Connect with us

Actualitate

Despre Codul-cadru de etică și deontologie universitară. Întrebări, nedumeriri

Comisarul

Publicat

pe

Anunțat în Legea învățământului superior 199/2023, Codul de etică și deontologie universitară (pe scurt CcEDU) a fost pus în dezbatere publică pe 26 ianuarie.

Marian PopescuFoto: Arhiva personala

Din lege, aflăm că el este opera unei Comisii consultative a ministerului, numită CNEMU: Comisia Națională de Etică a Managementului Universitar. Caut ceva despre CNEMU. Pe site-ul edu.ro, informația e din 2017 când a fost înființat și când nu avea gradul de „național”. CNEMU nu are site funcțional. La adresa cemu.ro anul 2021 e cel mai recent, între cele câteva fraze pe post de informații publice. Mai grav, pe site apare în continuare Legea 1/2011 ca act de referință. Lege abrogată de noua Lege a Învățământului Superior 199/2023. Nici când se numea CEMU, site-ul de atunci ori nu funcționa, ori nu era la zi.

Ce înseamnă „cod-cadru”? Interpretările, filologică, dar, mai ales, juridică, diferă: pare să fie, totuși, un Cod pus într-un Cadru legislativ. Dar și un Cod poate fi un act legislativ nu numai normativ. Și așa și e din moment ce – nu știm de ce căci nimeni nu a explicat până acum – el va fi aprobat printr-o Hotărâre de guvern. Ministerul nu era suficient. La fel, Codurile de etică universitară au nevoie să fie aprobate de minister. Senatul universitar nu era suficient. Deja apare evidentă centralizarea și nevoia de control, monitorizare. Structura ierarhică, autoritară, de comandă a sistemului Educației este, pare-se, singura paradigmă legislativă în car decidenții văd actul educativ, profesioniștii săi, beneficiarii săi.

CcEDU acoperă două arii care au ceva în comun, dar și ceva specific: Etica, respectiv, Deontologia. De cele mai multe ori, ele sunt amestecate în această propunere, astfel încât e, nu o dată, dificil, mai ales pentru cine nu are obișnuința citirii unor astfel de documente, să aprecieze eficiența prevederilor din text. Limbajul, lemnos, nu ajută prea mult.

În Nota de fundamentare care însoțește proiectul aflăm, la pagina 1, că „prevederile….impune…”. La pagina 2, ni se spune despre „actorii implicați în procesele de etică universitară”. Sublinierea e a mea: din nou, abuzul termenului „actor” care aruncă asupra profesiei artistice un halou ciudat ar trebui să înceteze în actele oficiale. Pentru că ar trebui, pe cale de consecință, să folosim termeni corelați: regizor, scenă, decor, text, sufleur etc. Ceea ce un text oficial, serios, nu va face. Cețoasă e formularea (de fapt: ce înseamnă?) „procesele de etică”. Nu știm. La aceeași pagină se vorbește despre „creșterea încrederii actorilor implicați în actul educațional”. Dincolo de sâcâitorul abuz cu „actor”, ne lipsește esențialul aici: încredere în ce? Nu știm. Dar la pagina 3 apare ceva, la 3.2., care chiar îngrijorează: impactul social al noului Cod-cadru e rezervat numai comunităților academice. Cine a gândit/scris nu realizează că impactul social e mult mai mare când e vorba de proasta conduită, furtul intelectual, deprecierea încrederii în știință etc. Dar, poate, e să cerem prea mult.

Și acum să privim puțin mai atent Codul-cadru.

Primul lucru care sare în ochi la art.7 e că Regulamentul-cadru al Comisiei de etică a universității se aprobă de către Ministerul Educației. De ce? De ce nu Senatul ca for decizional suprem al universității? Logica actului juridic/administrativ ar justifica asta din moment ce însuși CcEDU ar trebui aprobat prin Hotărâre de guvern (HG).

Voința decidenților de a centraliza autoritar Educația este reflectată numai și de acest exemplu: un cod de etică e atributul comunității, aici universitatea, care e acreditată prin lege, inclusiv prin Constituție, să își dezvolte serviciul adus societății prin punerea în operă a ceea ce știe să facă cel mai bine: să cerceteze și să transmită ceea ce e fundamental pentru lumea de azi și de mâine. De ce nu ar putea chiar universitatea să valideze propriul său Cod de etică? Din moment ce – vom vedea imediat – ar exista, firave și puține, ce-i drept, mecanisme de check and balances în cazul unor derapaje?

Dar, surpriză! Aceste mecanisme, dispozitive sau consilii naționale sunt, în mare, descărnate, cochilii frumos lustruite de limba birocratică. Din prevederile noului Cod-cadru vedem limpede nu numai că instanța care avea rolul ei specific, Consiliul Național de Etică, este acum lăsată în curtea Ministerului Cercetării. Vedem acum limpede, cum Edupedu a documentat deja, că CNATDCU este devitalizat în exercitarea unor atribuții esențiale privind plagiatul doctoral. Prin eliminarea prevederii privind autosesizarea, CcEDU amputează serios misiunea societală a universității. Comisiile de etică universitară pot fi, legal, oarbe acum: chiar dacă media semnalează, analizează, dezvăluie furtul academic sau ale forme de lipsă de etică și integritate, comisiile pot fi împăcate. Nu mai e treaba lor.

CcEDU are articole cu conținut redundant, precum art.14, art.16, art. 17 sau, la Cap IV, art.26 când vine vorba de abateri. Unele formulări ale acestora sunt ușor rizibile prin clișeul verbal denudat de conținut. De pildă, între abaterile incluse sunt și cele „care lezează ocrotirea drepturilor…” (lit. „a”) ori cele „care știrbesc demnitatea…” (lit. „b”). Cum vor fi analizate de vreo comisie „lezarea” și „știrbirea”? În document mai sunt prevederi reluate deși apar în Legea Învățământului superior. (vezi Secțiunea 6 privind incompatibilitățile). Neglijență de redactare apare și la art. 14 unde o înșiruire repetitivă, de la „a” la „f”, ar fi putut fi pusă concis. Acest articol produce și noutatea că stabilește norme de etică și deontologie pentru categorii diferite de persoane și categorii diferite de activități ca și cum ele se tranzacționează în funcție de statut: profesor, student, personal administrativ, management etc. În ordinea literelor, aceste norme de etică și deontologie din Codrul-cadru includ…norme în activitatea didactică și de cercetare; în activitatea de comunicare, publicare, diseminare și popularizare științifică; în exercitarea atribuțiilor funcțiilor de conducere; privind respectarea ființei și demnității umane; aplicabile studenților, studenților-doctoranzi, cercetătorilor post doctorali sau alte categorii; specifice principiilor canonice și dogmatice ale cultului respectiv care nu contravin normelor de mai sus (!). Au fost puse de toate aici, în acest articol 14, că au sau nu legătură cu acest CcEDU.

Defectuos mi se pare art. 29, alin. 2 unde sancțiunile enumerate privesc categorii diferite nu numai ca statut, dar și ca autori de „infracțiuni” academice: ai aceleași sancțiuni pentru un student la licență ca la un doctorand sau cercetător postdoc! Nediferențierea, ținând cont de gravitatea și tipologia infracțiunilor academice, așa cum le-a observat IRAFPA (www.irafpa.org), de pildă, care propune și o Metodă solidă de analiză, va pune probleme comisiilor de etică.

În fine, să mai observ și Anexa acestui CcEDU, intitulată „Setul de standarde de referință de etică și deontologie universitară în managementul universitar”. Aici, e limpede că cine a „conceput” textul nu știe ce înseamnă „obiectiv”, confundându-l cu tipuri de activități. Anexa e un tabel pe trei coloane: Standarde, Indicatori de performanță, Riscuri. Când încerci să înțelegi de ce un standard se exprimă prin indicatorul numit „obiectiv”, ceva nu e în regulă. Când, în loc de concizie, avem narațiuni care încep, în stilul, de fapt, al măsurilor, cu „stabilirea…” etc., e limpede că mentalul birocratic, uneori partinic (limba veche, deh!) răsare deloc timid.

Deci Setul are un singur „obiectiv general”: „Creșterea gradului de implementare a măsurilor de integritate la nivel(sic!) instituției de învățământ superior”. E realizabil prin patru „obiective specifice”: Principii fundamentale; Relația cu comunitatea academică; administrarea resurselor; Raportare și conformitate. Fiecare obiectiv specific propune standarde, indicatori și riscuri. Anexa e, cum se și spune, la art.25, în slujba CNEMU. Ca, de altfel,întreg Codul-cadru, așa cum prevede Legea învățământului superior la art.154, alin.5, lit. „d”. Despre CNEMU am văzut cât de operațional este. Legea dotează CNEMU, vezi art.154, alin.2, cu un Registru de experți, numiți, firește, de ministru, dar și prin consultarea cu Consiliul Național al Rectorilor. Desemnarea membrilor ține cont de trei criterii: competența (în ce?), „disponibilitatea de a activa”, CV academic curat etic. Rolul acestor experți e dublu: când oferă puncte de vedere tehnice privind conflictele de interese ale unor dintre membri comisiilor, când oferă „expertiză specifică” atunci când „a fost identificată această nevoie în cadrul comisiilor naționale”. Cum știm, identificarea nevoii nu e…simplă. Mai ales când nu e nevoie să fie identificată.

Cine a lucrat această propunere nu știe mare lucru despre Etică, în general, etica și deontologia academică în mod special. E un tip de document făcut pentru a bifa. Căci „nu vede” în real viața academică și de cercetare, a distorsiunilor relațiilor interumane sau de autoritate. Amestecă nivele de concepție diferite, termeni și concepte care nu au claritate în contextul paragrafelor respective.-Citeste restul articolului pe Contributors.ro

Parteneri speciali-probleme juridice

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
– micropigmentare sprâncene
-extensii gene
– coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
– sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Parteneri

Articole noi

Actualitate22 de minute ago

Realitatea Plus, audiență record în momentul în care emisia postului a fost oprită, la solicitarea CNA

Milioane de români s-au uitat la Realitatea Plus joi, la ora 19:00, când emisia postului a fost întreruptă ca urmare...

Actualitate5 ore ago

Horoscop special: Venus a intrat în inovatorul Vărsător. Cum va fi afectată viața amoroasă între 7 decembrie 2024 și 2 ianuarie 2025, pentru fiecare zodie în parte

Venus și-a început tranzitul prin Vărsător din 7 decembrie 2024, aducând o energie proaspătă, inovatoare și plină de curaj în...

Actualitate11 ore ago

Călin Georgescu: „Alegerile nu au fost anulate, au fost abuzate. Există instanțe care pot schimba această situație”

Întrebat despre plângerea sa care a rămas în pronunțare pentru 18 decembrie, Călin Georgescu a spus: „Da, așa e, au...

Actualitate16 ore ago

O fetiță s-a curentat în timp ce se afla pe un patinoar din Ploiești. Echipajele medicale au intervenit de urgență

„Poliţiştii Secţiei nr. 1 de Poliţie Ploieşti, la data de 11 decembrie 2024, în jurul orei 20,00, au fost sesizaţi...

Actualitate21 de ore ago

Fructele care îți asigura doza zilnică de vitamina C. Trebuie să consumi doar unul pe zi. Topul celor mai recomandate

Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, a beneficiat de-a lungul timpului de foarte multa atentie; fiind una...

Uncategorized23 de ore ago

Telefonul tău nu e invincibil: cum să-l protejezi pe șantier

Știai că, potrivit unui raport SquareTrade, aproape 50% dintre utilizatorii de smartphone-uri au avut un accident care a dus la...

ActualitateO zi ago

Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez

Pilaful este un preparat delicios din orez, care are origini în Orientul Mijlociu și Asia Centrală, dar care este foarte...

ActualitateO zi ago

Nivelurile ridicate de colesterol ar putea fi reduse prin consumul a două legume

Problema apare atunci când există un exces de colesterol – o substanță grasă și cerată – în sânge. În timp,...

Actualitate2 zile ago

Georgescu Andrei Adrian, avocatul lui Maricel Păcuraru: Ce am obținut noi azi putea face orice judecător tocmai din anul 2016. Din păcate, nimeni nu le dă anii înapoi acestor oameni care au stat degeaba la închisoare

„Această soluție dată azi, de Tribunalul București, este una normală. Dacă eram într-o țară normală, această decizie ar fi trebuit...

Diverse2 zile ago

City Protect Security Group – Firma de Pază și Protecție cu Noi Direcții Strategice

City Protect Security Group, sub conducerea fondatorului Bogdan Dumitrache, a încheiat anul 2024 cu realizări remarcabile, marcând o creștere accelerată...

Actualitate2 zile ago

Cum se face maioneza de post, fără ou. Rețeta delicioasă și extrem de simplă

Ingrediente pentru maioneză de post Pentru a prepara această maioneză, aveți nevoie de: 250 ml lapte vegetal (soia, migdale sau...

Actualitate2 zile ago

Peste 100 de jurnaliști și-au pierdut viața în 2024. Lumea presei a devenit mai săracă

China, cea mai mare „închisoare” pentru presă Anul 2024 este unul dintre cei mai negri pentru mass-media cu 104 jurnaliști...

Actualitate2 zile ago

Vicepreședintele CNA, Valentin Jucan, amenințări în direct la Realitatea PLUS. Cum se încearcă ridicarea licenței postului TV

În cadrul discuției, Valentin Jucan a spus că CNA are rolul de a monitoriza conținutul media și de a se...

Actualitate2 zile ago

Cătălin Hideg, acuze la adresa lui Valentin Jucan, de la CNA: „M-a ajutat cu o autorizație și i-am dat o mașină”

„Acum ceva timp, cred că vreo 15 să tot fie, când aveam o problemă la Craiova, iar domnul Valentin Jucan...

Actualitate3 zile ago

Câte calorii are mămăliga. Îngrașă mai mult sau mai puțin decât pâinea?

Câte calorii are mămăliga pe 100 de grame Conținutul caloric al mămăligii variază în funcție de modul de preparare și...

Actualitate3 zile ago

Produs potențial periculos, retras de la raft. Cumpărătorii primesc banii înapoi pe loc, chiar dacă nu au bonul fiscal

”Ne cerem scuze pentru orice inconvenient pe care l-ar putea crea acest fapt și vă asigurăm că am luat măsurile...

Actualitate3 zile ago

Horoscop special: 3 zodii trec cu succes peste o cumpănă din viața lor în perioada 9-15 decembrie 2024

Adăugăm la amestec faptul că Marte este retrograd, făcându-l și mai predispus la conflicte. Uneori, acest lucru poate indica o...

Actualitate3 zile ago

Zodii ghinioniste în ziua de 10 decembrie 2024. Trei nativi care se vor confrunta cu probleme

Cele trei zodii au parte de mult surprize neplăcute în această perioadă. Deciziile pe care le-au luat în trecut s-ar...

Actualitate3 zile ago

Ordonanța de reținere a mercenarului Horațiu Potra a expirat! Decizia judecătorilor întârzie

Ordonanța de reținere pentru 24 de ore emisă pe numele lui Horațiu Potra a expirat, dar în loc să fie...

M.A.I3 zile ago

România, partea fără sens. Posibile cazuri de corupție în cadrul Registrului Auto Român și în cadrul Poliției Române

România, partea fără sens. Simple posibilități: Este posibil ca angajați ai DRPCIV (Permise și Înmatriculări Auto), împreună cu angajați ai...

Top Stiri Comisarul