Dupa varsta de 3 ani a celui mic putem deja sa ne gandim sa ii achizitionam o trotineta, iar in magazinele online precum lumeabebelusilor.ro putem gasi extrem de multe model3 potrivite oricarui buget si necesitate.
Avantajele unei trotinete sunt urmatoarele:
- Ajuta la dezvoltare echilibrului copilului
- Dezvolta capacitati motrice si de coordonare
- Sporeste imaginatia copilului prin inventarea unor jocuri noi in care o foloseste ca mijloc de transport.
In functie de preferinte si nevoie, gasim diferite tipuri si modele de trotinete:
- Trotinete simple, model clasic cu 2 sau 3 roti. Acestea pot fi de plastic sau metal, cu un design colorat. Au o placa antiderapanta, ghidonul reglabil pe inaltime, manere comode si protectie de plastic la roti.
- Trotinete 2 in 1, cu 2 sau 3 roti, ghidon reglabil pe inaltime. Acestea se pot folosi initial ca o bicicleta fara pedale, avand un sezut detasabil. Ulterior, cand copilul mai creste si echilibrul nu mai este o problema, se foloseste ca o trotineta simpla, impingand cu un picior in exterior pentru a se deplasa pe ea.
- Trotineta 3 in 1, care de asemenea are un ghidon reglabil si gasim modele atat cu 3 roti, cat si cu 2. Ea poate fii folosita impinsa de un adult, ca o bicicleta, apoi ca si trotineta.
- Trotineta 4 in 1, care este cea mai complexa si poate fi folosita un timp mai indelungat. Ea se foloseste prima data ca si trotineta cu sezut, permitand copilului sa fie impins de un adult, ori se poate impinge sigur cu ajutorul picioarelor. Bicicleta fara pedale, ajutandu-l pe copil sa se deplaseze singurdezvoltand echilibrul. Tricicleta, permitand copilulului sa se deplaseze cu ajutorul pedalelor si un ultima faza ca o trotineta clasica.
Trotinetele in general, pot fi din plastic sau diferite metale. Rotile acestora pot fi de plastic, plastic cu cauciuc, silicon sau cauciuc. Designul acestora variaza de la culori simple, pana la cele mai complexe desene menite sa atraga atentia copiilor cu personaje animate, personalizate in functie de alte hobby-uri sau chiar cu numele dorit.
Ce accesorii pot avea trotinetele?
Daca la inceput vorbeam de trotinete simple si clasice, ei bine urmeaza sa aflati ca acestea pot avea fel si fel de accesorii extra.
De exemplu, unele trotinete sunt pliabile, astfel fiind mult mai usor de depozitat, de transportat in diverse locuri sau pur si simplu de a fi duse in mana atunci cand copilul nu mai doreste sa le foloseasca.
Exista trotinete cu suspensii si frane pe disc, acestea fiind utilizate de copiii mai mari de 5 ani.
Gasiti si trotinete pentru acrobatii. Acestea au un ghidon fix si se recomanda copiilor peste 8 ani.
Sa nu uitam si de trotinetele electrice, care sunt un must have in zilele noastre. Totusi, sunt recomandate copiilor peste 8-10 ani. Acestea au nevoie de o incarcare de aproximativ 3 ore si o autonomie de aproximativ 8km. Se recomanda a fii folosite, mai ales la inceput, sub supravegherea parintilor.
Cateva accesorii generale pe care trotinetele le pot avea sunt: claxon, suport de sticla sau pahar, cosulet pentru depozitare, lumini sau lacat. In alegerea lor totul depinde de preferinte.
Utilizarea trotinetei are nevoie de echipament de protectie?
Mai ales pentru cei mai mici dintre dornicii de a merge pe trotinete, este important sa asiguram si un kit se protectie: o casca, genunchiere, cotiere si protectii pentru incheietura mainilor. Este imperios necesar ca adultul sa supravegheze si ajute pe cel mic in manuirea unei trotinete la inceput. Astfel se pot evita diferite accidente care pot cauza ulterior frici ale celui mic in a se mai juca cu trotinetele.
Asadar, trotinetele sunt un excelent mijloc de transport pentru cei mici, ajutandu-i in dezvoltarea lor si conferindu-le o mica independenta fata de adult. Astfel stima lor de sine creste si pot evolua intr-o maniera ideala.