile de struguri folosite la producerea vinului, dar metoda de productie joaca, de asemenea, un rol important. Caracterul usor si fructat al multor rose-uri provine din tioli volatili care se gasesc ca precursori ai aromelor in cojile de struguri. Acestea sunt extrase din cojile de struguri in timpul macerarii, dar sunt mai putin probabil sa fie extrase la temperaturi sub 20 C. Ca rezultat, producatorii care fac o macerare „la inmuiat la rece” (cu o temperatura mult mai scazuta) pentru a limita activitatea microbiana si oxidativa pot extrage mai putini din acesti compusi. In timpul fermentatiei, se formeaza si alte componente aromatice, cum ar fi esterii acetat de fenetil si acetat de izoamil, care contribuie la aromele unui vin.
Crama Girboiu se faleste cu gama lor de vinuri rose, care sunt excelente pentru consum in orice perioada a anului. Fie ca doresti sa savurezi un desert sau un preparat din carne de pui, vinul rose este o alegerea excelenta de fiecare data. Crama Girboiu te asteapta sa degusti roadele toamnei si anul acesta!