Connect with us

Actualitate

NYT: Triunghiul iubirii care a dat naștere acordului de pace al lui Trump din Orientul Mijlociu – International

Comisarul

Publicat

pe

După ce, de peste 40 de ani, am analizat diplomația arabo-israeliană, trebuie să spun că acordurile de normalizare, semnate marți între Israel și Emiratele Arabe Unit și între Israel și Bahrein, s-au încheiat în cel mai neobișnuit – dar incredibil de revelator – mod, potrivit NY Times, citat de Rador.

Pot explica asta cel mai bine făcând o analogie cu o telenovelă: e ca și când Jared Kushner ar fi fost un avocat care s-a gândit să aranjeze divorțul unui cuplu, respectiv, ‘Dna Israel’ și ‘Dl Palestina’. Totuşi, în decursul acestui proces, Kushner a descoperit că dna Israel și dl Palestina sunt atât de incompatibili încât ei nici nu mai pot sta în aceeași cameră, ca să nu mai spun că nici nu ar fi de acord cu planul său de separare.

Dar, pe parcursul acestui drum, Kushner a descoperit ceva ciudat: dna Israel era în relații amoroase cu dl Emirate, care se va elibera astfel dintr-o relație abuzivă cu dl Iran.

Așadar, Kushner nu a mai încercat să aranjeze un divorț între dnul Palestina și dna Israel, concentrându-și în schimb atenția asupra interesului reciproc dl dnei Israel și al dlui Emirate de se căsători – ca să nu mai vorbim despre propriul interes al președintelui Trump de a acționa ca un ‘judecător de pace’ care ar oficia evenimentul pe gazonul Casei Albe în toiul campaniei prezidențiale.

Pauză de publicitate.

Faptul că, practic, normalizarea relațiilor Israel-Emirate și Israel-Bahrein a fost pusă în mișcare din cauza eșecului de până acum al diplomației israeliano-palestiniene promovate de Administrația Trump, nu micșorează semnificația lor, chiar dacă sporește ironia poveștii noastre.

Principiul meu: în Orientul Mijlociu poate interveni o schimbare numai dacă marii jucători fac lucruri bune din motive proaste.

Iar acum e timpul potrivit. Atât Egiptul, cât și Iordania au ajuns la pace cu Israelul pentru a pune capăt războaielor lor la nivel de stat, iar comerțul, turismul și investițiile reciproce au fost limitate. Israelul cu Emiratele și Israelul cu Bahreinul își normalizează relațiile tocmai pentru că vor comerț, turism și investiții, dar și un schimb de informații împotriva Iranului. Iar Arabia Saudită a binecuvântat în mod clar toate astea, permițând companiei aeriene israeliene El Al să efectueze curse înainte și înapoi în Bahrein și în EAU.

Nu vezi asta în fiecare zi. În opinia mea, orice face ca Orienul Mijlociu să arate mai mult ca Uniunea Europeană și mai puțin ca războiul civil din Siria este un lucru bun. Un prieten din Dubai îmi spune că oamenii se salută în glumă prin “Shalom alaikum” – o combinație între formulele de salut ale evreilor și arabilor.

Să nu vă faceți însă iluzii. Mă rog în fiecare noapte ca Trump să fie învins în noiembrie, dar dacă el și Kushner au ajuns la un asemenea acord în felul lor atât de fățiș, atunci cu atât mai bine pentru ei. Ei au o mie de păcate, dar acest acord nu se numără printre ele.

Nu pot să prevăd care va fi rezultatul, dar atunci când cel mai avansat și mai internaționalizat stat arab din punct de vedere tehnologic, respectiv, EAU, decide să colaboreze cu statul ne-arab cel mai avansat tehnologic din regiune, respectiv, Israelul, eu suspectez că vor fi declanșate noi energii și că se vor încheia noi parteneriate, convenabile atât relațiilor dintre arabi și israelieni, cât și relațiilor interumane dintre evrei și musulmani.

Dacă va avea succes, acest lucru ar crea un model alternativ în fața celui de permanentă rezistență al Iranului, o țară care s-a inflitrat în niște regiuni marcate de criză precum Libanul, Siria, Gaza și Irak.
De ce se întâmplă tocmai acum toate astea?

În primul rând, din cauză că America își reduce masiv prezența militară în Orientul Mijlociu și, drept rezultat, se încheie noi alianțe care să umple acest gol. În Liban, Siria, o serie de regiuni din Irak și în Yemen, există o axă a șiiților din Iran și din cadrul Hezbollah. Mai există și o alianță între Turcia și Qatar. Și, în fața tuturor acestora, există o nouă axă tacită între Israel, EAU și Arabia Saudită, alături de o incipientă axă între irakieni, egipteni, iordanieni și moderații sunniți.

Un al doilea curent se datorează faptului că după ‘primăvara arabă’, după scăderea prețurilor petrolului și după o creștere a populației de tineri arabi, statele arabe sunnite moderate înțeleg că nu-și mai pot susține legitimitatea certându-se pe tema problemei palestiniene sau oferind locuri de muncă și subvenții de la guvern.

Viitoarea lor stabilitate depinde de modul în care le asigură tinerilor accesul la educație, de relațiile comerciale, de interconexiunea la nivel global – inclusiv pluralismul religios, sexual și educațional – de care au nevoie ca să răzbată. În același timp, aceste state, deși refuză să includă pluralismul politic sau orice disidență în acest context, cu timpul, vor trebui să accepte toate astea. Totuși, deocamdată, modelul lor de modernizare rămâne China, și nu America.

Bibi și ambasadorul său de la Washington au ajutat la realizarea planului lui Kushner. Și ce s-a întâmplat?
Kushner a lansat o propunere potrivit căreia Israelul ar putea anexa 30% din Cisiordania, acolo unde se află cele mai multe așezări evreiești, iar palestinienii și-ar putea întemeia un stat pe 70% din teritoriul rămas – adică o colecție de mai multe teritorii îndepărtate unele de altele, cu o capitală la marginea Ierusalimului. Dar colonii duri din coaliția lui Bibi au dorit să-și păstreze suveranitatea în toată Cisiordania – teritoriu care, în opinia lor, i-a fost dăruit evreilor de Dumnezeu. Ei nu vor susține procentul de 70% al unui stat palestinian înconjurat de o armată israeliană.

În consecință, Bibi a încercat să anexeze procentul de 30% fără să fie de acord cu procentul de 70% care ar reveni statului palestinian. Dar, spre lauda lor, Trump și Kushner au blocat acest lucru. Atunci, EAU au intervenit și au spus că, dacă Bibi renunță la planul de anexare, ele își vor normaliza relațiile.
Bibi a reacționat imediat. Asta îi permitea să reziste criticilor venite din partea colonilor extremiști pe tema renunțării la anexare și din partea israelienilor care îl acuzau de blocarea procesului de pace cu palestinienii. Iar EAU au beneficiat de un acord al palestinienilor pe tema anexării care să acopere normalizarea relațiilor cu Israelul. Asta a fost conexiunea între cele două acorduri.

Așadar, în ce stadiu se află problema israeliano-palestiniană? Eu presupun că faza internațională a procesului lor de pace s-a încheiat. Ce ar obține un emisar al președintelui SUA sau unul european care ar intra în contact cu Bibi, dacă Bibi nu poate accepta tocmai planul lui Bibi?

Așadar, problema palestiniană va deveni tot mai mult o problemă internă israeliană – una care va reveni numai Israelului. În cele din urmă, în fața perspectivei unui control israelian fără nicio altă alternativă, cei 2,5 milioane de palestinieni vor cere drepturi egale și cetățenie israeliană. Or, asta va reprezenta o amenințare directă la caracterul evreiesc și democratic al Israelului într-o măsură în care armata niciunui stat arab nu a reprezentat-o vreodată. Este adevărata moștenire lăsată de Bibi.

Iată de ce, în privința aspectului israeliano-palestinian al proiectului, s-ar putea ca planul de pace Trump-Kushner să fie planul cu cele mai multe conscințe apărute vreodată, nu pentru ceea ce a realizat în relațiile dintre israelieni și palestinieni, ci pentru ceea ce a scos în evidență.

Articol de Thomas L. Friedman, New York Times (Preluare Rador)

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate5 minute ago

Șeful OMS: Ţinta noastră este să avem 2 miliarde de doze de vaccin valabile până la sfârşitul lui 2021 – Coronavirus

Organizaţia Mondială a Sănătății vrea să aibă 2 miliarde de doze de vaccin disponibile până la sfârşitul anului viitor. Ţinta...

ActualitateO oră ago

Sesizările preşedintelui Iohannis şi Guvernului asupra Legii privind organizarea alegerilor parlamentare – la CCR – Esential

Curtea Constituţională a României (CCR) discută, marţi, sesizările preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea...

Actualitate2 ore ago

​Business report: ​Obligația capitalului social minim va dispărea pentru SRL-uri. Cât costă reclamele plătite din bani publici pentru primarii PSD. Primul client care a scăpat de popriri pe noua formă a legii dării în plată. Scandalul anului – Finante & Banci

Obligația capitalului social minim o să dispară pentru SRL-uri ● Cât costă reclamele pentru primarii PSD plătite din bani publici?...

Actualitate3 ore ago

Majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB (raport) – Finante

Majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din...

Actualitate4 ore ago

Emerging Europe: Pădurile seculare ale Europei în curs de dezvoltare sunt în pericol – Mediu

Mai multe țări din Europa în curs de dezvoltare adăpostesc vaste întinderi de păduri seculare, zone pline de arbori care...

Actualitate5 ore ago

Coronavirus: Bulgaria – 500 de elevi și 40 de profesori sunt în carantină doar în prima săptămână de școală – Coronavirus

În această etapă, școlile nu vor fi închise, a declarat, pentru postul public de radio de la Sofia, ministrul adjunct...

Actualitate6 ore ago

Subiectele zilei: Imagini cu iadul urbanistic din Chişinău: bordeie specifice satelor se lipesc de blocurile vechi; Patriarhul Daniel a stat într-un hotel de 5 stele, cu tot alaiul, apoi a făcut apel la credincioşi pentru donaţii; – Subiectele zilei

Patriarhul Daniel, vizită de protocol în Bihor. A stat într-un hotel de 5 stele, cu tot alaiul, apoi a făcut...

Actualitate7 ore ago

Presa greacă: Ce se ascunde în spatele „iubirii” dintre Trump şi Erdogan – Ginerele preşedintelui turc şi contrabanda cu aur – International

Miliarde de dolari au trecut spre Iran, în ciuda impunerii de sancţiuni din partea SUA, pe baza unui plan în...

Actualitate8 ore ago

Banchiza arctică, scădere record în această vară / „Ne îndreptăm către un Ocean Arctic fără gheață sezonieră” – Mediu

Banchiza din Arctica s-a topit în vara anului 2020 cel mai mult după cea înregistrată, după 2012, o manifestare suplimentară...

Actualitate9 ore ago

VIDEO WTA Strasbourg: Sloane Stephens, eliminată în primul tur / Rezultatele zilei și programul optimilor – Tenis

Sloan Stephens (33 WTA, a opta favorită) a părăsit încă din primul tur turneul de la Strasbourg, după ce a...

Actualitate10 ore ago

O femeie a fost arestată la granița SUA-Canada în cazul pachetului cu otravă trimis la Casa Albă – International

O femeie a fost arestată fiind suspectată că a trimis pachetul care conținea ricină președintelui american Donald Trump, potrivit oficialilor...

Actualitate11 ore ago

De ce merg duminică să votez la alegerile locale 2020? Profesorul Daniel David, invitat la interviurile HotNews Live, marți, de la ora 16.30 – Esential

Înainte de Revoluție nu contau deloc. De 30 de ani încoace, alegerile locale au fost pentru mulți politicieni doar o...

Actualitate12 ore ago

Stan Wawrinka s-a despărțit de antrenorul Magnus Norman, după o colaborare de 8 ani – Tenis

Jucătorul elveţian de tenis Stan Wawrinka a anunţat pe contul său de Instagram că a încetat colaborarea cu antrenorul Magnus...

Actualitate13 ore ago

Digi24: Donald Trump și Kim Jong Un, la un pas să declanșeze un război atomic în 2017. SUA urmau să folosească 80 de arme nucleare – International

Statele Unite și Coreea de Nord au fost aproape de declanșarea unui război atomic în timpul crizei din vara anului...

Diverse13 ore ago

Doua trucuri pentru a castiga la pariurile sportive

Evitați tentația cotelor extrem de mici Dacă îți dorești cu disperare un pariu pe acumulatori într-o sâmbătă după-amiază, nu va...

Actualitate14 ore ago

Coronavirus: Ungaria ar putea avea până la 200.000 de cazuri Covid în cel mai sumbru scenariu – Viktor Orban – Coronavirus

Până la 200.000 de unguri ar putea fi infectați simultan de coronavirus în cel sumbru scenariu al guvernului, a spus...

Actualitate15 ore ago

Coronavirus: Marea Britanie ar putea ajunge la 50.000 de contagieri zilnice în luna octombrie – Coronavirus

Pandemia de COVID-19 ia amploare în Marea Britanie, iar contagierile zilnice ar putea ajunge la 50.000 şi numărul deceselor la...

Actualitate16 ore ago

​O parte bună a pandemiei: O parte din tineri se reîntorc să locuiască cu părinții, strângând legăturile familiale – Finante & Banci

Sorin Ionescu (prenumele e real, numele nu, din motive personale) s-a întors acum două luni din Baia Mare cu familia...

Actualitate17 ore ago

​Klaus Iohannis: Este imperativ să ținem la distanță capcanele populismului bugetar, de care Parlamentul abundă – Esential

Președintele Klaus Iohannis a lansat luni un semnal de alarmă legat de necesitatea de a evita „capcanele populismului bugetar, de...

Actualitate18 ore ago

Cele mai multe cazuri noi de COVID-19, raportate în continuare în Capitală / Situația în județe – Coronavirus

Capitala continuă să înregistreze cel mai mare număr de noi cazuri de COVID-19 raportate în 24 de ore, urmată de...

Top Stiri Comisarul