Connect with us

Actualitate

De ce trebuie restructurate companiile energetice? – Opinii

Comisarul

Publicat

pe

Răspunsul sumar: Pentru a nu se mai pierde bani din bugetul național!

Ministerul Energiei gestionează participații în 34 de companii din industria energetică.

Zece dintre acestea sunt într-una din procedurile de insolventa:

SOCIETATEA NAŢIONALĂ A CĂRBUNELUI S.A.

SOCIETATEA DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE ȘI TERMICE „TERMOELECTRICA” S.A SOCIETATEA ELECTROCENTRALE BUCUREŞTI S.A

SOCIETATEA ELECTROCENTRALE CONSTANŢA S.A

SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A

SOCIETATEA SIMTEX S.A

COMPANIA NAŢIONALĂ A HUILEI S.A

SOCIETATEA COMERCIALĂ PENTRU ÎNCHIDEREA-CONSERVAREA MINELOR S.A

SOCIETATEA PETROTRANS S.A

REGIA AUTONOMĂ PENTRU ACTIVITĂŢI NUCLEARE RA

La toate, Ministerul Energiei este acționar majoritar. Numai Elcen (Electrocentrale București) iese din insolvență deoarece s-a nimerit ca să fie condusă de o echipă managerială formată din profestioniști. Oricum aceasta într-un viitor apropiat va fi cumpărată de o companie a Primăriei Generale a Capitalei, ceea ce reprezinta cea mai buna soluție în constituirea SACET (sistemul de alimentare centralizat cu energie termică).

Celelalte nu cred că mai au o șansă de supraviețuire și vor mânca sume importante de la buget, probabil câțiva ani.

Mai sunt câteva companii care inerent vor intra în insolvență sau direct în faliment.

În patrimoniul ME mai intră Combinatul Energetic Oltenia, despre care am scris aici și care după înlocuirea capacităților de producție pe cărbune trebuie să dispară natural deoarece Green Deal nu va mai permite producția de electricitate din cărbune. Oricum CEO produce pierderi în curnd de peste un miliard de lei. Problema este că momentan aceste capacități de producție a energiei electrice pe cărbune de slabă calitate nu pot fi înlocuite. Ajutorul de stat propus de ME și cu care Comisia Europeană nu este de acord ar putea fi oricând stopat și banii respectivi să fie dirijați către capacități noi pe gaz care să asigure în continuare securitate sistemului energetic național.

Cu Complexul Energetic Hunedoara SA lucrurile ar putea sta altfel. Acest este dorit de administrația locală și ar putea urma o schemă asemănătoare cu a Elcenului bucureștean.

Mai sunt, societățile care se ocupă de multi ani (deja) de închiderea minelor care produc pierderi, sigur vor intra în faliment sau se vor desființa (puțin probabil) deaorece nu mai au obiect de activitate. (CONVERSMIN S.A., SOCIETATEA NAŢIONALĂ DE ÎNCHIDERI MINE VALEA JIULUI S.A.)

Pe zona combustibilului radioactiv și conexe lucrurile nu sunt clare. Specialiștii geologi mi-au afirmat că resursele de uraniu pe care România le deține sunt slabe. De asemenea știu că informațiile referitoare la resurse sunt secrete. Deci în acest domeniu trebuie făcută o analiză riguroasă (în special geopolitică) deoarece această resursă strategică valoroasă, dacă ar merita, nu ar trebui pierdută. Societățile din domeniu sunt: REGIA AUTONOMĂ TEHNOLOGII PENTRU ENERGIA NUCLEARĂ – RATEN, REGIA AUTONOMĂ PENTRU ACTIVITĂŢI NUCLEARE RA (în faliment), COMPANIA NAŢIONALĂ A URANIULUI S.A., RADIOCATIV MINERAL MĂGURELE SA.

Pană acum pierderile depășesc două miliarde de lei.

Căpușile

În portofoliul ME se află și două societăți care căpușează (la propriu) industria energetică, oferind posibilitatea conducerii ministerului de a oferi câteva posturi pentru sinecuri și o eventuală posibilitate de a extrage bani din bugetul statului. Acetea sunt: SOCIETATEA ELECTROCENTRALE GRUP S.A și SOCIETATEA DE ADMINISTRARE A PARTICIPAŢIILOR ÎN ENERGIE S.A (SAPE SA).

Electrocentrale Grup SA deține fosta termocentrală de la Brăila, care nu a mai funcționat de mulți ani, termocentrala de la Galați, intrată în faliment acum câteva săptămâni și un teren bine aplasat în București (și vânat de rechinii imobiliari) pe care s-a aflat ceea ceea ce s-a numit CET Titan, adică câteva cazane de încalzit apă și o mini turbină de câțiva MW, dezafectate. Evident că această societate este aptă de a intra în insolvență dupa atâția ani de pierderi.

SAPE SA este o jucărie inventată ce canibalizează o direcție din minister care se ocupă cu administrarea participațiilor statului la câteva societăți comerciale de distribuție, unde statul este acționar minoritar și administrează o groapă numită Hidro Tarnița SA, acea fantasmagorie proiectată de niște șmecheri pentru a scurge niște fonduri din bugetul statului. Nu pot să nu adaug că această societate a fost implicată în scandalul măștilor neconforme importate din Vietnam la începutul pandemiei, import prin care s-au pierdut câteva milioane de euro.

Starurile

“Perla coroanei”este Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România. Produce profit bucurându-se de avantajul bogației naturale: apa. Am scris despre această societate și motivația ajungerii pe bursă aici.

Nu are rost să discutăm despre companiile de distribuție privatizare acum ceva ani la care statul român deține participații sub 50%. Acestea au profit și nu fac subiectul prezentului articol.

SOCIETATEA ENGIE ROMÂNIA S.A.

SOCIETATEA E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A.

Societatea DELGAZ GRID S.A.

“Perlele” energiei românești au fost scose pe bursă. Cele câteva companii care sunt listate la bursă în care statul român are statutul de acționat majoritar sau semnificativ sunt:

SOCIETATEA NAŢIONALĂ ” NUCLEARELECTRICA” S.A

SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA S.A.

SOCIETATEA OMV PETROM S.A.

SOCIETATEA OIL TERMINAL S.A. SOCIETATEA CONPET S.A.

SOCIETATEA NAŢIONALĂ DE GAZE NATURALE „ROMGAZ” – S.A.

la care se adaugă Societatea ROMPETROL RAFINARE S.A. unde și aici ar fi o analiză prea lungă si care nu face subiectul acestui articol, dar care ar merita-o într-un viitor apropiat.

Mai trebuie să adăugăm și cele două “Trans-uri”, ce se află sub Secretariatul General al Guvernului, ambele listate la BVB.

Profit sau lichidare!

Toate societățile din energie listate la bursă sunt pe profit, sunt cât de cât transparente, fiind obligate de legislația bursieră, sunt bancabile, adică pot obține împrumuturi de la bănci, pot aplica fără nici un fel de probleme la fondurile europene. Sunt convins că dacă nu ar exista scandalurile cu blaturile numirilor în consiliile de administrație / supraveghere și directorate precum și cu angajările de sinecuri (să nu intrăm în amănunte), profiturile și prețurile companiilor listate ar fi mult mai mari.

În actualul context economic, când guvernul face reduceri de cheluieli, unul din robinetele care pot fi închise se află la Ministerul Energiei. Scoaterea companiilor energetice din siajul grupurilor de interese care le căpușează este necesar, problema este dacă oamenii din minister știu de aceste scurgeri substanțiale de bani din buget și dacă joacă alături de Premierul Câțu.

Aceste pierderi pot fi stopate prin scoaterea pe bursă (dacă este posibil), prin numirea unor echipe de management profesioniste și de bună credință si prin intrarea în procedura accelerată de lichidare .

Aici punem un asterix: daca societățile sunt înca în funcțiune și produc energie electrică securitară (chiar și cu pierderi) acestea nu pot fi închise decât numai după ce aceste capacități sunt înlocuite de altele.

Și mai trebuie adăugat că cea mai bună variantă de a ieși pe bursă nu este cea prin care statul își vinde o parte din acțiuni ci cea a majorării de capital social prin emisiune primară de ascțiuni.

Viitor sumbru (later edit)

Transelectrica ne spune mai bine decât Ministerul Energiei (asta înseamnă transparența cerută de BVB) care vor fi capacitățile de producție în următorii ani. În următorii trei ani nu vor apare noi capacități de producție de energie electrică securitară. Cărbunele nu va dispare, deci va rămâne subvenționat, cine știe prin ce căi obscure, contrar cerințelor Uniunii. Nici măcar regenerabilele nu vor crește semnificativ. Deci Premierul Câțu (în primul rând), Uniunea Europeană (în PNIESC se spune că vom pune în funcțiune 822 + 944 MW în foto și eolian) și noi (care plătim) suntem mințiți cu nerușinare!

… Și nu am zis nimic de securitate energetică, de faptul ca Iernutul nu va fi pus în funcțiune nici în 2023 si că nimeni nu răspunde (cu capul)!

Iată dovada:

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate2 ore ago

China: Ministerul de externe îl convoacă pe ambasadorul japonez pentru comentariile fostului premier Shinzo Abe – International

Ministerul de externe de la Beijing l-a convocat miercuri seară pe ambasadorul Japoniei în China pentru o „întâlnire de urgenţă”,...

Actualitate4 ore ago

CENUSEVEDELE ascuns în fotografii – Cultura

Joi, 2 decembrie, ora 19:30, pe pagina de Facebook Cărturești, se va povesti despre cenusevedele din fotografii. Alături de autorul...

Actualitate6 ore ago

Europa caută cu dispearare un nou lider? Cine o să o înlocuiască pe Merkel: Emmanuel Macron, Mario Draghi sau Olaf Scholz? – International

”Percepută ca liderul de facto al Uniunii Europene şi al lumii libere”, Angela Merkel se pregătește să iasă din scenă...

Actualitate8 ore ago

Ciolacu: Nu am nicio problemă cu doamna Vicol în privinţa profesionalismului / Am văzut multe propuneri legislative foarte bine făcute – Radio – TV

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că nu are nicio problemă cu activitatea profesională a deputatului Laura Vicol, numită la şefia...

Actualitate10 ore ago

VIDEO Defilare desincronizată de 1 Decembrie la Cluj-Napoca. Jandarmeia Română: „Moment de neacceptat” – Esential

Nu toate defilările au mers ca pe roate miercuri de Ziua Națională a României. La Cluj-Napoca, jandarmii care au participat...

Actualitate12 ore ago

OMS: Insuficienţa vaccinării şi a depistării, o rețetă perfectă pentru ca variantele să se reproducă – Coronavirus

Lumea se confruntă cu un „cocktail toxic” din cauza acoperirii vaccinale insuficiente și a nivelului insuficient a depistării, a avertizat...

Actualitate14 ore ago

VIDEO „La mulţi ani” s-a putut citi pe 1 Decembrie și în Times Square din New York – Esential

Pe 1 decembrie, în Times Square din New York , un mesaj în limba română le ura ”La mulți ani...

Actualitate17 ore ago

UPDATE Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: UE trebuie să ia în calcul introducerea obligativității vacccinării antiCovid – International

UE trebuie să ia în calcul introducerea obligativității vacccinării antiCovid ca reacție față de răspândirea în Europa a noii tulpini...

Actualitate19 ore ago

Cum arată sigla Google creată special pentru Ziua Națională a României – Esential

Cel mai important motor de căutare, Google, a decorat pagina principala în limba română cu o siglă realizată special pentru...

Actualitate21 de ore ago

Coronavirus România – date parțiale: Peste 1.100 de cazuri noi / Mult mai puțini morți COVID față de ziua anterioară – Coronavirus

În ultima zi au fost raportate peste 1.100 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-COV-2, în scădere față de...

Actualitate23 de ore ago

Pfizer solicită autorizarea pentru rapelul vaccinului la adolescenții de 16-17 ani – International

Pfizer a anunţat marţi că a depus o cerere de autorizare pentru o doză de rapel a vaccinului său anti-COVID-19...

ActualitateO zi ago

Azi intră în circulație prima bancnotă de 20 de lei, pe care figurează Ecaterina Teodoroiu. Cum arată noua bancnotă – Finante – Banci

Prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu, cu o valoare de 20 de lei, este pusă...

ActualitateO zi ago

Financial Times: Populația Chinei se micșorează, și încă rapid​ – International

​Vă mai aduceți aminte de Japonia în 1989?În macroeconomie există o zicală veche și cam uzată: „Demografia este destinul”. Ideea...

ActualitateO zi ago

Alexandru Rafila, despre posibile relaxări ale măsurilor de sărbători: Trebuie văzut contextul epidemiologic. Suntem în scenariul verde, dar contează trendul. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat astă vară – Radio – TV

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat marţi seară, referindu-se la posibile relaxări ale măsurilor de sărbători, că trebuie văzut contextul...

ActualitateO zi ago

Cupa Davis: Germania, în semifinale după ce a învins Marea Britanie în meciul de dublu – Fotbal

Germania s-a calificat în semifinalele Cupei Davis, după ce a trecut de reprezentativa din Marea Britanie, scor 2-1, marți, la...

ActualitateO zi ago

Ciolacu spune că n-a negociat cu Iohannis guvernul PSD-PNL. „Lucrurile” pe care liderul social-democrat spune că nu le-a uitat – Politic

Marcel Ciolacu susține că nici el și niciun social-democrat nu a negociat cu președintele Klaus Iohannis formarea Guvernului, discuţiile având...

ActualitateO zi ago

CM 2023, preliminarii: România, surclasată de Italia – Fotbal

​Echipa națională de fotbal feminin a României a pierdut categoric, marţi, la Voluntari, în fața Italiei, scor 5-0, meciul disputat...

Actualitate2 zile ago

DigiSport: Kylian Mbappe, viral: cum a reacționat când a văzut pe ce loc s-a clasat în ierarhia pentru Balonul de Aur

Balonul de Aur a fost primit în 2021 de Lionel Messi, în timp ce Kylian Mbappe, văzut de multă lume...

Actualitate2 zile ago

Universitatea Oxford: Nu există nicio dovadă că vaccinurile nu protejează de formele grave de Covid-19 cu Omicron – Coronavirus

Universitatea din Oxford a transmis marți că nu există nicio dovadă că vaccinurile nu ar putea preveni formele grave de...

Actualitate2 zile ago

Grecia: Vaccinarea devine obligatorie pentru cei peste 60 de ani / Care este sancțiunea în caz de refuz – Coronavirus

Grecia a anunțat marți că va face obligatorie vaccinarea COVID-19 pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, o...

Top Stiri Comisarul