Connect with us

Actualitate

De ce trebuie restructurate companiile energetice? – Opinii

Comisarul

Publicat

pe

Răspunsul sumar: Pentru a nu se mai pierde bani din bugetul național!

Ministerul Energiei gestionează participații în 34 de companii din industria energetică.

Zece dintre acestea sunt într-una din procedurile de insolventa:

SOCIETATEA NAŢIONALĂ A CĂRBUNELUI S.A.

SOCIETATEA DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE ȘI TERMICE „TERMOELECTRICA” S.A SOCIETATEA ELECTROCENTRALE BUCUREŞTI S.A

SOCIETATEA ELECTROCENTRALE CONSTANŢA S.A

SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A

SOCIETATEA SIMTEX S.A

COMPANIA NAŢIONALĂ A HUILEI S.A

SOCIETATEA COMERCIALĂ PENTRU ÎNCHIDEREA-CONSERVAREA MINELOR S.A

SOCIETATEA PETROTRANS S.A

REGIA AUTONOMĂ PENTRU ACTIVITĂŢI NUCLEARE RA

La toate, Ministerul Energiei este acționar majoritar. Numai Elcen (Electrocentrale București) iese din insolvență deoarece s-a nimerit ca să fie condusă de o echipă managerială formată din profestioniști. Oricum aceasta într-un viitor apropiat va fi cumpărată de o companie a Primăriei Generale a Capitalei, ceea ce reprezinta cea mai buna soluție în constituirea SACET (sistemul de alimentare centralizat cu energie termică).

Celelalte nu cred că mai au o șansă de supraviețuire și vor mânca sume importante de la buget, probabil câțiva ani.

Mai sunt câteva companii care inerent vor intra în insolvență sau direct în faliment.

În patrimoniul ME mai intră Combinatul Energetic Oltenia, despre care am scris aici și care după înlocuirea capacităților de producție pe cărbune trebuie să dispară natural deoarece Green Deal nu va mai permite producția de electricitate din cărbune. Oricum CEO produce pierderi în curnd de peste un miliard de lei. Problema este că momentan aceste capacități de producție a energiei electrice pe cărbune de slabă calitate nu pot fi înlocuite. Ajutorul de stat propus de ME și cu care Comisia Europeană nu este de acord ar putea fi oricând stopat și banii respectivi să fie dirijați către capacități noi pe gaz care să asigure în continuare securitate sistemului energetic național.

Cu Complexul Energetic Hunedoara SA lucrurile ar putea sta altfel. Acest este dorit de administrația locală și ar putea urma o schemă asemănătoare cu a Elcenului bucureștean.

Mai sunt, societățile care se ocupă de multi ani (deja) de închiderea minelor care produc pierderi, sigur vor intra în faliment sau se vor desființa (puțin probabil) deaorece nu mai au obiect de activitate. (CONVERSMIN S.A., SOCIETATEA NAŢIONALĂ DE ÎNCHIDERI MINE VALEA JIULUI S.A.)

Pe zona combustibilului radioactiv și conexe lucrurile nu sunt clare. Specialiștii geologi mi-au afirmat că resursele de uraniu pe care România le deține sunt slabe. De asemenea știu că informațiile referitoare la resurse sunt secrete. Deci în acest domeniu trebuie făcută o analiză riguroasă (în special geopolitică) deoarece această resursă strategică valoroasă, dacă ar merita, nu ar trebui pierdută. Societățile din domeniu sunt: REGIA AUTONOMĂ TEHNOLOGII PENTRU ENERGIA NUCLEARĂ – RATEN, REGIA AUTONOMĂ PENTRU ACTIVITĂŢI NUCLEARE RA (în faliment), COMPANIA NAŢIONALĂ A URANIULUI S.A., RADIOCATIV MINERAL MĂGURELE SA.

Pană acum pierderile depășesc două miliarde de lei.

Căpușile

În portofoliul ME se află și două societăți care căpușează (la propriu) industria energetică, oferind posibilitatea conducerii ministerului de a oferi câteva posturi pentru sinecuri și o eventuală posibilitate de a extrage bani din bugetul statului. Acetea sunt: SOCIETATEA ELECTROCENTRALE GRUP S.A și SOCIETATEA DE ADMINISTRARE A PARTICIPAŢIILOR ÎN ENERGIE S.A (SAPE SA).

Electrocentrale Grup SA deține fosta termocentrală de la Brăila, care nu a mai funcționat de mulți ani, termocentrala de la Galați, intrată în faliment acum câteva săptămâni și un teren bine aplasat în București (și vânat de rechinii imobiliari) pe care s-a aflat ceea ceea ce s-a numit CET Titan, adică câteva cazane de încalzit apă și o mini turbină de câțiva MW, dezafectate. Evident că această societate este aptă de a intra în insolvență dupa atâția ani de pierderi.

SAPE SA este o jucărie inventată ce canibalizează o direcție din minister care se ocupă cu administrarea participațiilor statului la câteva societăți comerciale de distribuție, unde statul este acționar minoritar și administrează o groapă numită Hidro Tarnița SA, acea fantasmagorie proiectată de niște șmecheri pentru a scurge niște fonduri din bugetul statului. Nu pot să nu adaug că această societate a fost implicată în scandalul măștilor neconforme importate din Vietnam la începutul pandemiei, import prin care s-au pierdut câteva milioane de euro.

Starurile

“Perla coroanei”este Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România. Produce profit bucurându-se de avantajul bogației naturale: apa. Am scris despre această societate și motivația ajungerii pe bursă aici.

Nu are rost să discutăm despre companiile de distribuție privatizare acum ceva ani la care statul român deține participații sub 50%. Acestea au profit și nu fac subiectul prezentului articol.

SOCIETATEA ENGIE ROMÂNIA S.A.

SOCIETATEA E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A.

Societatea DELGAZ GRID S.A.

“Perlele” energiei românești au fost scose pe bursă. Cele câteva companii care sunt listate la bursă în care statul român are statutul de acționat majoritar sau semnificativ sunt:

SOCIETATEA NAŢIONALĂ ” NUCLEARELECTRICA” S.A

SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA S.A.

SOCIETATEA OMV PETROM S.A.

SOCIETATEA OIL TERMINAL S.A. SOCIETATEA CONPET S.A.

SOCIETATEA NAŢIONALĂ DE GAZE NATURALE „ROMGAZ” – S.A.

la care se adaugă Societatea ROMPETROL RAFINARE S.A. unde și aici ar fi o analiză prea lungă si care nu face subiectul acestui articol, dar care ar merita-o într-un viitor apropiat.

Mai trebuie să adăugăm și cele două “Trans-uri”, ce se află sub Secretariatul General al Guvernului, ambele listate la BVB.

Profit sau lichidare!

Toate societățile din energie listate la bursă sunt pe profit, sunt cât de cât transparente, fiind obligate de legislația bursieră, sunt bancabile, adică pot obține împrumuturi de la bănci, pot aplica fără nici un fel de probleme la fondurile europene. Sunt convins că dacă nu ar exista scandalurile cu blaturile numirilor în consiliile de administrație / supraveghere și directorate precum și cu angajările de sinecuri (să nu intrăm în amănunte), profiturile și prețurile companiilor listate ar fi mult mai mari.

În actualul context economic, când guvernul face reduceri de cheluieli, unul din robinetele care pot fi închise se află la Ministerul Energiei. Scoaterea companiilor energetice din siajul grupurilor de interese care le căpușează este necesar, problema este dacă oamenii din minister știu de aceste scurgeri substanțiale de bani din buget și dacă joacă alături de Premierul Câțu.

Aceste pierderi pot fi stopate prin scoaterea pe bursă (dacă este posibil), prin numirea unor echipe de management profesioniste și de bună credință si prin intrarea în procedura accelerată de lichidare .

Aici punem un asterix: daca societățile sunt înca în funcțiune și produc energie electrică securitară (chiar și cu pierderi) acestea nu pot fi închise decât numai după ce aceste capacități sunt înlocuite de altele.

Și mai trebuie adăugat că cea mai bună variantă de a ieși pe bursă nu este cea prin care statul își vinde o parte din acțiuni ci cea a majorării de capital social prin emisiune primară de ascțiuni.

Viitor sumbru (later edit)

Transelectrica ne spune mai bine decât Ministerul Energiei (asta înseamnă transparența cerută de BVB) care vor fi capacitățile de producție în următorii ani. În următorii trei ani nu vor apare noi capacități de producție de energie electrică securitară. Cărbunele nu va dispare, deci va rămâne subvenționat, cine știe prin ce căi obscure, contrar cerințelor Uniunii. Nici măcar regenerabilele nu vor crește semnificativ. Deci Premierul Câțu (în primul rând), Uniunea Europeană (în PNIESC se spune că vom pune în funcțiune 822 + 944 MW în foto și eolian) și noi (care plătim) suntem mințiți cu nerușinare!

… Și nu am zis nimic de securitate energetică, de faptul ca Iernutul nu va fi pus în funcțiune nici în 2023 si că nimeni nu răspunde (cu capul)!

Iată dovada:

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate52 de minute ago

Două luni de la debutul campaniei de vaccinare în România: Au fost vaccinate peste 905.000 de persoane – Coronavirus

Peste 905.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19, în cele două luni de la debutul campaniei de vaccinare în...

Actualitate2 ore ago

De la rățușca cea urâtă la prințul mai puțin fermecător al vaccinurilor anti-Covid. Cum și-au schimbat liderii statelor UE opinia despre vaccinul AstraZeneca – Coronavirus

După ce s-au luptat cu AstraZeneca în legătură cu întârzierile în livrări și chiar au pus la îndoială eficacitatea vaccinului...

Exclusiv3 ore ago

Ce culori se poarta in acest sezon

Desi Saptamana modei din New York a fost digitala, Pantone Color Institute (cel mai autoritar ghid pentru tendintele modei culorilor)...

Actualitate3 ore ago

Decontarea transportului şcolar, o mare problemă. Orban: Trebuie să se înţeleagă trei ministere – Educatie

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Focşani, că la prima şedinţă a coaliţiei de guvernare...

Actualitate4 ore ago

Gorbaciov consideră că Putin şi Biden trebuie să se întâlnească pentru a discuta despre dezarmare – International

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a lansat sâmbătă un apel către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel american,...

Actualitate5 ore ago

Peste 109.000 de persoane programate până la ora 14.00, în prima zi în care s-au reluat programările pentru vaccinarea anti-COVID cu Pfizer – Coronavirus

Programarea pentru vaccinarea cu serul produs de Pfizer/BioNTech s-a reluat sâmbătă, iar până la ora 14.00 s-au programat 109.800 de...

Actualitate6 ore ago

Scandal Eurovision în Cipru: Piesa ”satanistă” care a câștigat selecția națională a dus la amenințări cu incendierea televiziunii publice VIDEO – International

Piesa aleasă pentru a reprezenta Cipru la Eurovision a stârnit controverse pe insula mediteraneană vineri, după un apel anonim care...

Actualitate7 ore ago

​Liga 2: Dunărea Călărași a urcat pe podium (1-0 vs CSM Reșița) / Rezultatele zilei – Fotbal

Dunărea Călărași a urcat pe locul trei, după ce s-a impus, sâmbătă, cu scorul de 1-0, pe terenul echipei CSM...

Actualitate8 ore ago

WTA Doha: Monica Niculescu, eliminată în primul tur al calificărilor – Tenis

Monica Niculescu (147 WTA) a fost învinsă de Katerina Siniakova (Cehia, 68 WTA), sâmbătă, în primul tur al calificărilor la...

Actualitate9 ore ago

WTA Adelaide: Iga Swiatek a câștigat al doilea titlu al carierei – Tenis

Iga Swiatek (18 ATP) a câștigat al doilea titlu din carieră, după ce s-a impus la Adelaide. Poloneza a învins-o...

Actualitate10 ore ago

Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA / – Esential

Internauții au decodat mesajul secret de pe parașuta roverului Perseverance. După o călătorie de mai bine de șase luni cu...

Actualitate11 ore ago

Jorge Sampaoli, noul antrenor al echipei Olympique Marseille – Fotbal

​Tehnicianul Jorge Sampaoli a semnat un contract cu Olympique Marseille până în 2023, a anunţat clubul francez. În vârstă de...

Actualitate12 ore ago

​VIDEO Liga 1: Dinamo București vs FC Viitorul 0-5 / „Câinii”, în cadere liberă – Fotbal

FC Viitorul a învins, vineri, în deplasare, cu scorul de 5-0, echipa Dinamo București, în etapa a 25-a din Liga...

Actualitate13 ore ago

Pașapoartele de vaccinare ar putea deschide societatea, dar inegalitățile cresc. Studiu de caz – Israelul (Associated Press) – Coronavirus

O lumină violetă a umplut scena clubului în timp ce 300 de oameni, cu mască și menținând distanța fizică, au...

Actualitate14 ore ago

Vaccinul anti-Covid Johnson & Johnson ar putea primi undă verde de la Agenția Europeană a Medicamentului pe 11 martie – Coronavirus

Agenția Europeană a Medicamentului ar urma să recomande vaccinul anti-Covid Johnson & Johnson la începutul lunii viitoare, consolidând ritmul de...

Actualitate15 ore ago

Frauda de la Facultatea de Drept a Universității București: Fără precedent – propunere de exmatriculare a 45 de studenți din anul I / Decizie privind desfășurarea examenelor – Educatie

Consiliul Facultății de Drept și decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta rectorului propunerea de exmatriculare a...

Actualitate16 ore ago

Andreea Moldovan: Încercăm să nuanţăm abordarea COVID, ca accesibilitatea serviciilor medicale să crească – Sanatate

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Andreea Moldovan a declarat vineri că reprezentanţii instituţiei vor să crească accesibilitatea serviciilor...

Actualitate17 ore ago

Ministrul japonez al Egalității de gen se opune ca soții să poată avea nume de familie diferite – International

Ministrul japonez pentu emanciparea femeilor și egalitatea de gen s-a alăturat unui grup de parlamentari care se opun schimbării legale...

Actualitate18 ore ago

Cazul Khashoggi: Generalul Asiri, acuzat că ar fi unul dintre cei care ar fi ordonat uciderea jurnalistului, și o unitate specială subordonată prințului bin Salman, țintele sancțiunilor americane – International

Statele Unite au anunţat vineri sancţiuni financiare împotriva unei unităţi de intervenţie specială şi a fostului număr doi al serviciilor...

Actualitate19 ore ago

Un grup al uigurilor din Franța a dat în judecată Nike ”pentru complicitate la muncă forțată” – International

Asociația uigurilor din Franța a intentat săptămâna aceasta un proces împotriva Nike pentru „practici înșelătoare și complicitate la ascunderea muncii...

Top Stiri Comisarul