Connect with us

Actualitate

Covid în farfurie. Un video arată cât de precară poate fi protejarea de virus în industria de prelucrare a cărnii din Germania – Coronavirus

Comisarul

Publicat

pe

„Acesta este Tönnies. Cum să ne protejăm aici?“ Întrebarea e pusă de persoana care a înregistrat imaginile din cantina abatorului Tönnies, din Rheda-Wiedenbrück. Aici au fost depistate până acum 730 de cazuri pozitive de Covid-19, din 1.106 persoane testate. Este compania unde lucrează și mulți bulgari, cehi, români, care în opinia unui oficial german ar fi putut aduce virusul la întoarcerea din concediile petrecute în țară. Circumstanțele răspândirii acestuia sunt acum în atenția procuraturii germane. Însă fiindcă acest concern livrează, în medie, 20% din necesarul de carne din Germania, apare întrebarea creșterii prețului și dacă „servim virus, în farfurie“?

Tönnies-Leak din cantină

Videoclipul a provocat multe reacții pe internet, arătând condițiile din fabrica de carne Tönnies, din Rheda-Wiedenbrück.

Compania luptă, în prezent, împotriva unui focar de coronavirus. Pentru a o proteja pe femeia care vorbește în videoclip, Stern TV i-a înlocuit vocea. Nu este clar, în ce fază a restricțiilor de contact social datorate coronavirusului a fost realizat videoclipul, însă acesta circulă de ceva vreme pe net.

Videoclipul care circulă pe net ne este cunoscut, în companie, încă de la începutul lunii aprilie 2020. În acest moment, angajații din cantină au fost grupați, astfel încât au luat pauză doar oamenii care lucrează în același departament. Măsurile au fost întărite în mod regulat și evaluate, la controlul sănătății și securității în muncă al Asociației de Asigurări de răspundere civilă, a angajatorului. În această fază a pandemiei nu au existat mai multe cazuri pozitive. De atunci, au fost luate numeroase alte măsuri: de exemplu, numărul locurilor a fost redus semnificativ și s-a introdus obligația de a purta masca de protecția gurii, pe drumul către cantină și în zona de servicii alimentare. Am fost conștienți că, în toate măsurile noastre, avem un conflict de interese între prevenirea pandemiei și aprovizionarea cu alimente. Aceasta include și îngrijirea adecvată, a angajaților noștri, în timpul pauzelor.

Miercuri s-a anunțat că a fost depistat un focar cu un număr mare de persoane infectate cu coronavirus, printre angajații abatorului din Westfalia de Est. Cauza este încă neclară. În Gütersloh, oraș cu peste 100.000 de locuitori, s-a instituit carantină pentru școlile afectate și au fost închise școlile și grădinițele, ca măsură de precauție până la vacanța de vară.

Procuratura din Bielefeld investighează focarul masiv de coronavirus la concernul Tönnies, din Rheda-Wiedenbrück. Suspiciunea inițială este de vătămare corporală prin neglijență și încălcarea Legii privind protecția împotriva infecțiilor. Au fost primite cinci plângeri penale, a declarat procurorul-șef, Martin Temmen. Printre ele, se numără și cea a parlamentarului din Bielefeld, Britta Haßelmann, de la partidul Verzilor. Urmărirea inițiala se face in rem.

Nepotul lui Tönnies vrea schimbări

După izbucnirea scandalului, Robert Tönnies i-a cerut unchiului său, Clemens Tönnies, într-o scrisoare personală, să demisioneze din funcția de director general al companiei. Fiul acestuia, Maximilian Tönnies, ar trebui să preia conducerea, se arată în scrisoarea din 19 iunie, pusă la dispoziția agenției de presă germane, dpa.

Într-o altă scrisoare, din 17 iunie, Robert Tönnies acuza conducerea și consiliul consultativ al grupului, de comportament iresponsabil și de faptul că pune în pericol compania și populația. El solicită convocarea unei adunări generale extraordinare.

Robert Tönnies este fiul fondatorului companiei, Bernd Tönnies, și deține jumătate din holding, la fel ca unchiul său, Clemens. Cei doi sunt în dispută referitor la conducerea și orientarea grupului, de ani buni.

Însă, în afară de faptul că deține jumătate din concern și are o avere de cca 2 miliarde euro, Clemens Tönnies (64 de ani) este și „Schalke-Boss”. Fiind președintele Consiliului de supraveghere al clubului de fotbal FC Schalke 04, unchiul se bucură de o notorietate greu de învins.

Însă această popularitate e discutabil să îl ajute acum, când unii mari retaileri, ca Aldi, încep să pună întrebări cu privire la standardele sociale ale concernului, iar scandalul se întinde și în direcția altor abatoare și fabrici de prelucrare a cărnii.

Prețul siguranței

Ministerul Federal al Muncii lucrează la un proiect de lege pentru înăsprirea planificată a securității muncii și o interdicție extinsă a contractelor de muncă gen prestații de servicii, din industria cărnii, a declarat o purtătoare de cuvânt.

Experții în politică agricolă din Uniunea CDU/CSU au solicitat înființarea mai multor abatoare regionale, iar guvernul landului Renania de Nord-Westfalia (NRW) vrea să pună capăt ofertelor de carne ieftine, bazate pe muncă prost plătită și maltratarea animalelor.

Situația în cea mai mare companie germană de sacrificare este atent monitorizată și în comerțul cu produse alimentare. Retailerii Aldi Süd și Nord au anunțat că sunt în contact cu Tönnies și cu alți furnizori, din cauza focarului de coronavirus. „Este deosebit de important pentru noi, să aflăm dacă toate măsurile de protecție au fost puse în aplicare și respectate”, a spus o purtătoare de cuvânt de la Aldi.

În ce privește aprovizionarea, Lidl a spus că „situația de la Tönnies nu are niciun impact asupra ofertei noastre”. Aldi a precizat că magazinele sale „vor continua să fie aprovizionate zilnic cu produse proaspete de carne”, iar Rewe și Real au asigurat, în mod similar, că nu există lacune în aprovizionare. Dar cu ce preț?

Momentan, nu se știe ce consecințe vă avea închiderea Tönnies, asupra prețurilor cărnii și mezelurilor. În prezent, acest lucru „nu poate fi prevăzut în mod fiabil”, a spus un purtător de cuvânt al Rewe. Iar Aldi a comentat: „În prezent, nu putem spune dacă și cum situația actuală a furnizorului va afecta prețurile de vânzare ale produselor din carne”.

Potrivit unui observator de piață, doar peste câteva săptămâni va fi posibilă estimarea unor creșteri de preț. De obicei, comercianții încheie contracte pe termen lung, pentru cantități și prețuri stabile, cu companiile de sacrificare.

Covid în farfurie?

Sacrificarea la Tönnies a fost deja oprită, miercuri după-amiază. Acum, alte zone de producție se vor închide treptat, a precizat compania. Autoritățile vor decide cât timp suprafața de producție va rămâne închisă. Deși activitatea principala la Tönnies a fost sistată, până la sfârșitul acestei săptămâni s-a mai prelucrat carnea de la 40.000 de animale deja sacrificate.

Iar atunci, se poate presupune că aceasta carne a intrat în contact cu lucrătorii care au fost infectați cu coronavirus. Întrebarea care se pune este cât de periculoasă e carnea din producția Tönnies? Există riscul de infectare cu virusul, consumând file de piept de pui, ceafă de porc, chiftele sau cârnați?

Șeful institutului de igienă din Berlin, prof. Klaus-Dieter Zastrow, are o opinie clară, pe care a împărtășit-o ziarului „Bild”: „Carnea este extrem de periculoasă. Dacă nu e puternic încălzită, nu o mai poți folosi. Nu poți vinde pur și simplu, până la epuizare, producția curentă, altfel un val de virus va traversa țara din nou”.

În plus, Zastrow a avertizat că „Tönnies nu ar trebui să introducă pe piață produse din carne de la locul de producție afectat. În caz contrar, consumatorii trebuie să fie avertizați, în general, despre carnea Tönnies, deoarece clientul nu poate ști de unde provin produsele.“

Precizăm ca etichetarea este necesară numai pentru carnea neprocesată. După ce carnea a fost procesată, de exemplu în cârnați, producătorul nu mai trebuie să indice de unde provine materia primă.

Zastrow sfătuiește consumatorii să evite contactul pielii cu carnea crudă, cel mai bine să o atingă doar cu mănuși de uz casnic, iar apoi să-și dezinfecteze mâinile. Căldura din tigaie sau oală dezactivează virusul, prin urmare, nu există niciun pericol al cărnii gătite, a precizat el.

Ministerul Agriculturii din NRW și industria alimentară s-au asigurat că nu există încă dovezi că virusul Corona ar putea fi transmis prin produse din carne. Institutul Federal de Evaluare a Riscului nu a cunoscut până acum nicio infecție cu Sars-CoV-2, pe o cale de transmitere prin alimente.

Cu o cotă de piață de peste 30 la sută, Tönnies este de departe cea mai mare companie de sacrificare din Germania. Anul trecut au fost sacrificați 16,7 milioane de porci, fiind urmată de Westfleisch, cu 7,7 milioane de animale sacrificate. Un mare focar de coronavirus a fost depistat în luna mai, la fabrica Westfleisch din Coesfeld.

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate10 minute ago

​​FOTO-VIDEO Un corp dintr-o clădire monument istoric din Centrul Capitalei s-a prăbușit / Ce spune Ministerul Culturii – Administratie Locala

Un corp dintr-o clădire monument istoric din centrul Capitalei, de pe strada Olteni nr. 9, s-a prăbușit noaptea trecută, imobilul...

ExclusivO oră ago

Allview va lansa campania Black November

    Allview va lansa campania Black November Allview anunță lansarea campaniei Black November, o abordare diferită a campaniilor de...

ActualitateO oră ago

Coronavirus Spania: Catalonia își închide granițele / Noi restricții intră în vigoare de vineri – Coronavirus

Autoritățile din Catalonia au anunțat joi o interdicție de 15 zile pentru intrările și plecările din provincie, aceasta fiind cea...

Actualitate2 ore ago

Allview va lansa campania Black November

    Allview va lansa campania Black November Allview anunță lansarea campaniei Black November, o abordare diferită a campaniilor de...

Actualitate2 ore ago

Marea Britanie: Fostul lider laburist Jeremy Corbyn a fost suspendat din partid – International

Partidul Laburist din Marea Britanie l-a suspendat pe fostul său lider Jeremy Corbyn după ce o anchetă a găsit că...

Actualitate3 ore ago

​DOCUMENT Modificările la ajutoarele de stat, promulgate de președintele Iohannis. Anunțul ministrului Economiei

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea de aprobare a Ordonanței de urgență 130/2020, prin care s-au instituit ajutoarele de...

Actualitate4 ore ago

Ghid SEO: Cum migrezi un site, cu impact minim asupra performanței

O agenţie de SEO prezintă cele mai bune practici pentru migrarea unui site, astfel încât impactul să fie minim asupra...

Actualitate5 ore ago

Justin Ştefan (LPF): „Astra şi Viitorul au cerut amânarea meciurilor. Dacă ai 13 jucători, dintre care un portar, trebuie să joci” – Fotbal

​Secretarul general al LPF Justin Ştefan, a declarat, joi, că grupările Astra Giurgiu şi FC Viitorul au cerut să amâne...

Actualitate6 ore ago

FOTO Ședință de campanie la sediul PSD Roman unde nimeni nu poartă mască – Politic

​​Pesediștii de la Roman se pregătesc de campanie și țin să-i anunțe pe toți prietenii de pe Facebook de asta....

Actualitate7 ore ago

ULTIMA ORĂ Atac cu cuțitul la Nisa, lângă Biserica Notre Dame: Doi morți și mai mulți răniți / Nu este exclusă varianta unui atentat terorist – Esential

Un atac cu armă albă a avut loc joi în Nisa, în apropiere de biserica Notre-Dame, potrivit Le Figaro. Un...

Actualitate8 ore ago

Fostul președinte sud-coreean Lee Myung-bak, condamnat definitiv la 17 ani de închisoare pentru corupție – International

Curtea Supremă sud-coreeană, cea mai înaltă instanţă juridică a ţării, a confirmat joi condamnarea pentru corupţie la 17 ani de...

Actualitate9 ore ago

Explozie într-un bloc din centrul Galațiului – Esential

O bubuitură puternică a alarmat în această dimineaţă cetăţenii aflaţi în zona centrală a Galaţiului, scrie Monitorul de Galați. O...

Actualitate10 ore ago

India a depășit pragul de 8 milioane de cazuri Covid-19 – Coronavirus

India a depășit pragul de 8 milioane de cazuri de coronavirus, cu un bilanț zilnic de 49.881 de îmbolnăviri anunțate...

Actualitate11 ore ago

Şedinţă a Consiliului Politic Naţional al PSD; pe ordinea de zi – propunerea de excludere a senatorului Ion Ganea – Politic

Consiliul Politic Naţional al PSD se reuneşte joi, la ora 12,00, iar pe ordinea de zi se află propunerea de...

Actualitate12 ore ago

​Champions League: Barcelona, victorie pe terenul lui Juventus (2-0) / Manchester United a reușit scorul serii (5-0 vs Leipzig) / Rezultate – Fotbal

FC Barcelona s-a impus, cu scorul de 2-0, pe terenul echipei Juventus Torino (Cristiano Ronaldo nu a evoluat), în capul...

Actualitate13 ore ago

​Business report: Efectele ”rețetei Bolojan”, aplicată în instituțiile statului. Este originală această criză? Marile dezinformări Covid-19 din România și agenții lor. De ce se prăbuşeşte lira turcească? – Finante & Banci

​​​Efectele pe care le-ar avea „reteta Bolojan” aplicata in toate institutiile statului ● Se schimbă legea privind înmatricularea ● Zerohedge:...

Actualitate14 ore ago

Iubita lui Liviu Dragnea, mesaj de ziua lui: Îmi doresc să ieși de acolo sănătos – Showbiz

Irina Tănase, iubita fostului președinte PSD Liviu Dragnea, a postat, miercuri seara, pe Instagram, un mesaj de ziua lui, spunând...

Actualitate15 ore ago

Coronavirus: Grecia interzice intrarea străinilor pe timpul nopții pe la Kulata – International

Autoritățile grecești de frontieră restricționează trecerea pe la PCTF de la Promahon din cauza situației tot mai complicate legate de...

Actualitate16 ore ago

Subiectele zilei: Cum poate premierul Orban să rezolve elegant problema reformării CCR; CTP, despre declarațiile Patriarhului: ”Pentru a prosti oamenii, șarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică”; Liste cu 204 colaboratori ai Securității – Subiectele zilei

Criza Corona: Niciun ban pentru familiile de acasă! Transferurile financiare, ce asigură supravieţuirea familiilor şi sprijină economia din ţările de...

Actualitate17 ore ago

Coronavirus: Tratamentul cu anticorpi monoclonali, administrat și lui Trump, reduce semnificativ vizitele medicale, spune Regeneron – Coronavirus

Regeneron Pharmaceuticals a spus miercuri că tratamentul cu anticorpi – tratamentul experimental pe care l-a primit președintele Donald Trump –...

Top Stiri Comisarul